wagmg

wagmg

Orosz hazugságok

2024. július 21. - arthurthedent

Szent meggyőződésem, hogy akkorákat hazudni mint az oroszok a világon senki sem tud. Az orosz köznép, az orosz uralkodóosztály, az orosz sajtó erre gyúr már évszázadok óta. Mintha körmérkőzést játszanának arra, hogy ki tud nagyobbat, ordasabbat, kegyetlenebbet, feltűnőbbet hazudni.

Na, összegyűjtöttem párat:

1) A nyugati imperialisták... na igen.

Az "imperialista" szót arra az államra szokás mondani, akik birodalmat építenek, birodalmat tartanak fenn. Amikor az oroszok ezt mondták a nyugatra a nyugat már nagyjából túlvolt az "imerialista" szakaszon.

Az angolok kijöttek indiából, a franciák is csak pár kisebb afrikai meg csoda tudja hova valósi országocskát nyomorgattak (még ma is persze). Amerika mondjuk maga is gyarmatként indult, nekik eléggé kimaradt az imperializmus, mondjuk pár szigetecskét leszámolva.

Az oroszok viszont, jesszusom, az oroszok hatalmas birodalmat építettek elmaradott szibériai népekből!

Azt hitted, hogy szibéria orosz? Ugyan már? Azt hitted, hogy Csukcsföld vagy Jakutföld hagyományos orosz területek? Vagy mondjuk Hanti és Manysiföld onnan kapta a nevét, hogy oroszok lakták réges-rég óta? Esetleg mi, Burjátföld az orosz? Vagy Komiföld, esetleg Nyenyecföld az nyilván nem gyarmat, ugye? Ott élnek a tüke oroszok mi?

No nem, nem a nyugat az imperialista, oroszország az! Szokásos orosz módszer: vádoljuk azzal a másikakat, amit mi csinálunk, akkor nem tudnak visszavágni, kivettük a szelet a vitorlájukból. Kit érdekel, hogy nyilvánvaló hazugság?

2) Oroszország soha nem indított háborút. Oroszország soha nem vesztett háborút...

Ja, hát persze, mert a birodalmakat úgy építik, hogy soha nem indítanak háborúkat. Hogyne. Hát persze, mert a nagyhatalmak nem szoktak háborút veszíteni, ugye?

Itt egy lista 19 háborúról, amit az oroszok bizony elveszítettek. Sokszor nem is kicsit, de nem ám. Vicces, hogy én, aki történelemből igencsak gyengén muzsikáltam észreveszem ezt a kamut, mert akkor ki hiszi el? Vajon ki?

3) A föld egyhatodán megdőlt a kapitalizmus... az orosz államalapítás büszkesége

Mondták az oroszok. Akiknél soha nem volt kapitalizmus. Sem előtte, sem utána. Előtte valami ikerrendszer volt, merthogy volt ugye a cár valamiféle feudális rendszerrel, mellette meg a szervezett bűnözés árnyékhatalomként.

Utána jött a szocializmus, ami ugye deklaráltan nem kapitalizmus volt, ellopott állam egy ellopott birodalomban.

Utána Jelcin féle szabadrablás, merthogy azt hitték a "szabad állam" azt jelenti, hogy "mindent szabad". Tele is lett vele a hócipője a lakosságnak, megalapozták Putyin eljövetelét.

Merthogy utána a szervezett bűnözés vette át a hatalmat Putyinnal az élen. A jelszó "a demokrácia nem működik" volt. Azóta is ez.

Az oroszok büszkék arra, hogy ők bizony mekkora államalapítók. Ja, a 16. században elment még, tényleg. A nagy októberi cucilista forradalom óta biztos, hogy nincs állam. Szervezett bűnözés van, ami eltérítette, elrabolta, túszul ejtette az államot. Ami azóta van nagy oroszországban azt modern ember nem tekinti államnak.

Na jó, egyelőre ennyi legyen a lista. Nem mintha nem lehetne folytatni, persze, lehetne. De ez a három, ahogy mondani szokás, már megér egy misét, nemdebár?

Ne Ukrajna kapja a pénzt

Hallom, hogy az EU pénzt ad az ukrajnai háborúra. Hallom, hogy sokak szerint jobb lenne ezt a pénzt inkább az európai fegyverekre költeni. Lehet... ez is egy vélemény, lehet, hogy van benne valami. Azonban...

Azonban van itt pár szempont, amit azért nem kellene ám agyonkussolni jó magyar szokás szerint. Vannak szempontok, ellenérvek ez ellen a "ne adjunk Ukrajnának pénzt" gondolkodásmód ellen. 

Lássuk csak:

1) A fegyverkezés nem arról szól elsősorban, hogy háború esetén képesek legyünk megvédeni magunkat. A fegyverkezés elsősorban arról szól, hogy elhitessük az elleséges állam lakosságával és vezetésével, hogy képesek és hajlandóak vagyunk megvédeni magunkat. Ha ezt nem hiszik el, akkor háború lesz és az már eleve egy nem kívánatos jövő.

Namost kérdem én, hogy miképpen tudnánk elhitetni az orosz felsővezetéssel, hogy hajlandóak vagyunk megvédeni magunkat ha arra sem vagyunk hajlandóak, hogy lemondjunk néhány sajtos tangliról és az árát odaadjuk az ukrán harcokra? Hogyan? 

Putyin egy tollvonással elveszi az oroszoktól a káposztaleves árát és küldi a háborúra, közben meg bizakodva bámulja ezt a sóherkedést, amit mi művelünk. Hát de nem? Ez a szerencsétlenkedés számára felér egy felhívásra keringőre, nemdebár?!

2) A fegyverkezés célja az erőfölény. Amikor pénzt adunk az ukránoknak azok kilövik az orosz tankokat. Igen jó hatékonysággal (azaz olcsón) csökkentik az orosz seregek erejét. 

Melyik lenne nekünk a hatékonyabb? Venni kétmillióért egy tankot, hogy erőfölénybe kerüljönk egy orosz másfél milliós tankkal szemben vagy adni az ukránoknak egy húszezres rekétát, hogy kilőjék a másfél milliós orosz tankot? 

Ugye? Ugye, hogy ez egy komoly szempont? Ugye, hogy fontos tudni róla? Ugye?!

3) A háború most van. Persze, szépen hangzik, hogy majd lesznek tankjaink hat év múlva, de ez nem visszatartó erő az orosz sereg számára. Sőt, ez pont, hogy ösztönzi az orosz vezetést, hogy indítson konfliktust mielőtt európa esetleg felfegyverzi magát.

Ez a "vegyünk fegyvereket európának" arra ösztönzi az orosz felsővezetést, hogy mielőbb zárja le a konfliktust ukrajnában és indítson egy újat ellenünk. Na nem biztos, hogy ezt fogják tenni, de ezért remélem mindenki felfogta, hogy mire ösztönözzük őket mielőtt osztani kezdi az észt, hogy mit is kellene csinálni.

Azt gondolom, hogy ezek igencsak erős érvek. Lehet velük vitatkozni, lehet tagadni őket, persze! Amit nem lehet, azt csináljuk éppen, úgy csinálunk mintha ilyen érvek nem lennének, mintha tiszta marhaság lenne ukrajnának pénzt adni, mintha a hülye is látná, hogy az egyetlen ésszerű lépés a saját hadseregbe való invesztálás.

Miért ilyen büszkék az oroszok?

Olvasom, hogy az oroszok ledobtak egy jó nagy bombát. Nagyon büszkék rá, a szovjet időket idéző "a mienk a legnagyobb" hangulatban vannak. Elég gáz mondjuk... ha tényleg ennyire nem tudják mi van a világban.

Szóval azt olvasom, hogy 

Történelmi pillanat: Moszkva háromtonnás szörnyeteggel mért csapást Ukrajnára
A Nyugat el sem tudta hinni, hogy létezik olyan hatalmas bomba, mint az orosz FAB–3000-es, amelyet nemrégiben Ukrajnában is bevetettek – írta a RIA Novosztyi Julian Röpcke német újságíróra hivatkozva.

https://index.hu/kulfold/2024/06/22/haboru-orosz-ukran-konfliktus-kijev-moszkva-volodimir-zelenszkij-vlagyimir-putyin-nato-europai-unio/tortenelmi-pillanat-oroszorszag-haromtonnas-szornyeteggel-mert-csapast-ukrajnara/

Namost ez elég gáz, mert amerikának van egy bombája, aminek az a neve, hogy MOAB. Namost az 9,8 tonnás, több mint háromszor ekkora. Az első teszt 2003-ban volt, több mint húsz éve, az első éles bevetés 2017-ben. 

Szóval a nyugat el sem tudta hinni, mi?! Hát szerintem azért mielőtt ilyeneket nyilatkozik valaki érdemes legalább ráguglizni vagy ilyesmi. Még videó is van róla, nem is egy...

Minden bombák anyja...

Ráadásul amerika kimondottan jó az úgynevezett "bunker buster" bombákban, amikkel betonbunkereket szokás kicsinálni. Állítólag irakban komoly szerepük volt és azok is nagyobbak mint az oroszok új világlegnagyobb bombája. Annyire nem érdekel, hogy nyomzgassam, de első rákeresésre úgy tűnik, hogy az orosz világelső még csak nem is második.

Namost persze, nem érdekel kinek van hatalmas bombája, nem vagyok rá büszke, nem gondolom, hogy fel kellene néznem amerikára amiért ilyen nagy bombáik vannak, de... De azt gondolom, hogy nagy gáz, hogy mennyire terjednek a félinformációk, hazugságok, az orosz propaganda. 

Békekonferencia

Olvastam egy cikket a békekonferenciáról. Elképesztő gondolatokat találtam benne, gondoltam megosztom a véleményem mielőtt szétrobban az agyam.

Szóval...

A svájci ukrán „békekonferencia” kétszeresen is abszurd rendezvény. Részint azért, mert az orosz felet nem hívták meg rá, így a szervezők a tárgyalásos béke gondolatát nyilvánosan, már a meghívás bejelentésével feladták.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Logikai abszurdítás lenne meghívni az oroszokat a békekonferenciára, amikor az orosz politika hivatalos álláspontja az, hogy a) nincs is háború, sőt b) nincs is olyan, hogy Ukrajna. Amíg az orosz fél nem ismeri el, hogy Ukrajna egy különálló államhatalom amely ellen támadást indítottak immár kétszer is, igencsak nehéz lenne tárgyalni a békéről. Ez az egyik.

A másik az, hogy mindenki pontosan tudja, hogy mit mondanának az oroszok. Hőzöngenének és fenyegetőznének. Felesleges lenne tárgyalni velük. Ez a másik.

A harmadik az, hogy a jelenlegi orosz vezetéssel lehetetlen bármiről is megegyezni, tudjuk, hogy a szavukat rendszeresen megszegik és hazudnak. Ha békét ígérnek, akkor vagy egyszerűen megszegik a szavukat vagy azt hazudják, hogy nem is ígértek semmit, esetleg simán azt hazudják, hogy nem az ő katonáik támadtak, hanem kis zöld emberkék. Ez volt ugye a harmadik.

A negyedik meg az, hogy a szerző összekeveri a "békekonferencia" és a "béketárgyalások" szavakat. Az elhízásról szóló egészségügyi konferenciára nem kell meghívni az elhízást, a békekonferenciára nem kell meghívni a békét és a harcoló feleket sem. Ez a konferencia arról szólt, hogy a résztvevők hogyan viselkedjenek a béke érdekében, nem arról, hogy a harcoló felek mit akarnak. Tudjuk mit akarnak, elmondták. E-zer-szer.

Az ötödik meg az, hogy még a kéketárgyalásokra sem hívják meg mindig a harcoló felet. Magyarországot sem hívták meg a párizsi békekonferenciára, nem voltak kíváncsiak a véleményünkre. Szóval nem, nem abszurd, előfordul.

És a hatodik meg az, hogy nyilván hazugság az, hogy a tárgyalásos béke gondolatát feladták volna. Ez a békekonferencia nem az volt, ahol a tárgyalásos béke megszületik, ez a békekonferencia az volt, ahol esetleg megszülethet a lehetősége a béketárgyalásoknak. Esetleg...

Még arra sem kellenek az oroszok, hogy a diktátumot átadják nekik. (Nem mintha ezt átvenni elutaztak volna Svájcba.)

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Jó, mondjuk azért bírálni a konferenciát mert nem adtak át diktátumot elég álságos, mert ha átadtak volna, akkor meg teljesen jogosan az lett volna a hőbörgés oka. Szóval ja, ez csak egy rosszindulatú gúnyolódás volt, nem több. Érzelmi, propagadnaértéke van, más nem nagyon.

De abszurd azért is, mert Ukrajna és a nyugati résztvevők nem is akarnak békét, hanem deklaráltan a háború folytatására, további fegyverkezésre, az Oroszország elleni eszkalációra készülnek.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Ordas nagy szándékos érvelési hiba. A két állítás közt nem áll fenn kizárásos kapcsolat.

Hogy mást ne mondjak én is deklaráltan arra készülök, hogy a jövő héten nem fogok hatmilliárd forintot nyerni a lottón. Lehet ebből arra következtetni, hogy nem is akarok hatmilliárdot nyerni? Normális? Ugye nem?

Azt állítani, hogy Ukrajna nem is akar békét ordas nagy hazugság. Azzal bizonyítani, hogy "mert a háborúra készülnek" ordas nagy primitív hazugsággá teszi. Elvégre "Si Vis Pacem, Para Bellum", nemdebár?

A rendezvénynek így valódi propagandaértéke sincs, hiszen épeszű ember nem gondolhatja, hogy Moszkvából egy telefonhívással elfogadják az ukrán ultimátum valamennyi követelését.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Ha egy tevékenységnek nincs propagandaértéke, akkor a nullhipotézis, az első gondolatunk az legyen, hogy "akkor nem is propagadnacélokra szánták". Persze, ha van komoly bizonyítékunk, hogy a cél a propaganda volt az más, de hol itt a bizonyíték?

Peking saját béketervének megtárgyalását a szervezők nem tűzték napirendre, így Kínának eleve értelmetlen lett volna elutazni a bürgenstocki turistaparadicsomba.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

A szerző még nem volt konferencián és ezt fennen hirdeti is.

Az, hogy elmegy az ember egy konferenciára, akár kérdez is, akár fel is szólal az még nem jelenti azt, hogy ott az ő javaslatait fogják megtárgyalni.

Amúgy mi ez, valami sértődés? Ha nem én mondhatom meg miről lesz szó, akkor el sem megyek? 

Ahogy az USA nem engedheti meg Ukrajna teljes vereségét, úgy Kína sem fogadhatja el Oroszország legyőzését. Ennek az egy mondatban leírható realitásnak az elfogadásával százezernyi ukrán és orosz férfi életét lehetne megmenteni.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Kínának Oroszország nem a szövetségese, hanem a riválisa, kimondottan szerencsés lenne Kínának, ha Oroszország elveszítené a háborút. Nem tudom honnan jött ez a "Kína sem fogadhatja el" dolog, de szerintem teljesen alaptalan. Amennyire én tudom...

Amúgy a svájci parlamenti pártok egy része, köztük az ottani Zöldek is súlyos hibának tartják, hogy a szervezők nem hívták meg Oroszországot a konferenciára.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

A szokásos. Nem lehet akkora butaságot mondani, hogy "a parlamenti pártok egy része" vagy "néhány független szakértő" vagy "egyes források" ne értenének egyet vele. Semmit sem jelent, hogy vannak pártok, amik ezt vagy azt mondják, mindenre vannak pártok és az ellenkezőjére is.

Sokan sokszor idézték George Orwell 1984 című regényét, amelyben a hivatalos ideológia szerint „A háború: béke”, tehát békének kell nevezni a háborút. A háború folytatását meghirdető és a tárgyalásos megegyezést eleve elutasító rendezvényt valóban orwelli gondolat békekonferenciának nevezni.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Nem az az orwelli, hogy egy békekonferencia nem látja reálisnak a béketárgyalások megkezdését, hanem az, hogy a támadó fél éveken, sőt gyakorlatilag egy évtizeden keresztül azt hazudja, hogy nincs is háború. Szó szerint ezt csinálják az oroszok, a háború nem háború, a háború csak különleges katonai művelet, a háború valójában béke.

A békekonferencia nem mondta, hogy béke van, nem nevezte békének a háborút, annyit fogadott el realitásnak, hogy jelenleg nincsenek béketárgyalások. 

Ha nem a mérhetetlen emberi szenvedés felől közelítünk az ukrán–orosz háborúhoz, akkor talán lehet érveket találni a háború folytatására, az orosz előrenyomulás megállítására.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Orosz előrenyomulás?! Na, ez az abszurd!

A téli háború jut eszembe, amikor ugye Sztálin propagandagépezete büszkén és fennhangon hirdette, hogy micsoda előrenyomulásokat értek el finnországban. Úgy egy fél év után az orosz elvtársak elgondolkodtak azon, hogy elő kellene venni a tárképet, megnézni mekkora is ez a hatalmas Finnország, ahol ilyen komolyan lehet előrenyomulni és még nem értek el a végére.

Néhány nappal a békekonferencia előtt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Budapesten is világossá tette, hogy a Nyugat az eddiginél aktívabban segíti Ukrajna háborúját Oroszország ellen. Olyan mértékben és mélységben, amely már a NATO és Oroszország közti háborús konfliktusnak, vagy mondjuk úgy, súrlódásnak is minősíthető.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Ó, persze, minősíthető. De persze hasznosabb lenne megemlíteni, hogy Oroszország (akkoriban a Szovjetúnió részeként) ennél keményebben nyomult például vietnámban és koreában is. Ott mindkét helyen kimnondottan harcoltak az orosz pilóták az amerikai pilóták ellen.

Szóval nem kell túllihegni, van ilyen, csak most az oroszok kapták ki a bot keményebbik végét.

Az Orbán-kormány sokáig azt hangsúlyozta, hogy Magyarország ebben a konfliktusban nem vehet részt, sőt vétójogával meg is akadályozza a többi NATO-tagállam részvételét benne. Lényegében ez volt a Fidesz fő üzenete az önkormányzati és EP-választásokon.

...

Akár hagyományos, akár nukleáris fegyverekkel folyna ez a valódi háború, magyarok százezrei vagy milliói éppúgy áldozatául esnének, mint ahogy az első és a második világháborúban történt. A mindenkori magyar kormány lehetősége ennek elkerülésére sajnos csekély.

https://index.hu/velemeny/2024/06/17/svajc-bekekonferencia-oroszorszag-ukrajna-haboru-nyugat-nato/

Tehát a választások fő üzenete az volt, hogy a fidesz elintézi, hogy a NATO vs. Oroszország háborúban Magyarország ne vegyen részt, de a cikk szerzője szerint ez gyakorlatilag lehetetlen. 

Na, találtam valamit, amivel úgy, ahogy van egyetértek, amivel tökéletesen és maradéktalanul azonosulni tudok. Szuper, a végére lett valami pozitív is.

Igen, a Fidesz tényleg folyamatosan azt hangoztatja, hogy nekünk ki kell maradnunk a háborúból, hogy ők ezen dolgoznak, ezt tudják ajánlani és én tényleg úgy gondolom, hogy ez nem több puszta vágyálomnál.

A beton két vége

Rájöttem, hogy a betonnak két vége van és ez az összes közgazdasági elméletet egyben cáfolja is.

Szóval először is, sokféle beton van. Van amit a helyszínen kevernek kavicsból valamiféle elmés szerkezettel (amit nem meglepő módon a "betonkeverő" névvel látott el az emberiség magyarul beszélő része). Van amit mixerkocsival hoznak, van nedves, kevésbé nedves, zsákos... mindenféle. Még pumpás is.

Namost minden betonnak más az ára. Van olcsóbb, ami azért nem olcsó, van drágább, ami viszont kimondottan drága. Van persze közepesen drága is. 

Csakhogy, a betonnak két vége van, az egyik végén valaki fizeti, a másik végén meg valaki dolgozik vele. Eldolgozza. Felhasználja. Ő mondja meg, hogy milyen, azaz mennyire drága beton kell. A feszültség innentől kedve fokozódik.

Merthogy esküszöm, ha árulnának fél decis pohárban betont, amihez mindig adnának azonos mennyiségű pálinkát, akkor minden építkezésen azt kellene használni! Függetlenül attól, hogy mennyibe kerül. Ami kell, az kell.

Namost az összes közgazdasági elmélet valamiféle árversenyről beszél, a termék árát a piac határozza meg, a piaci verseny, meg ilyenek. Szabad piac, ár, verseny, érték, ismerjük.

Fenéket! A termék árát a vevő kőművese határozza meg.

Nincs piaci verseny, ha csak azt nem tekintjük versenynek, hogy mindenki megpróbál minél előbb szívinfarktust vagy agyvérzést elérni a csávón, aki a beton rosszabbik végén álldogál idegesen markolászva a pénztárcáját.

Öt óra egy levegővel...

Olvastam egy cikket a neten. Mekkora volt már, el kell mesélnem!

Szóval itt van a cikk lényege:

Oxigénpalack nélkül, 5 órán át képesek víz alatt maradni az ázsiai Bajau-törzs tagjai egy genetikai mutációnak köszönhetőn.

https://velvet.hu/checkout/2024/06/10/mutacio-azsia-bajau-torzs-viz-alatt/

Ebben a mondatban elég jól benne is van a cikk lényege. Akkora marhaság, hogy az kilóg a sorból! Öt órán keresztül egy levegővel. És... nem is elírás, merthogy nem csak egy helyen szerepel, a cikk szerzője nyilvánvalóan meg van győződve arról, hogy vannak olyan emberek, akik öt órán át képesek egy levegővel a víz alatt úszkálni.

Ha ezt egy 5 éves gyereknek elmondjuk nyilván nem hiszi el. Akkor ha egy 20 éves ember ilyet leír, annak az IQ-ja 25-ös? Erről meg ezt találtam az interneten:

Az IQ értékei 21 és 50 között
Közepes mentális retardációról (imbecilitás)van szó. Az egyének ezekkel az értékekkel nehezen taníthatók, de képesek saját magukkal törődni és egyedül élni. A népesség között 2% találhatunk ezekből az egyénekből.

https://www.iq-tester.hu/cikkek-az-iq-rol/az-iq-ertekek-szinvonalai.html 

Akkor ezt most hogyan? Jesszusom, mi megy itt?!

Nyomorult OTP app...

Pár héttel az után, hogy az OTP rákényszerített az OTP applikáció nevű biztonsági rés telepítésére, le is rohadt. Megnyomorodott, használhatatlanná vált. Ettől megyek falnak, amikor ezek az nyominger alkalmazások három használat után megszűnnek működni.

Szóval elindítottam a programot, modern elnevezéssel az appot ugye, közölte, hogy biometrikus azonosítás, közölte, hogy sikertelen, közölte, hogy később próbáljam újra. Másnap újrapróbáltam, ugyanaz. 

Na ez meg a másik. A program tudja, hogy milyen hibakódot kapott, tudhatná, hogy teljesen elmebeteg dolog később újrapróbálni, de belehazudik a képembe. Kimondottan szopat. Merthogy nem hálózati probléma volt, nem volt értelme újrapróbálni, hülyített csak. 

Elmondom mi volt a megoldás!

Képernyő alján kis négyzetre tappol, bejönnek a futó programok. Hosszan nyomni az OTP appot, bejönnek az ikonok. Ott van egy csavaranyának tűnő ikon, minden magyarázat nélkül, merthogy a stílus fontosabb a működésnél ugye, arra rátappol, reménykedve, hogy nem történik valami végzetes... Nem történik, bejön egy ablak, ott kiválasztani az "alkalmazásaktivitás szüneteltetése, ha nem használják" kapcsolót és kikapcsolni. Esküszöm, ezeket a szövegeket autista jogászok írkálják... Na mindegy, utána kép alján a "bezárás" ikon, ami nem ezt az ablakot zárja be, hanem az alkalmazást. Akkor a telefon fenyegetőzik egy sort, hogy ebből baj lesz, de mindegy, bátraké a szerencse. Bezárás után  OTP alkalmazás újraindít, biometrikus azonosítás újra működik. Örülünk Vincent.

Na így kell. Vagyishát nem tudom hogyan kell, de ez nekem működött. 

Nehéz szavakba önteni, hogy én mennyire gyűlölöm ezeket a modern programokat, a gagyi cuccokat, ezt az igénytelen világot. Kezét lábát eltörném annak, aki ezt a vackot rámkényszerítette, aki ilyen munkát kiadott a kezéből, aki tervezte, aki ellenőrizte. És ha összeforr, akkor megint és ha panaszkodik, akkor mondanám, hogy később próbálja újra... Pedig nem is vagyok szadista.

MVM Next Gáz

Már régen elvesztettem a fonalat, hogy hányadik cégnek fizetem én a gázszámlát, de hogy megint kiverte nálam a cég a biztosítékot az nyilván nem meglepő. Hogy a fenébe nem lehet megoldani egy rohadt számlabefizetést úgy, hogy az mondjuk működjön? Úgy, hogy ne kapjon az ember idegrohamot... egyszer kivételesen?

Szóval ja, küldenek egy emilt, nesze, itt a számla, fizesd be. Ezt az emilcímed adtad meg, itt van a gázszámla, lehet befizetni. Jó lenne... csakhogy.

Az emilben megadják a várost, ahol a gázfogyasztás történt, megadják az utcát, csakhogy a házszámot nem. Mert mi a fenéért adnák meg neked a házszámot ugye? Csakhogy nekem két ingatlanom van az adott utcában, az egyiknek egyelőre én fizetem a számláit, a másiknak egy bérlő. Akkor most kapcsiból nem tudom, hogy ezzel a számlával mi legyen, nemdebár?

Jó, melléklet. Tényleg, hátha. De mielőtt megnyitnám rámegyek a linkre... az reményteli... a link...

Jó, rámegyek, lássuk. Hát lépj be, vagy ha nem csináltál még belépést magadnak, akkor csinálj. Mondjuk ja, bementem hozzátok, kivártam a soromat, bemutattam a személyimet, előadtam az ügyemet, eljártam, egy rendbeli fogyasztóváltozás, mi a francért nem lehetett ezt akkor elintézni? Ott voltam. Adhattatatok volna egy jelszót, ha már nyilvántartásba vettetek és ha már nyilatkoztam, hogy elektronikus ügyintézést akarok.

Na mindegy. Emilcímmel azonosítom magam, új jelszó, megadom anyám nevét, születési helyemet, jó. A reakció mellbevágó, közlik, hogy hát én rohadtul nem szerepelek ám semmiféle nyilvánvartásba itten, nekik aztán rohadtul fogalmuk sincs ki vagyok.

Ami azért több mint furcsa, mert ugye pont most küldtek egy emilt erre a címre azzal, hogy szerepelek a nyilvántartásba és kéne számlát fizetnem.

De sebaj, van még remény, mondják, hogy ha két mágikus számot leolvasok a számláról, akkor még van némi halvány reményem.

Kinézem a számokat, megtalálják a számlát, rajta van a nevem, jé, tényleg, hát létezek ám, lehet fizetni.

Bankkártya adatok, átirányítanak a CIB bankhoz, majd ott jól befizethetem a számlát. Csak ne nyomjam meg a stop gondom, meg a reload gombot, meg ne zárjam be az ablakot, mert akkor baj lesz. Jobb, ha levegőt sem veszek, mert itten most mágia következik, dobpergés.

Megcsinálom, csihi-csihi-csihi, öt perc után még mindig üres az ablak, de kapok egy emilt, hogy időtúllépés miatt nem sikerült. Megpróbáltam még egyszer, nem működik. Nem tudok befizetni, merthogy sikertelen számlabefizetés. Merthogy időtúllépés.

Hát a vacak kínai kütyüket mindig ki tudom fizetni, az mindig működik, a magasságos magyar hivatal, na, az csak szopat. Szopatnak értelmezhetetlen emilekkel, hiányzó házszámokkal, hibaüzenetekkel, működésképtelen banki weblapokkal. Hát ez így tényleg gáz.

 

P.S. : Az ingatlanban, amiről szó van le van szerelve a gázkazán, a gáztűzhely, felújítás van mióta megvettem. Pontosan nulla gázt fogyasztottam. Azért az MVM Next zavartalanul számláz, merthogy nagy urak, de persze nem nagyvonalúak. Azt nem lehetne rájuk fogni.

 

P.S. : Ma hétfő van, megpróbáltam megint fizetni, sikerült. Szóval végül sikerült, de persze attól még bosszantó.

Férfi vagy medve

Szóval megkérdeztek egy csomó nőt, hogy egy férfivel vagy egy medvével esnének -e szívesebben csapdába az erdőben. A többség a medvét választotta. Mert ja, a férfiak rosszabbak mint az állatok. 

Namost persze marhaság. Megkérdeztek egy csomó embert, akik soha nem láttak medvét, nem tudják mit csinál a medve, nem tudják hogy viselkedik a medve, hogy mi a véleményük a medvéről. Persze, hogy összehordtak mindenféle marhaságot arról, hogy a medvék jófejek a férfiakhoz képest. Hát persze!

Sue Aikens például tudja, megtámadta egy medve és majdnem megölte

Mert ott van például a "Life Below Zero" című sorozat. Dokumentumsorozat, olyan emberekről szól, akik jól tudják mi az a medve. Egyiknek sem jutna eszébe, hogy egy medvét válasszon egy férfi helyett. Egyiknek sem!

Ráadásul sokan azt mondták, hogy ha a medvét nem provokáljuk, akkor az nem támad. Ami egy rohadt nagy baromság. Akkora baromság, hogy simán a halálodat okozhatja, ha elhiszed. Gyilkos ostobaság!

A medve a legkiszámíthatatlanabb vadállat. Megtámadhat, ha például éhes és előfordul, hogy akkor kezd el megenni, amikor még élsz. Elevenen felfal. 

De megtámadhat azért, mert megijed, vagy a bocsait félti vagy csak éppen rossz kedve van. Megtámadhat, mert véletlenül túl közel mentél hozzá. Akár bemehet a sátradba, sőt, a házadba is, előfordulhat, hogy rádtöri az ajtót vagy éppen a falat és egyszerűen megesz, mert éhes.

Ha pedig egy vadon élő medvével együtt esel csapdába, ahogy a csajokat kérdezték, akkor meg pont biztos, hogy megöl a medve. Pont nulla az esélyed, hogy túléld, mert csapdába esett, fél, agresszív és előbb-utóbb éhes is lesz.

Azt is modják, hogy sokkal több férfi támad meg nőt, mint ahány medve. Ami persze azt bizonyítja, hogy a megkérdezettek nem csak a medvéhez, de a matematikai statisztikához és a valószínűségszámításhoz sem értenek. 

Azt mondják, hogy a halálos medvetámadások ritkák. Ja. Tényleg azok. Mert az értelmes emberek, akik medvék közt élnek jó messzire elkerülik a medvéket. Meg persze az udvar végén lévő árnyékszékre is fegyverrel mennek. Nem, ez nem vicc, tényleg ezt teszik.

Na, mindegy, mi a csodát mondhatnék még? Csajok, ha azt akarjátok, hogy hívjon meg valaki titeket, akkor próbálkozzatok az állatkertben! Be lehet ugrani a macihoz, hátha jó fizetése van.

Kínoz az OTP...

Ja, szokásos. Mindig ez van. Mindig ezt csinálják velünk. Szopatnak, de ezerrel.

Szóval írt egy levelet a könyvelő, hogy fizessek ugye SzJA-t. Rendben. Nem nagy összeg, átutalom, nyilván nem ügy, miért lenne? Tavaly is megtettem, idén is megteszem, tiszta sor. OTP belép, adatok begépel, ellenőriz, elküld. BAMMMMMM!

1) Az átutalás eléri a napi limitet. Menjen be a bankfiókba, hívja fel az ügyfélszolgálatot vagy regisztráljon az új OTP internetbankba.

Frankó, ment, már nem megy, napi egy milllió a limit, az rohadt sovány ám! Reggel 7-kor nyilván nincs bankfiók, nincs ügyfélszolgálat, marad az új webes felület regisztráció.

Félreértés ne legyen, van internetbankom, de az nem jó, azt már megtanultam használni, miért ne lenne egy új, miért ne szorítanának rá, hogy azt használjam?

2) Regisztrálok, frankó, új belépés, új jelszó, mi a fenéért lenne jó a régi? Akkor kiírja, hogy most küldött emailt. Húsz éve használják az email címemet, de mi a fenéért ne küldenének most reggel hétkor egy ellenőrző emailt?

3) Email megkeres, megerősít, belép. Jó. Átutalás, adatokat megint begépelem, ellenőrzöm, elküldöm. BAMMMMM! Elérte a napi limitet, nem lehet. Ugyanaz. Miután begépeltél minden egyes adatot, ellenőriztél, copy&paste, adószám, minden.

4) Új webes felület átböngész, hol lehet állítani a napi limitet? Keres, keres, keres, tudok arcképet regisztrálni, hurrá, napi limitet nem találom.

5) Google, keres, értesítés, napi limit. Változtatni lehet, a mobil alkalmazást kell telepíteni. A rohadt életbe! Az új internetbank regisztráció kell a mobilalkalmazáshoz, a mobilalkalmazás kell a napi limithez, a napi limit kell az átutaláshoz, az átutalás kell az adófizetéshez, az adófizetés meg elkerülhetetlen.

6) OTP mobil alkalmazás, keres, talál, nincs lefényképezhető kód. Telefon megnyit, böngésző, google ott is, ugyanaz a weblap, telepít. Nem akartam telepíteni, biztonsági rés, minek hurcoljam a bankszámlám elérhetőségét, hogy ELLOPJÁK? Mindegy, telepít. Okés.

8) Új alkalmazás, belép az új adatokkal. Áhhh, nem elég, adjak meg egy 6 jegyű PIN kódot és jegyezzem meg, de nagyon. Hurrá, szórakoztassatok még!

9) Ujjlenyomat. Örülök nektek, hurrá, én csak adót akartam fizetni a saját rohadt pénzemből, ahogy tavaly is. Mindegy, ujjlenyomat, tényleg az enyém, kié lehetne, ha nem az enyém?

10) Nem elég, most akkor kell egy SMS értesítés. SMS megjön, adjak már engedélyt az alkalmazásnak, hogy olvassa az SMS-eket. Hurrá, de én csak egy tetves átutalást akartam a NAV-nak.

11) Frankó, elindult, beléptem. Keres, keres, keres... átutalás napi limit. Megvan, rámegy, célegyenes.

12) Fenéket! Most egy speckó SMS-t kell fogadnom, merthogy franc tudja miért, aktiválni az alkalmazást. Jó. SMS jön-megy, felismer, megtalál, okés, aktiválás elindult, hurrá.

13) Üzenet, hogy akkor most aztán várhatok 24 órát a saját érdekemben. Utána használhatom a mobilalkazás napi limit menüpontját, majd utána utalhatok a NAV-nak, addig ha ilyet akarok mehetek a bankfiókba.

Hogy a rohadt tetves betyár világba szopatnak tucat lépésen keresztül, hogy elérjem azt, amit régebben minden gond nélkül elértem? Most új a webes felület, amit nem akartam, új a belépési infó és a jelszó, amit nem akartam, új mobilalkalmazásom van, amit rohadtul nem akartam. Mi nincs? Jogom átutalni az adómat a NAV-nak, ami az egyetlen dolog volt, amit akartam is.

 

P.S. Fejlemények vannak!

1) Bementem a fiókba, hiszen a weblapjuk azt mondta, hogy használjam az új internet bankot, telepítsem az appot vagy menjek be a fiókba.

A számhúzás nem működött, a bejáratnál volt személyes segítség. Okkkkkkés!

2) Mondták, hogy a weben be tudom állítani, ők nem tudják beállítani. Mondtam, hogy nem, nem tudom beállítani.

2) De a weben lehet állítani. Mondtam, hogy ott nincs ilyen. Mondtam, hogy az appban van, de az nem működik az első 24 órában.

3) Mondták, hogy pillanat, hölgy elment a egy ablakhoz. Mentem utána, mire keményen utasítottak, hogy a bajáratnál várakozzak. Vicces volt, már-már vártam, hogy csattan a korbács keményen rámszóltak. Végülis csak vagy 35 éve vagyok ügyfelük... meg kell tanulnom a rendet.

4) Az eredmény, hogy jó, beállítják, de várni kell. Szóval vártam vagy 20 percet, pedig mondjuk az egész fiókban volt vagy három ügyfél velem együtt. Gondolom túl korán mentem bankba vagy ilyesmi, mivel nem kell várni a másik ügyfelekre mesterséges várakozási periódusokat iktatnak be a kényelmem érdekében. Vagy ilyesmi...

5) Utasítottak, hogy menjek az X ablakhoz, mentem, személyi, lakcímkártya átad.

6) Nem jó, az ÚR píbí ügyfél!

Miaz? Privátbanki ügyfél vagyok, hogy tudjak venni részvényt, hogy ne inflálódjon annyira a kis pénzecském.

Azoknak nem tudnak segíteni, a személyes ügyintézőjük tud csak segíteni, miért nem mondta, hogy píbí ügyfél? Hát mert nem kérdezték, gondoltam, hogy attól, hogy külön szolgáltatásért fizetek még a sima szolgáltatás jár.

Nem jár, menjek a személyes ügyintézőmhöz. Okkkkééés!

7) Mentem a személyes ügyintézőmhöz, de az éppen nem ért rá, úgyhogy hazakullogtam. Nem sikerült. 

8) Másnap megnyitottam az appot, átállítottam a napi limitet, átutaltam a pénzt a NAV-nak, örültem.

Egészen addig, amíg el nem gondolkodtam azon, hogy mire is jó ez a rohadék napi limit.

Ugyanott lehet állítani, ugyanazokkal a biztonsági elemekkel, mint ahol utalni lehet. Ha tehát valaki el tudja utalni a pénzemet az a napi limitet is át tudja állítani. Ujjlenyomattal, amit gondolom nem nehéz hamisítani... megteheti, mert bevezették a napi limitet amit miatt révettek arra, hogy telepítsek egy appot ami miatt akárhová viszem a telefonomat elérhető a bankban tartott összes pénzem egy átokverte ujjlenyomattal.

Na, erre varj gombot, ahogy mondani szoktak! Ki szavaz arra, hogy ezt rohadtul nem gondolta át senki értelmes ember?

süti beállítások módosítása