wagmg

wagmg

Az oroszok által szétdobált nukleáris fűtőelemek

2023. december 08. - arthurthedent

Ajánlok egy videót, amit elborzadva néztem végig magam is. Arról szól, hogy a Szovjetúnió széthullása után kiderült, mindenfelé szétdobált nukleáris fűtőelemeket hagytak hátra. Mondjuk ez közismert.

A videó magáért beszél, de azért pár szó róla annak, akinek nincs türelme végignézni.

A videó vége felé vannak felvételek, amikor a szovjet utódállamok polgári védelmi alakulatai összeszedik a fűtőelemeket amiket vétlen civilek az erdőben találtak. A nukleáris elemek a téli hóban gőzölnek mint állat. Mennyire kell rádióaktívnak lenni ehhez? Nem kicsit!

Halálos hulladék

Annyira, hogy akik megtalálták és eltöltöttek egy kis időt a közelében azok többnyire meghaltak. Hónapok alatt, a kórházban. Iszonyatos szenvedés után.

Mondjuk a grúz polgári védelem akciója is kiborító. Robottal dolgoztak? Ja, nem. Valami nagy daruval? Nem, nem. Akkor tetőtől-talpig ólomba öltözve? Nem, nem. 

A megoldás az, hogy minden versenyző 35 másodpercet kezelte a nukleáris elemeket. Odarohant, odébblökte, elszaladt. Jöhet a következő versenyző. Ez ugye pont ugyanaz, mint orosz rulettet játszani[1], de csak egy pár percig, akkor ugye nem olyan ártalmas.

Tényleg nagyon érdemes megnézni, nekem úgy jött ki a szemem mint Swarzinak a marsos film végefelé, de mondjuk már jobban vagyok.

 

 [1] Okés, nem azért van, mert tuszofób lennék, az orosz rulettnek ez a neve. Nincs jobb neve. Nem tehetek róla.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr9118276429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.12.08. 12:01:45

Mindeközben a demokratikus, szavazók által felügyelt, háborús helyzetet generáló és más országokat abba taszító napfényes nyugat ékköve, a brit arrogancia teljes megtestesülése megnyilvánul az általuk gyakorolt atomhulladék kezelés minőségében.

mandiner.hu/makronom/2023/12/nuklearis-szivargasra-derult-feny-harom-eve-titkoloznak

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.08. 14:07:45

"Fredrik Kunkl és Szergej Korolcsuk katonai szakértők a The Washington Postban arról írnak, hogy Ukrajna egyik legnagyobb feladata, hogy újabb katonákat tudjon toborozni az oroszok elleni harcokhoz – írta az Unian.

Ezekre az emberekre nagyobb szükség van, mint valaha. A vezetők továbbra is több fegyvert és lőszert kérnek az Egyesült Államoktól és Európától – még akkor is, ha a szövetségesek körében tapasztalható gyenge támogatás jelei azt mutatják, hogy Ukrajnának lépnie kell –, de Ukrajnának a lőszernél jóval nagyobb szüksége van a harcosokra – írják a szerzők. Hozzátették, habár a kormány a hadköteles korú férfiaknak megtiltotta az ország elhagyását, azonban rengetegen találnak kibúvókat a szabályok alól, vagy szöknek el az országból, hogy ne sorozzák be őket."

(index.hu)

A vasington pószt hazudik, Ukrajnának szinte korlátlan tartalékai vannak ágyútöltelékekből és húsdarálóba való alapanyagból.

IdomitottFoka 2023.12.08. 15:41:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: amerikában meg verik a négereket. @gigabursch: legalább a témában próbálta mentegetni a szegény oroszokat, hogyhát másnál is probléma a radioaktív szennyezés, úh mivanakkor ha kibasszák az erdőbe a cuccot.

arthurthedent 2023.12.08. 16:05:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ki az a Szergej Korolcsuk? Ki az a Fredrik Kunkl? Gondolom soha nem hallottál róluk, semmit sem lehet tudni róluk, viszont mondanak valamit, ami tetszik?

Elértük a színvonalat, amit az "Ősi idegenek" sorozat fémjelez. Azt mondta valaki, hogy ezeket ufókok! Azt mondta valaki, hogy ittenufókok jártak. Azt mondta valaki, hogy az ukránoknak most ez a bajuk meg az.

"A vasington pószt hazudik"
Nem hiszem, csak azt teszik amit az index és te is. Igazat mond, a Szergej Korolcsuk tényleg ezt írta. :D

arthurthedent 2023.12.08. 16:09:36

@gigabursch: Fogadni mernék, hogy nem nézted meg a videót. Hiába, az érzelmek bekapcsolnak, valami rosszat mondtak a ruszkikról, ugrani kell, mosdatni kell őket, Sztálin elvtárs arcára nem vetülhet árnyék.

"háborús helyzetet generáló és más országokat"

Elárulok egy titkot Sherlock: a ruszkik b+ 1917 óta háborús helyzetbe vannak. Ennyi idő óta el lehetne gondolkodni azon, hogy most akkor az elvtársaid ennyira balf@szok vagy direkt csinálják a fesztivált.

Mert b+ egy-két háborús helyzetet még ki lehet dumálni, de azért ez már túlzás ám!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.08. 19:30:20

@arthurthedent:

Elárulok egy titkot Sherlock: a jenkik b+ több mint fél évszázada háborús helyzetben vannak. Ennyi idő óta el lehetne gondolkodni azon, hogy most akkor az elvtársaid ennyira balf@szok vagy direkt csinálják a fesztivált.

Mert b+ egy-két háborús helyzetet még ki lehet dumálni, de azért ez már túlzás ám!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.08. 19:36:09

@arthurthedent:

A lényeg az, hogy már a The Washington Post is Putyin kottájából játszik, nyomja az orosz propagandát.

Marad a The Kyiv Independent mint egyedül hiteles hírforrás.

GyMasa 2023.12.08. 22:00:12

Azért, ez a poszt kicsit szenzációhajhászra sikeredett...
- Egyrészt, ezek nem "szétdobálva" vannak.
- Másrészt a legtöbb ilyen RTG az emberektől igen távol lett üzembe helyezve
- Harmadrészt Stroncium van bennük , 28 éves felezési idővel, azaz már 91 óta is megfeleződött a sugárzás szintje
- A "radioaktív" szót a-val írjuk és nem á-val
- Azért, akkora nagy probléma csak nem lett ebből, hiszen a video konkrétan 1,5 esetet sorol fel, amikor bárki bármiféle sugárzásnak lett kitéve, és összesen 1 ember halt bele.
- A videoban elmondják, hogy a terep tulajdonságai miatt nem tudtak robotot használni.
- Azt is elmondja, hogy a 45 másodperc a biztonságos időtartam, ami alatt nem éri káros sugárzás az embereket. A favágók órákat töltöttek mellette, és csak az egyikük halt bele. (mármint közvetlenül utána, gyanűs, hogy a másik kettő sem ért meg szép öregkort.)
- Láthattad a videoban, hogy gyakorlatilag valós időben, kb <10 perc alatt letudták az egész akciót.
- Úgy beszélsz róla, mintha csak az oroszok csináltak volna ilyeneket. Pedig, ha utánanézel, akkor az szuperprofi USÁkok meg Nevadában, az ország közepén robbantgatták a kísérleti atombombáikat. A Las Vegas-i hotelek tetejéről lehetett nézni a robbantásokat...
- A franciák meg ugye a legtávolabbi gyarmataikon robbantgattak, szintén nulla közeli gondossággal, vagy törődve az ott élőkkel egy picit is.
SZóval, jah... "A hír igaz, csak nem Moszkvában..."

GyMasa 2023.12.08. 22:01:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ráadásul, mindegyiket szépen el is veszítették...

gigabursch 2023.12.08. 23:20:33

@arthurthedent:
Hogy is énekelte az Action 1997-ben?

Ne tegyél soha a fekete lóra.

Rosszul fogadsz.
Viszont nem ártana észrevenned, hogy a szovjet/orosz mutatvány ismerten problémás, ugyanakkor a brit mutatvány demokratikusan elhazodozott.
Szóval a gond ott van - mindamellett, hogy nem jöttél rá magadtól -, hogy erősen megvezetnek az előítéleteid és nem veszed észre, hogy hogyan cseszik át a buksidat.

No, mindegy is, remélhetőleg kinövöd.

arthurthedent 2023.12.09. 08:47:43

@GyMasa: "- Egyrészt, ezek nem "szétdobálva" vannak."

Láttad a videót? A nukleáris fűtóelem az erdőben, egy szikla mellett hevert a gazban. Mi a megfelelő szakkifejezés itt, ha az "eldobálva" nem jó. Elhelyezve az erdőben a gazban egy nagy kő mellett? He?

arthurthedent 2023.12.09. 08:54:49

@GyMasa: "- Másrészt a legtöbb ilyen RTG az emberektől igen távol lett üzembe helyezve"

Aha. Favágók találtak rá vagy mi. Jó távol lettek üzembe helyezve, tényleg.

"- Harmadrészt Stroncium van bennük , 28 éves felezési idővel, azaz már 91 óta is megfeleződött a sugárzás szintje"

Aha. Láttad a videót? Fél órát töltöttek a közelébe, még aznak epkezdtek hányni, ott kenegetik a sebeket rajtuk, aztán meghaltak. De persze ha 28 évvel később mégy oda, akkor egy órát is kell pár méterre lenned, hogy belehalj egy hónap alatt.

"A videoban elmondják, hogy a terep tulajdonságai miatt nem tudtak robotot használni."

Láttad a videót? Úgy néznek ki, mint akiknek van robotjuk? :D Pléhvödör ember, nem robot!

"Azt is elmondja, hogy a 45 másodperc a biztonságos időtartam, ami alatt nem éri káros sugárzás az embereket. "

Aha. Hát eből csak az derül ki, hogy fogalmad sincs arról hogyan működik a ionizáló sugárzás. Káros sugárzás már tizedmásodpercek alatt is éri az embereket, pont ezért voltam mkiakadva, pont ezért született a cikk.

Még egyszer: a sugárzás nem úgy működik, hogy ha rövid ideig megyek oda, akkor nem ér a sugárzás. A sugárzás úgy működik, mint az orosz rulett, ha rövid ideig játszol nagyobb az esélyed, hogy nem lesz bajod.

GyMasa 2023.12.09. 21:00:02

@arthurthedent:
Igen EGY darab. Meg volt szó egy másikról, amit megrongáltak. Az 2 a 2500 darabból.

GyMasa 2023.12.09. 21:08:55

@arthurthedent:
"Aha. Favágók találtak rá vagy mi. Jó távol lettek üzembe helyezve, tényleg."
A "letöbb" szó jelentése megvan?

"Aha. Láttad a videót? Fél órát töltöttek a közelébe, még aznak epkezdtek hányni, ott kenegetik a sebeket rajtuk, aztán meghaltak. De persze ha 28 évvel később mégy oda, akkor egy órát is kell pár méterre lenned, hogy belehalj egy hónap alatt."
Igen, végignéztem.
Nem fél órát, hanem fél éjszakát.
És, csak az egyik halt bele a háromból az azonnali sugárfetőzésbe (ami eleve vicces, hiszen ez NEM fertőzés)
Ők kb 10 évvel a szovjetunió szétesése után találták meg.
És az sem maga az RTG volt, hanem a kiszerelt kapszula.
Nem elég, hiszen a 3 favágóból egy halt bele az esetbe, pedig mind a háron fél éjszaka ott volt a közelében.

"Láttad a videót? Úgy néznek ki, mint akiknek van robotjuk? :D Pléhvödör ember, nem robot!"
Láttam a videot.
És el is mondják benne, hogy a terepviszonyok miatt nem lehetett robotot használni.
Ott volt az atomenergia ügynökség segíteni és irényítani.
Kezdem azt érezni, hoyg te nem láttad a videot...

"Aha. Hát eből csak az derül ki, hogy fogalmad sincs arról hogyan működik a ionizáló sugárzás. Káros sugárzás már tizedmásodpercek alatt is éri az embereket, pont ezért voltam mkiakadva, pont ezért született a cikk."
Akkor kérdezd meg Kurt úrfit, ha nekem nem hiszel. Ő az atomiparban dolgozik évtizedek óta.
Egész életedben ki vagy téve ionizáló sugárzásnak.
Ha megeszel egy banánt, az pl 120 nanosievert...
De, itt van egy indexes cikk a részletekről...
index.hu/tudomany/til/2022/11/09/banan-radioaktiv-sugarzas-asvanyi-anyag/

"Még egyszer: a sugárzás nem úgy működik, hogy ha rövid ideig megyek oda, akkor nem ér a sugárzás. A sugárzás úgy működik, mint az orosz rulett, ha rövid ideig játszol nagyobb az esélyed, hogy nem lesz bajod. "
Még, egyszer: Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem érted/tudod, hogy működik a sugárzás.

gigabursch 2023.12.10. 09:16:25

@GyMasa:
Sajnos ami kurtról írsz az téves.
Ugyan ő állított magáról ilyet (is), valójában brendel volt...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.10. 10:20:08

Az amerikaiak által bevallottan elveszített atombombákkal szép kis atomütőerőt lehetne összehozni. Hát még ha hozzáadod a be nem vallottan elveszítetteket is. :DD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.10. 11:30:05

Különösen szépek voltak a saját civil lakosságon végzett de facto kísérletek:

"In a report by the National Cancer Institute, released in 1997, it was determined that 90 atmospheric tests at the site deposited high levels of radioactive iodine-131 (5.5 exabecquerels) across much of the contiguous United States, especially in the years 1952, 1953, 1955, and 1957 — doses large enough, it claimed, to produce 10,000 to 75,000 cases of thyroid cancer."

en.wikipedia.org/wiki/Nevada_Test_Site

A saját katonáikon szándékos atomrobbantásos kísérleteket is végeztek.

arthurthedent 2023.12.11. 21:43:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az amerikaiak által bevallottan elveszített atombombákkal"

Miért erőlteted ezt a szánalmas "de hisz az amerikaiak is" dolgot? Ez valami verseny, hogy ha az amerikai megerőszakol egy afrikait, akkor az oroszoknak odatartod az alfeled, mert akkor végülis okés?

Miért mentegeted a ruszkikat azzal, hogy mások is csinálnak gázos dolgokat? Akkor most nem JOBBAK a szovjet elvtársak?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.11. 23:33:39

@arthurthedent:

"Miért mentegeted a ruszkikat azzal, hogy mások is csinálnak gázos dolgokat?"

Miért mentegeted az amerikaiakat azzal, hogy elhallgatod az ő szintén nem bagatell búneiket?

Avagy mióta az oroszok mentegetése az, hogy a tények pártatlan, kiegyensúlyozott és objektív bemutatása érdekében a másik fél s(z)arát is megemlítem? Érdekes, hogy azt hányod a szememre, amit pl. közmédiából hiányolsz. Kettős mérce, ugyebár. :DDD És észre sem veszed magad, annyira elvakít téged az oroszgyűlölet.

Te egyoldalúan ecseteled CSAK az oroszok felelőtlenségét, miközben én bemutatom a másik fél felelőtlenségét is. Én vagyok a pártatlan és objektív, s te vagy az egyoldalúan russzofób, aki felháborodik és vádaskodik éppen a tények objektív, tényszerű és pártatlan bemutatasa miatt. Viccesnek mondanálak, ha ez vicces helyett nem jellemtelenség lenne.

Soha nem olvastalak még a szent amerikaiakat megróni bármiért. Miért mentegeted őket azzal, hogy egyoldalúan csak az oroszokat cseszteted?

Ne haragudj, de kib@ßottul primkó vagy, és még észre sem veszed.

arthurthedent 2023.12.13. 05:51:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Miért mentegeted az amerikaiakat azzal, hogy elhallgatod az ő szintén nem bagatell búneiket?"

Az amerikaiak elhagyott atombombáiról nem volt elképesztő videó, ahogyan rohangálnak körülötte láthatósági mellényben pléhvödörrel.

"Avagy mióta az oroszok mentegetése az, hogy a tények pártatlan, kiegyensúlyozott és objektív bemutatása érdekében a másik fél s(z)arát is megemlítem?"

Pártatlan? Ne röhögtess már.

"Te egyoldalúan ecseteled CSAK az oroszok felelőtlenségét, miközben én bemutatom a másik fél felelőtlenségét is."

Nincs "másik fél", a világ nem felekből áll. Az oroszok által eldobált atomszemétben az amerikaiak nem szereplők, nincs szerepük, nincs helyük. Az egyik gyilkos tárgyalásán nem lehet bemenni és elkezdeni másik gyilkosokról hadoválni! Tudod miért nem? Mert világos, hogy az egyik bűnt a másikkal mentegetnéd.

"Soha nem olvastalak még a szent amerikaiakat megróni bármiért. "

Arról írok, amiről akarok. Ami érdekel. Tároltak magyarországon az amerikaiak atomfegyvereket? Építettek atomerőművet? Volt gőzölgő amerikai fűtőelem az erdőben? Nem. Akkor miért emlegetném őket?

"s te vagy az egyoldalúan russzofób"

Ja, sugároz az erdő, de ruszofób, aki megemlíti. Ruszofób, aki a gyilkosságokról beszél, ruszofób, aki elítéli az oroszokat, a diktátorokat, az agresszorokat. Amikor putyin szidja az ukránokat az okés, de ha valaki rosszat mond putyin elvtársról, az bizony ruszofób. Hát persze.

"Ne haragudj, de kib@ßottul primkó vagy, és még észre sem veszed."

A te véleményed engem egy cseppet sem érdekel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.13. 08:49:06

@arthurthedent:

"Az amerikaiak elhagyott atombombáiról nem volt elképesztő videó"

Я понимаю. Amiről nincs videó, az számodra nem is létezik - legalábbis akkor, ha az amerikaiak hanyagságáról, bűneiről van szó. Guantanamo és társai sem léteznek, mert nincs róluk videó.

"Az egyik gyilkos tárgyalásán nem lehet bemenni és elkezdeni másik gyilkosokról hadoválni!"

Valóban nem lehet, hiszen a másik gyilkos tárgyalás nélkül megússza. Nálad mindenképp.

Akkor lenne igazad, ha tárgyalnád a "másik gyilkos" bűneit is, de azt nem teszed. Hiszen arról nincs videó...

"Volt gőzölgő amerikai fűtőelem az erdőben? Nem."

Orosz fűtőelem sem volt a magyar erdőben. Amerikai atomfegyver meg bőven volt Nyugat-Európában.

"ruszofób, aki elítéli az oroszokat, a diktátorokat, az agresszorokat."

Azért vagy russzofób, mert csak az oroszokat ekézed. Amúgy semmi baj a russzofóbiával, szabad véleménynyilvánítás van nálunk. Még Orbánt is lehet legecizni, Putyint miért ne lehetne?

Csak ne tagadd, hogy russzofób vagy. Úgy süt rólad az oroszgyűlölet, mint Ungár Péterről a homokosság. (Mellesleg Ungárt nagyra becsülöm, sok dologban egyetértek vele, és őt tartom az ellenzék egyetlen becsületes és hiteles alakjának.)

Mellesleg csak a 2. vh. óta az USA több és súlyosabb háborúkat folytatott a határaitól sokezer kilométerre, mint az oroszok.

"A te véleményed engem egy cseppet sem érdekel."

Ez kölcsönös.

GyMasa 2023.12.13. 18:14:05

@arthurthedent:
"Az amerikaiak elhagyott atombombáiról nem volt elképesztő videó, ahogyan rohangálnak körülötte láthatósági mellényben pléhvödörrel. "
Jaja, viszont egy atombomba, ha felrobban, nem 1 favágót fog megölni a 3-ból, hanem emberek ezreit, tízezreit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.13. 19:08:06

@GyMasa:

Ha nem lesz róla videó, akkor Artúr számára meg sem történt. Ha lesz, és valaki hivatkozik rá, akkor azzal vádolja meg, higy az oroszok bűneit próbálja mentegetni.

GyMasa 2023.12.13. 19:20:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
AZért, ez elég brilliáns érvelés, nem?
Minket is folyton sarokba szorít vele...

0dzsud0 2023.12.14. 13:01:29

@GyMasa: "fog megölni"

Nem-nem. A jövő időn az USA sajnos már rég túl van.

fkv.119 2024.01.14. 13:29:30

@gigabursch: Hűha, találtál 1et, a muszkáknál meg mindenhol csak ez van. Ez a különbség.
süti beállítások módosítása