wagmg

wagmg

Az Onedin család

2020. augusztus 10. - arthurthedent

Gyermekkorom egy meghatározó sorozata volt az Onedin család (The Onedin Line). Úgy mondtuk, ahogy az angolok írták, onedin, nem úgy, ahogy az angolok mondják, hogy onídn... szinkronizálva volt.

Felnőtt fejjel aztán újranéztem és meglepődtem, hogy milyen jól kiállta az évek rohamát. Teljesen élvezhető ma is. Komolyan, semmi gond nincs vele, érdemes megnézni.

onedin1.png

Nem makett...

Angol sorozat, az angol történelem egy időszakáról szól, igazából mondjuk történelmi dráma. A BBC csinálta, és igen, a BBC azért elég jó dolgokat szokott csinálni, és már ekkoriban is adtak a minőségre (1971 és 1980 között csinálták).

Egy olyan időszakban játszódik, amikor angliában komoly tömegek emelkedtek fel a középosztályba a hajózásnak és a tengeri kereskedelemnek köszönhetően. Persze, voltak szegények nem is kevesen és ezek szerepelnek is a sorozatban, de egy prosperáló időszak volt.

Az Onedin család is alulról kezdi, a főhős érdekházasságot köt, hogy hajóhoz jusson és beindíthassa a vállalkozást. Egy hajóval, semmi vagyonnal, nagy bizakodással és komoly becsvággyal indul neki és ha sok nehézség és szenvedés árán is, de boldogul.

Ja igen, a "line" szó tulajdonképpen egy szójáték, egyszerre utal a hajótársaságra és a családfára, jól érzékelteti, hogy egyszer a család, egyszer az üzlet kerül előtérbe, hogy a főhősnek az üzlete az élete, aztán a család kerül előtérbe, aztán megint az üzlet... tulajdonképpen e kettő közt örlődik.

onedin2.png

James Onedin, a családfő

Annak idején még a BBC is meglepődött milyen nagy sikere volt a The Onedin Line TV sorozatnak. Sőt, amikor eladták különféle európai országokba kiderült, hogy mindenütt imádják, még a vasfüggöny mögött is hatalmas sikert aratott. Nem volt politikai aktualitása, nálunk is nyugodtan be lehetett mutatni, nem volt belőle gond.

onedin3.png

A család leghűségesebb alkalmazottja, Baines kapitány

Az emberek pedig imádták. Azt hiszem érdemes még ma is megnézni azoknak is, akik annak idején nem látták. Akik látták, azoknak gyakorlatilag kötelező, a nosztalgiafaktor jóval 100% felett van.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr9516120142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása