wagmg

wagmg

Elegem van a felmérésekből...

2020. augusztus 02. - arthurthedent

Mit mondanál, ha meghallanád, hogy egy felmérés alapján magyarországon a korrupció 853%-al magasabb mint bárhol máshol a világon? Nos, gyakorlatilag akármit is gondolsz hibát követsz el. Miért is?

Hát egyrészt azért, mert ezt a 853%-ot épp most találtam ki, nem több, mint kamu, álhír, butaság. Nem végeztem felmérést, nem számolgattam, nem osztottam és szoroztam csak egyszerűen leírtam egy számot. De ha még csak ez lenne a baj... ha csak ez lenne a baj!

A baj az, hogy ezek felmérések, megkérdeznek egy csomó embert és a kapott értékeket átlagolják. Ezek a felmérések semmit, az ég világon semmit sem mondanak arról, hogy mekkora magyarországon a korrupció, arról, amiről kérdezik az embereket, egyedül arról mondanak valamit, hogy mit gondolnak az emberek, az átlagember. Az "átlagember", akinek fogalma sincs arról, amiről kérdezik. 

Rendszeresen csinálják az ilyen és ehhez hasonló felméréseket és sokat sejtető címekkel publikálják is őket. Azt mondják a címek, hogy "ekkora a korrupció", vagy "ilyen az életszínvonal" meg "ennyire jó vagy rossz az oktatási rendszer". Nem, nem azt írják, hogy "emberek, akiknek fogalmuk sincs a témáról, laikusok, ezt meg azt gondolják". Még csak véletlenül sem.

És ez bizony baj, mert laikusok hasraütésszerű elképzelései alapján nem szervezhetjükl meg az életünket, nem hozhatunk felelős döntéseket, nem alakíthatunk ki jó stratégiát.

Ha nem akadsz ki ezen, akkor képzeld el a következőt...

Orvosi vizsgálatra mész mert fáj a fejed. Csinálnak egy csomó vizsgálatot és amikor visszamégy a következőképpen tudatja veled az orvos az eredményeket:

- Nos, az a helyzet, hogy sajnos a vizsgálatok pozitívak lettek, azonnal meg kell kezdenünk a kemoterápiát, mert önnek agydataganata van.

- Ó, doktor úr, hát mik az esélyeim?

- Nos az én személyes véleményem szerint önnek semmi baja nincs, le kellene állni kicsit a kávéval, szóval ha ezt vennénk alapul, akkor az egész kemó felesleges, sőt, káros... de...

- Mi? Mit mond doktor úr?!

- Nos megmutattuk a felvételeket ezer embernek az utcán, elmondtuk mik a tünetei és bizony az emberek egy jó része azt gondolta, hogy önnek súlyos agydaganata van. Szerintem itt, látja, a cerebellumot nézték sokan daganatnak...

- De hát, akkor egészséges vagyok, nem kell a kemó, ugye?!

- Nos, az emberek 76% gondolta, hogy agydagata van, úgyhogy nincs sok választásunk, kevesebb mint 1% gondolta, hogy ön egészséges!

Abszurd ugye? Teljesen őrült ugye? Akkor abba lehetne hagyni ezeknek a "megkérdezték az embereket" cikkeknek a gyártását, mert rohadtul semmi értelme, csak kárt okoznak. Leközölnek hat cikket arról, hogy az emberek így meg úgy gondolják, aztán csinálják a következő felmérést, hogy "idén még többen gondolják így meg úgy". 

Ja, az emberek gondolnak dolgokat. Főleg azért, mert hülyítitek őket marhaságokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr8016100528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2020.08.02. 15:21:16

"Az országok közötti januári felmérésben 38% mondta, hogy általában megbíznak a hírekben, (Magyarországon 27%)"

A magyarok kevésbé hiszékenyek. Nagyon helyes. Persze ez semmit sem mond arról, hogy hol mennyire megbízhatóak a hírek. Még csa véletlenül sem!
süti beállítások módosítása