wagmg

wagmg

Tunéziából kerestek...

2024. február 22. - arthurthedent

Csörög a telefon, felvenném, de mire odaérek letették. Gondolom ja, visszahívom. Akkor nézem, Tunéziából hívtak. Óóóóóó!

Fura, rákeresek arra, hogy a Nobel díjat amikor adják, akkor honnan hívják fel az embert, hát állítólag svédországból. Akkor meg mit akarhatnak tunéziából szerény személyemmel?

Kis nyomozás után kiderül, hogy át akartak verni. Azt akarták, hog visszahívjam az emelt díjjal hívható számukat. A rohadt életbe, a csalók már tunéziában vannak?

Szóval a tanulság az, ha a +216-os kezdetű számról hívnak, akkor azt nem szabad visszahívni. Sőt, valószínűleg senkit sem szabad visszahívni, akinek nem ismerős a száma. Mert ha most ezt nyomják tunéziában előbb-utóbb európai számokról is elkezdik nyomni a kéretlen hívásokat.

Sebaj, majd a magyar rendőrség ír egy cikket, hogy óvatosnak kell lenni, nem szabad csak úgy hívogatni mindenféle számokat. Ebben jók, kitűnőek tudnak célozgatni arra, hogy tulajdonképpen az áldozat a hibás, miért nem ügyelt jobban...

Rendbetenni a magyar bíróságokat...

Na jó, most nem írom le, hogy hogyan is lehetne rendbetenni a magyar bíróságokat, de azért vitaindítónak leírnám néhány gondolatomat.

Szóval most éppen egy gyilkosság ügyében hozott döntést a bíróság, az úgynevezett Fenyő-gyilkosság ügyében. A gyilkosság 26 éve történt, a bírósági per öt éve ment!

Anyám borogass, öt évet kínlódtak mire a bíróság hozott egy ítéletet. És... és... most figyelj! Mindenki tudja, hogy fellebezni fognak, az egész hercehurca kezdődik elölről. Hoztak egy bírósági döntést, ami sem a védőt nem érdekli, sem a vádlót nem érdekli, ezért valószínűleg mindkét fél fellebbezni fog. Folytatják.

Namost elmondom, hogy az amerikai filmekben hogy megy ez. 

Először is az amerikai alkotmány (Constitution of the United States) hatodik kiegészítése tartalmaz egy ilyen kitételt:

In all criminal prosecutions, the accused shall enjoy the right to a speedy and public trial...

A vádlottnak joga van a gyors és nyilvános tárgyalásra. Nem lehet elhúzni évekig. Ha elkapják nem lehet évekig benn tartani védemelés nélkül. Ha vád van, ésszerű időn belül meg kell kezdeni a tárgyalást. Ha tárgyalás van, akkor ésszerű időn belül ítéletnek kell lennie. És ez alkotmánykiegészítés, nem valami mellékes kis szabály.

Ráadásul esküdtek vannak, akiket nem lehet éveken keresztül berendelgetni, sőt, egy ilyen nagy port felkavaró esetben jó eséllyel úgynevezett "jury sequestration" lenne, azaz a esküdteket a világtól elzárva, szállodában tartanák, ahol nem olvashatnak újságot, nem nézhetnek tévét, nem beszélhetik meg az ügyet még családtagjaikkal sem.

Nyilvánvaló, hogy semmiképpen nem tarthat öt évig a tárgyalás, az esküdtek kiszökdösnének az ablakon és álnév alatt új életet kezdenének mexikóban.

És igen, az amerikai filmekben lehet fellebezni, de igencsak meg kell indokolni azt a fellebezést. Meg kell győzni a bíróságot, hogy valami módon sérült a vádlottnak a védelemhez való joga, azért új tárgyalással kell azt helyreállítani. Ha ilyen dolog nincs nincs fellebezés, lehet megkezdeni a büntetést. Punktum, ahogy a művelt francia mondaná[1].

Na, így megy az amerikai filmekben. Milyen frankó lenne, ha nálunk is így menne, nem? 

 

 [1] Igen, ez is humor volt, mielőtt beelkötnél mint a beton.

Elkaptak az internetes csalók

Hihetetlen szégyen ért, ég a pofám, elkaptak az internetes csalók. Azazhogy, annyira nem, de akkor is. Nem spoilerezem el a sztorit, érdemes végigolvasni.

Szóval megértettem hogyan működnek ezek az internetes emailes csalások. Azt hiszi az ember, hogy vele aztán nem történhet meg, őt aztán nem lehet ilyen primér módon átverni. Hát nem így, van, átvertek! Hihetetlen égés, szégyen, de hülyére vettek!

Szóval kaptam egy emailt a magya postától, hogy fizessek be egy pici összeget. Azazhogy úgy nézett ki, mintha a magyar postától kaptam volna. Számítottam valami ilyesmire, számítottam, hogy vámot kell fizetnem. Mostanában nem fizettem, még gondoltam is, hogy na végre, lehet online, nem a postásnak kell leperkálni a vámot. 500 forint. Kifizetem. Autopilótán voltam, klikk-klikk, nem dongolkodtam. Hát így működik a csalás, néha, néhány ember nem gondolkodik. Kattint, nem néz, néz, de nem lát, lát, de nem fog fel.

Én barom.

csalok2.png

Az email...

Utólag megnézve az email tök nyilvánvalóan csalás. Tök nyilvánvaló, a hülye is látja, hogy csalás. Én nem láttam!

csalok1.png

A fizetés...

Ahogy fizetek az ellenőrzéskor felugró ablak nem a szokásos. Azt mondja, hogy SMS-ben megkaptam a kódot, írjam be a PIN kóddal együtt.

ÁLLLJJJJ!!!

PIN kód?! Mi ez az ablak, hogy néz ez már ki? Akkor nézem, mi ez az URL?! EMBER, ez átverés, én meg már beengedtem a bankkártya adataimat. A rohadt életbe, átvertek!

Namost mit lehet tenni? Egyszer régen elvesztettem a bankkártyámat, kiránthattam a zsebemből. Letiltottam a kártyát, hát kiderült, hogy újat kellett rendelnem, újra kellett szerződni, minden. Na, ez húzós, ezt nem akarom eljátszani.

Bemegyek a bankom weblapjára, nézem, lehet új kártyát rendelni. Ha már közel a lejárta. Nézem, az enyém három hónap múlva lejár. Nosza, rendelek új kártyát!

Okés, megvan, két klikk, ahogy megérkezik aktiválhatom, a régi kártya le fog tiltódni, frankó. Az új kártyának mások lesznek az adatai, ez megoldja a problémáimat. Expressz szállítás, nagyszerű, itt lesz vagy három nap alatt.

Na de mi van addig?

Szerencsére a banknál, ahol a kártyám van a számlát, ami a forrást adja hozzá lehet rendelni a kártyához, ami a pénzt költi. Meg le lehet választani. Nosza, leválasztottam a forrásokat, mindet, a kátya frankó, csak éppen nincs hozzárendelve pénzforrás. Ez megoldja a gondomat amíg megjön az új kártya, anélkül, hogy letiltottam volna a kártyát.

És IGEN!

Ma nézem, volt két kísérlet, megpróbáltak költekezni a kártyám adataival. Nem sikerült, nincs fedezet. Nem sokon múlott, de megúsztam. Eredetileg cirka 1 millió forintnyi pénz volt a számlán, ezt leszedegették volna, de bizony nem sikerült nekik.

 csalok3_1.png

Két honkongi bolt, próbálkoztak, hogy rohadjanak meg!

A tanulság ezek utám: azt hiszi az ember, hogy nem tudják átverni, mert figyel. Hát nincs olyan ember, aki mindig figyel. Nincs olyan ember, akit ne lehetne átverni. Hiába, mindenki átverhető. A magyar rendőrség, a hatóságok azt mondják, hogy "de hát figyelj, legyél óvatos", csakhogy nincs olyan emberi lény, aki mindig, mindenre figyel, aki tévedhetetlen, akit nem lehet átverni. 

Vagyishogy igazából nem, csak egy dolgot tudok most már biztosan: én nem vagyok tévedhetetlen, engem át lehet verni. Akkor is, ha most történetesen nem sikerül nekik. Hogy ott rohadjanak meg, ahol vannak.

Orbán Viktor tiszteletet követel

Na igen, Orbán megint tiszteletet követel. Elmondom mit gondolok erről a tisztelet követelés dologról...

Szóval most már jó sok év óta figyelem a nemzetközi hozzászólásokat különféle fórumokon, ahol magyar hírek jelennek meg. Az, hogy a sajtó mit gondol hazánkról nem érdekel, de mindig is kíváncsi voltam, hogy mit gondolnak az emberek rólunk. Meglepő, de Orbánnak, Magyarországnak igen jó híre volt a világban egy időben.

Igen jó! Volt!

Tiszteltek minket, amikor visszafizettük az IMF kölcsönt és hazazavartuk őket. Nagyon jó volt a hírünk, tiszteltek minket, sokan mondták, hogy bárcsak az ő kormányuk is ilyen lenne. Bizony!

Tiszteltek minket, amikor a magyar hatóságok felégették a génmanipulált vetőmaggal bevetett földeket[1]. Ez itthon el sem érte az ingerküszöbött, amerikában meg hatalmas ovációt váltott ki. Tiszteltek minket, éltettek minket.

Akkor is tiszteltek minket, amikor Magyarország elsőként épített kerítést a határra. Utánanéztek hazánk történetének, csillogó szemekkel emlegették a hunokat és 56-ot, hogy "ezek a magyarok nekimentek a szovjeteknek is, ezek nem gatyáznak ám". Jó érzés volt magyarként bemenni ezekre a blogokra, tisztelet, elismerés vette körül az embert. Nekünk szurkoltak.

Aztán Orbánon elkezdett eluralkodni a vallási fanatízmus. Nem bírt megszólalni, hogy valahogy ne oda kanyarítsa ki a dolgot, hogy mi bizony keresztények vagyunk. Beleírta az alkotmányba is, hogy mi aztán hű de mekkora keresztények vagyunk. Tisztelet még mindig jött, bár egyre kevesebb. Elkezdtek olyam emberek tisztelni minket magyarokat, akiknek a tisztelete nekem annyira hiányzott, mint üveges tötnak a hanyattesés, de mindegy.

Aztán jött az ukránellenesség, az oroszok feltétel nélküli imádata, a három nagy diktatúra (törökök, ruszkik, kínaiak) istenítése. Jött a folyamatosan vétózás, a NATO felé kilőtt mérgezett nyilak, az EU véget nem érő fúrása. És igen, jött az állandó tiszteletet követelés.

Minden alkalommal, ha Orbán neve szóba jön beszólt valakinek, megvétózott valamit, kiállt Putyin érdekeiért vagy éppen tiszteletet követelt.

Azóta senki sem tisztel minket. Európa szemete lettünk, lesunyt szemmel jövünk megyünk. Elég nyilvánvaló, hogy pár hónap alatt az európai kontinens leggyűlöltebb nemzete lettünk. Az oly nehezen felépített pozitív képünk hetek alatt szertefoszlott, eltűnt mint a délibáb.

Hát nem tudom, rohadtul remélem, hogy megérte, de erre igen kevés esélyt látok. Ezt szerintem rohadtul nem kellett volna.

 

[1] Asszem a Monsanto-nak volt pár vetőmagtenyészete, amiről kiderült, hogy génmanipulált, aztán a hatályos magyar törvényeknek megfelelően gyorsan fel is égették az egészet.

Az Euró nem garancia semmire...

Megint olvastam valamit, ami megér egy közbevetést. Igencsak...

Szóval ezt olvasom[1]:

Az euró nem garancia semmire, és nem is aktuális kérdés, hiszen előbb a feltételeket kell újra teljesíteni. Bár érdemes mérlegelni a lehetőséget, most a legfontosabb, hogy tartós és stabil növekedési pályára álljon a magyar gazdaság.

mondta szombaton az iCon Intelligent Economy konferencián Sopronban Varga Mihály pénzügyminiszter

Namost igaz lenne ez? Aligha! Sőt, álljunk meg egy szóra, egyáltalán nem igaz! Merthogy kapásból tudok mondani egy pár dolgot, amire az Euró garancia.

Garancia például arra, hogy a magyar kormány, magyarország urai, a magyar elit, a magyar pénzügyminisztérium, a magyar jegybank, a monetáris tanács vagy Varga Mihály nem tudja elinflálni a pénzedet[2]. Nem tud beleszólni, nem tud komoly hatással lenni az Euró értékére. És Varga Mihály ezt pontosan tudja, azaz simán hazudott.

Az Euró arra is garancia, hogy a pénzedet nyugaton el tudd külteni anélkül, hogy előbb a bankok vételi és eladási árfolyam címén simán kiraboljanak. Mert nyilvánvaló, hogy sima rablás az, hogy 378,82 Forintért veszik az Eurót és 400,65 Forintért adják el. Ha Euróm van és nyugaton vásárolok, akkor ezt a becstelenséget nem tehetik meg velem. És Varga ezt is tudja[3].

Lám, van amire garancia az Euró. 

És tegyük hozzá, hogy az Euró inflációja sokkal alacsonyabb mint a Forinté. Ez nem egy biztos garancia, de eddig még mindig így volt. Pár éve még 250 Forint alatt volt az Euró, most 390 körül van, ami, ha nem is halálbiztos, de elég erős garancia arra, hogy jobban jársz az Euróval. És Varga ezt is tudja, az a dolga, hogy tudja.

És lám, amit Varga mond, az összeütközésbe került a tényekkel és mivel erős okunk van azt gondolni, hogy ezt ő is tudja ezért elég erős okunk van azt gondolni, hogy hazudott. 

 

[1] A forrást, mind mindig, most is megadja a Google.

[2] Kérek mindenkit, hogy kíméljen meg ezeknek az intézményeknek a pontos helyesírásától. Nem érdekel. Nem érdekel, hogy a monetáris tanácsnak mi a hivatalos neve és hogyan is kell írni.

[3] Gondolj bele, ha mondjuk zöldséges vagy, bécsben veszed a banánt és szegeden adod el, akkor az Euró bevezetése garancia lenne arra, hogy nem buksz a pénz ide-oda váltogatásán.

 

P.S.: A többi amit mond szintén gázos. Azt mondja, hogy "hiszen előbb a feltételeket kell újra teljesíteni", arról azonban óvatosan hallgat, hogy a feltételek teljesítése az ő feladatuk lett volna és volt rá majdnem 15 évük. 

Azt is mondja, hogy "most a legfontosabb, hogy tartós és stabil növekedési pályára álljon a magyar gazdaság", és elhallgatja, hogy ez egyáltalán nem áll ellentétben az Euró bevezetésével. Hamis választás elé állít minket, úgy tesz, mintha az Euró bevezetés és a gazdasági növekedés közt kellene választanunk, ami talán még gázosabb, mint amit az Euró garanciáiról kamuzott.

Az oroszok 1530 új tankja...

Olvasom, hogy az oroszok azt mondják egy év alatt 1530 harckocsit és 2518 páncélozott harcjárművet gyártottak. Olvasom, hogy nem lehet tudni ez mennyire pontos, de félni kell az orosz hadiipartól, merthogy lám, fellendül, gyártja a tankokat, gyártja a páncélt, lenyomnak mindenkit. A fenét nem lehet tudni! Lehet tudni, hogy a fenébe ne lehetne tudni?! Hazudnak, nem bontják ki az igazság minden részletét, propagandát nyomnak, terelnek, csúsztatnak. Megint!

Nagyon is lehet tudni, hogy Oroszország nem gyártott harckocsit meg pácélozott szállító járműveket. Semmi okunk nincs arra, hogy elfogadjuk ezt a harckocsigyártás dolgot. Miért?

Mert a fronton nyoma sincs új harckocsiknak. Sem az Armata, sem más fejlesztés sem jelent meg. Lenne rengeteg fénykép, nyomnák az oroszok, nyomnák az ukránok, nyomná a nyugati sajtó, hogy itt az új tank, itt látták meg ott látták, van rajta infra, külön parancsnoki infra, aktív védelem, akármi. Itt elemezgetné mindenki, hogy akkor most milyen tankot gyártanak az oroszok, milyen páncélozott csapatszállítót, milyen akármit. Híre sincs újonan gyártott tankoknak!

A fronton 50-60 éves orosz tankok vannak (na jó, szovjet tankok). Egyik leggyakoribb típus a T-62, de van jópár T-72 is, ezek alkotják a haderő zömét. Igen, a T azt jelenti, hogy tank, a 62 és a 72 meg egy-egy évszám. Igen, ezek tényleg 50-60 éves tankok.

Páncélozott szállítójárműből meg rengeteg BMP 2-es rohangál, 60 éves konstrukció, de vannak persze BMP 1-esek és BMP 3-asok is. A legtöbb állítólag BMP 2, az 1960-as évek feljesztése. Négy generáció, jószánkékkal is nagyapáink idejéből.

A műholdképekről látszik, hogy a nagy orosz tanklerakatokból szedik elé a nyugdíjaskorú tankokat, kipofozzák őket, rakják az egyikből a másikba a motort, a rég ellopott belső részeket, a szétrohadt cuccokat és amint egy kicsit is működőképesre sikerül kipofozni mennek a frontra.

Még egyszer:

Az állítás, miszerint az orosz ipar 1530 tankot gyártott egy év alat úgy értendő, hogy az orosz ipar a hatvan éve elrakott tankokból 1530-at volt képes működőképes állípotba hozni. Ez nem ok a büszkeségre, ez iszonyatos szégyen. Mert elhanyagolták, mert szétrohadt, mert ellopták, elcserélték vodkára.

Tudjuk, hogy így van, rengeteg videó, műholdkép, fénykép, kiégett roncs a bizonyíték, sőt, a felújítást végző emberek is beszélnek, posztolnak, mesélnek. A családjuk is mesél, "faterom tankokat restaurál, leszerelne, de nem engedik", hallottam a minap egy szibériai csávótól a neten. Úgy ám!

Én meg annyit tennék hozzá, hogy könyörgöm, ne toljuk már tele a magyar nyelvű netet orosz propagandával meg álhírekkel, kezeljük már a helyén az orosz híreket! Mert ez így tényleg nagyon gáz ám!

Három legbiztosabb jele annak, hogy valaki hazudik

Megmondom, hogy én hogyan látom, mit gondolok legbiztosabb jelnek arra, hogy valaki hazudik. 

Szóval biztossági sorrendben, előbb a legbiztosabb, aztán a második legbiztosabb és így tivább... Mondjuk viszont keresztények, vallásos emberek szerintem ne olvassák, bennük kellemetlen gondolatokat idézhet a lista.

1. Az illető saját magával kerül ellentmondásba.

A matematikában paradoxonként is szokás emlegetni. A lényeg, hogy ha valaki önellentmondásba kerül önmagával, akkor egészen biztosan nem mond igazat. 

Emlékszem, bár lehet, hogy rosszul, amikor gyermekkoromban a Robinson Crusoe című regényt olvastam. Robinson levetkőzőtt meztelenre, beúszott a hajóra és teletömte zsebeit kétszersülttel. Na, ez így ebben a formában biztosan nem történt meg, ugye?!

Vagy ott a Biblia, ami azt mondja, hogy Isten mindenható, bármit képes megtenni. Ismert a középkor óta a filozófiai kérdés, hogy tud -e Isten olyan nehéz követ teremteni, amit már ő sem tud felemelni. Maga a kérdés jelzi, hogy a "mindenható" tulajdonság önmagában önellentmondás és nem lehetséges. Paradoxon, vége a vitának[0].

2. Az illető a tényekkel kerül ellentmondásba.

A tények olyan állítások, amiknek igazságértékét elfogadtuk. Ha valaki a tényekkel kerül ellentmondásba, akkor az nem olyan erős jel, mintha önmagával kerülne ellentmondásba, hiszen előfordulhat, hogy tévedünk a tények kapcsán, de azért elég erős jele annak, hogy valakit hazugságon kaptunk. Amilyen biztosak vagyunk a tényeket illetően olyan biztosak lehetünk abban, hogy az illetőt hazugságon kaptunk.

A Biblia például azt írja, hogy Jézus születésekor a rómaiak éppen népszámlálást tartottak a környéken és minden zsidónak vissza kellett mennie ősei földjére. Tudjuk, hogy ekkoriban (i.sz. 1-ben és környékén) nem volt népszámlálás és tudjuk, hogy amikor volt a zsidóknak nem kellett visszamenni az őseik lakhelyére. Ennyi, tudjuk, hogy aki ezt a részt írta nem írt igazat.

3. Az illető ellentmondásba kerül a természet törvényeivel.

Egy fokkal gyengébb, de még így is elég erős indok hazugságot kiáltani, ha valaki ellentmondásba kerül a természet törvényeivel. Néha tévedünk, néha kiderül, hogy amit természeti törvénynek gondoltunk az nem mindig igaz[1], de azért elég erős érv, hogy hazugságot kiáltsunk, ha sztori üti az ismert természeti törvényeket.

Régen ezt nem így gondolták, ezért teleírták a Bibliát mindenféle csodás eseményekkel, ezzel próbálták meg a szavahihetőségét növelni. Mára nem így gondolkodunk, minél több természetfeletti, csodás elem van egy történetben, annál gyanúsabb, hogy legenda, mese, kitalált történet. 

És végül még egy ráadás is, csak azért, mert a kedvencem...

+1 A bűnös tudás mint biztos jel.

A kifejezés a kriminalisztikából származik. Arról van szó, hogy valaki olyasmit tud, amit csak a tettes tudhat, ezért aztán igencsak biztosak lehetünk benne, hogy hazudott, nem mondott igazat, amikor ártatlannak vallotta magát.

A rendőrség állítólag direkt visszatart információmorzsákat arról, hogy hogyan történt a bűncselekmény, majd megpróbálja elérni, hogy a tettes elszólja magát, elárulja, hogy többet tud az esetről, mint amennyit egy ártatlan kívülálló tudhat. Legalábbis a zsarufilmekbek így van.

Kicsit olyan ez, mint amikor a Bibliába írják, hogy mit mondott Jézus, amikor egyedül imádkozott a Gecsemádé kertben. Egy regényben, egy irodalmi műben kitűnően használható a mindentudó mesélő mint forrás, leírhatjuk mire gondolt a nyomozó, amikor meglátta a törött poharat, egy történelmi feljegyzésben azonban nyilván elfogadhatatlan. Jelzi, hogy a történet nem igaz.

Mint az nyilvánvalóan közismert. :)

 

 [0] Az évszázadok alatt rengetegen próbálták meg kimosdatni a hívőket ebből a paradoxonból, nyilvánvalóan mindenki ismer egy-két kifogást. A helyzet az, hogy egyik kifogás sem működik, nem is működhet. Arra jók, hogy az emberek ismételgessék őket, mert az nyugtatólag hat rájuk.

[1] Például energiamegmaradás törvénye, amiről Noether tétele alapján tudjuk, hogy táguló világegyetemben nem feltétlen érvényes. De persze azt is tudhatjuk, hogy ha a lakásunk méretét nem fényévekben kell mérnünk, akkor az energiamegmaradást akár adottnak is vehetjük.

 

 

 

The Creator

Megint csináltak amerikában egy sci-fi filmet. Megint hatalmas csalódás. Meglepő lett volna, ha nézhetőre sikeredett volna.

Szóval ez a "The Creator" című film. Nagyon látványos, de tényleg. Akciófilm, robbanások, robotok, lövöldözés, minden nagyon menő, minden nagyon királyul néz ki. Ez le is köt úgy öt perc tinenkét másodpercen keresztül. A film persze sokkal hosszabb ennél.

Előzetes

Nézi az ember és azon álmodozik, hogy abba a világba kerülne, találkozna a fősőssel, elbeszélgetne vele. Én például elmondanám neki, hogy

Figyu ecsém, rohadtul nem érdekel, hogy mi történik veled, egy cseppet sem, teljesen, tökéletesen érdektelen számomra a sorsod... meg a kis krapek sorsa is.

Szóval végignézni nem bírtam, pörgettem, akárhová, akármennyit előrepörgettem még mindig nem történt semmi a képernyő, ami érdekelt volna. 

Viszont rájöttem hogyan írnak mostanában forgatókönyvet.

- Legyen benne egy pasas, valami katona, meg egy kiskölyök, akit meg kell menteni. Cukipofa kisgyerek.

- Jó, és legyen benne kommandós jelent.

- Igen, kommandósok, nagy lövöldözés.

- Meg robbanás.

- Igen, nagy robbanás.

- És valami bekerítés.

- Ja, ja, lesz benne bekerítés, utolsó harc, de persze nem az lesz az utolsó harc.

- És csata az űrben.

- Az, menjenek az űrbe.

- Meg meneküljenek autóval.

- Ja-ja, kommandós jelent, menekülés, autóval, mennek az űrbe, mennek mindenhová. Lesz benne.

És így lesz egy film, amiben ide mennek, oda mennek, rohannak, menekülnek, harcolnak, robbantanak.

Mászkálós lövöldözős. A szereplők mászkálnak helyekre, lövöldöznek, de, hogy miért, az mindegy. Oda már nem terjed ki a forgatókönyvíró feladata. A forgatókönyv csak egy vékony habarcs, ami úgy-ahogy összefogja az erőszakos jeleneteket. 

És hpzzátenném, hogy imádom a sci-fi filmeket, imádom az akciófilmeket, imádom a látványos filmeket. De ez ezért ultragáz lett.

Példabeszéd a gyertyagyújtásról

Egy gyors lecke a gyertyalángról, a gyertyákról.

Szóval mindig azt gondoltam, hogy a mezei gyertyáról nagyon újat nem tudnak mondani nekem. Kívül van a gyertya anyaga, régebben állati faggyút, gazdagabbak méhviaszt használtak, talán bálnacuccost, ma legtöbbször olcsó, szintetikus anyagokat. Sztearint, az az a fehér, amiből a gyertya van, gyermekkoromban megtanultam, okés.

Belül van a kanóc, azt kell meggyújtani. 

Nincs benne semmi bonyolult, ugye? Elolvad, elég, megy lefelé, szépen ég, sokáig, világít. Kívül éghető, belül kanóc, ugye?

Nos, nem. Nem ilyen egyszerű, de nem ám!

A régi világban, cirka a 18-19. században sok gond volt a gyertyákkal. A lángjuk nagy volt, elolvasztották a gyertyatestet, füstöltek, vadul csöpögtek, kormoltak. Mindezt azért, mert az égés közben túl hosszúra nyúlt a gyertya kilógó kanóca. Amikor meggyújtották rövid volt, de aztán megnyúlt és a gyertya túl nagy lánggal égett.

Gazdagabb embereknél, ahol sok gyertya volt egy szolga folyamatosan járkált és vagdosta a kanócot. Ne kormoljon, ne olvadjon, ne gyújtsa fel a házat. 

Még külön eszköze is volt rá, valahogy így nézett ki:

ollo.png

Antik gyertyakanóc rövidítő olló. Azám!

Namost valakinek volt egy ötlete. Egy szabadalma, ami egy pillanat alatt megoldotta a problémát. Az ötlet az volt, hogy a gyertyakanócot féloldalasra szövik. Ahogy ég a gyertya a kanóc meggörbül és leég a vége. Rövid marad.

 gyertya.png

Megjobbított gyertyakanóc

Namost a mai összes gyertyát ilyen kanócból csinálják, de ami még érdekesebb az embereknek általában fogalmuk sincs róla. Nem tudják. 

Azt hisszük, hogy mindent tudunk, hogy okosak vagyunk, hogy a világ egy nyitott könyv az elménk számára. Aztán kiderül, hogy a szerény, sima, évszázadok, sőt talán évezredek óta használt gyertyát sem ismerjük.

Egy viszont biztos, ha valaha időgéphez jutok ezt a kanóc dolgot világszabadalomként jegyeztetem be. Az első utam oda fog vezetni, valami réges-régi szabadalmi hivatalba.

 

 

Bankkaland...

A minap voltam bankba. Érdekes volt, mulatságos és meglehetősen kiakasztó... Nekem kiakasztó volt, egy külső szemlélőnek vicces lehetett... Leírom tanulságul, mindenki eldönti magának mit gondoljon.

Szóval egy nagyobb összeget vittem be a bankba, hogy elhelyezzem a bankszámlámon. A nagyobb összeg mindenkinek más, van akinek kevés a sok, van akinek sok a kevés, szóval maradjunk annyiban, hogy egy lakható vidéki ház árát cipeltem be készpénzbe, hogy elhelyezzem a számlámon.

Azonnal jeleztem, hogy ezt a pénzt én bizony ebből a bankból, ebből a bankfiókból erről a számlámról vettem fel jópár hónapja. Van ez így, szükség volt pár hónapra némi készpénzre, kivettem, fizettem érte vagy 150 000 forint készpénzfelvételi díjat[1], most visszatenném. 

Említettem ezt a magyarázatot, mert tudtam, hogy a bank nem engedi csak úgy betenni a pénzt, igazolni kell, hogy honnan van[2]. Mondom ja, innen van.

A válasz: hol a bizonylat amit akkor kapott? 

Hát persze, hogy nincs meg, de a számítógépen megvan, önöknél megvan, önök tudják.

A válasz: Az nem jó, kinyomtatva kell.

Jó, akkor kérek egy kinyomtatott bizonylatot, arról, hogy innen vettem fel.

A válasz: Nem! Nem nyomtatunk, nem kérhet kivonatot, semmit, menjen haza, nyomtassa ki, jöjjön vissza.

Namost egy kicsit kiakasztó, de eszembe jutott, hogy privátbanki ügyfél vagyok, van egy kedves és segítőkész személyes kapcsolattartóm. Nosza, bemegyek az irodájába, elmondom mia szitu, bocsi, okés. Megkérdi a pénztárost mi kell, kinyomtatja, odaadja, szívesen segített. Kösziviszlátmindenjót majdmégdumálunktelefonon.

Megyek a pénztárba, már két munkatárs intézi az ügyemet, odaadom a papírt. 

A válasz: Eznemjóeznemhiteles.

De hisz most szólt ide aki kinyomtatta, azt tetszettek mondani neki, hogy így jó lesz.

A válasz: Eznemjóeznemhiteles.

Kérem csináljanak már valamit, oldjuk már meg ezt a dolgot. Történjen már valami!

A válasz: Eznemjóeznemhiteles.

Álljunk csak meg egy szóra! Az előbb a kolléga majdnem haazazavart nyomtatni. Akkor ha hazamentem volna végig a városon, kinyomtatom, visszajövök végig a városon, behozom a nyomtatóm termékét, akkor az nem lett volna jó ugye? Akkor hiába mentem volna vagy harminc kilométert, ugye[3]?

De várjunk, akkor nincs módja, hogy hiteles bizonylatot szerezzek, nincs módja, hogy visszategyem a pénzt, amit innen vettem ki, ugye? Otthon nem tudom hitelesen kinyomtatni, itt vagy nem nyomtatják ki, vagy amit kinyomtatnak nem hiteles, ugye?

A válasz: Oké, akkor hitelesítem.

Rányomnak valami pecsétet, aláírják, okés, hiteles.

Nagyon frankó, megoldódott a dolog. Akkor adhatom a pénzt?

A válasz: Pillanat, elmegyek beszkennelem a hiteles dokumentumot.

Na, ekkor valami eltört bennem, valami végérvényesen kibicsaklott a lelkemben. Éreztem, hogy az arcomon egy izom rángatózni kezd, csikorognak a fogaim. Elmegy beszkenneli! Nagy nehezen ki lett nyomtatva, most be lehet szkennelni. A huszeneggyedik században.

Na mindegy, a dokumentum beszkennelődött, a pénzt odaadtam, megszámolódott, köszönjük, elnézést, mindenjót. 

Állj mondom, valami dereng nekem, kapok valami bizonylatot, hogy betettem a számlámra a pénzt?

A válasz: Nem kell, a dokumentum ott van a bank számítógépes rendszerén, bármikor letöltheti.

Namost igen, ezek után azért van egy érzésem. Valahol a világ kifordult, valahol valami mélyen, és perverz módon nincs rendben a világgal. Nem hiszem, hogy velem, szerintem a világgal van probléma.

 

[1] Ha hozzá akarsz jutni a saját pénzedhez a bankba a pénz egy részét el szokták venni. Állítólag jövő hónaptól már akkor is elveszik a pénzed egy részét, amikor beteszed. 

Az ember elgondolkozik, hogy mikor fogják a bankba az éles kést a nyakához szorítani, mert igazából már csak ez az egy dolog ami hiányzik a gengszterfílingből.

[2] A pénzmosás elleni törvények értelmében a bank nem mondhatja el előre, hogy kitől kérnek igazolást és kitől nem, én rákerültem valami listára, tőlem kérnek. Ha eladom a nagymama porcelánját és nem kötünk róla szerződést tanúk előtt azt a pénzt soha nem fogom tudni betenni a bankba. Meg vagyok jelölve, homlokomon a lézer.

[3] És hiába vettem volna egy nyomtatót, mert az nyilván nem vár engem otthon beüzemelve. Nincs nyomtatóm, nincs palatblám, sem kiégethető agyagtábláim, faragható köveim és az írásra kiképzett félmeztelen rabszolgám sincs. A helyi szerzetesrend sem küld rendszeresen irásra kiképzett testvért, mert ahogy mondtam a huszeneggyedik században vagyunk.

Van pendrájvom, vagy húsz.

süti beállítások módosítása