wagmg

wagmg

Si vis pacem, para bellum

2024. szeptember 26. - arthurthedent

A rómaiak imádtak nagy bölcsességeket frappánsan rövid szólásokba összefoglalni, aztán a vita hevében ezeket az igaznak elfogadott mondásokat féltéglaként vágni a vitapartnerük fejéhez. Hatékony módszer bár persze igaz, inkább a hallgatóság meggyőzésére volt jó, érvelésnek azért nem mondanám az ilyen visszavágásokat.

A kedvencem ez a "si vis pacem, para bellum". Azt jelenti, hogy "ha békét akarsz készülj a háborúra". Több rétege is van, több értelmezése is. 

Ott van ugye az elrettentő erő. Ha azt akarod, hogy ne támadják meg az országodat, akkor tarts fenn felkészült, ütőképes hadsereget, mert amúgy nem sok esélyed van arra, hogy békén hagynak.

Ebből a magyar kormány nem tanult, hiába több ezer éves bölcsesség, sajnos elhanyagoltuk a seregünket, nem készültünk a hábporúra. Akkor most a kormány nem akar békét? Háborúpárti? Vagy csak ostoba? Vagy csak vétkesen hanyag? Mindenki döntse el maga.

Aztán ott a győzelem elérése. Ha már úgyis megtámadtak akkor bizony az erős, felkészült hadsereg a békéhez vezető leggyorsabb út. Akkor lesz béke, ha megvédted magad, ha legyőzted a támadót. Mindél előbb annál jobb.

A magyar kormány ebből sem tanult, azt mondja, hogy a békéhez vezető út az lenne, ha a megtámadott fél egyszerűen megadná magát. Ha nem védekezne. 

Kéne egy időgép, visszamenni a nagy római hadvezérekhez, megkérdezni miért nem csináltak olyan mondást, hogy "ha békét akarsz hadd, hogy legyilkoljanak" vagy "ha békét akarsz szúrd magad hasba a kardoddal". Mittudomén, "si vis pacem, hara-kiri", vagy ilyesmi. 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr3418500820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.26. 19:20:56

Szerinted egy nem egészen tízmilliós Magyarország bármilyen jól képzett és felfegyverzett hadserege ki ellen tudná egyedül megvédeni az országot? Én csak kb. hármat tudok: Montenegró, Luxemburg és a Vatikán.

A NATO-tagságunknak nincs alternatívája, és minél gyorsabban fel kell fejleszteni a hadsereget NATO-színvonalra. Viszont ki kell maradnunk minden olyan akcióból, ami nem egy NATO-tagországot ért támadás elleni védekezés. Értelemszerűen ez kizárja Ukrajna bármilyen közvetett katonai támogatását is.

gigabursch 2024.09.27. 06:54:04

Ha lehetne kérni, ne legyen nemecsek Magyarország!
Köszönöm!

Ami meg a hohol bűnbandát illeti:
Aki ilyen full zsidó vezetést választ a feje fölé, így jár.
Ennyi.

arthurthedent 2024.09.27. 07:30:52

@gigabursch: "Ha lehetne kérni, ne legyen nemecsek Magyarország!"

Elmondani nem bírom mennyire öklendezésig tele van a hócipőm ezzel, amikor egy elütést keres valaki állandóan és nekiáll hőbörögni, hogy ez meg az a betű nem jó a szövegben! Sürgősen hagyd abba!

arthurthedent 2024.09.27. 07:37:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Szerinted egy nem egészen tízmilliós Magyarország bármilyen jól képzett és felfegyverzett hadserege ki ellen tudná egyedül megvédeni az országot?"

A szokásos ostobaság. Mert hogy ha van a világon akkora hadsereg, amelyik képes legyőzni téged, akkor nyilván nem kell hadsereget csinálni, mert úgyis mindegy. Ritka nagy ostobaság ám ez.

Egy jól felfegyverzett, felkészült tízmilliós örszág simán meg tudja védeni magát 5-10-15-20-25-30 milliós országokkal szemben. Merthogy a támadó félnek érdemes háromszoros túlerőben lenni minden szakértő szerint.

Ráadásul egy tízmilliós ország kétségessé és meggondolandóvá teheti a támadást egy 40-50-60 milliós nem jól felkészült hadsereg ellen.

És egy tízmilliós ország elérheti, hogy ne legyen érdemes megtámadni egy AKÁRMEKKORA ország hadseregével. Mert előre látható, hogy az ország olyan szinten képes megvédeni magát, hogy érdemesebb inkább kikerülni.

Az Orbán féle nagy katonai doktrína: ja, hát csak a katonák száma számít, Ukrajna úgysem nyerhet, mert Oroszország sokkal nagyobb. Ja, hogy lassan három teljes éve képtelenek elfoglalni Ukrajnát? Hát biztos azért, mert nem is akarják vagy mi...

arthurthedent 2024.09.27. 07:39:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A NATO-tagságunknak nincs alternatívája, és minél gyorsabban fel kell fejleszteni a hadsereget NATO-színvonalra. "

Ugyanazt mondod mint én, de nyilván rohadtul nem bírnád ki, ha nem tudnál úgy csinálni, mintha ellentmondanál.

alöksz róz 2024.09.27. 20:38:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én csak kb. hármat tudok: Montenegró, Luxemburg és a Vatikán." - én tudok többet is.
de a montenegrók szerintem kemények.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.28. 01:37:50

@alöksz róz:

Jó, akkor mit javasolsz Montenegró helyett?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.28. 08:53:17

@alöksz róz:

Egy szlovák támadást nem biztos, hogy ki tudnánk védeni.

Akkor már inkább Málta. Máltával úgyis állandóak a határvitáink, és turistacsapataink minden évben megszállják Máltát. A Wikipédia szerint Málta hadserege 2140 katona, velük még biztos elbírnánk.

alöksz róz 2024.09.28. 12:35:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy szlovák támadást nem biztos, hogy ki tudnánk védeni." - de, biztos. rájuk még jobban igaz amit írtál.
feleannyian laknak ott, abból sok magyar.
a hadseregük meg szarul felszerelt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.28. 12:56:32

@alöksz róz:

Na jó, elfogadom. De Málta támadását akkor is könnyebben visszavernénk.

alöksz róz 2024.09.28. 15:44:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hát ez is attól függ, ki mondja meg.
értékes magyar emberéleteket nem szabad csak úgy feláldozni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.28. 20:56:14

@alöksz róz:

Van az a túlerő, amikor resistance is futile, Widerstand ist zwecklos, ahogy a borgok mondják.

Ukrajnaban nem egészen ez a helyzet a nyugati fegyverszállítások miatt. Itt azért hiábavaló százezreket a halálba küldeni, mert Oroszországot hagyományos fegyverekkel az ukránok nem képesek legyőzni. Ha pedig nyugati csapatok is harcba lépnek, akkor Putyin be fogja vetni az atomot. Főleg úgy, hogy irosz területek is veszélybe kerülnek.

Kérdés, vajon a Krím és a három oblaszty a Nyugatnak megér-e egy összeurópai + észak-amerikai atomháborút.

Vedd észre, nem arról beszélek, jogos vagy igazságos-e ez a háború. Hogy Oroszország agresszor vagy jogos biztonsagi érdekeit védi. Lehet Ukrajnának bármennyire igaza, egy atomháborút akkor sem ér. Ez a hideg és kijózanító realitás.

arthurthedent 2024.09.29. 07:50:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Oroszországot hagyományos fegyverekkel az ukránok nem képesek legyőzni."

Afganisztán gyengébb mint Ukrajna. A Szovjetúnió erősebb volt mint ma Oroszország. Afganisztán legyőzte a Szovjetúniót. Akkor Ukrajna miért is "nem képes legyőzni" Oroszországot?

Vietnám legyőzte Amerikát, nem?

arthurthedent 2024.09.29. 07:53:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Kérdés, vajon a Krím és a három oblaszty a Nyugatnak megér-e egy összeurópai + észak-amerikai atomháborút."

Butaság. Oroszország soha nem ajánlotta fel, hogy ezekért a területekért cserébe beszünteti a harci tevékenységet, egyszerűen úgy csinálsz, mintha egy egészen más helyzet lenne, mintha lenne egy ilyen ajánlat Oroszország részéről.

Mint ahogyan úgy csinálsz, mintha ténylegesen atomháború lenne az alternatíva.

arthurthedent 2024.09.29. 07:59:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Lehet Ukrajnának bármennyire igaza, egy atomháborút akkor sem ér."

Úgy csinálsz mintha Oroszországnak lenne csak atomfegyvere és mintha az atomfegyverek bevetése reális eszköz lenne a konfliktusban. Még Sztálin sem vetett be atomfegyvert, pedig tízmilliókat kiirtott a saját népéből.

Vietnám ellenállt annak idején amerikának, pedig amerikának volt atomfegyvere. Megért Vietnámnak a szabadsága egy atomháborút? Ja, nem, de attól még nem kellett lemondani a szabadságukról, nem? Afganisztánnak megért az ellenállás egy atomháborút? Ja, két atomhatalommal is dacolt, mégsem lett belőle atomháború? Hogyhogyhogy?

Alég nagy marhaság ez az "atomhatalom vagyok, mindenki csinálja azt amit én akarok" dolog, nem?

arthurthedent 2024.09.29. 08:04:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha pedig nyugati csapatok is harcba lépnek, akkor Putyin be fogja vetni az atomot."

Ez is butaság. Putyin akkor veti be a fegyvereit, a csapatait, amikor csak akarja. Nincsenek ilyen szabályok, amikre hivatkozol, diktátor, azt tesz, amit csak akar.

Már számtalanszor nyomta ezt a "vörös vonal" dumát Putyin, soha nem lett belőle semmi. Mer' ha tankokat küld a nyugat akkor az vörös vonal. Mer', ha vadászgépeket küld, akkor az a vörös vonal. Mer' ha ezt csinálja, azt csinálja, amazt csinálja. Butaság, ez csak fenyegetőzés.

Putyin akkor vet be atomfegyvert, ha abból előnye származik, ami jelentősen meghaladja az esetleges kockázatokat. Nagyon úgy néz ki, hogy SEMMI előnye nem származna az atomfegyver bevetéséből és azért nagyon valószínűtlen, hogy atomfegyvert vetne be. Mára ez már kiderült a három évnyi fenyegetőzés során.

Amúgy meg az orosz és az amerikai katonák az elmúlt évtizedek során többször is álltak harcban egymással. Mondjuk mindig letagadható módon, mert egyik sem fél sem akarta, hogy világháború legyen. Harcoltak, lőtték egymást, mindkét fél letagadta, ennyi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.29. 10:00:19

@arthurthedent:

"úgy csinálsz, mintha ténylegesen atomháború lenne az alternatíva."

Nem AZ alternatíva, hanem EGY alternatíva. De még így sem ér annyit Ukrajna. Amit természetesen te is tudsz.

Ahogy azt is jól tudod, hogy az USA számara nem Ukrajna szabadsága, függetlensége, területi integritása, a demokrácia, az emberi jogok stb. blablablablabkabla számít, nem ezekért tömi fegyverekkel Ukrajnát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.29. 10:34:30

Persze az EU idiótái más dolog, ők vsz. addig mantrázzák ezeket a lózungokat, hogy talán már komolyan el is hiszik, hogy ezek védelméről van szó. Náluk még Putyin is őszintébb, ő nem nagyon emlegeti már a Donbasz orosz lakosságanak megvédését.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.29. 10:41:44

@arthurthedent:

Kis medvebocsom, te most komolyan gondolod, hogy Afganisztán meg Vietnam legyőzte az USA-t?

youtu.be/-l6Owvlib2s

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.29. 11:12:59

Ugyan hangverseny-előadás, de érdemes meghallgatni Hvorosztovszkijt is:

youtu.be/WARonxjhQxE

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.01. 07:11:02

@alöksz róz:

Huh, ahogy mi is legyőztük Oroszországot, amikor 1990 után kivonták a csapataikat. Meg az NDK is legyőzte. Meg a...,, meg a... is legyőzte.

gigabursch 2024.10.01. 08:34:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez érdekes megközelítés.

Szerintem Vietnám vagy Afganisztán igenis legyőzte az AEÁ-t. Egyszerűen kipicsázták a jenkiket.
S az AEÁ egyértelmű vesztes.

Ezzel szemben a szovjet kivonulás 1990-91-ben a VSZ térségből se nem győzelem (na jó, erkölcsileg, meg tudatilag lehetséges - de nem katonailag), se nem vesztés (katonailag).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.01. 10:12:07

@gigabursch:

OK, sarkítottam egy kicsit. De nem nevezném kimondottan vereségnek, hogy az USA a terepviszonyok és a partizán hadviselés hatására belátta, hogy egy reguláris hadsereg csak iszonyú, nemzetközileg már vállalhatatlan pusztítás árán tudna győzni. Még több Mi Lai? Még több agent orange? Még több napalm?

Az USA simán győzhetett volna mind Vietnamban, mind Afganisztánban, a hadereje megvolt hozzá, de az ezzel járó birzalmas ousztítást sem itthin (háborúellenes tüntetések), sem nemzetközileg nem tudta volna eladni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.01. 10:13:55

It's not worth the effort - ez volt a kimondatlan indok.

arthurthedent 2024.10.01. 17:46:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "De nem nevezném kimondottan vereségnek, hogy az USA a terepviszonyok és a partizán hadviselés hatására belátta, hogy egy reguláris hadsereg csak iszonyú, nemzetközileg már vállalhatatlan pusztítás árán tudna győzni."

Okés, mindenki úgy definiálja a "legyőzte" szó jelentését, ahogyan neki tetszik. Fogadjuk el hipotetikusan, hogy ami vietnámban történt az nem az volt, hogy a vietnámi sereg "legyőzte" az USA seregét, hanem "mahgy" (azaz "megakadályozta abban, hogy győzzön"). Akkor viszont elmondhatjuk, hogy az ukrán sereg igencsak boldog lenne, ha mahgy-ot érne el, az orosz sereg éppen úgy kitakarodna ukrajnából, ahogy az USA serege kitakarodott vietnámból.

Látható az egész dolog nem függ attól, hogyan definiáljuk a győzelem fogalmát, nem függ attól, hogy utána majd győzelemként beszélünk róla vagy máshogy. A lényeg, hogy amit az ukrán sereg és ukrajna szeretne elérni egy erősebb sereggel szemben, azt nála gyengébb sereg már elérte az oroszoknál erősebb sereggel szemben. Erre több példa is van a történelem során.

Ja, biztos az USÁban is vannak, akik azt mondják, hogy nem vesztettek "igazából" mint ahogyan oroszországban is biztos vannak, akik azt mondják, hogy nem vesztettek "igazából" afganisztánban.

Egy tanulmány amúgy azt mutatja, hogy a nagyhatalmak rendszeresen elveszítenek háborúkat:

"Superpowers Often Lose Small Wars to Weaker Nations
One study says superpowers often lose conflicts with much weaker nations."
abcnews.go.com/Technology/DyeHard/story?id=3271207&page=1

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.01. 20:18:10

@arthurthedent:

"Superpowers Often Lose Small Wars to Weaker Nations"

Erre a saját szavaiddal válaszolhatok:

"mindenki úgy definiálja a "legyőzte" szó jelentését, ahogyan neki tetszik"

Ugyanez áll az elveszíteni fogalmára is.

Amúgy Oroszország és Ukrajna háborújára ez nem igazán áll, hiszen ez 1) nem kis háború, 2) két összehasonlítható nagyságú reguláris hadsereg azonos taktikával és színvonalú fegyverekkel harcol. Ukrajna nem Vietnam és nem is Afganisztán

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.01. 20:21:12

@arthurthedent:

"azt nála gyengébb sereg már elérte az oroszoknál erősebb sereggel szemben"

Az amerikaiak sem Vietnamban, sem Afganisztánban nem egy hadsereg ellen harcoltak. Reguláris hadsereggel szemben simán győztek volna.

alöksz róz 2024.10.01. 21:40:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "OK, sarkítottam egy kicsit." - nem. relativizáltál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.02. 00:26:14

@alöksz róz:

Dehogy. Te relativizáltál azzal, hogy Ukrajnát egy kalap alá vetted Vietnammal és Afganisztánnal.

arthurthedent 2024.10.02. 06:23:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az amerikaiak sem Vietnamban, sem Afganisztánban nem egy hadsereg ellen harcoltak. Reguláris hadsereggel szemben simán győztek volna."

Vóna, vóna, vóna. Az amerikaiak légierejét olyan szinten gyakta le a szovjet eszközökkel megerősített vietnámi légvédelem és légierő, hogy az komoly válságot idézett elő az USA légierejében. A történet hosszú, de a lényeg, hogy új stratégiára, új fegyvernemek közti együttműködésre, új repülőgépekre és újfajta kiképzsére volt szükségük. Akkor született meg az azóta is használt "totális légifölény" doktrína.

De persze igen, nyilván valamiféle módon neked lesz igazad és azok a szovjet föld levegő rakéták meg MIG elfogók valamiféleképpen nem voltak "regulárisak", ezért voltak olyan sikeresek. Ezért nem tudtak az amerikaiak légifölényt kialakítani és hatékony légitámogatást nyújtani a gyalogságnak. Mert a vietnámiak nem voltak regulárisak.

Belinkeltem a cikket, a nagyhatalmak sokszor veszítenek kisebb államok ellen. A mi defincíciónk szerint. A te definíciód szerint (1) nem is veszítenek, (2) a kis országok nem is nyernek (3) na jó de nem regulárisok, azért, hogy kijöjjön a végére, miszerint a nagyok mindig nyernek. Ami persze nem igaz, de téged nyilván megnyugtat. :D

A nagyhatalom nem éri el a katonai céljait. A másik ország eléri katonai céljait. A nagyhatalom hazatakarodik. A kis ország megmarad, a hatalmi struktúra ott túlél, felszabadítják az országot az idegen megszállás alól. A hadseregük ünnepel, kitüntet, a nép ünnepel, énekelnek és büszkén mondogatják, hogy győztek. A világon mindenütt megírják az újságok, hogy győztek. Csak te, egyedül te tudod, hogy nem győztek, mert ha a nagyhatalom nem futott vóna meg, akkor győzhetett vóna.

Én meg nem vagyok benne biztos, hogy a nagymamám nem vót villamos. Ha áramszedője lett vóna... :D

arthurthedent 2024.10.02. 06:34:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Amúgy Oroszország és Ukrajna háborújára ez nem igazán áll,"

Különbségek mindig vannak. Sőt, mindig lehet mondani, hogy mivel vannak különbségek, ezért a helyzet TELJESEN más. Lehet, hogy teljesen más. Azt azonban nehéz lenne kijelenteni, hogy abszolút lehetetlen, hogy az ukránok győzzenek. Annyira azért nem más.

"hiszen ez 1) nem kis háború,"

Kis háború? A Vietnémi háború alatt az USA mozgósított, sorozott katonákat küldött a frontra. Azért az rohadtul nem volt "kis" háború ám!

"2) két összehasonlítható nagyságú reguláris hadsereg azonos taktikával és színvonalú fegyverekkel harcol. Ukrajna nem Vietnam és nem is Afganisztán"

Tehát azért lehetetlen, hogy a Ukrajna nyerjen, mert nem sokkal kisebb a seregük mint az orosz sereg? A kis seregek legyőzhetik a nagy sereget, de ha kábé akkorák mint a nagy sereg, akkor lehetetlen, hogy győzzenek? Hát ennek nem sok értelme van.

Anúgy meg rohadtul nem ugyanaz a taktikájuk és rohadtul nem azonos színvonalú fegyverekkel harcolnak. Néha ránézhetnél a hírekre. Hatvan éves tankokat lőnek ki kvadrokopterekkel. GPS irányítású rakétákkal lőnek ki 1960-as vontatott lövegeket. Az oroszok második világháborús stratégiákat és eszközöket használnak, az ukránok meg műholdról irányított robothajókkal mennek ellenük. Robothajókkal, amik a világon sehol máshol nincs még hadrendben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.02. 11:01:48

@arthurthedent:

"A mi defincíciónk szerint. A te definíciód szerint..."

Milyen "finoman" sugallod az egyes szám és a többes szám szembeállításával, hogy ÉN egyedül vagyok a véleményemmel.

Ezt a retorikai manipulációt tanítani kellene.

arthurthedent 2024.10.02. 15:53:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Milyen "finoman" sugallod az egyes szám és a többes szám szembeállításával, hogy ÉN egyedül vagyok a véleményemmel."

Nincs mit sugallanom, azt állítod, hogy az USA nem vesztette el a háborút vietnámban. Én még nem hallottam senkiről, aki ilyesmit mondott volna.

"Ezt a retorikai manipulációt tanítani kellene."

Nincs itt semmi manipuláció, csak úgy csinálsz, mintha lenne. Soha nem tagadtam, hogy a véleményem szerint igencsak szokatlan, meglepő és mulatságos azt állítani, hogy az USA nem vesztette el a háborút, csak úgy döntött, hogy inkább hazamennek.

Nagyon olyan, mint amiket Putyin szokott mondani, hogy a hidegháborút nem vesztették el, csak hazamentek. Vagy amit az oroszok mondanak, hogy nem vesztették el az első világháborút, csak hazamentek és összeomlasztották az országukat. Vagy amikro Eric Cartmen nem akarja beismerni, hogy nincs igaza, inkább sértődötten hazamegy. :D

arthurthedent 2024.10.02. 16:03:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A képlet amúgy a szokásos. Először is felteszed, hogy egy erős, nagy ország nem veszthet egy kisebb, gyengébb országgal szemben. Ezek után veszed az összes ellenpéldát és mindegyikre keresel valami kifogást, hogy azok miért nem számítanak, miért nem nyertek "igazából" a nyertesek, miért nem vesztettek "igazából" a vesztesek.

Ehhez azttán a "nyert" meg "veszített" szavakkal kell gyúrmáznod, addig értelmezgetni, amíg el nem tudod fogadni, hogy igazad volt. Mert vesztett -e az az ország, aminek nem foglalták el a fővárosát. Vesztett -e az ország, ha nem semmisült meg, ha nem kapitulált, ha nem foglalták el a teljes területét.

Mindeközben nem foglalkozol azzal, hogy milyen hatása van a fogalmak jelentésének gyurmázása azokkal az esetekkel, amik téged éppen nem érdekelnek. Akkor nyert -e valaha valaki? Kiderül persze, hogy a háborúkat akkor szinte soha nem vesztette el senki, mert megtorpedóztad a "vesztett" szó jelentését.

A helyzet persze egyszerűbb. A legtöbb ember azt szokta gondolni, hogy ha egy ország eléri a katonai céljait, akkor nyert, ha nem, akkor veszített. A célok általában ellentétesek, így aztán szokott lenni vesztes, szokott lenni nyertes. Ha Ukrajna felszabadítja az ország területét, akkor nyer, az oroszok meg veszítenek. Ha Vietnám képes kiűzni a területéről az amcsikat, akkor nyert, akkor is, ha az amcsik azt mondják, hogy amúgy csak haza akartak menni, mert rántotthús van vacsorára.

De persze mindegy, nem számít. Minden amit mondtam a "nyert" és "veszített" szavakkal elmondható lenne úgy is, hogy ha behelyettesítjük azzal, hogy "eléri a harmadik fejezet elején leírt katonai célok többségét, ideértve az ország területi integritásának helyreállítását". Ugyanaz lenne a konklúzió, csak nem használhatnánk a "nyert" szó jelentését, mert te történetesen nem vagy hajlandó elfogadni azt abban az értelemben, ahogyan én használom.

arthurthedent 2024.10.02. 16:08:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Olyan ez, mint amikor a keresztények azt magyarázzák, hogy Jézus igazat mondott, amikro azt mondta, hogy aki bennem hisz soha nem hal meg. Igaz, mert amikor a keresztények meghalnak az nem "igazi" halál, az "igazi" halál a lélek halála lenne.

Namost a bibliában valahogy elfelejtették Jézus szájába adni, hogy "figyelem, jelen kommunikáció nem minősül ajánlattételnek, a halál szó definiálásának tekintetében kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét".

És persze akármennyire is erőlködnek a keresztények a "halál" szó újradefiniálásával az még nekik sem jön be. A temetéseken a keresztények is szomorúak és nem szoktak tapsikolni, amikor kiderül, hogy az élettársuknak vagy közeli hozzátartózóiknak halálos betegsége van. Amikor közlik velük, hogy egy hónapjuk van nem mondják mosolyogva, hogy "ugyan, doktor úr, az nem "igazi" halál".

alöksz róz 2024.10.02. 18:58:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hol? :D

te vetted egy kalap alá a vietnami háborút és a szovjet kivonulást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.02. 19:58:17

@arthurthedent:

"Hatvan éves tankokat lőnek ki kvadrokopterekkel. GPS irányítású rakétákkal lőnek ki 1960-as vontatott lövegeket. Az oroszok második világháborús stratégiákat és eszközöket használnak, az ukránok meg műholdról irányított robothajókkal mennek ellenük. Robothajókkal, amik a világon sehol máshol nincs még hadrendben."

Ez esetben az az állításod/párhuzamod/hasonlatod (nem kívánt törlendő) nem alkalmazható az orosz-ukrán háborúra, hogy kis/gyengébb nemzet is legyőzhet egy nagyhatalmat.

Vagyis alkalmazható: ekkor ugyanis Oroszország van a kis nemzet szerepében, amely hősiesen harcol a nagy fölényben lévő Nyugattal.

De ne legyenek illúzióid. Putyin sok "vörös vonal" átlépésére nem válaszolt, ám ha a Nyugat vagy annak pár országa engedélyezi Ukrajnának a mélységi precíziós fegyverek használatát, akkor abszolút igaz lesz Putyin figyelmeztetése, hogy ez egyenlő lesz ezen országok hadba lépésével.

Na mármost van az a pont, amikor Putyin már nem engedheti meg magának, hogy segget csináljon a szájából, s érzésem szerint az említett engedélyek megadása elhozza ezt a pontot.

Bár ne legyen igazam!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.02. 20:10:26

Nem nehéz belátni, hogy Oroszország ellen egyre kevésbé Ukrajna, és egyre inkább a Nyugat harcol. Egyrészt van a fegyverszállításoknak az a mennyisége és minősége, amikor már a szállítók aktív háborús feleknek tekintendők. Másrészt ténylegesen is aktív részvevőkké válnak, higy csak ők tudják célra vezetni a szóban forgó fegyvereket.

Gondolj bele: Ha a drónt távolról irányító és célra vezető ukrán katona aktív háborús részvevőnek számít - és ugye ezt te sem tagadhatod -, akkor ugyanennek számít a long range precíciós fegyvert célba irányító nyugati katona is, függetlenül attól, hogy nem Ukrajnában, hanem mondjuk Lengyelországból irányít.

Ez esetben pedig megvalósult a Nyugat aktív hadba lépése.

arthurthedent 2024.10.02. 20:12:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vagyis alkalmazható: ekkor ugyanis Oroszország van a kis nemzet szerepében, amely hősiesen harcol a nagy fölényben lévő Nyugattal."

Mindegy, csak az jöjjön ki, hogy vagy az oroszok győznek, vagy az oroszok állnak a jó oldalon. A valóság megint nem számít.

"De ne legyenek illúzióid. Putyin sok "vörös vonal" átlépésére nem válaszolt, ám ha a Nyugat vagy annak pár országa engedélyezi Ukrajnának a mélységi precíziós fegyverek használatát, akkor abszolút igaz lesz Putyin figyelmeztetése, hogy ez egyenlő lesz ezen országok hadba lépésével."

Ja, ja, tudjuk, az eddigi sok-sok vörös vonal nem számított, de a következő, na az az IGAZI vörös vonal és a nagypapa ezúttal mostmár tényleg nagyon mérges lesz.

Mondcsak, te még nem láttál olyan embert, aki állandóan fenyegetőzött, állandóan szájalt, állandóan figyelmeztetgetett mindenkit, hogy most már bekeményít? Nem ismered fel a szituációt?

Mégis mit tudna csinálni Putyin, hogy megnyerje a háborút? Atomot küld a világra és elpusztítja a saját nemzetét? Mert megsértődik? Elpusztítja Oroszországot, mert nagyon felmérgesítették? Ennyire elmebeteg lenne?

"Na mármost van az a pont, amikor Putyin már nem engedheti meg magának, hogy segget csináljon a szájából,"

Azok után, hogy kijelentették a második világháborút a lengyelek kezdték? Hogy elmondták ország-világ előtt, hogy oroszország még soha nem kezdett háborút? Az után a sok baromság után amit összehordtak már nem kell segget csinálni a szájukból, már mindenki tudja, hogy két seggluk van Putyinon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.02. 20:20:27

Vedd észre, hogy ahogy az USA 2022-ig politikai eszközökkel szorította sarokba Putyint, most fokozatosan ugyanezt teszi katonai eszközökkel.

Ennek kurvara nem lesz jó vége. Oroszorszag nem fogja engedni, hogy vereségbe szorítsák. Félő, hogy az USA, GB és Franciaország nem is 19-re, hanem 20-ra húz lapot. És élek a gyanúperrel, hogy ezt ők is tudják.

Ez olyan, mint amikor két autó egymással szemben száguld, és arra számítanak, hogy az egyik majd csak chicken outol.

És ha mégsem? Akkor már középtávra sem kell terveznünk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.02. 20:22:26

@arthurthedent:

"Mégis mit tudna csinálni Putyin, hogy megnyerje a háborút? Atomot küld a világra és elpusztítja a saját nemzetét?"

Még nem fordult elő a történelemben, hogy egy politikus irracionalis lépése tragédiába torkollt?

arthurthedent 2024.10.02. 22:18:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Még nem fordult elő a történelemben, hogy egy politikus irracionalis lépése tragédiába torkollt?"

Ó, igen, előfordult. Csakhogy itt elkövettél egy hatalmas logikai hibát. Putyin irractionális lépésével akarsz racionális érvet alkotni arra, hogy miért kellene a nyugatnak valamiféle vörös vonalakat betartani. Remélem világos, hogy ez miért nonszensz érv, ugye?

Putyin vagy racionális, vagy irracionális. Ha racionális, akkor nem fog atomháborút indítani azért, mert a nyugat valamiféle általa alkotott szabályt, vörös vonalat átlép. Ha irracionális, akkor indíthat atomháborút, de annak nem lesz racionális oka, reménytelen bármilyen szabályt betartani.

Máshogy megfogalmazva: okés, félünk, hogy atomháború lesz, Putyin azt mondja, hogy ne kapjanak az ukránok nagy hatótávú fegyvereket, mert akkor atomot vet be. Okés, nem kapnak nagy hatótávolságú fegyvert. Akkor mi akadályozza meg Putyint abban, hogy azt mondja most új vörös vonalat talált, akkor másmilyen fegyvert se kapjanak. Sőt, azonnal adják meg magukat. Sőt, a lengyenelek is és a németek is. Mert neki most az a vörös vonal, hogy be akar vonulni berlinbe meg varsóba.

Elfogadtuk, hogy irracionális, megteheti, bevetheti a fegyvereket. Akkor most mi legyen? Legyen Putyin a világ császára? Vagy amíg még van egy kis racionalitás az oroszokba addig mondjunk nekik nemet? Mert Varsó után már nem lesz megállás, nem?

És persze, szürreálisnak hangzik a példa, meg sarkított is, de te mondtad, hogy "irracionális"...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.02. 22:26:58

Olvasom, hogy az EU katonai tanácsadókat tervez küldeni Ukrajnába. Ezeknek elment az eszük. Az, hogy Zelenszkij a 3. vh. kirobbantásában mesterkedik, már rég nem újdonság. De hogy az EU idiótáinak is így elment az eszük?

arthurthedent 2024.10.02. 22:29:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vedd észre, hogy ahogy az USA 2022-ig politikai eszközökkel szorította sarokba Putyint, most fokozatosan ugyanezt teszi katonai eszközökkel."

Sarokba szorította? Azt csinált otthon, amit akart. Azt csinált csecsniában, amit akart. Megtámadta és elfoglalta a krímet meg az ukrán állam egy jó részét. Mindezt a nyugat lazán nézte, semmiféle komoly lépést nem tett, annyira, hogy a legnagyobb lelki nyugalommal új háborút indított ukrajna ellen. Ezek nem egy sarokba szorított ember lépései.

"Ennek kurvara nem lesz jó vége. Oroszorszag nem fogja engedni, hogy vereségbe szorítsák."

A csecsenek kiverték őket, békét kötöttek velük és pár évre rá visszamentek háborúzni. Elég jól megengedte csecsniának, hogy vereségbe szorítsák. Mint ahogyan Afganisztánnak is. Oroszország egy ország. Az országok néha veszítenek. Nem jószántukból. Lehet hozzászokni a gondolathoz, hogy az oroszok megint bebuknak egy háborút.

"Félő, hogy az USA, GB és Franciaország nem is 19-re, hanem 20-ra húz lapot. És élek a gyanúperrel, hogy ezt ők is tudják."

Jajj, mert az egész tetves világnak le kell borulni, ha a ruszkik elfingják magukat és bejelentik, hogy a világ melyik részeire is tartanak igényt. Majd lesz megint éhínség, nyomor ruszkihonban, a nagy vastag fafejükkel meg talán felfogják, hogy ek.rták. Megint. Nem kicsit.

"Ez olyan, mint amikor két autó egymással szemben száguld, és arra számítanak, hogy az egyik majd csak chicken outol."

Ja, nem, nem olyan. Olyan, mint mikor megjelenik a haramia és el akarja foglalni a hazádat. Szerinted oda kéne adni neki, mert akkor talán elmúlik az étvágya és megkönyörül a világon. Majd talán a ruszkik megkönyörülnek európán, az usán, meg fél ázsián. Ja, nem. El lesz kenve a szájuk aztán vodka mellett kesereghetnek megint egy pár évtizedet, hogy őket senki sem érti meg.

"És ha mégsem? Akkor már középtávra sem kell terveznünk."

Miért? Ott van korának a kevésbé boldogabbik fele. Na, ott is van egy elmebeteg, aki atommal fenyegetőzik, az egész világnál nagyobbat akar fingani. Azt mi van? Éheznek, meg egymást kínozzák, megeremtették a földi poklot saját maguknak. Jó... ott rohadjanak meg, ahol vannak. Moszkvába, korában, belorusziában, szibériában. Kit érdekel?

arthurthedent 2024.10.02. 22:34:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Olvasom, hogy az EU katonai tanácsadókat tervez küldeni Ukrajnába. Ezeknek elment az eszük. Az, hogy Zelenszkij a 3. vh. kirobbantásában mesterkedik, már rég nem újdonság. De hogy az EU idiótáinak is így elment az eszük?"

Annak idején a Szovjetúnió küldött vitenámba katonai szakértőket. Aztán repcsiket meg rakétákat is. Aztán meg pilótákat is. És mi lett? Semmi.

Most ha küldenek katonai szakértőket mi lesz? Megharagszik Putyin bácsi? És? Eddig nem haragudott? Eddig visszafogta magát? Most akkor majd jó éles beszédet mond? Vagy mi? Megtámad még egy országot? Ukrajnával sem bír...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.02. 22:35:40

@arthurthedent:

"Csakhogy itt elkövettél egy hatalmas logikai hibát."

Tévedsz.

"Ha irracionális, akkor indíthat atomháborút, de annak nem lesz racionális oka, reménytelen bármilyen szabályt betartani."

Szokásodhoz híven megint egy biten gondolkidsz.

Egy kiszámíthatatlan ellenséggel szemben fokizottan ajanlatos a nagyon megfontolt és kiszámítható viselkedés.

Persze értelek, te olyan elvakult russzofób vagy, hogy te is az atom bevetéséig provokálnád Putyint, aztán még te panaszkodnál.

Tudod, aki egy részeg, bedrogozott vagy egyszerűen csak fokozottan ingerlékeny, irracionális viselkedésre hajlamos embert provokál, az maga tehet arról, ha kap egy nagy maflást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.02. 22:42:24

@arthurthedent:

Nem Ukrajnával, hanem a fejlett nyugati fegyverekkel nem bír. Nagy különbség.

"Annak idején a Szovjetúnió küldött vitenámba katonai szakértőket. Aztán repcsiket meg rakétákat is. Aztán meg pilótákat is. És mi lett? Semmi."

Csak Vietnamban az oroszok és az amerikaiak nem egymás területét támadták. Most viszont...

Ne is haragudj, de attól tartok, jezded elveszíteni a józan ítélőképességedet. De sebaj, nem vagy egyedül, társaid ebben az EU idiótái, akik egyre tempósabban indítják meg a 3. világháborút.

arthurthedent 2024.10.02. 23:04:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy kiszámíthatatlan ellenséggel szemben fokizottan ajanlatos a nagyon megfontolt és kiszámítható viselkedés."

Most megint csúsztatsz. Az előbb "irracionális" Putyinról beszéltél, most meg gyorsan és feltűnés nélkül kicserélted "kiszámíthatatlan" viselkedésre. A két szó nem ugyanazt jelenti.

"Persze értelek, te olyan elvakult russzofób vagy, hogy te is az atom bevetéséig provokálnád Putyint, aztán még te panaszkodnál."

Az irracionálisan viselkedő embert nem lehet provokálni. Mert irracionális.

"Persze értelek, te olyan elvakult russzofób vagy, "

Ja, valakinek nem bírsz az érveivel, akkor ja, egyből "ruszofób". Te voltál, aki orracionális viselkedéssel vádoltad meg az orosz felspvezetést, nem én. Te mondod, hogy félni kell attól, hogy atomháborút robbantanak ki, nem én. Akkor ki fél tőlük?

"Nem Ukrajnával, hanem a fejlett nyugati fegyverekkel nem bír. Nagy különbség."

Kifogások, kifogások, kifogások. 2014-ben sem bírtak velük. A 2022 háború első hetében sem bírtak velük. Akkor még igencsak kevés nyugati fegyver volt ott.

"Csak Vietnamban az oroszok és az amerikaiak nem egymás területét támadták. Most viszont..."

Most is egy harmadik országban van háború.

"Ne is haragudj, de attól tartok, jezded elveszíteni a józan ítélőképességedet"

Hát persze, mert én akarok egy irracionális emberre racionális és kiszámítható viselkedéssel hatni. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03. 06:24:00

@arthurthedent:

"Az irracionálisan viselkedő embert nem lehet provokálni. Mert irracionális."

Ezt az "érvet" is tanítani kellene.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03. 07:19:43

@arthurthedent:

"orracionális"

Milyazaz orracionális? Olyat már hallottam, hogy a férfiak a farkukkal gondolkodnak, na de hogy valaki az orrával?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03. 07:22:26

@arthurthedent:

"Most is egy harmadik országban van háború.";

Már Oroszországban is, te tégy úgy, mint aki nem tudja.

Az Istened, a Megváltód, az egyszemélyes Szentháromságod is megmondta, hogy a háborút elkezdték áthelyezni Oroszországba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03. 07:26:12

@arthurthedent:

"Te mondod, hogy félni kell attól, hogy atomháborút robbantanak ki, nem én. Akkor ki fél tőlük?"

Akinek van egy kis esze, az fél az atomháborútól. Aki a jelen helyzetben fél tőle, az olyan, mint a cigány lova, aki folyton fejjel megy a falnak. Mire a cigány:

- Nem vak ez a ló, csak bátor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03. 07:27:14

Aki a jelen helyzetben NEM fél tőle...

arthurthedent 2024.10.03. 08:27:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Akinek van egy kis esze, az fél az atomháborútól."

Akkor miért te mondod nekem, hogy ruszofób vagyok? Hisz te félsz tőlük!

"Már Oroszországban is, te tégy úgy, mint aki nem tudja."

Azért lenne összehasonlíthatatlanul más a helyzet mint vetnámban volt, mert az ukránok átlépték a határt? De te előtte is azt mondtad, hogy a vietnémi háború teljesen más volt, nem?

"Milyazaz orracionális?"

Úgy hívják, hogy elgépelés, gondolom te még ilyet soha nem csináltál. :D

"Az Istened, a Megváltód, az egyszemélyes Szentháromságod"

Már megint azzal vádolsz másokat, amik rád jellemzőek. Jól tudod, hogy én nem hiszek semmiféle istenben, nekem nincs istenem, NEKED viszont van. Gondolom beszélsz is hozzá, de nem tudom azt megmondta -e, hogy mit kell gondolni az oroszokról. :D

arthurthedent 2024.10.03. 08:37:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ezt az "érvet" is tanítani kellene."

Az irracionális ember nem gondolkodik ésszerűen. Teljesen reménytelen valamiféle cselekvésre rábírni, rávenni, mert bármit teszel nem úgy fog viselkedni, ahogy azt gondolod, hiszen nem gondolkodik. Az irracionális embert manipulálni, provokálni olyan kísérlet, mintha elmebeteggel akarnál politikai tárgyalást folytatni: bármit teszel valamiféle irracionális, kiszámíthatatlan, logikátlan reakciója lesz.

Ukrajna szabad, európai ország akart lenni, Putyin kijelentette, hogy oroszország mellett nem lehet NATO tag állam. Finnország belépett a NATO-ba, Putyin kijelentette, hogy ki a fenét érdekel az egész. A NATO nem akart atomfegyvereket ukrajnába, Putyin kijelentette, hogy ezt meg kell akadályozni, mert ez nyilván elfogadhatatlan, aztán gyorsan atomfegyvereket helyezett el belorusziában.

Putyin kijelentette, hogy ukránok nem léteznek, azok oroszok, de meg kell támadnia őket, mert bántják az orosz kisebbséget az ukránok.

Tök nyilvánvaló, hogy amiket mondd és amiket tesz azoknak semmi köze a valósághoz, teljesen reménytelen, hogy bárki is rávegye bármire. Ha nem adnánk fegyvereket ukrajnának, akkor kijelentené, hogy oroszország számára elfogadhatatlan, hogy a szomszédos országok, ideértve a lengyeleket, a magyarokat, a szlovákokat meg tudják védeni magukat. Már kijelentette. Hogy a szomszédai fegyverezzék le magukat, lépjenek ki a NATO-ból, hogy ő bármikor meg tudja támadni őket, mert neki ehhez joga van.

Egy ilyen embert nem tudsz rávenni semmire. Sehogy. Mert elmebeteg. Kezelhetetlen. Irányíthatatlan. Tárgyalásképtelen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03. 09:31:39

@arthurthedent:

Már hogyne lenne istened: születési neve Vlagyimir Zelenszkij. Bár vsz. már átíratta a sz. ak. kivonatát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03. 09:40:50

@arthurthedent:

Calling someone names doesn't make you right.

alöksz róz 2024.10.03. 21:59:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: oda akarod adni az országot az oroszoknak.
ez mi szerinted.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03. 22:47:20

@alöksz róz:

Neked elmentek otthonról. Komolyan. Ukrajna nem az enyém, ezért nem is adhatom oda senkinek. Comprende?

Többször leírtam: Ez nem a mi háborúnk, hanem két szláv államé. Semmi közünk hozzá, nyüstöljék egymást, amíg jólesik, de mi ne avatkozzunk be. Az ő dolguk.

Mi, vagyis Magyarország és az EU, a NATO fegyverkezzünk, építsünk fel elrettentő erőt, de csak akkor lépjünk, ha bennünket ér fenyegetés. És ne provokáljunk ki fenyegetést azzal, hogy az egyik háborúzó felet támogatva egyre közelítünk a hadba lépéshez.

Az EU amúgy is egyre veszít jelentőségéből, gazdasági súlyából, versenyképességéből. Ezt ma már nemcsak Draghi mondja, hanem Emmanuelle Micron is. Kurvára nem hiányzik, higy ezen felül egy feneketlen hordóba szórjuk a pénzünket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03. 22:51:09

Vedd észre, hogy nem Oroszország fenyeget bennünket, hanem mi jelentünk egyre súlyosabb fenyegetést Oroszország számára.

arthurthedent 2024.10.04. 07:30:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vedd észre, hogy nem Oroszország fenyeget bennünket, hanem mi jelentünk egyre súlyosabb fenyegetést Oroszország számára."

Az EU-Orosz katonai egyensúly nem változott évtizedek óta. Az EU nem fegyverkezett, nem növelte a katonai erejét, Oroszország nem csökkentette jelentősen a katonai erejét. Sőt, az EU egyre csak építette le a katonai potenciálját a hidegháború óta, a jelentősebb európai államok katonai kiadása igen jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben.

Ezt rúgta fel Oroszország a 2014-es támadással. Azóta fegyverkezik Európa. A kijelentésed szokás szerint nincs összhangban a tényekkel, az EU, sőt az USA az elmúlt évtizedekben nem, hogy egyre nagyobb, de kimondottan egyre kisebb katonai fenyegetést jelentett Oroszország felé. Putyin természetesen ebben is hazudott.

Pont azért merte elindítani a második Ukrán háborút, mert úgy gondolta, hogy az EU és az USA SEMMIFÉLE katonai fenyegetést sem jelent, sőt, mág csak gazdasági fenyegetést is csak minimálisat. Ha az EU fenyegetést jelentett volna nem indít több háborút is nem EU országok felé, hisz azzal pont azt érte volna el, ami a vége lett: elherdálja az erőforrásokat amikkel sakkban tarthatta volna ez EU-t és az USA-t, amik szerinted fenyegetést jelentenek.

Ha az EU nővekvő fenyegetést jelentett volna, akkor esztelen felelőtlenség lett volna területszerző háborút indítani egy (sőt több) olyan ország felé, ami nem jelent fenyegetést. Ukrajna, Csecsnia, Afganisztán olyan kalandok, amik pontosan jelzik, hogy Putyin biztonságban érezte magát ez EU és az USA irányából.

A vicces az, hogy egyrészt fennhangon hirdeted, hogy Oroszország legyőzhetetlen, még csak rossz szemmel sem lenne szabad rá néznie az EU-nak, hiszen mekkora atomhatalom. Ugyanakkor egy nap múlva fennhangon hirdeted, hogy az EU mekkora növekvő fenyegetést jelent szegény Oroszországra nézve, hogy kénytelen volt vagy fél tucat megelőző háborút indítani szegény Putyin.

Válassz: vagy komoly, növekvő fenyegetést jelentünk, akkor ne hisztizz, hogy fegyverekkel segítjük Ukrajnát. Ha nem jelentünk egyre növekvő, komoly fenyegetést, akkor viszont sürgősen keress másik kifogást a két ukrajnai háborúra.

arthurthedent 2024.10.04. 07:45:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Többször leírtam: Ez nem a mi háborúnk, hanem két szláv államé. Semmi közünk hozzá, nyüstöljék egymást, amíg jólesik, de mi ne avatkozzunk be. Az ő dolguk."

Ez baromság. Senki sem mondja, hogy "a mi háborúnk", ez világos, nem mi indítottuk és nem ellenünk indították. Nem a mienk, senki sem állítja, hogy a közvetlen a mienk. Az meg, hogy "semmi közünk hozzá" megint baromság. A világ nem úgy működik, hogy a szomszéd háborúban áll, mi meg szemérmesen lehunyjuk a szemünket és úgy csinálunk, mintha ezek a dolgok megállnának a határnál.

Emlékezz Hitlerre, kicsibe kezdődött, az európai államok jó része úgy csinált, mintha ki lehetne belőle maradni. Nem lehetett.

"Mi, vagyis Magyarország és az EU, a NATO fegyverkezzünk, építsünk fel elrettentő erőt, de csak akkor lépjünk, ha bennünket ér fenyegetés."

Rengeteg fenyegetés ért bennünket. Gondolod, hogy amikor az EU-t fenyegetik az orosz állami tévében, azt nem Putyin tudtával és beleegyezésével teszik? Konkrétan támadással, lerohanással, atomháborúval fenyegetik Varsótól Párizson keresztül Londont. Ezek a katonai szövetségeseink, ezek a fenyegetések minket értek.

"És ne provokáljunk ki fenyegetést azzal, hogy az egyik háborúzó felet támogatva egyre közelítünk a hadba lépéshez."

Ez megint baromság. Csak Putyin állítja be úgy, hogy a világpolitika ilyen "megsértődéseken" meg "provokációkon" múlik. Putyin fegyvereket szerez be onnan, ahonnan tud, korából, az araboktól, belorusziából, mindenhonnan, ahonnan tud. Az EU fegyvereket ad ukrajnának.

Mégis hogyan képzeled, Putyin megsértődik és megtámadja az EU-t? Mert mérges? Mert felbosszantottuk? Marhaság.

Putyin akkor támadja meg az EU-t, ha úgy gondolja, hogy büntetlenül megteheti. Ha úgy gondolja, hogy az EU nem lesz képes vagy nem is akar majd ellenállni. Ha úgy gondolja, hogy ez EU olyan puha, impotens, balfék, szerencsétlen, idióta, aki még használt tankokat sem mer adni az ukránoknak, nehogy az oroszokat megsértse.

Tök nyilvánvaló, hogy a stratégia, amit reklámozol csak arra lenne jó, hogy Oroszország elfoglalja, elnyomja, rabigába hajtsa európát. Akér egyetlen puskalövés nélkül. Elfoglalja Ukrajnát, Csecsniát, bekebelezze Belorusziát, megerősítse belső ázsia elnyomását, katonai szövetséget alkosson koreával és utána, amikor megerősödött bejelentse az igényét a balti államokra, magyarországra, szlovákiára, a balkánra és így tovább.

Te meg minden lépésnél itt fogsz sirdogálni, hogy jajj, csak nehogy megsértsük Putyint, az Oroszokat, Medvegyevet vagy a gengsztereket, akik átvették a hatalmat Oroszország felett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.04. 10:24:49

@arthurthedent:

"Oroszország nem csökkentette jelentősen a katonai erejét."

Persze, csökkent az magától is.

Vicces, higy most ezt állítod, miközben pár kommenttel feljebb azt írod, hogy az iriszok már 60+ éves tankokkal harcolnak.

Az is vicces, ahogy azt taglalod, hogy az EU - és érdekes, hogy a NATO-ról vhogy megfeledkezel, pedig az a katonai szövetség, nem az EU - nem jelent fenyegetést, gyenge, gyengül stb., miközben nemrég arról írtál, hogy Ukrajna a Nyugat uraságtól levetett, gyakran már leselejtezett fegyvereivel is komoly fölénybe került. Annyira gyengék nem lehetnek azok az országok, amelyeknek a már leszerelt fegyverei is kenterben verik az oroszok fegyvereit.

Ha érvelsz, legalább annyit olvass vissza a saját kommentjeidből, hogy a pár nappal korábbiakkal ne kerülj ellentmondásba. :DDD

arthurthedent 2024.10.04. 14:35:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vicces, higy most ezt állítod, miközben pár kommenttel feljebb azt írod, hogy az iriszok már 60+ éves tankokkal harcolnak."

Nincs ebben semmi viccess. Az oroszok tankjai akkor kezdtek megfogyatkozni, amikor az ukránokkal nekiálltak háborúzni. Hűűűű, de meglepő, mi?! Trollkodj, csinálj úgy, mintha ez nem lenne tök nyilvánvaló. Mintha csökkent volna a katonai erejük és ezért kellett volna megtámadni az ukránokat. Mintha nem a támadás után kezdtek volna el égni az eszközeik mint a zsír!

"Az is vicces, ahogy azt taglalod, hogy az EU - és érdekes, hogy a NATO-ról vhogy megfeledkezel, pedig az a katonai szövetség, nem az EU - nem jelent fenyegetést, gyenge, gyengül stb., miközben nemrég arról írtál, hogy Ukrajna a Nyugat uraságtól levetett, gyakran már leselejtezett fegyvereivel is komoly fölénybe került."

Megint csak semmi vicces vagy meglepő nincs benne. Tök nyilvánvaló, tök érthető, hogy a két kijelkentés nincs ellentmondásba.

1) A nyugat nem jelentett nagyobb fenyegetést, nem nőtt a katonai ereje, az oroszoké nem csökkent.
2) Az oroszok katonai ereje a béka segge alatt sincs a nyugat erejéhez. Persze, nyilván, soha nem is volt, mindig is a béka segge alatt volt.

Következmény: a nyugat nem jelent nagyobb fenyegetést ma sem, oroszország mindig is esélytelen volt, bár a hidegháború után némiképpen kevesebb fenyegetést jelent a nyugat, merthogy a katonai kiadásaik jelentősen csökkentek. De persze az oroszoknak ma sem lenne esélye.

"NATO-ról vhogy megfeledkezel"

Azt mondtad, hogy "mi" én ezt úgy folytattam, hogy "az EU" máshol meg "az EU és az USA". Persze, mondhattam volna, hogy "a NATO", mondhattam volna, hogy "a NATO és Franciaország", vagy "az EU, az USA és Anglia". Fel is sorolhattam volna az országokat, de nem k.rvára mindegy? Arra vagy jó, hogy belekötsz miért nem "NATO"-t írtam? Nem rohadtul mindegy? Az oroszok is néha azt mondják, hogy "a NATO" néha azt, hogy "a Nyugat". Mintha nem keletre lenne tőlük az USA ugye?

arthurthedent 2024.10.04. 14:42:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha érvelsz, legalább annyit olvass vissza a saját kommentjeidből, hogy a pár nappal korábbiakkal ne kerülj ellentmondásba. :DDD"

Baromság, nem kerültem ellentmondásba, csak kötözködsz. Összemosol fogalmakat, hogy "erős" meg "erősebb". Meg sem próbálod megérteni amit írok, hanem szétszeded mondatokra és amit nem értesz azon hőbörögsz.

Kérdés: érted már, hogy azt mondtad a nyugat NAGYOBB fenyegetést jelentett az elmúlt években, MIKÖZBEN az összes érintett országnak vagy harmnadára csökkent a katonai költségvetése és hadserege a hideghábprú óta? Érted, hogy amit írták, az ellentmond a tényeknek? Az elmúlt ÉVTIZEDEK történelmének?

Felfogod, hogy növekvő veszélyről beszélsz, amikor a Szovjetúnió összeomlásakor Oroszország teljesen védtelen volt? Csúcsrajáratott nyugati fegyverkezés és összeomlott orosz honvédelem? Te meg arról beszélsz, hogy oroszország egyre fenyegetettebb helyzetbe van.

Ja, B+, szegények fenyegetve vannak, veszélyben vannak és mind általában a fenyegetett, veszélyben lévő államok mit csinál? Megtámadja sorba a szomszádait, hogy területeket raboljon. Háppersze, mi meg imádjuk, amikor idiótának nézel bennünket. Hogyne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.04. 16:08:26

@arthurthedent:

"hogy Oroszország elfoglalja, elnyomja, rabigába hajtsa európát."

Elfelejtetted hozzátenni, hogy nyárson megsütnék és megennék az európai csecsemőket.

arthurthedent 2024.10.05. 08:18:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, mer' elfelejtettem, az orosz elfvtársak csak a javunkat akarják. :D Ezért jelentették ki, hogy Európa szerintük orosz befolyási övezet, aminek előbb-utóbb az lesz a sorsa, hogy az oroszok uralkodnak felette, hiszen az övéké a szívföld és akié a szívföld az uralja a világot.

Nyilván fel akarnak majd szabadítani minket, azt szokták, most is ezt csinálják. Mennek ukrajnába felszabadítani az ukránokat, akik tulajdonképpen nem is léteznek az elnyomó gaz náci uralkodó alól, aki meg zsidó. Megvédeni a kereszténységet a muszlim csecsen hadúr segítségével, mert Oroszország mindig is a kereszténység védelmezője volt, kivéve persze a az elmúlt cirka száz évet.

Szóval ja, csak a javunkat akarják, hogy mi is olyan fényesen jól élhessünk mint az orosz fennhatóság alatt lévő szibéria meg belső ázsia, ahol sikerült felszabadítani már a népeket. Na jó, néha meg kell bombázni a lakosságot, hogy (ahogy mondod) égjenek a csecsemők, mint a zsír. A népek hamar felejtenek, emlékeztetni kell őket, hogy lehetne rosszabb is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.05. 09:57:18

@arthurthedent:

"Ezért jelentették ki, hogy Európa szerintük orosz befolyási övezet..."

Ez télleg outrageous, hájszen mindenki tuggya, hogy Nyugat-Európa ámérikai befojási övezet: ámérikai csapatok, ámérikai (atom)rakéták állomásoznak több országban, ahogy anno orosz csapatok a cocista országokban.

Magyarországon pedig Veesenmayer ámérikai kiadása szorongatja, utasítgatja a kormányt, avatkizij beke szemérmetlenül a politikába.

Asztat se aszonygyja nekem senki, hogy nem a magyar kormány bosszantására küldtek ide nagykövetnek egy homoszexuálist.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.05. 09:58:51

"mindenki tuggya, hogy Nyugat-Európa ámérikai befojási övezet"

Bocsika, egész Európa az.

arthurthedent 2024.10.05. 14:16:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "ámérikai (atom)rakéták állomásoznak több országban, ahogy anno orosz csapatok a cocista országokban"

Tényleg nagyon hasonló, kivéve persze, hogy az oroszokat senki sem hívta, a népeket tankkal lőve jöttek be, kötelezővé tették a kommunizmust és beszüntették a szabad választásokat. A végére az oroszok oldalán nyomor volt, az amerikaiak oldalán meg jólét. Generációkon keresztül élt az orosz oldal szegénységbe és nyomorba, sőt, jórészt még most is itt él.

De ja, az oroszok is olyanok mint az amerikaiak, csak persze rohadtul mások. :D

arthurthedent 2024.10.05. 14:24:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Magyarországon pedig Veesenmayer ámérikai kiadása szorongatja, utasítgatja a kormányt, avatkizij beke szemérmetlenül a politikába."

Ja, csak ha a magyarok történetesen lesz.rják, hogy mit mond, akkor az amerikaiak nem kezdik el bombázni az országot és nem csatolják magukhoz a tiszántúlt. Meg az ellenzéki politikusok sem kezdenek el kihullani az amblakokon és polónium után kutatva sem kell átfésülni a fél országot.

"Asztat se aszonygyja nekem senki, hogy nem a magyar kormány bosszantására küldtek ide nagykövetnek egy homoszexuálist."

Mi a fene nem bosszantja a magyar kormányt? Durcáskodnak, méltatlankodnak, tiszteletet követelnek amerikától, az eutól, brüsszeltől, nagykövetektől, elnököktől, parlamentektől. Érdekes módon kizárólag a kínai kommunista párttal, a török diktátor erdogánnal meg a ruszki diktátor putyinnal vagyunk elégedettek. Szijjártó egyedül ezektől nem követel tiszteletet, úgyhogy a szabad világ már csak legyint, ha meghallja, hogy a magyarok megint léptek valamit, megint beugattak valakinek, megint tiszteletet követelnek valakitől.

A szabad világ peremére szorultunk, páriák lettünk, égünk mint a kopár szik sarja. :(

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.05. 15:02:41

@arthurthedent:

"kivéve persze, hogy az oroszokat senki sem hívta"

Mit hazudsz? 1968-ban pl. a csehszlovák kormány kért internacionalista segítséget a Szovjetuniótól, amit természetesen meg is kapott. Ráadásul jóindulatuk jeléül a Varsói Szerződés több tagállama is a csehszlovák kormány segítségére sietett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.05. 15:13:09

@arthurthedent:

"az amerikaiak nem kezdik el bombázni az országot"

Még nem. De ne légy ennyire biztos a dolgodban: a háború előtt pár hónappal néhány elvetemült elemzőt kivéve azt se gondolta senki, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.05. 15:24:12

@arthurthedent:

"a szabad világ már csak legyint, ha meghallja, hogy a magyarok megint léptek valamit, megint beugattak valakinek, megint tiszteletet követelnek valakitől.

Miközben ugyanez a "szabad világ" nem veszi észre, hogy nemcsak a a lőtéri kutyát, hanem az érintetteket sem érdekli, amikor az EU olyan dolgokban ítél el, ró meg távoli országokat, amelyekhez abszolút semmi köze nincs.

Csak mosolyognak rajta, mint ahogy a fiatalok is csak cinkosan összekacsintanak, amikor a szenilis, demens nagypapa mindig és mindenkire morog és zsémbel.

arthurthedent 2024.10.05. 19:10:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mit hazudsz? 1968-ban pl. a csehszlovák kormány kért internacionalista segítséget a Szovjetuniótól, amit természetesen meg is kapott. Ráadásul jóindulatuk jeléül a Varsói Szerződés több tagállama is a csehszlovák kormány segítségére sietett."

Na jó, persze, hogy sarkítva fogalmaztam a "senki sem hívta őket" szófordulattal. Ezeket a szovjet bábkormányokat nem tudom elfogadni legitim kormányoknak, nem képviselik az országot, amin uralkodnak. Ráadásul úgy gondolom, hogy az oroszok már "benn voltak" azzal, hogy oroszbarát bábkormányt juttattak a hatalomra. Igen, a hadsereg szó szerint esetleg nem volt benn sem magyarországon, sem csehszlovákiában, de valójában az oroszok benn voltak a bábkormányon keresztül.

De persze, ha eltekintesz attól, hogy ezek nem voltak szabad országok és úgy csinálsz, mintha legitim kormányuk lett volna, akkor valóban mondhatod, hogy "behívták" az oroszokat. Az oroszok nyilván ezért csinálták az ilyen kamu segítségkéréseket.

Ukrajnában is valami ilyesmit próbáltak előadná, bábkormány, amikor az nem sikerült, akkor behívás, segítségnyújtás, ilyesmi. Kamu. Nem tudom azzal jutalmazni ezeket a nyilvánvaló hazugságokat, hogy egy pillanatra is komolyan veszem magam.

De igen, nem fogalmaztam pontosan, nem részleteztem miért tekintem marhaságnak az ilyen "behívásokat".

arthurthedent 2024.10.05. 19:18:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Miközben ugyanez a "szabad világ" nem veszi észre, hogy nemcsak a a lőtéri kutyát, hanem az érintetteket sem érdekli, amikor az EU olyan dolgokban ítél el, ró meg távoli országokat, amelyekhez abszolút semmi köze nincs."

Ó, hát van baja az EU-nak, nem kevés. Elmebeteg dolgokat is csinálnak, de ez még nem jelenti azt, hogy semmiben sincs igazuk. És nem is arról beszéltem, hogy igazuk van -e, arról beszéltem, hogy a magyar kormány égeti magát rendesen.

"Még nem. De ne légy ennyire biztos a dolgodban: a háború előtt pár hónappal néhány elvetemült elemzőt kivéve azt se gondolta senki, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát"

Csakhogy Oroszország előtte már megtámadta Ukrajnát. Meg más orszégokat is. Majd jól ottmaradt, magához csatolta a területeket, földet rabolt, megszállt. Amerika is megtámad néha országokat, de azért amit az oroszok csinálnak elég durván más.

A második világháborúban a szövetségesek elfoglalták Franciaországot, Olaszországot, Németország egy részét. Majd hazamentek. Békén hagyták az elfoglalt országokat, szabadok lehettek, választhattak, saját maguk dönthettek arról, hogy milyen társadalmi berendezkedést valósítanak meg. Ahova az oroszok mentek be ott többet nem volt szabad választás, nem volt szabad döntés, ott elnyomás volt és azoknak a népeknek részt kellett venni a kommunista agyrémben.

Nyugat-Németország kapitalista lett, mert nem akartak szocializmust. Kelet-Németország számára nem adatott meg a választás lehetősége. Nekünk sem. Ahová az oroszok betették a lábukat ott vége volt az önrendelkezésnek, a demokráciának, a szabadságnak, az önállóságnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.05. 21:29:28

@arthurthedent:

"Elmebeteg dolgokat is csinálnak, de ez még nem jelenti azt, hogy semmiben sincs igazuk."

Na ja, Orbán is csinál elmebeteg dolgokat, de ez még nem jelenti azt, hogy semmiben nincs igaza. Csak az olyan Orbán-fóbiások, mint amilyen te is vagy, ezt nem ismerik el.

Apropó, beléptél már a Tisza pártba? Mintha neked találták volna ki. (Nem piszkálódásképp írom, ezt komolyan gondolom.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.05. 21:35:05

@arthurthedent:

"Nyugat-Németország kapitalista lett, mert nem akartak szocializmust. Kelet-Németország számára nem adatott meg a választás lehetősége."

Az amerikai/szövetséges zónában mertek volna cocizmust akarni.

"Ahová az oroszok betették a lábukat ott vége volt az önrendelkezésnek, a demokráciának, a szabadságnak, az önállóságnak."

Ez igaz. Kár, hogy mostanság ugyanez kezd kialakulni Nyugat-Európában és az USA-ban is, lásd pl. woke-őrület és úgy általában a sajtó- és szólásszabadság durva korlátozása, gyak. Berufsverbot a németeknél.

arthurthedent 2024.10.06. 06:53:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez igaz. Kár, hogy mostanság ugyanez kezd kialakulni Nyugat-Európában és az USA-ban is, lásd pl. woke-őrület és úgy általában a sajtó- és szólásszabadság durva korlátozása, gyak. Berufsverbot a németeknél."

Egyrészt rohadtul nem ugyanaz. Másrészt meg teljesen irreleváns.

A kommunizmus az uralkodók által a népre erőltetett baromsága volt, a woke a nép baromsága, amit az uralkodókra erőltettek. De persze a szovjetek által elkövetett bűnöket rohadtul nem menti a mai woke őrület, ami nem jár haláltáborok létesítésével, nem lincselnek embereket, nem indítanak háborúkat, nem végeznek népirtást. A kommunista rémuralom áldozatainak megcsúfolása, amikor a woke-hoz hasonlítod amiket tettek.

"Az amerikai/szövetséges zónában mertek volna cocizmust akarni."

Nem akartak. Látták, hogy Sztálin irtja a saját népét, a kommunizmus gyilkoláshoz vezet, a németeknek nyilván elegük lett ebből a nácik alatt. Persze, a nácizmus meg a kommunizmus kottára ugyanaz, úgyhogy rohadtul nem akartak kommunistákat, szocializmust, boilsevizmust.

Tök felesleges feltenni, hogy "mertek volna akarni". Nem akartak. Nem azért kerülték el a kommunizmust, mert nem volt szabad, hanem azért, mert rohadtul nem akarak. Senki sem akart. A magyarok se akartak, a csehek sem akartak, senki sem akart.

arthurthedent 2024.10.06. 07:00:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Na ja, Orbán is csinál elmebeteg dolgokat, de ez még nem jelenti azt, hogy semmiben nincs igaza. Csak az olyan Orbán-fóbiások, mint amilyen te is vagy, ezt nem ismerik el."

Látod mekkor ökörségeket beszélsz? Egy csomó dologban támogatom az Orbán kormányt. Például a bevándorlás kérdésében gyakorlatilag nem találtam olyan döntést, amit máshogy csináltam volna, mégpedig 10 év alatt sem.

"Apropó, beléptél már a Tisza pártba? Mintha neked találták volna ki. (Nem piszkálódásképp írom, ezt komolyan gondolom.)"

A pártok egy ideológiai csomagot ajánlanak azoknak, akik túl lusták vagy túl buták ahhoz, hogy minden egyes kérdésben egyenként eldöntsék mit gondolnak. Miért kellene nekem egyetértenem a vallás kérdésében azzal, akivel mondjuk egyetértek a bevándorlás vagy az energiagazdálkodás kérdésében?

Ezért aztán nem lépek be egyetlen pártba sem. Majdnem mindegyik mond okos dolgokat és mindegyik mond marhaságokat.

Másrészt viszont farkas vagyok, nem birka, nem érzem jól magam hatalmas nyájban arra várva, hogy a gazdi mikor jön elvágni a nyakamat. Akkor inkább a mahad útját járom, akkor is, ha az nehezebb és félelmetesebb. A nyáj biztonságérzetet ad, de a nyájban csak az ostoba állatok érzik jól magukat. ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.06. 11:14:40

@arthurthedent:

"Egyrészt rohadtul nem ugyanaz. Másrészt meg teljesen irreleváns."

A végeredmény ugyanaz, ezért rohadtul nem irreleváns.

Pl. Németországban az állambiztonsági hivatal, magyarul a nyugatnémet Stasi hivatalosan is megfigyelés alá vonta az AfD-t. Már kíváncsian várom, mikor hozza létre a német kormány a Schutzstaffel - az SS - utódát.
süti beállítások módosítása