wagmg

wagmg

Buzizni nem keresztényi!

2020. augusztus 26. - arthurthedent

Na igen, ezen a gondolatmeneten is ki szoktam akadni. Az elv egyszerű, ha valami jó, szép, vállalható, az keresztényi, ha nem az, ha valami éppen cikis, akkor az nem keresztényi... csakhogy ez így gáz ám!

Merthogy ez nem más, mint az ún. "igazi skót" érvelési hiba. A kvetkezőképpen működik:

- A skótok becsületes emberek!

- Ott van XY, skót, nem mondhatod rá, hogy becsületes, ugye?

- Ahh, hát XY az nem igazi skót.

Az érvelési hiba innen kapta a nevét, de a legtöbbször persze nem skótokról szokott szó lenni, hanem mindenféle más náció, rassz, vallás, politikai párt tagjairól. Mindegy, az elv ugyanaz, jelen esetben éppen a keresztényekre alkalmazva ezt a szándékos érvelési hibát. Buzizni nem keresztényi[1].

Mert mégis miért? Talán a keresztények közt nagyon ritka lenne a dolog, a keresztények közt sokkal kevesebben "buziznak" mint mások közt? Ó, nem, igazából nagyon is elterjedt. Valójában sokkal elterjedtebb, mint mondjuk az ateisták közt. Főleg ha az ún. "hagyományios keresztény értékek" dolgot vesszük figyelembe, de persze napjainkban is elég elterjedt.

Vajon a keresztény írások, a keresztény tanítások egyértelműen elítélik ezt? Vajon kimondottan ellentmond a keresztényi tanításnak az, hogy valaki "buzizzon"?

Hát nem éppen, igazából igencsak könnyen ki lehet olvasni a keresztény szent könyvből, hogy buzizni igencsak erkölcsös dolog. Persze, ha egy kicsit erőlködünk, akkor sok mindent ki lehet olvasni a könyvből, azt is, hogy szeressük egymást meg ilyenek, de a lényeg, hogy keresztények milliói viszonylag könnyen ki tudják olvasni az írásból, hogy a "buzizás" nagyon is helyénvaló dolog. Sőt, sokan még azt is, hogy ez a minimum, hiszen egy halálos bűnről van szó. Sokan tiltanák, büntetnék, üldöznék a homoszekszualitást nem csak egyszerűen gúnyolnák.

Az "Isten gyűlöli a buzikat", egy elég elterjedt nézet pl. az USA-ban

Nem, nem állítom, hogy ez a biblia helyes értelmezése, azt állítom, hogy rengeteg keresztény úgy gondolja, hogy ez a helyes értelmezése. Nem arról van szó, hogy én mit gondolok, hanem arról, hogy ők mit gondolnak.

Vajon a "buzizást" sorra ítélte volna el a keresztény egyházak jelentős része? Hát nem éppen, nagyon úgy tűnik, hogy eszükbe sem jut elhatárolódni a buzizástól.

Akkor meg miért mondjuk már, hogy "buzizni nem keresztényi"?! Miért nem az alapján ítéljük meg a dolgot, amit a keresztények mondanak, amit a keresztények csinálnak, amit a keresztény egyházak tanítanak? Miért akarjuk megmondani a keresztényeknek, hogy mi a keresztényi és mi nem az?

Miért nem azt mondjuk, hogy "a keresztények közt elég elterjedt a buzizás"? Nincs ezzel semmi baj, nyugodtan fel lehet vállalni, teljesen felesleges ködösíteni. 

 

[1] https://felszabter.blog.hu/2020/08/25/marpedig_buzizni_nem_kereszteny

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr3416177658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása