wagmg

wagmg

Én olvastam a Metró könyveket

2024. augusztus 16. - arthurthedent

Na, nem fogom elmondani a történetet, de lehet, hogy sikerül kedvet csinálnom hozzájuk. Merthogy én például olvastam őket. Mindet, amit el lehet érni magyarul, mindet többször is olvastam.

Szóval a Metró könyvek valójában nem egy szerző művei. Az igaz, valóban Glukhovsky kezdte, valóban a moszkvai metró vonalakkal kezdődött. Az atomháború utáni moszkva metróban bújkáló, metróban szenvedő túlélőivel, akik néha ugyan kimerészkednek a rádioaktív felszínre, de már évtizedek óta a föld felszíne alatt élnek.

A külvilág a vadállatoké, a mutánsoké, az enyészeté.

Aztán Glukhovsky közzé tette, hogy szívesen venné, ha más is írna az általa teremtett univerzumban játszódó regényeket. Születtek is ilyen regények, amiket persze szintén érdemes elolvasni.

Aztán megszülettek az első játékok. Mondjuk én nem játszom a számítógéppel, de videókat láttam, kritikákat is, a játékok igencsak hűek a könyvekhez, azt hiszem elmondhatom, hogy a kánon részének tekintik őket.

Így aztán hatalmas, hosszú, szerteágazó történet alakult ki. A neten van egy hosszú, élvezetes videó a teljes Metró történetről. Van vagy másfél órás, élvezetes, de persze csak akkor szabad megnézni, amikor az ember már olvasta a könyveket. Akkor viszont jópofa nosztalgiázásból. Hja, tényleg, Artyom így járt, most már emlékszem.

A teljes Metró történetvonal, másfél óra poénlelövés 

És milyen a könyvsorozat? Nos, elsősorban is sötét. Szenvedés, embertelenség, kegyetlenkedés, ostobaság van benne dögivel. Megjegyzem az oroszok ebben nagyon jók. Ha posztakopaliptikus sci-fit akar az ember azt at oroszok csinálják jól. A nyugat túl optimista, túl naív ezekhez. 

Másrészt meg a szerző igencsak ki van ábrándulva mindenféle eszméből, ideológiából. Valóban sokat gúnyolja a fasizmust, a nácizmust és a kommunizmust, de persze nem áll itt meg. Sorra kerülnek a keresztények, a sátánisták, a misztikusok, a hatalmas-földalatti-hernyó-imádók, a Jehova tanúi is. Vannak nacionalisták, vannak idegengyűlölők, vannak kannibálok, keretlegények, szadisták, diktátorok, van minden.

És persze vannak hősök, vannak, akik erkölcsileg, lelkileg kiemelkednek a mocsokból, azok közül, akik elsüllyednek. 

És vannak történetek. Izgalmas utazások, harcok, kalandok. Küzdelem a túlélésért, küzdelem a jövőért, küzdelem a mutánsok és a szekták ellen. Enélkül csak egy unalmas társadalomkrikát kapnánk és a Metró világ minden, csak nem unalmas.

Ajánlható? Mindenképpen. Érdemes a könyvekkel kezdeni, az eredetivel, aztán lehet menni a lengyel, a francia, az orosz követőkre. Aztán persze ott vannak a játékok, amik többé kevésbé követik a történetszálat és új kalandokat is behoznak. 

Érdemes elolvasni a könyveket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr1618467569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2024.08.16. 08:55:42

"Ha posztakopaliptikus sci-fit akar az ember azt at oroszok csinálják jól. A nyugat túl optimista, túl naív ezekhez. "

Egyetértek. Gluhovsky és pl a lengyel regény is ebben a lore-ban jobban ábrázolja h az ember a perifériára kerül minden tekintetben. A nyugati posztapokban megmarad a kontroll és a fókusz az embereknél, a környezet díszletszerűbb. Persze ettől még a Fallout is tud nyomasztó lenni.

arthurthedent 2024.08.16. 09:20:32

@IdomitottFoka: Igen, ami ját az jár, ilyen regényeket, filmeket az oroszok csinálnak jól. Van ez a "To the lake" c. sorozat is, ez is jó: www.imdb.com/title/tt9151230/ legalábbis az első évad nagyon jó. A második az már felejthetőbb sajnos, bár nyilván ízlés kérdése.

Nem tudom mi volt az eredeti címe, azt hiszem "járvány" oroszul vagy ilyesmi. Az első évad az kimondottan arcbatámadó volt.

alöksz róz 2024.08.17. 10:27:14

értelmetlen az egész.
és már a kiinduló helyzet is teljesen irreális.

IdomitottFoka 2024.08.18. 08:52:25

@alöksz róz: ez a fikciós műfaj lényege, ez van. De van realistább disztópia is, pl Az út. Nyomasztóbb is, pedig nem orosz.

arthurthedent 2024.08.18. 09:04:46

@IdomitottFoka: Le merném fogadni, hogy nem olyan jó, mint az oroszok. Eleve apa-fia, családi dráma, azokból meg elegem van. Hány ilyen manipulatív nyugati horror van, hogy jajj, a lányom, jajj, a fiam, de szülő vagyok, de fontos a csemetém nekem.

Mondjuk a "The Last of Us" az bejövős volt, pedig nem orosz. Meg a Walking Dead is igen sikeres volt, bár az nekem nem tetszett.

IdomitottFoka 2024.08.18. 12:57:52

@arthurthedent: Az egyéni ízlés kérdése h tetszik-e, vagy nem. Abban a könyvben az apafiúságon kívül minden egyéb kötődés elmúlt, se nemzet, se szerelem, se vallás, se barátság. A Last of Us és a WD is családi dráma amúgy. A Metrot tudtam kalandregényként olvasni, az Utat nem.

arthurthedent 2024.08.18. 13:17:23

@IdomitottFoka: "A Last of Us és a WD is családi dráma amúgy."

A last of usban nem egy család van, azok nem családtagok. A WD meg nem igazán tetszett. Mindegy, a lényeg az, hogy ezeket az apa-fia, anya-lánya drámákat én túlságosan manipulatívnak, közhelyesnek, klisének, túlságosan lustának találom. Nem tudok azonosulni velük, mert úgy érzem, hogy a készítők lenéznek és könyen manipulálhatónak tartanak. Úgy vagyok vele, hogy jajj, értem, szereted a kölködet, dögöljetek már meg. :(

Valóban ízlés kérdése, nekem nem jönnek be.

alöksz róz 2024.08.18. 17:47:05

@IdomitottFoka: az út is értelmetlen hülyeség, hát minek mennek egyáltalán.

IdomitottFoka 2024.08.18. 19:04:35

@arthurthedent: A Metroban is van családi vonal, legfeljebb nem annyira hangsúlyos. De ha filmsorozat lesz belőle, akkor (ott is) ki fogják domborítani. A Last of us meg családdá válás, vérségi kötelékek hiányában is. Sztem nem véletlen h a producerek erre hegyezik ki a történetvezetést, az h téged elvesztenek, azt meg jól leszarják, a gonoszok.

@alöksz róz: Már alig emlékszem a sztorira, talán nem is az a lényege. Arra emlékszem, h elég nyomasztó volt olvasni.

alöksz róz 2024.08.18. 19:37:26

@IdomitottFoka: el tudom fogadni h ez a fikciós műfaj lényege, csak az artúrt kívánom közvetve oltogatni ezzel a hülyeséggel :-)

arthurthedent 2024.08.18. 19:47:14

@IdomitottFoka: "A Metroban is van családi vonal"

Ne érts félre, én nem bizonygatom, hogy családi meg nem családi, egyszerűen csak megjegyeztem, hogy bizonyos filmek/sorozatok nem jönnek be és azt figyeltem meg, hogy néha azért, mert túlspirázzák ezt a manipulatív családi dolgot, a szülői ösztönt. Nekem nincs bajom vele, csak bizonyos művek nem jönnek be és szerintem ez az egyik, amivel elidegenítenek.

Van még bőven más is és ha a családi vonalat nem viszik túlzásba az sokszor nem zavar. Egyszerűen csak úgy érzem, hogy olcsó, manipulatív dolog az egész dolgot arra fűzni, hogy "hát persze, az anya, hát igen, érthető ugye, az anyai ösztön".

arthurthedent 2024.08.18. 19:52:26

@alöksz róz: "és már a kiinduló helyzet is teljesen irreális."

A Metro nem annyira irreális. Vannak benne dolgok, amik talán úgy, abban a formában nem lehetségesek, de azért elég reális. A szörnyek például valami genetikai kísérletből elszabaduló mutagén elem eredményei, ami különféle élőlények génjeit keresztezi, nem a sugárzás okozza.

Szóval én tudtam azonosulni a történetekkel. Végül ide csúcsosodik ki az egész, az olvasó hajlandó felfüggeszteni a kételkedését, hogy azonosuljon a történettel, a kérdés csak az, hogy ki milyen messze képes elmenni ebben.

Valószínűtlen, hogy ahányszor Poirot elutazik valahová ott megölnek valakit, de az ember elfogadja. Ha viszont kiderülne, hogy a gyilkos időutazó és teleportált, akkor az ember kiakadna, mert ez Poirot világegyetemében eddig nem volt lehetséges.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.08.18. 20:09:08

@arthurthedent:

"Valószínűtlen, hogy ahányszor Poirot elutazik valahová ott megölnek valakit"

Rosszul látod. Amikor Poirot elutazik, de nem ölnek meg senkit, abból nem lesz regény vagy film.

TFH Poirot 10 utazásából egynél lesz gyilkosság. Elolvasnál/megnéznél 9 olyat, amelyben Poirot gondtalanul nyaral csak azért, mert a tizedikben majd lesz gyilkosság?

alöksz róz 2024.08.18. 21:28:20

@arthurthedent: ilyen parapszichológiai képességekkel rendelkező bizbaszokat eleve nem is lehet létrehozni, az csak mese. hát ki az a hülye aki ilyen mesébe fektetné a pénzét, amikor építhetne helyette egy nagy, teljesen felszerelt földalatti bunkert is atomtámadás esetére.
süti beállítások módosítása