wagmg

wagmg

Alaska daily

2023. november 25. - arthurthedent

Folyamatosan vadászom a nekem tetsző sorozatokat, de nincs könnyű dolgom. Sok a szemét, kevés a gyöngyszem. Néha találok egy-egy nézhetőt...

Találtam ezt az "Alaska Daily" című sorozatot. Amolyan nyomozó riporterterekről szól. Első körben az első rész első pár percében majdnem visszapattantam. Aztán mégis kitartottam, érdemes volt.

Szóval ja, az első percben egy nő elkezd üvöltözni a misogynistic[1] társadalomról meg arról, hogy ő bizony erős és szembeszáll vele. Hamar kiderült, hogy a politikusok mind bűnözők, az őslakosokat elnyomják, a rendőrség velejéig korrupt és semmit sem csinál. Rohadtul woke[2] sorozat, a férfiak csak gonoszak lehetnek benne, főleg, ha fehérek...

Előzetes, így utólag...

Szóval az "Alaska Daily" körülbelül annyira áll közel a valósághoz mint a többi amerikai krimisorozat. Az embert idegesíti, de ha képes megbocsájtani, akkor a sorozat amúgy egész nézhető.

Van történet, vannak szereplők, viszonylag értelmesen, a karaktereiknek megfelelően viselkednek, nézhető. Na, el is kaszálták az első évad után. Mindegy, most már végignézem az egy évadot, szerintem érdemes. Amúgy sincs más...

 

[1] Nincs rá jó magyar szó, azt mondja a szótár, hogy "nőgyűlölő" de valójában inkább nőelnyomó lenne a helyes fordítás szerintem.

[2] Erre sincs jó magyar szó, azt jelenti, hogy "elmebeteg hisztis nőszemély, aki képtelen befogni a száját és meghallani másokat", de a szótárban azt találjuk, hogy "éber".

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr10018267003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.25. 13:21:15

A woke az utóbbi pár évben új jelentést kapott. Azt jelenti, hogy az illető éberen (eddig OK a szótár) figyel minden olyan megnyilvánulast, amely elkentétes a progresszív balliberális ideológiával, különösen pedig az általa védett ezernyi kisebbségi "közösséggel". Aki tehát azt mondja, hogy all lives matter vagy hogy nem minden fehér ember máglyára való gonosz, horribile dictu szóvá teszi, hogy a Miss Universe szépségversenyre nem kellene transz "nőket" küldeni, az már magára vonja a woke-ok mérhetetlen haragját.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.25. 13:36:00

"valójában inkább nőelnyomó lenne a helyes fordítás szerintem."

Nem igazán. A szó olyan embert, többnyire férfit jelent, aki gyűlöli, megveti, lenézi a nőket, enyhébb esetben csak kerüli, nem kedveli őket (nem buziság okán).

Egy ilyen ember esetleg elnyomhatja a nőket (bár ehhez kellő hatalma sincs minden misogynistnek), de maga a misogynist szó nem ezt jelenti, ez csak a misogyny következménye _lehet_.

arthurthedent 2023.11.25. 14:37:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem igazán. A szó olyan embert, többnyire férfit jelent, aki gyűlöli, megveti, lenézi a nőket, enyhébb esetben csak kerüli, nem kedveli őket (nem buziság okán)."

Nem hiszem. Ezek az emberek lenézik a nőket, alacsonyabbrendűnek tartják őket, de nem feltétlenül gyűlölik vagy vetik meg őket. Lehetnek nőcsábászok is. Persze sok helyen definiálják úgy, hogy "gyűlölet", de én ahányszor hallom használni a szót soha fel sem merül, hogy gyűlölet lenne benne.

Mondjuk a hatvanas években például általános volt, hogy háttérbe szorították a nőket, alacsonyabbrendűként kezelték, de nyilván nem gyűlölték őket. Maga ez a zavar, hogy az általánosan elfogadott szótári definíció és az elterjedt szóhasználat így különbözik egymástól jól jelzi, hogy valami gond van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.25. 15:15:10

@arthurthedent:

Ha nem hiszed, akkor vedd fel a kapcsolatot a Merryam-Webster és az Oxford Dictionary nyelvészeivel, és magyarázd el nekik, hogy rosszul tudják:

"HATRED of, aversion to, or prejudice against women"
(Merriam-Webster)

"a feeling of HATE or dislike towards women, or a feeling that women are not as good as men"
(Oxford,)

"nem feltétlenül gyűlölik vagy vetik meg őket"

Nem feltétlenül. Ki írta, hogy feltétlenül? :DDD
Apropó, melyik szótár írja, hogy valójában inkább nőelnyomót jelent? Oppression of women?

Nagyon bírom az okoskodásodat. Legközelebb miben leszel nagyobb tudós, mint az aditt terület szakértői?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.25. 15:18:13

"általánosan elfogadott szótári definíció és az elterjedt szóhasználat így különbözik egymástól"

Nincs itt semmi zavaró gond. Az elterjedt szóhasznalat sem nőelnyomót jelent. Csak ahogy egyes rovarok lehetnek bogarak is...

arthurthedent 2023.11.25. 16:01:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nagyon bírom az okoskodásodat. Legközelebb miben leszel nagyobb tudós, mint az aditt terület szakértői?"

Tudom, hogy az amerikai kultúrában ma milyen értelemben használják általában ezt a szót. Persze, a szótár frankó, de ha a szótárban megkeresed a "köcsög" vagy a "paraszt", esetleg a "troll" szó, vagy pár hasonló jelentését garantálom, hogy a szótári jelentés elég messze lesz attól, amit a mai magyar kultúrában jelentésnek tulajdonítanak.

Te is tudod ezt, ha azt mondják neked az utcán, hogy ez bizony parasztség volt, akkor nem a földművestársadalomra fogsz gondolni.

Ha simán beírod a google-be, akkor ezt kapod:

www.google.com/search?q=misogynistic

Erősen előítéletes a nőkkel szemben. Nem gyűlöli őket.

Mondom, ahányszor ezt a szót modern filmekben használják SOHA fel sem merül, hogy az illető gyűlölné a nőket. Általában hetero férfiakra mondják, "A" személyiségjegyekkel, sokszor agresszív szexuális viselkedéssel. Mi a fenéért gyűlölné a nőket?!

Ez is egy olyan modern marhaság, mint amikor azt mondják, hogy a homofób gyűlöli a homoszekszuális embereket. A fóbia nem gyűlöletet jelent, legfeljebb irtózást. A racknofób sem gyűlöli a pókokat, miért tenné?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.25. 17:56:26

@arthurthedent:

"A racknofób sem gyűlöli a pókokat, miért tenné?"

Milyaza racknofób, és miért is irtózna a pókoktól? A racknofób a racka juhoktól irtózik, nem?

Monygyjuk mindkettő alaptalan, bár nyilvan nem akarat vagy döntés dolga. Én kimondottan kedvelem a pókokat, sétáltatni szoktam őket a karomon, kár, hogy a kis butusok ezt nem tudják, és inkább leereszkednek rólam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.25. 18:08:18

Hilary Swanket nagyon szeretem, azt hiszem, van is pár rész a gépemen, majd megnézem. Úgy rémlik, az elsőt láttam is. Swanknek még a kor is jól áll. Faszinierend, ahogy Spock mondaná. (Én a Star Trekeket mind németül láttam, nekem az a világ már mindig német marad.)

arthurthedent 2023.11.25. 19:33:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Milyaza racknofób"

Arachnofóbia némi billentyűzetproblémával meg automatikus javítással kiegészítve.

"Én a Star Trekeket mind németül láttam"

Feszinéting kaptain. And lodzsikal tú!
süti beállítások módosítása