wagmg

wagmg

Számoljunk kalóriákat

2023. november 29. - arthurthedent

Na, itt van egy másik, amitől felnak megyek, emit nem értek, ami kiakaszt. Lehet, hogy valaki tud segíteni, valaki el tudja magyarázni, hogy miért bennem van a hiba, hogy miért én megyek szembe az autópályán.

Kalóriaszámolás. Egyszerű, egyszerűnek kell lennie, még egy gyerek is megérti, nem? Alap!

Itt egy kalóriaszámoló: https://orvosilexikon.hu/kalkulatorok/napi-kaloriaszukseglet-kalkulator. E szerint egy alap versenyzőnek cirka 2880 kilokalóriára (kcal) van szüksége naponta. Ez ugye 2 880 000 kalória, két millió kalória. Lejjebb meg azt írja, hogy 1 kalória (kcal) = 4186 j (joule). Namost helyesen nagy J, de mindegy, a lényeg, hogy valójában 1000 kalória = 4184 J. A weblap azt írja, hogy "heti kb. fél kilogramm fogyáshoz napi 500 kalóriával kevesebbel kell beérnie", de akkor ez ugye tévedés, ez ugye 500 000 kalória, nem?

Itt egy másik: https://biotechusa.hu/hogyan-szamitsuk-ki-a-napi-kaloriaszuksegletunket/. Itt azt írják, hogy "1g zsír körülbelül 9 kalóriát tartalmaz". Akkor cirka 32kg zsírt egyen naponta az, aki ülőmunkát végez (és csak zsírt eszik)? De nem, mert lejjebb nyilván azt írják, hogy "60 g zsír (540 kcal)", azaz 32g zsírról van szó.

Itt egy másik, ételt szállítanak házhoz, fogyókúrás:   https://www.gastroyal.hu/etlap/villamgyors-fogyokura/48. Azt mondják, hogy átlag 900 kcal a napi két étel, amit küldenek, de a szövegben meg 900 kalóriáról beszélnek. Akkor most mennyire lehet megbízni bennük, ha egyszer ezerszereseket tévednek már a bemutatkozásnál? 

De várjunk, az első linken meg azt írták, hogy "Figyelem! Napi 1200 kalóriánál kevesebb energia bevitele, és több mint heti 1 kg fogyás célkitűzése nem javasolt!", de ők is keverik a mértékegységeket, szóval valószínűleg 1 200 kcal-ra gondoltak. 

Akkor most az egyik lap azt mondja, hogy 1 200-nél kevesebbet ne egyek már, a másik meg azt mondja, hogy itt van napi két étkezés, 900 kcal, ezt nyomjam hosszú távon?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr8818269681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.29. 17:11:57

Ez ugyanaz, amikor gyakran egy cikken belül is keverik a kW-ot és a kWh-t. A cikkek szerzői bizonyára stiláris okból teszik ezt, mert tanulták magyar irodalom órán, hogy kerülendő a szóismétlés, helyette szinonímát ajánlott használni.

Egyébként meg qrva uncsika, hogy friss cikkekben felváltva használják a cal és a J mértékegységeket. A nyomás még szebb, ott van torr, pascal, bar, hogy az idióta angolszász förmedvényekről ne is beszéljünk: pl. psi = pounds per square inch. De pl. lóerőből is van jópár verzió, bár ezek csak picit térnek el egymástól, ahogy mérföldből, gallonból vagy pintből is.

Még egy Mars-szonda is elpusztult, mert összekeverték a metrikus és imperiál mértékegységeket: Mars Climate Orbiter.

Burgermeister 2023.11.30. 10:13:47

hasznalj appot erre es megoldva

arthurthedent 2023.11.30. 18:06:59

@Burgermeister: Aha. Szóval használjak appot, az majd megfőzi nekem a kaját, kiszámolja, megméri és kihozza. Köszönjük Emese! :D

Egyébként ha a mértékegységváltásról beszélsz, shellbe beírom, hogy "units" és kész.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.30. 19:10:33

@arthurthedent:

"használjak appot, az majd megfőzi nekem a kaját"

Bizony meg is főzi, tizedkalória pontossággal. Ami itt 100 calt jelent, mert a köznyelvben a kalória kilokalóriat jelent.

Ezért is ideje lenne elfelejteni ezeket, és következetesen a joule-t használni.

gigabursch 2023.12.10. 10:48:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egyetértek.
Ráadásul jogszabályilag kötelező is.
1981 körül jött ki egy MT rendelet (az SI mértékegységek használatáról), amit a módszerváltás után a mérésekkel kapcsolatos törvény egy az egyben átemelt.
süti beállítások módosítása