wagmg

wagmg

Így nem fog tudni nyerni Ukrajna?

2023. november 08. - arthurthedent

Ma vezetés közben hallottam az egyik magyar rádióműsorban, hogy egy ukrán mesterlövész elmondta, így, ebben a formában Ukrajna nem lesz képes visszafoglalni a területeit. Hurrá, magyar hírszolgáltatás.

Mi a baj ezzel? Miért ultragáz egy ilyen hír?

1) Bárki, akit egy cseppet is érdekel a téma ezernyi felvételt talál a youtube-on meg akárhol a neten, ahol ezernyi ukrán frontkatona elmondja, hogy bizony nyerni fognak, bizony el fogják söpörni az oroszokat. A rádió leközölte egy névtelen ukrán katona véleményét. Meg sem említette, hogy 999 másik katona meg pont ellenkező véleményen van. Miért? Mire jó ez?

2) Érvek nem hangoztak el, érvek nélküli névtelen vélemény meg pont semmit sem ér. Vagyis valamit ér, sok-sok embert lehet vele becsapni, mert az emberek általában nem képesek felfogni, hogy nincs olyan vélemény, amit ne hangoztatna nagy lelkesedéssel valaki.

3) Na, de várjunk, mesterlövész, akkor tudja nem? Ott van, látja a dolgokat, nyilván tudja? Nem?!

Hát nem. A fronton látja a közvetlen környezetét, látja azt a kis szakaszt, látja azt a pár dolgot, ami ott van a közelébe. Nem látja, hogy hány tank van a front másik szakaszán, hány rakéta van a raktárakban, hány és milyen rakétát szállítanak a következő hónapban. Nem látja az ukrán tartalékokat, az orosz tartalékokat, nem látja, hogy mit tud az egyik tank, a másik, az egyik tüzérség, a másik.

A hadsereg fél élete a titkolózásról szól, de ha nem így lenne akkor is illuzórikus lenne azt hinni, hogy aki ott van az aztán tudja.

Olyan, mintha a Mari nénit, aki slattyog a kapával a hóna alatt a krumpliföldre megkérdeznénk, hogy milyen magyarország élelmiszerstratégiája az elkövetkező szezonra. Mari néninek tudnia kell, ötven éve kapálja a krumplit meg a paradicsomot.

Ez a kis hírecske egyébként jól jelzi, hogy mennyire röhejes a sajtó helyzete a világban. Nálunk is, máshol is. Roppant gáz, elmondom mi a képlete.

a) Van ugye Újságíró Béla. Megbukott matekból, a fizikához nem ért, a jogosítványt harmadszor tette le. Bölcsész, művészettörténetből jó volt. Jó ember, szeretjük, de sajnos nem tudja mi a különbség a tank és az önjáró löveg közt. Régebben kiállításokról irogatott, de arra most nincs kereslet. Szemléz. Háborúról írogat, szerkesztget.

b) Van ugye a szerkesztőség. Van véleményük, az egyik oldalhoz húznak. A felületes szemlélő gondolná, hogy pártatlanok, objektívek, próbálnak előítéletmentesen viselkedni. Komoly ember persze tudja, hogy ilyen nincs. MIndenki elfogult, ha nem tudsz valamit, akkor az előítéleteid kerülnek előtérbe. Mindenkinek vannak.

c) A szerkesztőség és Újságíró Béla sem képes eldönteni, hogy egy hír igaz -e, hogy egy adott vélemény ostobaság -e, szemenszedett hazugság -e, propaganda -e vagy van valami alapja. Fogalmuk sincs a témáról, nem tudják, hogy abszolút blődség -e az, amit hallanak. Bölcsészek.

A szerkesztőség kizárólag azt tudja, hogy kellemes meleg érzéssel tölti -e el őket a hír vagy nem. Szívesen lemásolnák -e vagy nem. Ha tetszik nekik és az olvasóiknak is, akkor lemásolják. Hibákkal, tévedésekkel, reprodukálják.

d) Persze a előítéletek komoly szerepet kapnak. A "kért" így lesz "követelt", a "rendszer" így lesz "rezsim", a "figyelmeztet" helyett "fenyeget" lesz, az "óvatos" pedig "retteg" és "gyáva" lesz. Az egyik oldal "megfontolt" a másik "határozatlan" az egyik oldal "bölcs" a másik "tétova", az egyik "taktikus" a másik "bizonytalan". 

Ez ma a sajtó feladata. Kiszűri a híreket, amiket az olvasóik szeretnek hallani és eldobja a híreket, amik nem töltik el kellemes érzéssel az olvasóikat. Aztán úgy fomálják a híreket, hogy azok még csak véletlenül se azt jelentsék, mint eredetileg, jelentsék inkább azt, amit az olvasóik már eleve hisznek.

Valahol amerikában van egy tábornok, aki szerint amerika kifogyott a fegyverekből. Jó, legyen. Másoljuk le. Ja, hogy a tábornok húsz éve ment nyugdíjba? Ja, hogy szenilis a lelkem? Ja, hogy igazából csak mérges, mert az ő idejében sokkal több ágyulövedék volt raktáron? Ja, hogy ma már nem ágyukban gondolkodik a hadsereg? 

Nem számít. Lemásolják a hírt, a világ megy tovább, az ukránok továbbra is kapják a lőszert amerikától, az ágyuk tovább dörögnek. Nem számít, a jövő héten már más lesz a hír.

Találtunk egy katonát, aki szerint az ukránok így nem fogják tudni visszafoglalni a területeket. Akkor biztos feladják? Tárygalóasztalhoz ülnek? Behódolnak és akkor megint dől az olcsó orosz gáz magyarországra? Visszaerősödik a forint? Újra óccsó lesz minden?

Ja, nem. Holnap Újságíró Béla másik cikket ír. Mondjuk találnak egy amerikai elmebeteget, aki elmondja, hogy szerinte amerika felelős az ukrán háborúért, nem is az oroszok. Mert amerika titkon meg akarta támadni az oroszokat, hogy bekebelezzék Csukcsföldet, mert arra fájt a foguk az elejétől fogva. Kit érdekel?

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr10018254087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.09. 09:03:05

Bölcsészek, oh! Ne is mondd! Rendszeresen olvasom a hírekben, higy ez és ez az orszag ennyi és ennyi x milliméteres LÖVEDÉKET szállított vmelyik harcoló félnek.

Nos, a lövedékkel kurvára semmire nem mennének, de nem is lövedéket kaptak (azt majd az ellenség kapja a seggébe), hanem lőszert.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.09. 09:32:13

Más, szintén bölcsészekről:

Egy hete olvastam egy bizonyos Christian Cantrell nevű szerzőtől a Hatáseffektus - már a magyar cím is egy förmedvény - c. könyvét. Az angol címe Scorpion, ha akarsz olvasni egy közepesen izgalmas, de eredeti és érdekes near-future technokrimit. Torrenten találtam, így magyarul kezdtem olvasni. Az amúgy általában kimondottan jó és gyakran ötletes megoldásokat tartalmazó fordításban olyan meglepő hibákat találtam, amelyek az angol eredeti nélkül is rögtön feltűntek.

Pl. itt is lövedéket töltenek a fegyverbe, a lövedék súlyát (grain) huzagolásnak fordítja (az a rifling, és a csőben van, nem a lövedék része), a lövedék köpenyét (jacket) hüvelynek (casing). A slug szót (köznyelvi szó a lövedékre) is hüvelynek stb.

Vagy az alacsony nyomású higanygőzlámpát (low pressure mercury vapor tube) alacsony nyomású higanygőzt árasztó tartálynak.

Végül inkább angolul folytattam az olvasást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.09. 09:57:47

@arthurthedent:

Nem. Az imdb rövidke leírása alapján a sorozat nem az általam említett könyvből készült.

A könyvet megtalálod magyarul az nCore-on, angolul az ismert (persze illegális) online könyvtárakban.

gigabursch 2023.11.10. 06:48:52

Még szerencse, hogy te ilyen napi szinten fel tudod mondani a hohol propagandát...

fkv.119 2024.01.14. 03:09:40

Ha nem csak csepegtetnék a cuccokat, akkor Ukrajna már rég nyert volna. Ha elzárják a csapokat, akkor szopni fog. Önmagában nyilván nem áll meg a lábán, ott baszták el hogy a Krímet választották az atom helyett. Most nem lenne akkor arcuk a muszkáknak, ha Kijev ágyúzásáért atomvillanás lenne Moszkva felett. Annyira biztos nem akarná Putyin se a hódítást. Persze atomra atom a válasz, de épp ezért a hódító is elgondolkozik.

Viszont a magyar álláspont is teljesen érthető, a magyarokat is üldözik az ideiglenesen megszállt Kárpátalján, természetes hogy ezért cserébe faszt kapnak tőlünk, nem támogatást. De a folyamatos tiltakozás helyett vissza kéne dobni a labdát, hogy ha támogatást akarnak, fejezzék be a magyarellenességet. Persze nem kisdobosbecsszót várunk, hanem komoly, bevasalható, nemzetközi jogkövetkezményekkel járó lepapírozott államközi megállapodást. Aminek mondjuk a záradéka hogyha mégistovább folytatják a magyarellenességet, akkor Kárpátalja automatikusan visszakerül az anyaországhoz. Valami, ami KÉNYSZERÍTI az ukránokat az egyezmény betartására, mert hát szép szóval mint látjuk ez nem megy. Aztán már náluk pattog a labda, őket kell basztatni Brüsszelnek hogy csináljanak valamit, nem minket. És különben is, ha be akarnak lépni hozzánk az EU-ba, annak amúgy is ilyen követelményének KELL lennie. Az a baj hogy a csehszlovákoktól se követelték meg a benes fecnik érvénytelenítését, meg a szőröstalpúaktól az erdélyi megszállt területek őslakosainak vegzálását. Tőlük is meg kellett volna, csak akkor a komcsi felszopók voltak hatalmon, és nekik fontosabb volt hazaáruló idegen ünnepségeken jópofizni az ellenséggel. Legalább ezt ne engedjük!

gigabursch 2024.01.14. 10:49:34

@fkv.119:
Egyrészt ez a velejéig soviniszta, kazár irányítás alatt álló hohol népesség ha egy cseppet is gondolkodott volna, hogy épp hogy akarják őket átba...ltázni a palánkon, akkor rájött volna, hogy rájuk a derék, drága angolszász hegemónia a végképp eltörölni címkét aggasztotta.

De akinek az ultrasovén jelszavak fontosabbak, mint a gondolkodás, vagy akinek a full hiteltelen angolszász igéretek fontosabbak, mint a realitás, az nem csak nem jár jól, hanem kifejezetten szarul jár. Erre azért az elmúlt 3 évszázad meg kellett, hogy tanítson mindenkit, aki szóba állt velük.

Másrészt továbbra is igaz, hogy tüzelőanyaggal nem lehet tüzet oltani.

Harmadrészt:
Akinek a "slava ukrajini" volt a jelszava, az annyit se gondolkodott, hogy ez briteknél annyit tesz hogy "slave banderisztán".

...
Amit kértek, tehát megkapták. Átvitt értelemben...
Eredményes volt a buli, mert alsó hangon van egymillió halott és rokkant a két oldalon. de legalább pörög mások fegyverbiznice.
Bár az eredményességi skálán még lehet kettőt tekerni. Fagy inkább facsarni...

S az alapfelvetésedre:
Az alábbi okokból nem kaptak (nem a fenét nem kaptak) intenzíven nagy mennyiségű fegyvert
1.) Azt meg is kell tanulni használni
2.) Fel kell oldani a kompatibilitási problémákat
3.) A gyorsan lezárt háború nem biznic.
4.) A kifárasztásnak teljesenek kell lenni, tehát roggyanjon meg a teljes Ollyópaji Jujjdejó - ha esetleg ez a cél, mint FŐ CÉL nem jutott volna eszedbe. (Látod, most már megy a műsor, innen elég nehéz lesz kipakolni az afrikai-ázsiai söpredéket, de akinek sikerülni fog, az - a korok változásával párhuzamosan - megkapja az Arany Martell emlékérmet franciáéknál, németéknél meg a Dolfi-gyűrűt...

S zárásul:
Ennek a soviniszta csürhének*, akik így bánnak az összes, az összefércelt területükön élő kisebbséggel, csak az hozhat el szellemi javulást, ha rendesen kivérződnek.
Aki tanulta a magyar történelmet, az fedezhet fel analógiákat az elmúlt ezer év hibás lépéseiből és annak 'eredményeiből'.

__________________
*hozzájuk képest a román sovinizmus fasorban sincs...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.01.14. 11:14:03

Legújabb hírek szerint az ukrán vezetés 100 ezer nőt akar küldeni a frontra. Ez is asztat bizonyíccsa, hogy Artúrnak igaza van, amikor asztat álíccsa, hogy még bőven van behívható férfi az országban.
süti beállítások módosítása