wagmg

wagmg

Mi a csoda az a jogállamiság?

2020. november 30. - arthurthedent

Manapság a csapból is az folyik, hogy "jogállamiság". Abban mindenki egyetérteni látszik, hogy a jogállamiság az valami nagyszerű dolog, fontos dolog és azt meg kell mindenképpen meg kell védenünk. Ez eddig rendben is van, de mi a csoda ez, amit mindenki meg akar védeni?

Egyszerű fogalomról van szó, nem túl bonyolult ám, mégis a legelképesztőbb butaságokat terjesztik róla. Nyilvánvaló, hogy a jogállamiság fogalmát mindenki a saját ízlése szerint csavargatja, úgy, hogy valahogy az jöjjön ki belőle, hogy "nekünk" igazunk van, "nekik" meg nyilván nincs.

Ilyet lehet példéul olvasni a neten:

Senki sem akarja még kizárni sem Lengyelországot vagy Magyarországot az uniós államok köréből: annyit kérnek tőlünk, hogy fogadjuk el a jogállamiság alapszabályait, magyarul: legyenek stabilak a törvényeink, ne változzanak folyamatosan és tartsuk be őket.

- index blog

Nos, nem. A jogállamiság "magyarul" nem ezt jelenti és ezt könnyű belátni. Olyan ország nincs, ahol nem változnak a törvények "folyamatosan" és olyan sincs, ahol "betartjuk őket". Minden országban változnak a törvények, mert változik a világ és mindenhol vannak olyanok, akik nem tartják be őket. Ha ez lenne a jogállamiság definíciója, akkor bizony sehol nem lenne jogállamiság.

Valójában a jogállamiság egy egyszerű igényből származik, onnan ered, hogy mindenki szeret ismert játékszabályok szerint nyomulni az életben. Amikor a játékszabályok nem ismertek az játék élvezhetetlen, az élet nyomorúságos. Erre találták ki a jog intézményét, a jog nem más, mint ezeknek az ismert játékszabályoknak az összessége.

A játékszabályok viszont csak akkor működnek, ha előre ismertek és mindig egyértelműek, hogy kire milyen szabályok vonatkoznak. Ehhez bizony két dolog kell:

1. Legyenek jogszabályok, a fontos interakciókat, a fontos teendőket jogszabályok szabályozzák. Legyen rá szabály, hogy ki fizet adót és mennyit, hogy kié a tulajdon, hogy kinek hogyan kell viselkednie a büntetés elkerülése érdekében. Ha lukak vannak a jogszabályban, ha a jogszabály nem mondja meg előre a játékszabályokat, akkor nincs "jogállam". Ezt nevezhetnénk egyfajta teljességi követelménynek is.

2. A jogszabályoknak univerzálisaknak kell lenniük. Nem, nem mindenkire vonatkoznak "egyformán", a vállalkozó nem ugyanúgy adózik mint a nyugdíjas, az ittas személyek nem vezethetnek ugyanúgy mint a józanok, de a jogszabályok nem lehetnek esetlegesek, többértelműek, véletlenszerűek. Ezt pedig nevezhetnénk egyfajta minőségi követelménynek is.

A jogállam hétköznapi nyelven annyit jelent, hogy az állam, az állampolgárok interakcióit jogszabályok alapján kezeli. Nem ötletek alapján, nem "pofára", nem "érzésre", nem "hangulatnak vagy ízlésnek megfelelően".

Érdekes úgy is felfogni, hogy az állam a jogszabályt megalkothatja vélemény alapján, szavazással, politikai hangulattól függően, de az állampolgárok inerakcióiba már a jogszabály alapján, a jog alkalmazása során avatkozhat bele. A fodrászokra vonatkozó jogszabályról lehet szavazgatni, de a Mari néne fodrászüzeméről már nem, mert a Mari néninek előre kell tudnia mi is fog történni, ha holnaptól tévedésből világoskékre tolja a hajad.

Namost viszont akkor van itt egy gondolat, ami bánt engem. Ha az EU azt mondja, hogy a jogállamisághoz köti a kifizetéseket, de mindeközben nem fekteti le jogszabályban azt, hogy mi is a "jogállamiság" pontos definíciója, akkor ezzel a jogállamiság ellen véd. Súlyosan! Ami ugye igencsak groteszk... Háddenem?!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6516307010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reding Roli 2020.12.01. 11:09:22

A lènyeg :
- Èrvènyesüljenek az alapvető polgári szabadságjogok
- A hatalom elszámoltatható legyen- szabad választások
- El legyenek választva a hatalmi ágak
- Korlátos hatalmú állam, működnek a szubszidiaritások
- Plurális rendszer , a pártok egyenlő versenye és váltagazdálkodása- nincs kázi állampárt ...

Az, ha egy országgal kapcsolatban jogállamisagi kèrdèsek merülnek fel, már eleve egy rossz dolog !
Miért nincs ilyen Norvègiaban, Finnorszagban , Èsztorszagban és a többi szabad demokraciában ...
Ott evidencia, hogy egy határt nem lèp át a hatalom, amely sokszor eleve pluralis ...Nálunk lehet arokrata jellegű, a társadalom egyik felèt kiszorító hatalmi rendet èpíteni ....Meghekkelni a nyugati típusú társadalomszervezèst...

Skolem 2020.12.01. 12:01:42

Maga a bejegyzés egy TIT szintű problémafelvetés. Erről nem kívánok semmit sem mondani.

A jogállamiság kérdéséhez nem jutunk közelebb, ha egy fogalmat további általános tételekkel közelítjük meg és aprítjuk kisebb kötegre. Pl. érvényesüljenek a polgári szabadságjogok. Mit ért ezen és hogyan lehet ezt érvényre juttatni ahhoz, hogy az megfeleljen az Uniónak? De a legfontosabb az, hogy miként lehet MÉRNI egy szabadságjog érvényesülését? Ezek mind-mind definiálatlanok és szerintem ma nem is lehet azokat pontosan definiálni, mert a politikai filozófia még fejletlen.

Egyébként amit a linkben olvashatunk, az mind megtalálható az Alapjogi Chartában, tehát a link semmi újat sem hozott.

Még egy dolog: a jogállam fogalma, konkretizálása és objektív mérésének módszere nincs meg a Lisszaboni Szerződésben, amit minden új tagország aláírt. Ezért a jogállamiság jelenlegi megkövetelése csupán a rohadt libsi hazaárulók műve, aminek nincs semmilyen törvényes alapja. Ha már benne lesz a L. Sz.-ben, ami legalább 8-10 év múlva lehet meg, akkor még mindig kell feltenni azt a kérdést, hogy kedves tagországok ilyen feltételek mellett is akartok-e az Unió tagjai lenni? Merthogy így lenne törvényes az Unió részéről.

Skolem 2020.12.01. 12:05:30

@Skolem:

Javítás:

"mindig kell feltenni azt a kérdést," helyesen "mindig fel kell tenni azt a kérdést":

Bocsi.

Motorhead 2020.12.01. 12:20:11

Karoly _3-4-5 - x...... stb. Kérnénk még kb 1000 x leírni ugyanazt..... Tombolj .....

CSOKKI MÁLNA 2020.12.01. 12:25:13

Hollandiában nem a lakosság választja a polgármestereket, hanem kinevezéses alapon kerülnek pozíciójukba. Sztem ez nem fér bele a jogállamiságba.

CSOKKI MÁLNA 2020.12.01. 12:28:06

@Karoly_3:

Kis hülyém. Olvasni sem tudsz? A szöveg hivatkozik a jogállamiságra, de nem definiálja azt.

kritizator 2020.12.01. 12:40:16

jogállam

SOOOOROOOOSSS

John Nethem 2020.12.01. 13:01:38

@Karoly_3:

TE olyan kretén vagy, hogy mutogatni kéne felreállítva mint a NYílt Társadalom Alapítványok jelképét.
A megadott linkedben ugyan hetvenszer hivatkoznak a JOGÁLLAMRA csak éppen LÓFASZT van definiálva, akárhogy is hivatkozol rá.
Legalább elolvashattad volna az általad linkelt dolgokat te troll-idióta.

A linkedben megadott hivatkozás pedig az uniós alapszerződés 2. cikkelyére ENNYI:

"2. cikk
Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a
jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait –
tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a
megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak
közötti egyenlőség társadalmában."

Az egész alapszerződésben 5 aza 5 aza mondom 5 azaz 5 és mégegyszer mondom 5 esetben van a JOGÁLLAM szó megemlítve, minden alkalommal csak MEGEMLÍTVE a fontosságát, de a konkrét definíció SEHOL a büdös Európai uniós joggyűjteményben nincsen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.01. 13:20:40

Gyorsan utána is néztem mit is jelent brüsszeliül a jogállamiság. Nos, erre jutottam, íme ezt a 8 pontot találtam:
- az ország népe nem dönthet egy sor kérdésben, mert erről csakis egy senki által nem választott brüsszeli testület hozhat döntést,
- az óvodákban a pedofilek szabadon mozoghatnak, megrontó mesekönyveket lehet terjeszteni, viszont a vallás ki van tiltva ugyanonnan,
- az iskolákban homokos szexórák vannak, viszont szidják a család intézményét, mert az elnyomás,
- a házasságot csúnya, elavult intézménynek kell bemutatni, egyedül az azonosneműek közti házasságot kell kötelezően bevezetni, s ütemesen tapsolni is kell neki,
- tilos támogatnia egy tagállamnak a saját gazdaságát, minden pénz ugyanis átadandó a szabad piac láthatatlan kezének, azaz a nyugati tőkének,
- a sajtószabadság nevében kötelező a nem liberális vélemények tiltása,
- a Soros gazda és haverjai által finanszíozott álcivileknek vétójoguk van minden kérdésben, ez a társadalmi vita lényege,
- s úgy általában ájult tisztelettel kell fogadni minden hülyeséget.

Sanda gyanu 2020.12.01. 13:21:47

@Skolem: Felhoznék egy példát. Az a különbség a magyar és a német jogszabály között, hogy a német jogszabály az csak úgy, önmagában van. A magyar mellé meg van egy végrehajtási utasítás. Most csak a _PÉLDA_ kedvéért legyen mondjuk egy BTK. A német BTK-ban is szankcionálják a lopást, meg a magyarban is. De a magyar BTK mellé van egy végrehajtási utasítás és az írja le, hogy pontosan mit is értünk lopás alatt? Na és ha a bűnöző úr talál egy olyan elkövetési magatartást, ami nincs taxatíve felsorolva, akkor az alapján nyugodtan folytathatja a tevékenységét - mert az nem számít lopásnak! Érdekes, hogy a német jogszabály mellé ilyen nincs, mégis mindenki tudja, hogy mi az, hogy lopás.

Ezzel a gondolatmenettel csak arra próbáltam rávilágítani, hogy akik nálunk a jogállamiság fogalmi meghatározását keresik, azok nagy valószínűséggel csak azért kötekednek azon, hogy NINCS PONTOS DEFINÍCIÓJA, mert azt keresik, hogy mi alól kell kibújni. Fejlett nyugati társadalmakban a jogállamiság annyira evidens, hogy le se kell írni, mégis mindenki tudja, hogy miről van szó.

A Mestered 2020.12.01. 13:28:27

Ennek a Kárcsinak mekkora egy nyomorék élete lehet, hogy elpazarol 2 órát csak arra, hogy ugyanazt az üzenetet újra és újra posztolja. Sajnos láttam már ilyet. Akkor az a szegény ember élete utolsó 20 évét egy 6 négyzetméteres szobában töltötte és napi 20 órában csak a monitort bámulta és fórumozgatott és azt hitte, hogy milyen jó élete van. Aztán 35 évesen felkötötte magát.

CSOKKI MÁLNA 2020.12.01. 13:50:57

@Karoly_3:

BLM: BrainLess Monkeys :)

Rodney_2 2020.12.01. 14:04:08

@Skolem: Én Lengyelországból nézem ezt a hisztit. Ide olyan kommunikáció jött az EU-ból, hogy a teszt kritérium az lesz, hogy legyen buziházasság a lengyel jogban. Ehhez képest a most lezajlott elnökvlasztáson még a "pro-buzinak" kikiáltott ellenzéki jelölt is a buziházasság ellen foglalt állást.
Pont erről szólt a Demeter Szilárd féle szösszenet, a liberálfasiszta gőzhenger megpróbálja ledarálni egész Európát (szép képzavar) és semmitől sem riad vissza.
Megnézem majd ugyanezt Romániában ahol még a Pride-ot sem engedélyezik a helyhatóságok :)))

Rodney_2 2020.12.01. 14:05:32

@Karoly_3: Na te önjáró genetikai hulladék, látom megint nem jutott migráncsfasz a seggedbe és megbolondultál :)))

CSOKKI MÁLNA 2020.12.01. 14:18:51

@Karoly_3: Vétó, vétó, vétó! :))

CSOKKI MÁLNA 2020.12.01. 14:27:32

@Karoly_3: Vétó, vétó, vétó! :)))

Hasdrubai Barcas 2020.12.01. 17:17:50

Tök szupi ez a 222 komment a cikkhez!!!!!!!!!!!
(mondjuk az kicsit zavaró, hogy ebből 220-t az a vadbarom Berendel Matyi írt.......ráadásul tök ugyanazt.....)

Csak halkan kérdem: nem kéne innen kibaszni?

arthurthedent 2020.12.01. 18:51:34

@Hasdrubai Barcas: Hát ja. Megtörtént. Rühellem a cenzúrát, de ha szkriptek kimenetét akarom olvasgatni, akkor melózok inkább, azért fizetnek. :D

arthurthedent 2020.12.01. 18:53:57

@Rodney_2: "Megnézem majd ugyanezt Romániában ahol még a Pride-ot sem engedélyezik a helyhatóságok :)))"

Én mondjuk támogatom az egyneműek házasságát. Miért csak a heterók szenvedjenek? :D De igen, a demokrácia olyan, mint a túlzottdeficit eljárás volt, általában csak ott van nagyon kritikus szemmel figyelve, ahol a másik oldal van hatalmon.

arthurthedent 2020.12.01. 19:02:59

@Reding Roli: "A lènyeg :
- Èrvènyesüljenek az alapvető polgári szabadságjogok"

Nos, nem hiszem. Te abból indulsz ki, hogy a jogállamiság azt jelenti, hogy olyanok a jogszabályok, amilyennek te szereted őket. Ezt nevezhetnénk "nekem tetsző jogállamnak" vagy "polgári jogállamnak" vagy akárminek, de azt mondani, hogy csak aza jogállam, ami pont ezeket a jogokat definiálja, az elég szűklátókörű.

Sokkal szerencsésebb azt mondani, hogy az a jogállam, ahol működő jogszabályok szabályozzák a közösség, az állam és az egyén viszonyait. Aztán, hogy abban a jogállamban a jogszabályok olyanok -e, amik a mai európai polgárnak megfelelnek, az már egy másik kérdés.

Ott van a Római Birodalom. Nyilván bizonyos értelemben jogállam volt, merthogy ők találták fel az egészet. Az is biztos, hogy szó sem volt alapvető emberi jogokról, mégis, attól még elég komoly jogállamuk volt.

John Nethem 2020.12.01. 23:23:44

@Sanda gyanu:

Vagyis JÓ NYUGATI szokás szerint csakis az lehet, amit ŐK gondolnak annak: polkorrekt módon lehet például a sima offshore lovag Luxemburg "különleges elbírálású gazdasági övezet" és láss csodát, máris NEM offshore !!!

Vagy éppen amikor valaki kritizálni meri az iszlám terjeszkedését mondjuk Svédországban és a TÉNYEKET meg a következményeit taglalja: ergo a VÉLEMÉNYÉT mondja el , akkor arra érdekes módon rá lehet szállni és vegzálni a GYÜLÖLETBESZÉD címszó alatt..
De mivel nincs olyan definíció, hogy mi is tartozik bele, ezért az éppen illetékes erősebben baszó kutya fogja eldönteni: ergo POLITIKAI ALAPON.

Meg melyik bíróság éppenséggel hogyan is van már hozzá ÉRZÉKENYÍTVE olyan Soros-szarkeverő-oldalról.

John Nethem 2020.12.01. 23:28:28

@arthurthedent:

DE MINEK a "házasságot" az egyneműekre is ráhúzni ??

A HÁZASSÁG egy férfi és egy nő esküvel szentesített köteléke.

Az egyneműek már NE furakodjanak csak ebbe a szóba bele csak azért, mert kívülállóaknak érzik magukat...
ALKOSSANAK a maguk "házasságára" egy piszkosul arra ráillő ÚJ szót !!!

És majd a társadalom TÖBBSÉGE eldönti, hogy használja-e vagy nem...

Nem attól lesz a társadalom jobb vagy elnézőbb akár egy romával-cigánnyal szemben, mert éppen a már őt elnevező szó pejoratívvá vált, hanem mert a mögöttes tartalom váltotta azzá !! És hiába cseréli le a cigányt romá-ra, ha a mögöttes tartalom-minőség nem változik, akkor a roma is ugyanolyan pejoratívvá válik egy idő után....
Az a baj a mai libbant világgal, hogy CSAK SZAVAKBAN akarnak nagyok lenni, de tetteik ÜRESEK, és sekélyesek. NINCS BENNÜK érték.

John Nethem 2020.12.01. 23:33:57

És mi ad értéket a szavaknak ??

Ha több évszázadokig ugyanazt jelentik mindenki számára.
Ha tapad hozzá tisztesség, becsület, jóindulat, "a kimondott szó" súlya, és nem holmi papír, amit a víz eláztat és úgy elviszi a sodrása, mint a huzat, hanem mint a kavics, amit ugyan a víz formál és görget, de attól csak edzettebb lesz....

Rodney_2 2020.12.02. 00:24:44

@arthurthedent: Igen, de pont ez a kettős mérce indokolja, hogy ne csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez (ahol a több titkosszolgálat által is zsarolható román hölgy a főügyész, hozzá képest Polt kismiska) illetve hogy jogállamiság ügyben el kell menni a falig.

Rodney_2 2020.12.02. 00:27:09

@John Nethem: Te nem én vagyoK?? Olyan okosakat írsz, egy ballibsi fel sem tudja fogni :)

arthurthedent 2020.12.02. 06:34:16

@John Nethem: "ALKOSSANAK a maguk "házasságára" egy piszkosul arra ráillő ÚJ szót !!!
És majd a társadalom TÖBBSÉGE eldönti, hogy használja-e vagy nem..."

Igazából nem a szóért küzdenek. A házastársat bizonyos országokban bizonyos előjogok illetik meg. Nem kell például egymás ellen tanúskodniuk a bíróságon, életet veszélyeztető orvosi döntéseket hozhatnak egymás nevében (például, ha a házastárs öntudatlan). Az öröklésnél elsőbbséget élvezhetnek. Bizonyos országokban a közös, vagy a házasságban bevitt előző házasságból származó gyerekek felügyeletének joga is ide tartozik. Bankkölcsönnél könnyedén lehetnek adóstársak.

Gondolj bele, elmegy Marcsi a gyerekért az oviba, kiderült, hogy a Julcsi előző házasságából származik és az óvónéni ráhívja a rendőrkommandót. Elítélik gyermekrablásért....

Szóval igen, sokan mondják, hogy "de hisz csak egyszerűen ne hívjuk házasságnak és minden okés", de ez nyilvánvalóan csak terelés, mert nem ilyen egyszerű a dolog. A házastársi kategória nem csak egy vallási fogalom, hanem egy komoly polgári joga kötelék is.

Persze nem vagyok szakértő a jogban, csak filmekben láttam ezt. :)

Skolem 2020.12.02. 07:17:14

@Sanda gyanu:

De jó lenne, ha MINDENKI tudná azt, hogy miről van szó a "jogállam" fogalom esetén. Már Kant jelezte azt, hogy a jogászok még abban sem értenek egyet, hogy mi a "jog". Kant óta ez a helyzet semmit sem változott!

Ma alapvetően kétféle szemléletmód alakult ki a "jog" fogalom értelmezésére: a joguralmi jogszemlélet és a kontinentális imperatív jogszemlélet. Az előbbi a libsik jogszemlélete, az utóbbi a konzervatívok jogszemlélete, bár itt azért ez nem ilyen egyszerű a helyzet. Ebből az alapállásból következik magának a jognak az ÉRTELMEZÉSE is, és az ebből az értelmezésből levezetett konkrét fogalmak értelmezése is, mint pl. a "jogállam" fogalma. Ezért van még ma is olyan nagy különbség a jogállam értelmezésében is.

Most az Unióban a libsik vannak többségben, ezért a joguralmi jogszemlélet az uralkodó nézet és ehhez csatlakoznak még a konzervatívok egy része, mint pl. CDU-CSU szövetség, amelyik ugye meghatározó az EPP-ben is. Ezért nagy a nyomás a Fideszre is, és ezért kell észnél lennie Orbánnak is abban a tekintetben, hogy migráció ügyében kitartson az eredeti elképzelése mellett. Én EBBEN egyetértek vele, és drukkolok neki, mert nem akarok egy muszlim többségű országban élni.

Amit Te példának felhoztál, olyan szempontból jó, hogy mindkét esetben, tehát a jogszabály értelmezése és a "jogállam" értelmezése egy deduktív következtetést igényel. A jogszabály értelmezését a konkrét bíró végzi el, míg a "jogállam" fogalom értelmezését az Unió libsijei. Ez utóbbiak pedig nem fognak kiegyezni sohasem Orbánnal.

Skolem 2020.12.02. 07:18:55

@Rodney_2:

Igen, így van! A libsik véleményterroristák.

John Nethem 2020.12.02. 08:21:35

@Rodney_2:

Dehogynem !!! A racionális és empirikus kollektív tudatalattink, amit nem fertőztek meg még a libbant gondolatok. :-)

arthurthedent 2020.12.02. 08:21:44

@Skolem: "A jogszabály értelmezését a konkrét bíró végzi el, míg a "jogállam" fogalom értelmezését az Unió libsijei."

Na igen, ez egy komoly probléma. Szemmel láthatóan a "nekem szimpatikus" és "nekem nem szimpatikus" módszerrel döntenék el egyes országok sorsát. Ettől kiver a víz... :(

Mondjuk vicces, hogy a liberálisok állandóan féltik a demokráciát, rettegéssel, félelemkeltéssel érvelnek, ugyanakkor én például, ha valakitől félnem kell, akkor azok ők.

Én nem akarok iszlám fundamentalizmust, én nem akarok pofára osztott pénzeket, én nem akarok véleményterrorizmust, én nem akarom, hogy a politikai elit hatalma nőjön... miattuk kell félnem.

Minden választáskor arról beszélünk, hogy okés, okés, de nehogy visszajöjjenek! :(

John Nethem 2020.12.02. 08:23:38

@arthurthedent:

Teljesen jogosak a fölvetések.

Csakhogy ma is van már Magyarországon ÉLETTÁRSI jogi státusz. a DEVIÁNS ( itt a "többségtől eltérő" neutrális értelmezésben) társadalmi struktúrák pedig elégedjenek meg azzal.

arthurthedent 2020.12.02. 08:30:53

@John Nethem: No, azért az nem ugyanaz:

drujvary.hu/hazastars-vagy-elettars-hasonlosagok-es-kulonbsegek/

Vegyük észre, hogy a modern világunkban nagyon sokan csak ezek miatt a jogi különbségek miatt házasodnak, tehát nyilván sokaknak fontosak.

Na, de mindegy, engem igazából nem nagyon érdekel ez a dolog, csak felmerült. Mondhatnám kisebb bajom is nagyobb ennél és nem is nagyon érdekes.

John Nethem 2020.12.02. 10:26:44

@arthurthedent:

Vagyis a BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT és a bejegyzett házastársi kapcsolat között de jure NINCS különbség, de facto csak a benne lévő felek BIOLÓGIAI nemét illetően.
HÁZASSÁGOT csak biológiailag FÉRFI és biológiailag NŐ köthet, élettársit pedig ezek bármilyen fölállása. F-N, F-F, N-N

John Nethem 2020.12.02. 10:30:02

@John Nethem:

A gyermekvállalásnál pedig nem cél egy társadalomban, hogy deviáns megoldásokat helyezzük előtérbe, de facto/de jure az élettársi kapcsolatban is lehet gyereket vállalni/örökbe fogadni, de ott csak az egyik fél lesz a valódi bejegyzett szülő. ( A Terry Black kapcsán már kellően jó példával lett bizonyítva ennek az útnak a járhatatlansága...)

arthurthedent 2020.12.02. 10:39:00

@John Nethem: "Vagyis a BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT és a bejegyzett házastársi kapcsolat között de jure NINCS különbség"

Ah, nem tudtam. Mondom, nem vagyok szakértő a témában.

Skolem 2020.12.02. 11:29:09

@arthurthedent:

Köszi, egyetértek veled!
süti beállítások módosítása