wagmg

wagmg

A frontkatonák száma...

2023. november 06. - arthurthedent

Okés. Van ez a legenda, hogy az oroszok sokan vannak, annyi a katonájuk, hogy hű, meg há, az ukránok meg bajba vannak, nincs elég katonájuk. Nincs kit besorozniuk. Okvetlenül elveszítik a háborút. Baromság.

Először is egy kis matek. Van Ukrajna egy nagyságrendnyileg 40 milliós ország[1]. Annak a fele férfi, azaz 20 millió. Ennek mondjuk a kétharmada katonai szolgálatra alkalmas korban van. Azaz cirka 13 millió férfi alkalmas arra, hogy ha mást nem teherautót vezessen, rakétákat pakoljon, lövészárkot ásson, ha nem is Rambo mindegyik.

A hírek szerint százezres veszteségek vannak mindkét oldalon. Rodahtul nem tudjuk ki hány embert veszített, kinek hány katonája van a fronton, de mondjuk 2-300 000 katonával számolhatunk nagyságrendnyileg[1].

Azaz cirka 45 hadra fogható férfiből egy az, akit bevetettek. Van 44, akivel még erősíteni lehet a sereget. Nagyságrendnyileg[1].

Hát ezért van az, hogy az országok nem szoktak kifogyni a katonából. Ezért van az, hogy a háborúknak nem szokott vége lenni, mert kifogynak a katonákból. Ezért van az, hogy a német birodalom 1945-ben, amikor már csak Berlin volt német felügyelet alatt képesek voltak embereket küldeni a frontra. Gyerekeket, öregeket, iszonyat nézni őket, de hát már csak Berlin maradt egy pusztító, sok éves háború után. Hol vagyunk még ettől.

És akkor az egyéb érvek:

1) Oroszország cirka 3-szor annyi lakossággal rendelkezik mint Ukrajna. A támadóknak illik legalább 3-szoros túlerőben lenni, azaz jó eséllyel éppen, hogy paritásba van a két ország. Ha az ukránok komolyan gondolják az ellenállást az oroszoknak arányaiban ugyanazokkal a erőfeszítésekkel kell válaszolniuk. Ha az ukránok foggal-körömmel védekeznek az oroszoknak foggal-körömmel kell támadniuk. Ennyit arról, hogy az oroszok sokan vannak. Nincsenek olyan sokan.

2) Oroszországnak hatalmas területek, rengeteg katonai objektum védelméről kell gondoskodniuk. Az ukránoknak nem kell szibériában, csecsniában, kamcsatkában őrködniuk. Hány ezer atomfegyvere van Oroszországnak? Na, azokat most őrizni kell ám! Katonákkal!

3) Szép presztízskatonasága van oroszországnak. Tengerészete, tengeralattjárói, kikötői, rakétasilói. Egy ballisztikus atomfegyver szakértőt vagy tengeralattjáró kapitányt ki lehet küldeni az ukrán sárba kézigránátot hajigálni, de mérget vehetünk rá, hogy ez nem fog tömeges méreteket ölteni. 

4) Van olyan hír is, hogy tudniillik az ukrán gazdaság bedöglik, ha mindenki elmegy katonának. Nos, ilyen nem szokott lenni, erre van a hadigazdálkodás, de legyen, gondolkodjunk el azon, hogy hogyan is van ez!

Mindenki azt mondja, hogy az ukrán gazdaság lélegeztetőgépen van. A nyugat tartja életben. Logikus, de az is, hogy az orosz gazdaságot nem fogja lélegeztetőgépen tartani Kim Dzsongun akármekkora nagy haver is lett. Ha tehát az ukránokat a gazdasági összeomlás veszélye megakadályozza abban, hogy katonákat sorozzon be, akkor az oroszok meg pláne szenvednek ettől.

5) Tudjuk, hogy Putyin nem mer sorozni moszkvában. Szibériából viszik az embereket, de az eruópa közeli modern városokban más a helyzet. Putyin nem fél az európaiaktól, nem fél amerikaiaktól, de fél az oroszoktól. Ha elkezdene vadul sorozni a gazdag nagyvárosokban hamar problémák lennének. 

Sorozni mindig ciki, sorozni mindig óvatosan kell, mert előfordulhat, hogy ha túlspirázod az alatvalóid inkább meglincselnek.

Egy megtámadott országnak azonban mindig sokkal könnyebb dolga van. Főleg, ha a támadó kegyetlenkedik, gyilkol, erőszakolja a lakosságot, brutálisan bánik az emberekkel.

Na, továrisi, mit nem kellett volna csinálni bucsában? Úgy van! Miért nem kellett volna brutális megsemmisítéssel fenyegetőzni? Úgy van! Az ukrán harci szellem erősebb mint valaha. Megtanítottátok nekik, hogy a) a győzelem az életet jelenti[1] és b) az orosz sereg legyőzhető.

6) Legutóbb, amikor az oroszok besoroztak vagy 350 000 embert nem tudtak zoknit adni nekik. Zoknit sem. Lehet, hogy azóta már mindent megoldottak, de kötve hiszem, sokkal valószínűbb, hogy most még rosszabb a helyzet. Ha be is tudnának sorozni mondjuk félmillió embert, felszerelni egészen biztosan nem tudnák őket. 

Érdemes megnézni az oroszok és az ukránok saját felvételeit a katonákról. Az ukránok mindig jól fel vannak szerelve, az oroszok gyakorlatilag soha nincsenek jól felszerelve. Negyven éves felszerelés, negyven éves fegyverek, a legjobb esetben ebben reménykedhet egy orosz sorköteles.

7) És még egy. Ha az oroszok annyi embert küldenek a frontra amennyit akarnak, ha az ukránok közben problémákkal küzdenek, mert nem tudnak kit küldeni a frontra, akkor hogy a fenében van, hogy az oroszok lassan két éve nem haladtak előre?

Tudom, kuss legyen, a dicsőséges vöröshadsereg így szokott leszállni a a bicikliről. Értem.

De megmondom engem mi aggaszt. Amennyire kiveszem a magyar politikai elit hivatalos álláspontja az, hogy az oroszok mindenképpen nyerni fognak, mert rohadt sokan vannak és a háborúban csak az számít, hogy ki hányan van.

Most akkor tényleg erre teszi fel a magyar politika az ország jövőjét? Nem lehet, hogy ennyire ostobák, hogy ennyire egyszerűek, ugye? Legalább rákerestek a guglin, legalább egy fél órát utánaolvastak, nem? Ó, jaj, azt hiszem tudom a választ.

Végünk van mint a botnak!

 

[1] Nagyságrendnyileg. Ugye tudjuk mit jelent ez? Ugye értjük?

[2] Jem'Hadar, tudom. Helyénvalónak tűnt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6118252115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.06. 15:06:02

"Nagyságrendnyileg. Ugye tudjuk mit jelent ez? Ugye értjük?"

Persze, hogy ércsük. Egy nagyságrend 10-szeres arány, vagyis ha szerinted Ukrajna lakossága NAGYSÁGRENDILEG 40 millió, akkor az bárhol lehet 12.65 és 126 millió között. :DDD Világos, mint a vakablak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.06. 15:11:33

"A támadóknak illik legalább 3-szoros túlerőben lenni"

Már egy ideje állóháború van, hol az orosz támad kicsit, hol az ukrán. Itt 1:1 az arány.

Bár hivatalosan az ukrán folytat ellentámadást, mely esetben nekik kell(ene) 3-szoros többségben lenniük.

Érted a matekot?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.06. 15:15:53

"erre van a hadigazdálkodás"

Ja igen, ilyenkor a had gazdálkodik a földeken. Ismerős, az átkosban nálunk is rendszeresen kiküldték a katonákat a földekre dolgozni.

Oh wait, az ukrán had a fronton ás - lövészárkot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.06. 15:26:18

"Ha tehát az ukránokat a gazdasági összeomlás veszélye megakadályozza abban, hogy katonákat sorozzon be, akkor az oroszok meg pláne szenvednek ettől."

Nem az orosz infrastruktúra van szarrá bombázva.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.06. 15:29:37

"amikor az oroszok besoroztak vagy 350 000 embert nem tudtak zoknit adni nekik."

A németek pár napja meleg téli ruhákat küldtek az ukrán katonáknak. Az ukránok biztos bikiniket kértek, csak valaki elrontotta a rendelést.

arthurthedent 2023.11.06. 17:33:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A németek pár napja meleg téli ruhákat küldtek az ukrán katonáknak. Az ukránok biztos bikiniket kértek, csak valaki elrontotta a rendelést."

Ezeken mennyit gondolkodsz? Jobban érzed magad tőlük? Mármint ha a németek téli ruhákat küldenek ősszel az ukránoknak, akkor a dicsőséges vörös hadseregben biztos minden rendben van? :D Megnyugtat ez a gondolat?

Mert ha a többiek kedvéért szenveded ki ezeket, akkor akár abba is hagyhatod. ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.06. 18:18:08

@arthurthedent:

Mármint ha a németek téli ruhákat küldenek ősszel az ukránoknak, akkor a dicsőséges ukrán hadseregben biztos minden rendben van?

Az a helyzet, hogy nem volt szenvedés kitalálni ezeket a megjegyzéseket. Határozottan élvezetes volt. Így 94 évesen nem sok egyéb élvezetem van az életben. Fogadd hálás köszönetem az alapanyagért.

atomic power 1986DucaDuca 2023.11.06. 20:58:25

@arthurthedent

"Ezek a területek már nem húznak oroszországhoz. Már megtanulták milyenek az oroszok."

Nincs gerillaháború az oroszok hátában. Nem úgy, mint Vietnamban az amerikaiaknak, vagy Afgansztánban a szovjeteknek. Helyette katonai együtműködés van a szeparatista erőkkel. Ez nem volt meg Kijevben, nem is tudták elfoglalni ezzel a korlátozott haderővel.

"A VALÓSÁG ezzel szemben az, hogy a nagyhatalmak rendszeresen el szokták veszíteni a kisebb háborúkat, ami azt illeti az oroszok bőven el is veszítettek háborúkat. Lehetetlennek próbáltok meg beállítani dolgokat, amik már megtörténtek."

A valóság az, hogy ez az oroszok számára nem kisebb háború. Ne tévesszen meg az, hogy viszonylag kis haderőt alkalmaznak. Nekik ez egzisztenciális kérdés, az USA-nak csak a globális hegemónián egy kis szeplő. Azért egzisztenciális kérdés, mert a Nyugat szerint Oroszországnak vesztenie kell!

"Az oroszok mégis rendszeresen veszítenek el háborúkat."

1495-től számítva 65- ből 15-öt veszítettek el önállóan vagy szövetségben. Ez nem rendszeres!

"Ha az USA szereplő lenne, akkor odarendelne három hordozó csoportot és jövő héten vége lenne a háborúnak."

Az USA szereplő, mégpedig főszereplő. Döbbenetes, hogy egyeseknek mennyire nincs fogalma arról, hogy az USA mekkora szerepet játszik Ukrajnában. Hihetetlen, hogy ilyen baromságokat elhisznek az emberek. Elég, ha arra gondolunk, hogy Gerhard Schröder interjút adott a Berliner Zeitungnak. Ő részese volt a 2022. márciusi eseményeknek, mert felkérték közvetítőnek. Mégpedig az ukránok kéték fel, hogy közvetítsen Oroszország és Ukrajna között. 2022 márciusában Isztambulban azt tapasztalta, hogy az ukránoknak mindenről, amiről beszéltek, először az amerikaiakkal kellett egyeztetniük.

"Gondold már végig! Hány vadászgépet küldött az USA? Egyet sem? Hány bombázót köldött? Egyet sem? Hány hajót küldött? Egyet sem? Hány helikoptert küldött? Egyet sem? Akkor hol a legjelentősebb szereplő ebben a háborúban?"

Az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások kimerítették az amerikai fegyverkészletet!

"Elég nagy marhaság, az orosz fenyegetőzést készpénznek veszed. Már megint egyszerűen valóságnak tekinted azt, amit az oroszok mondanak anélkül, hogy egy percre is elgondolkodnál azon, hogy mi a valóság."

A valóság az, hogy a Nyugat egy regionális, lokális háborúból a világháború szélére eszkalálta a konfliktust azzal a jelszóval, hogy "Oroszországnak vesztenie kell!" Amennyben az orosz állam léte veszélybe keül, akkor az orosz katonai doktrina előírja a nukleáris fegyverek bevetését! Régebben, amikor még komoly politikusok álltak a Nyugat élén, megértették, hogy az oroszoknak és az amerikaiaknak kerülni kell a közvetlen konfrontációt, mivel a kezdetben még hagyományos fegyvernemekkel vívott háború is nukleáris háborúba csaphat át. A politikai elit minőségének a romlása, a háborús élmény, a következmények megértésének a hiánya, az így immunissá váló közvélemény a veszély iránt (pl.: arthurthedent), az eszkaláció irányába hat.

"Hányszor figyelmeztette az orosz felsővezetés a nyugatot, hogy "ez vörös vonal, ezt nem szabad átlépni"? Hányszor lépte át a vonalat nyugat? És mi lett belőle?"

Két vörösvonalat hirdettek meg: Ukrajna nem lehet NATO tag, és a Krím égleges elcsatolása. Ezért van most konvencionális katonai konfliktus.

atomic power 1986DucaDuca 2023.11.06. 20:59:24

@arthurthedent:

"Nyilvánvalóan elmebeteg lépés lenne atomháborút indítani a NATO ellen donyeckért meg a krímért, nem?"

Nem áll egyelőre olyan rosszul Oroszország, hogy szükséges lenne atomfegyvet bevetni.

"Attól, hogy putyin az egész világnak bejelenti, hogy "ez nem blöff" bizony az atomháborúval való fenyegetőzés blöff. Atomháborúval blöffölni lehet, háborút nyerni nem."

Izrael 2003-ban, a Jom kippuri háború idején komolyan mélegelte a nukleáris fegyverek bevetését. Mose Dajan úgy értékelte, hogy Izrael gyorsan közeledik ahhoz a ponthoz, amikor a “végső eszközhöz” kell folyamodnia. Izrael riadókészültségbe helyezte atom-robbanófejjel felszerelhető Jerikó rakétáit. Csak azért álltak el a bevetésüktől, mert az amerikaiak légi utánpótlást szerveztek Izrael számára, és a légihíd megfordította az események menetét.
Az oroszok egy szorongatott helyzetben ugyanezt tennék, csak nekik nem szeveznének légihidat.

"Megkérdezhetnéd Orbántól is ám, hogy akkor most mi van? Az oroszok legyőzhetetlenek vagy patthelyzet van?"

A kettő nem zárja ki egymást. A patthelyzet az oroszoknak kedvez.

atomic power 1986DucaDuca 2023.11.06. 21:00:08

@arthurthedent:

"Merthogy az oroszok milliónyi katonát odaküldhetnek és akkor elfoglalják ukrajnát? Ja, hol a francba van a sok milliónyi katona? Akkor miért nem küldik oda? Ha olyan hatalmas a sereg és a fronton, ahog Orbán mondja csak az emberek száma számít, akkor hol a p.csába van a fényes hatalmas nagy győzelem?"

A háborúban is évényes a költség-haszon elve! Minek mozgósítson egy óriási hadsereget, ha a célját így is elérheti?

"Minden kamuzó hadsereget, minden hazudozó diktátort előbb-utóbb megkérdeznek, hogy "ha olyan erősek vagytok, ha olyan legyőzhetetlenek vagytok, akkor hol a mindent elsöprő győzelem?
Hány hónapig nyomják még a szovjet elvtársak a lövészárokban mielőtt megmutatnák a világnak milyen nagy, hatalmas és legyőzhetetlen a seregük?"

A 2. világháború is 6 évig tatott, aztán jött a mindent elsöprő győzelem!

"De mindegy, mert TÖK NYILVÁNVALÓ, hogy az oroszoknak nincs elég katonájuk és nincs elég felszerelésük, hogy elfoglalják ukrajnát az ukránoknak meg van elég katonájuk, hogy megvédjék."

A nyugati lapoknak más étesüléseik vannak!

www.businessinsider.com/western-officials-suggest-ukraine-consider-peace-talks-russia-2023-11

Ukraine official says it can't properly use its Western kit because it has so few soldiers left, report says

"If combat-capable people like us run out, we could only be replaced by people who don't know anything," one soldier with seven years' military experience told the outlet."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.07. 05:28:36

@atomic power 1986DucaDuca:

Erről jut eszembe: Izrael 1981-ben lebombázta az iraki atomreaktort, mert attól tartott, hogy atomfegyverelőállítására is fogják használni. Holott ott helyi urándúsításról szó sem volt.

Ezzel szembeen tétlenül nézi, hogy Irán nem is titkoltan atomfegyver céljára többezer centrifugában uránt dúsít. Ha jól emlékszem, egy éve már 60% körül jártak, s tudtommal azóta sem álltak le.

Hogy is van ez? Ez összehasonlíthatatlanul nagyobb fenyegetés Izrael számára. Jó, hogy szétszórtan és föld alatt vannak az eszközök, de akkor se értem Izrael tétlenségét.

arthurthedent 2023.11.07. 07:13:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Azért egzisztenciális kérdés, mert a Nyugat szerint Oroszországnak vesztenie kell!"

Oroszország már számtalanszor veszített, nem kell megszűnnie. Veszítenek, hazamennek, azt hazudják, hogy eleve így akarták, lenyugszanak. Ennyi.

arthurthedent 2023.11.07. 07:18:23

@atomic power 1986DucaDuca: "A 2. világháború is 6 évig tatott, aztán jött a mindent elsöprő győzelem!"

A világ nem úgy működik, hogy aki egyszer győzőtt, az mindig győz! :D Amúgy meg akkoriban az ukránok az oroszokkal voltak és győztek, nem? :D

Amúgy meg itt találhatsz háborúkat, ami jó sokáig tartott, aztán az oroszok elbukták:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Russia

arthurthedent 2023.11.07. 07:22:32

@atomic power 1986DucaDuca: "A nyugati lapoknak más étesüléseik vannak!"

A nyugati lapoknak olyan értesüléseik is voltak, hogy a gyíkemberek átvették az uralmat felettünk, hogy a holdon az űrhajósok idegen lényeket találtak, hogy a föld lapos, hogy a biblia egy történelemkönyv, és hogy Jézus fedezte fel amerikát. Hogy csak néhány példát említsek.

Értsd már meg, a világ tele van elmebetegekkel!

arthurthedent 2023.11.07. 07:29:55

@atomic power 1986DucaDuca: "A háborúban is évényes a költség-haszon elve! Minek mozgósítson egy óriási hadsereget, ha a célját így is elérheti?"

Nem tudtam, hogy az a céljük, hogy csökkentség a túlnépesedést szibériában. Meg az, hogy minél több hajójukat alakítsák át tengeralattjáróvá... :) Vagy le akarják cserélni a katonai vezetésüket új emberekre?

De tényleg, elgondolkodtál azon, hogy mi a csodáért gondolod azt, hogy az oroszok szempontjából minden a legnagyobb rendben megy a háborúban? Ekkora kamut még az orosz propaganda sem nyom, ezt már ők is túlzásnak tartják.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.07. 09:10:13

@arthurthedent:

Ja, hogy te a bulvársajtót olvasod, gyíkemberekkel és lapos Földdel? Akkor nem csoda, hogy ezt a háborút is másképp látod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.07. 09:14:23

@arthurthedent:

"elgondolkodtál azon, hogy mi a csodáért gondolod azt, hogy az oroszok szempontjából minden a legnagyobb rendben megy a háborúban?"

Atomic power sem gondolja ezt, ahogy én sem. De ettől még olyan szarul sem állnak az oroszok, ahogy te és a bulvársajtó gondoljátok.

Az oroszok szerintem stratégiát váltottak, miután alaposan lebőgtek. Most a már említett war of attrition a módszerük, ez kevesebb veszteséggel jár.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.07. 09:18:55

"Egy, a Kyiv Post által megszerzett videón látható, ahogy állítólag az ukrán különleges erők a szudáni Wagner-harcosokat támadják.

A FELVÉTELEN AZ ÁLLÍTÁSOK SZERINT UKRÁN ÜGYNÖKÖK LÁTHATÓAK, AMINT AZ AFRIKAI VÁROS UTCÁIN LOPAKODNAK, ÉS KÖZELRŐL, RPG-KKEL TÁMADJÁK A WAGNER-HARCOSOKAT.

A videót a Kyiv Post tette közzé az X-en, de megerősíteni nem tudták, hogy valóban az ukrán különleges műveleti erők hajtották-e végre ezt az akciót."

Úgy tűnik, az ukránok nem férnek a bőrükbe, mindenáron eszkalálni akarják a háborút.

IdomitottFoka 2023.11.07. 09:37:17

@atomic power 1986DucaDuca: "A valóság az, hogy a Nyugat egy regionális, lokális háborúból a világháború szélére eszkalálta a konfliktust azzal a jelszóval, hogy "Oroszországnak vesztenie kell!""

Mármint azzal h nem hagyják győzni őket? Területeket meghódítani más országoktól? A szemetek.

"Amennyben az orosz állam léte veszélybe keül"

Ha az "orosz állam léte" (putyin hatalma) veszélybe kerül azzal h nem tudja meghódítani Ukrajnát részben v egészben, akkor annak nem a Nyugat a felelőse. Mellesleg még Belaruszt sem fenyegeti senki, Moszkvát is a wagner közelítette meg nem az ukránok, vagy a nato.

"Két vörösvonalat hirdettek"

Rengeteget fenyegetőztek, ehhez képest nem nagyon látszik h mire is. Be is csicskult már Kínának is, és ami még nagyobb szopó, h ékoreának is.

"A 2. világháború is 6 évig tatott, aztán jött a mindent elsöprő győzelem!"

Itt kéne képbe lenni h hogyan is történt ez. Az szovjeteknek volt emberanyaga, csak éppen önállóan se felfegyverezni, se a frontra logisztikázni sem tudta volna, bár ezt (a lend-lease-t) alaposan kiradírozta a szovjetek és csatlósaik fejéből. És most kit is támogat az USA?...

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ezzel szembeen tétlenül nézi, hogy Irán nem is titkoltan atomfegyver céljára többezer centrifugában uránt dúsít."

Egyáltalán nem nézi/nézte tétlenül, a stuxnet szted mi volt? Évekkel vetette vissza a dúsítási folyamatot. Mellesleg lebombázná most is, ha az irániak nem okultak volna és építették volna egy hegybe bele a dúsító üzemüket. Az iráni atomtudósok is a moszad célpontjai.

gigabursch 2023.11.07. 12:50:58

Na, ezen még dolgoznom kell...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.07. 14:33:25

@gigabursch:

Megáll az ész:

"A vízüzemű motort nem Schadl György találta fel, hanem egy bizonyos K. Szabolcs és N. Csaba, előbbit szintén tanúként hallgatta meg a bíróság. K. Szabolcs keddi vallomása megegyezett azzal, amikről az ügyészségi kihallgatásán beszélt. Azt mondta, a találmánnyal még 2012 környékén kezdtek el foglalkozni, ami valójában szerinte Nikola Tesla találmánya. „Nem csináltunk új dolgot, csak megcsináltuk, ami elmaradt” – vallotta. A találmány lényege, hogy a vizet 12 voltos árammal hidrogénre és oxigénre bontja, a motor pedig csak a hidrogént égeti el. De akár magas hőmérsékletet is elő tudnak vele állítani."

telex.hu/belfold/2023/11/07/schadl-gyorgy-volner-pal-birosag-targyalas-per-vizuzemu-motor-talalmany-suli-janos-steiner-attila-kovacs-pal

arthurthedent 2023.11.07. 15:19:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A találmány lényege, hogy a vizet 12 voltos árammal hidrogénre és oxigénre bontja, a motor pedig csak a hidrogént égeti el."

Mondjuk ja, a nagy dolog az lenne, ha a zoxigént is elégetné. :D Mondjuk a 12 voltos áram helyett használhatnának 3 méteres tömeget vagy 6 amperes hőmérsékletet is. :D

atomic power 1986DucaDuca 2023.11.07. 17:08:40

@IdomitottFoka:

"Mármint azzal h nem hagyják győzni őket? Területeket meghódítani más országoktól? A szemetek."

Nem területszerzésről szól a történet, hanem a népek önrendelkezési jogáról és Ukrajna semlegességéről. Ha ezt megkapták volna az oroszok, háború sem lenne.

"Ha az "orosz állam léte" (putyin hatalma) veszélybe kerül azzal h nem tudja meghódítani Ukrajnát részben v egészben, akkor annak nem a Nyugat a felelőse."

A Nyugat a háborúba kényszerítésért a felelős. Minszki megállapodások, isztambuli béketárgyalások meghiúsítása, NATO kiterjesztésének szándéka Ukrajnára. Ha Ukrajna Ausztriához hasonlóan kinyilvánítja semlegességét, ilyen módon is biztosítékot ad Oroszországnak, hogy nem csatlakozik ellene irányuló szövetségehez, valamint biztosítja a kisebbségi jogokat, akkor most nem lenne háború.

"Mellesleg még Belaruszt sem fenyegeti senki, Moszkvát is a wagner közelítette meg nem az ukránok, vagy a nato."

Oroszország csak katonai konflktus árán tudja megakadályozni Ukajna NATO tagságát, mert nincs vétójoga a szervezetben.

"Rengeteget fenyegetőztek, ehhez képest nem nagyon látszik h mire is. Be is csicskult már Kínának is, és ami még nagyobb szopó, h ékoreának is."

Talán arra, hogy atom szuperhatalom.

"A 2. világháború is 6 évig tatott, aztán jött a mindent elsöprő győzelem!"

"Itt kéne képbe lenni h hogyan is történt ez. Az szovjeteknek volt emberanyaga, csak éppen önállóan se felfegyverezni, se a frontra logisztikázni sem tudta volna, bár ezt (a lend-lease-t) alaposan kiradírozta a szovjetek és csatlósaik fejéből. És most kit is támogat az USA?..."

A Szovjetunióba irányuló amerikai szállítások összeértéke 9,4 milliárd dollár volt, ez a teljes háború alatti szovjet termelés 5,8 százalékának felelt meg. A sztálingrádi csata az európai hadszíntéren a második világháború fordulópontja volt, 1943. február 2. befejezéssel. 1942 végéig 2,8 mlliárd dollár értékű amerikai szállítás valósult meg, ami a teljes háború alatti szovjet termelés 1,7 százalékának felelt meg.

atomic power 1986DucaDuca 2023.11.07. 17:17:41

@arthurthedent:

"De tényleg, elgondolkodtál azon, hogy mi a csodáért gondolod azt, hogy az oroszok szempontjából minden a legnagyobb rendben megy a háborúban? Ekkora kamut még az orosz propaganda sem nyom, ezt már ők is túlzásnak tartják."

Amikor arról beszélünk. hogy a szankciók nem érik el a céljukat, akkor nem arra gondolunk, hogy teljesen hatástalanok, hanem arra, hogy ezzel nem fog Oroszoszág veszíteni Ukrajnában.

arthurthedent 2023.11.07. 18:02:02

@atomic power 1986DucaDuca: "Nem területszerzésről szól a történet, hanem a népek önrendelkezési jogáról és Ukrajna semlegességéről. Ha ezt megkapták volna az oroszok, háború sem lenne."

Hazudsz. Oroszország megtámadta csecsniát is. Semmibe vette az ukrán nép önrendelkezési jogát.

"Oroszország csak katonai konflktus árán tudja megakadályozni Ukajna NATO tagságát, mert nincs vétójoga a szervezetben."

Hazudsz, a 2014-es orosz támadás megakadályozta Ukrajna NATO tagságát.

"Oroszországnak, hogy nem csatlakozik ellene irányuló szövetségehez, "

Hazudsz, a NATO nem oroszország elleni szövetség, a NATO csak védekezésre alkalmas.

IdomitottFoka 2023.11.07. 18:17:34

@atomic power 1986DucaDuca:
"Nem területszerzésről szól a történet, hanem a népek önrendelkezési jogáról és Ukrajna semlegességéről."

Igazából nem is tudni h miről is szól (szólt volna) a történet, ugye. Most már mindkét fél kapálózik.

"A Nyugat a háborúba kényszerítésért a felelős. "
pff, a háború 2014-ben kezdődött még a minszki megállapodás előtt.

"valamint biztosítja a kisebbségi jogokat"

ehehehe, azok a jogfosztások az orosz támadás után jöttek. nem szép dolog a kisebbségek rugdosása, de h mi jött miből az itt mintha felcserélődne

", akkor most nem lenne háború"

aha persze. hacsak megint nincs sapka az ukránokon.

"Oroszország csak katonai konflktus árán tudja megakadályozni Ukajna NATO tagságát, mert nincs vétójoga a szervezetben."

ha mondjuk nem támadja meg 2014-ben, lehet nem törekszik annyira a natoba.

" A sztálingrádi csata az európai hadszíntéren a második világháború fordulópontja volt"

Nem az a csata volt az, ahol az orosz katonák úgy mentek a csatába h egy (jó) részüknél nem volt fegyver? Még egy olyan győzelem és az emberanyagnak is annyi. És azt még sztálin is belátta. A lendlease nem a teljes orosz kapacitást kiváltására kellett. Akkor volt ott amikor épp nagyon kellett, jenki teherautók nélkül nem költözik az ipar az Urálon túlra.

"hanem arra, hogy ezzel nem fog Oroszoszág veszíteni Ukrajnában."

A nyugat sem ezt gondolja (pláne már ma), hanem azt jelzi az oroszoknak és mondjuk Kínának h egy ilyen kaland milyen következményekkel járhat.

arthurthedent 2023.11.07. 18:19:58

@atomic power 1986DucaDuca: "A Szovjetunióba irányuló amerikai szállítások összeértéke 9,4 milliárd dollár volt, ez a teljes háború alatti szovjet termelés 5,8 százalékának felelt meg."

Baromságokat beszélsz. Nézd csak:

"Over 400 thousand cars, almost 19 thousand planes, around 20 thousand tanks, self-propelled and armored vehicles, 90 cargo ships, 105 antisubmarine warfare ships, 1,900 locomotives and 11 thousand train cars, as well as 4.5 tons of food - this is what the Soviet Union received as part of the American state Lend-Lease program. "

Szerinted ha az USA ennek csak a negyedét küldené most ukrajnának, akkor mi lenne? Csak tankból 20 ezer?

Ja, ja tudom, ki lehet számolni, hogy ezek mennyibe kerültek és ki lehet számolni, hogy közben a szovjetúnió hány hokedlit gyártott és az szerintük hány dollárt ért volna, ha el tudták volna adni és nem hiányzott volna két lábuk.

De... te komolyan azt akarod hazudni, hogy a szovjetúniónak NEM SZÁMÍTOTT 20 ezer tank meg 19 ezer repülőgép? Ja, és a cikkben van egy hiba, az bizony 4,5 millió tonna élelmiszer. Megették, utána meg azt mondják, hogy "áhhh, nem kellett volna, nem is volt rá szükségünk"?

Akkor azt magyarázd már el a nagyvilágnak, hogy most, amikor ukrajna ennek a segítségnek az ezredét kapja miért sír az orosz állam, hogy most mennyire ki van velük cs.szve? Most már számít 20 tank is, akkor meg nem számított 20 ezer sem?

arthurthedent 2023.11.07. 18:29:28

@IdomitottFoka: "A lendlease nem a teljes orosz kapacitást kiváltására kellett. Akkor volt ott amikor épp nagyon kellett, jenki teherautók nélkül nem költözik az ipar az Urálon túlra."

Meg azért, hogy ne dögöljenek éhen. Meg azért, hogy ne fagyjanak meg. Meg azért, hogy legyen üzemanyagjuk. Meg azért, hogy legyen tankjuk meg légierejük.

De igen, 1944-ben az orosz hadsereg szállítójárműveinek 70%-a importból származó, nyugati jármű volt.
www.rbth.com/history/335471-how-lend-lease-helped-ussr

Most meg a propaganda az egész világháboprúról úgy beszél, mintha egyedül győzték volna le a németeket. Vérlázító, főleg, hogy egy magyar terjeszti a propagandát.

arthurthedent 2023.11.07. 18:34:01

@atomic power 1986DucaDuca: "Amikor arról beszélünk. hogy a szankciók nem érik el a céljukat, akkor nem arra gondolunk, hogy teljesen hatástalanok, hanem arra, hogy ezzel nem fog Oroszoszág veszíteni Ukrajnában."

Csakhogy nem arról beszéltünk, hogy a szankciók teljesen hatástalanok. Ezt mondtad:

"A háborúban is évényes a költség-haszon elve! Minek mozgósítson egy óriási hadsereget, ha a célját így is elérheti?"

Azaz azt állítod, hogy az orosz erőfeszítésekkel minden rendben van, úgy jó, ahogy van, elérik minden céljukat, nem kell további mozgósítás. Mondom, akkorát hazudni még a moszkvai tévé sem szokott. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.07. 18:42:38

@arthurthedent:

"a NATO csak védekezésre alkalmas."

Áruld már el, ki ellen védekezett a NATO 1999-ben, amikor Jugoszláviát bombázta?

arthurthedent 2023.11.07. 18:58:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az csak különleges katonai akció volt. ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.07. 19:06:17

@arthurthedent:

Jó poén, de ettől még kiderült, hogy a NATO bizony megtámad olyan országokat, amelyek nem támadták meg őt. Tehát hazudtál, amikor azt állítottad, hogy "a NATO csak védekezésre alkalmas".

Ezért Oroszország okkal és joggal tart egy NATO-támadástól.

arthurthedent 2023.11.07. 21:20:33

@gigabursch: Dobálózol a 8-10 millió lakosokkal meg a félmilliós veszteségekkel. Teljesen hiteltelen vagy. Sőt, én igazából elmebetegségnek tartom, amikor valaki azt hiszi, hogy csak mert mond valamit az már úgy is lesz.

Addig erőlködsz, hogy kiderül ukrajnában már nincs egy ember sem. Negatívan vannak, ha bemegy 100 ember, akkor csak 80-an lesznek.

Öreg. Figyu! Ha csak 20 millióan vannak az ukránok és félmillió meghalt, akkor is ki tudnak állítani még vagy hatmillió katonát, nem zavar? Nem bírod a matekot?

Te miben reménykedsz? Mi a vágyad?

"Jajj, de jó lenne, ha kiderülne, hogy Putyin már kiirtotta Ukrajna férfi lakosságát és akkor az ukrán front összeomlana, bevonulhatnának kijevbe és elkezdhetnék a tisztogatásokat meg akasztgatásokat?"

Meg kell mondanom, hogy eléggé hányingerem van tőled. :( Próbálhatnál némi önvizsgálatot tartani.

arthurthedent 2023.11.07. 21:31:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ezért Oroszország okkal és joggal tart egy NATO-támadástól."

OKés, legyen. A NATO képes megtámadni egy országot. Jogos.

Akkor most ezen a problémán mennyiben segített Ukrajna megtámadása. Hogyan oldotta meg ezt a problémát Putyin katonai kalandja? Most már nem képes támadni a NATO? Vagy tudod mit? Mit REMÉLT Putyin? Milyen következményeket képzelt el, amik kihúzzák a NATO méregfogát mivel megtámadta Ukrajnát.

A homlokára ütött, hogy "ahh, tudom, támadjuk meg Ukrajnát és akkor feloszlik a NATO"? Vagy "ha megtámadjuk Ukrajnát a NATO országok leszerelik a fegyverekeiket és feltétel nélkül megadják magukat nekünk"?

Ha tényleg a NATO támadástól félt, akkor mégis, mi a francnak támadta meg Ukrajnát?

Oroszország cirka 140 millió lakossal rendelkezik, többségük elmaradott vidéken. A NATO országok lakosainak száma 957 millió, ide tartoznak a világ leggazdagabb, legfejlettebb országai.

Akkor imt gondolt Putyin? Támadjuk meg Ukrajnát, amelyik NEM NATO tag és ezzel bemattoljuk a 957 millió csávót, sírva hazafutnak és újra mi leszünk a menő csávók? Ez volt a NATO ellenes mesterterv, amit itt reklámozol?

gigabursch 2023.11.07. 21:49:15

@arthurthedent:
40 millás hazugsággal kezdeni a cikket és nem figyelembe venni azt, hogy miminden történt, S közben tolni ezerrel a vak propagandát nem épp egy átgondolt cselekmény.
De mindegy is, majd kiderül a valóság...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 05:33:51

@arthurthedent:

"Akkor most ezen a problémán mennyiben segített Ukrajna megtámadása..."

Ne tologasd a kapufát, ne terelj. Azt bizonygattad, hogy a NATO csak védekezésre alkalmas. Holott ha csak egy icipitpcit is ismernéd az elmúlt 24 év történelmét - ugye ismerős ez a kioktató stílus, tőled tanultam :D -, akkor tudnád, hogy a NATO nemcsak képes támadasra, hanem zokszó nélkül meg is támad olyan országot, amely őt nemcsak hogy nem támadta meg, de nem is fenyegette.

Vagyis vagy tudatlan vagy, vagy pedig szándékosan hazudtál. Más szóval tisztességtelenül érveltél.

Ennyike.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 06:18:55

Ráadásul már az a sokat hangoztatott érvelés sem állja meg a helyét, hogy a NATO (és mellesleg az EU) mint szövetség nem lépett be a háborúba, hanem csak egyes tagállamok segítik Ukrajnát. A halált okozó fegyverek formájában Ukrajnának nyújtott "segítség" mostanra már olyan meghatározó mértékű, hogy az e fegyverek (plusz ne feledjük a felderítési támogatást sem) nélkül Ukrajna egy héten belül kapitulálna (bár sztem Zelenszkij inkább a teljes lakosságot vágóhídra küldené). Ilyen abszolút döntő szerepvállalás már for all practical purposes aktív háborús részvételt jelent.

Az EU esetében minden tagország, így a költségvetésen keresztül kényszerűen Magyarország is háborús részvevő. A NATO esetében a nagyobb tagországok mindegyike szállít fegyver Ukrajnának (talán Törökország kisebb mértékben), így ha egy katonai szövetség minden fontos tagja ezt teszi, akkor azért nem kicsit vicces szt állítsni, higy a szövetség maga nem.

arthurthedent 2023.11.08. 06:55:06

@gigabursch: "40 millás hazugsággal kezdeni a cikket"

Nagyságrendnyi becslés! Rákérdeznék: ugya általános iskola óta nem találkoztál matekkal? Ugye nyugdíjas vagy?

arthurthedent 2023.11.08. 06:55:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Azt bizonygattad, hogy a NATO csak védekezésre alkalmas."

Azt mondtam. Egyszer. Aztán visszavontam.

gigabursch 2023.11.08. 06:58:52

@arthurthedent:
A nagyságrend fogalmát már feljebb elmagyarázták neked.

arthurthedent 2023.11.08. 07:01:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ilyen abszolút döntő szerepvállalás már for all practical purposes aktív háborús részvételt jelent."

Akkor Kim Jongun és Beloruszia is belépett a háborúba. Meg Kanada is. De persze csak fingfűrészelés azon erőlködni, hogy akkor most ez minek minősül, belépett -e a háborúba vagy nem. Merthogy egyrészt az oroszok szerint nincs is háború, soha nem is volt, másrészt viszont ha a NATO tényleg belépne a háborúba, akkor jönne kifelé a szemed, mint a csigának.

Olyan ez, mint amikor a kocsmában üvöltözik a kiscsákó, hogy őtet megütötték, aztán közben lezavarnak neki egy nyaklevest és hirtelen nem bír szóhoz jutni, hogy mi a franc is történt.

arthurthedent 2023.11.08. 07:05:30

@gigabursch: "A nagyságrend fogalmát már feljebb elmagyarázták neked."

Rákérdezhetek? Általános iskola? Hatvan éve? És akkor sem értetted?

Észrevetted már, hogy akárhogy csavargatod sehogy sem jön ki a matekod, hogy ukrajnában kifogytak a hadrafogható lakosságból? Megvan, hogy az olyan pusztítás lenne, hogy a második világháború sem ér a nyomába? Az megvan, hogy a valósággal összeegyeztethetetlen dolgokat terjesztesz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 07:25:39

@arthurthedent:

Ne kérdezz rá, a nagyságrend fogalma nem vita és nem is szavazás tárgya.

De még akkor is nagyon el vagy tévedve, ha vmely érthetetlek okból az égitestek magnitúdójára gondolsz - az is logaritmikus skála -, mert ott is 2.5 a szorzó (egész pontosan 100^-5).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 07:28:07

@arthurthedent:

"Azt mondtam. Egyszer. Aztán visszavontam."

Bőven lenne még mit visszavonnod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 07:30:06

@arthurthedent:

"Akkor Kim Jongun és Beloruszia is belépett a háborúba."

Du merkst aber auch alles!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 07:32:44

@arthurthedent:

"ugya általános iskola óta nem találkoztál matekkal?"

Ezt az előbbi égésed után inkább magadtól kérdezd. :)

arthurthedent 2023.11.08. 07:38:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az a vicces, hogy itt vitatkozom veletek heteken keresztül, ha meg személyesen találkozom ilyen arcokkal még egy másodpercet sem pazarolok el az életemből, hogy reagáljak ezekre a baromságokra.

Fel nem vagyok képes fogni miért beszélek veletek. :-o

gigabursch 2023.11.08. 07:45:17

@arthurthedent:
Lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy a nagyképűség nem célravezető.
Bár amekkora arcod van és amekkora lendületettel oktatást ki másokat, ez a lehetőség alighanem csak elvi marad...

Nem baj, majd kinövöd.

Amúgy segítek:
A nagyságrend, mint fogalom meghatározása az elmúlt közel másfél évszázadban - mióta ez a szó a magyar tudományos- és köznyelvben egyaránt állandósult - nem változott.

gigabursch 2023.11.08. 07:47:03

@arthurthedent:
Sokszor nem beszélsz, hanem szájalsz.
Azért az nem ugyanaz!

Igyekszik az ember higgadt maradni, de ettől még tény, hogy téged a tények zavarnak a legkevésbé...

arthurthedent 2023.11.08. 08:03:54

@gigabursch: "Sokszor nem beszélsz, hanem szájalsz.
Azért az nem ugyanaz!"

Ugyanaz, csak az egyik tetszik, a másik meg nem tetszik neked. Ebből is látszik, hogy amiket mondasz azoknak egyetlen szerepe van, kifejezik az érzelmeidet. Nem számítanak neked a szavak jelentése csak az érzelmi töltése. Klasszikus propagandista hozzállás.

arthurthedent 2023.11.08. 08:07:12

@gigabursch: "Lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy a nagyképűség nem célravezető.
Bár amekkora arcod van és amekkora lendületettel oktatást ki másokat, ez a lehetőség alighanem csak elvi marad..."

Ó, csak kevesekkel beszélek így. Akik kiérdemelték. Azért teszem, hogy világos legyen a számotokra, hogy mit gondolok rólatok. Bár meg kell mondanom, hogy rettenetesen visszafogom magam, a valóságban sokkal rosszabb a véleményem rólatok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 08:36:48

@arthurthedent:

"Fel nem vagyok képes fogni miért beszélek veletek. :-o"

Én elárulom neked: Azért, mert rajtunk kívül a kutya sem reagál a posztjaidra. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 08:48:27

@arthurthedent:

"a valóságban sokkal rosszabb a véleményem rólatok."

Ez kölcsönös.

Tudod, nem azzal van baj, _amit_ írsz, hanem azzal, ahogyan ellentmondást nem tűrve, magas lóról ledorongolod, minősíted, kioktatod (mint az imént gigaburschit a nagyságrendről meg sz általános iskolaról, miközben neked nincs halványlila fingod sem, mi az a nagyságrend), sőt időnként sértegeted a veled egyet nem értőket. Jól vsn, Brendel Matyi szintjétől még messze vagy, de feltétlenül őhozzá akarsz hasonlítani?

Mondok neked valamit: hiszed vagy sem, higgadtan, kulturált hangnemben is tud egymassal vitatkozni két ember akkor is, ha sok dologban nem értenek egyet.

Amúgy meg ugye tudod, kinek van mindig igsza?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 08:54:12

"gigaburschit"

Bocsánat, telefonon 10 esetből kb. 6-szor az o helyett i-t ütök, mert a hüvelykujjamat nem húzom ki elégge jobbra. Ugyanígy igen gyakran ütök az a helyett s-t. Javítom, de időnként csak elküldés után veszem észre.
süti beállítások módosítása