wagmg

wagmg

Danny Reagan, a rossz zsaru

2020. december 17. - arthurthedent

A filmvilág egyik legrosszabb nyomozója a Blue Bloods sorozat "Danny" nevű arca. Nehéz eldönteni mi volt a forgatókönyvírók célja ennek a karakternek a megformálásával, de ha kimondottan a nézők idegesítése, akkor zseniális alkotás. Milyen alak ez a Danny gyerek? Nos...

Danny képtelen uralkodni a saját érzelmein és ez bizony sok gondot okoz neki és a munkatársainak. Megfélemlíti, sőt megkínozza a gyanusítottakat, életveszélyesen fenyegeti, folytogatja, terrorizálja. Danny ráadásul annyira ostoba, hogy ezredszer is el kell magyarázni neki neki, hogy a vécében folytogatás vagy az ötödik emeltről való kilógatás árán kicsikart beismerő vallomás nem fog megállni a bíróságon. Ilyenkor általában az ügyésszel üvöltözik, aki a saját húga. A valóságban remélhetőleg már rég kirúgták volna a rendőrségtől, legalábbis remélhetőleg. Danny kataszrofálisan ostoba.

danny_reagan.jpg

Danny, a rossz zsaru prototípusa

Danny csávó ráadásul rendszeresen az előítéletei bizonyításán dolgozik. Az elején eldönti, hogy ki a bűnős, mindenféle bizonyítékok nélkül, csak úgy a hasára ütve, aztán azon erőlködik, hogy az illetőre ráverje a balhét. Persze a forgatókönyv úgy van megírva, hogy a végén neki legyen igaza, pedig az ember úgy megnézné milyen képet vág, amikor egyszercsak szembe jön a valóság.

Danny rendszeresen le akarja tartóztatni az embereket a hasraütései alapján és amikor elmagyarázzák neki, hogy mi az a bizonyíték és mi a szerepe az egész igazságszolgáltatásban, akkor rendszeresen dührohamot kap. Danny ugyanis azt gondolja, hogy az ő feladata csak a letartóztatás, a bírság már nem rá tartozik. Amikor bizonyítékok hiányába elengedik az általa kipécézett arcokat, akkor megint csak dührohamot kap. Merthogy ő elvégezte a feladatát, ő már "tudja" ki a  bűnös, de az ügyészség nem dolgozik rendesen. Legalábbis szerinte.

A legbicskanyitogatóbb, amikor Danny barátunk szemtanút kérdez ki. Szépen megmutatja melyik képet kell kiválasztani, aztán elvárja, hogy ez alapján egy életre lecsukjanak valakit. Merthogy ő már "tudja" ki a gyilkos. Ő Danny a nyomozó, neki nem kell nyomoznia. Ha a tanú retteg a bandák, a bűnszövetkezetek megtorálásától, akkor Danny addig terrorizálja, amíg a szemtanű nem tesz vallomást a saját és szerettei életét keverve halálveszedelembe. Danny aranyos fiú, csak egy kicsit veszélyes rá hallgatni.

Amint látjuk Danny életében a nyomok, a nyomozás, a bizonyítékok elhanyagolható szerepet kapnak. Egy átlagos nyomozás úgy működik, hogy Danny körülnéz a bűntett helyszínén, másnap szólnak neki, hogy a gyilkosság előtt pár órával egy ismert börtöntöltelék járt az utcába. Danny dolga ezek után az, hogy addig terrorizálja a szemtanúkat, az ismert bűnöző barátait, amíg az utcán le nem teperheti azt, akit kinézett magának.

Általában rossz arcú, nem-öltönyös versenyzőről van szó, komoly fuxokkal és bunkó viselkedéssel, úgyhogy a néző is tudja, hogy Danny ezúttal is nagyszerű munkát végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr3316347164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása