wagmg

wagmg

Párából jó minőségű ivóvíz...

2023. október 29. - arthurthedent

Na, hazánkat is elérte a techno-csalók újkori támadása. Csalók mindig is voltak, a 21. században azonban megjelent egy újkori módszer ami arat, mint búbópestis a sötét középkorban. Most már itt is.

Szóval mi is ez a modern módszer? Hogyan ismerhetjük fel?

1) Az interneten terjed, látványos videókat használ, egyszerre milliárdokhoz jut el. Kampány, dömping, hírverés.

2) Olyan eszközöket, találmányokat, módszereket kínál, amik jelentősek, trendiek, pozitízak. Környezetvédelem, üvegházhatás, veszélyeztetett fajok, társadalmi igazságosság, tisztaság, természetbarát megoldások, dolgok, amiért a tömegek feltétel nélkül lelkesednek.

3) A cél olyan emberek meggyőzése, akik az általános iskolás fizika anyagot sem képesek végiggondolni, alkalmazni, a gondolkodásukban felhasználni. Bőven vannak ilyenek, még a magukat intelligensnek, műveltnek, iskolázottnak tartók körében is. Természettudományokat tanulni ciki volt évtizedeken keresztül, most isszuk meg a levét.

4) Politikusok, megmondóemberek, influenszerek, énekesek, színészek meggyőzése, rajtuk keresztül a társadalom megmozgatása a cél. Ha egymillió bölcsészt meggyőznek és mindegyik ad egy pár dolcsit már megérte a dolog, be lehet gyűjteni a pénzt valami "startup" rendszeren keresztül és lehet menni a következő témára.

Az egyik példa ami a nagyvilágban már kicsit lefutott az bizony a "levegőből veszi ki a vizet" találmány. Mindenki tudja, hogy a levegőben pára van, mindenki tudja, hogy ha lehűtjük, akkor jó eséllyel kicsapódik és akkor lesz vizünk. Hurrá, többet nem is kell tudni, sőt nem is szabad. Tilos. Merthogy akkor kiderül, hogy marhaság az egész.

Nem új dolog, hét éve már becsaptak vele embereket...

Miért is marhaság? Miért nem működhet a levegőből vizet trükk?

1) Ahol közel a harmatpont, ott hűtéssel lehet párakicsapódást előidézni, ahol messze van, ott csak igen nehezen. Sok energiával lehet csak nagyon kevés vizet kicsapatni. Ahol könnyen lehet sok vizet kicsapatni, ott bizony szokott esni az eső. Úgy ám! Ahol meg nem szokott esni az eső, ott nehezen lehet kevés vizet kicsapatni a levegőből.

Van ez a zseniális módszer, amivel vizet lehet kinyerni ott, ahol amúgy rendszeresen esik az eső. Azaz... nem meglepő módon sokkal jobb, ha a sok ezer éves módszert használjuk, megvárjuk, amíg esik az eső.

2) A levegőből kinyerni a vizet hűtéssel lehet. Rengeteg energia befektetésével egy kevés vizet. Még akkor is, ha mindenféle furmányos módszerrel visszanyerjük a befektetett energiát. Iszonyat mennyiségű levegőt kell lehűteni. Akinek volt már párátlanítója vagy légkondija, az tudja, egész nap megy, fogyaszt rendesen és annyi vizet termel, amit nagyjából egy ember meg is iszik, fel is használ. Olyan helyen, olyan időben, ahol egyébként van víz, vannak folyók, van eső.

3) Mármint meginna, merthogy az a víz nem ivóvíz, pláne nem jó ivóvíz. Desztillált víz, ha sokat iszol meg is halhatsz. Jó minőségű ivióvíznek nevezni egyszerűen ostobaság.

Ráadásul hamar kiderül, hogy büdös, poshadt, fogasztásra abszolút alkalmatllan víz. Egyszer felmostam a légkondi csapadékvizével, mire észbe kaptam olyan iszonyat büdös volt a lakásban, hogy az kibírhatatlan volt.

Ha a párakicsapó rendszert tisztán akarja tartani az ember, hogy tiszta vizet termeljen, akkor bizony komoly kihívások elé néz. Drága, bonyolult és nehezen fentartható rendszer kell a víz ferőtlenítésére, a rendszer tisztán tartására.

Még egyszer mondom, a kicsapatott vizet nehogy megigya valaki, a bokrok mögötti sárga hó is egészségesebb annál.

4) És még egy! A berendezés akárhogy is ügyeskedünk bonyolult lesz, drága, könnyen tönkremegy. Ha beleszámoljuk a berendezéseket, azok szervizelését a felhasznált energia mellé, akkor a készített víz olyan áron megy, mint a hatputtonyos tokaji aszú... bizony.

Akkor mi a megoldás? Hogyan lehet vízhez jutni? Van rá megoldás?

Van. Van bizony! Itt az algoritmus:

1) Menj lefelé, amíg nem találsz egy tiszta vízű patakot.

2) Ha a lakhelyeden nincs tiszta vízű patak, akkor áss lefelé addig, amíg vizet nem lelsz.

3) Ha a lakhelyeden nem lehet kutat ásni, akkor bizony csöveket kell lefektetni amin a víz átmegy. 

3) Ha a lakhelyeden vagy a közelében nem lehet kutat ásni sem, akkor rossz helyen laksz! Költözz máshová.

Szóval igen, van megoldás, úgy hívják, hogy "cső". Kutat csinálunk, titszítjuk a vizet, kezeljük, csövön a házakba vezetjük. Van víz. Magyarország a vizek országa. Ne idd ki a légkondit, ne adj pénzt a csalóknak, kuruzslóknak.

 

P.S.: Akinek esetleg nem világos, ezen a cikken borultam ki: https://greendex.hu/parabol-jo-minosegu-ivoviz/?utm_source=index.hu&utm_medium=cimlap&utm_campaign=doboz

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr5318245557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.29. 10:09:03

Ádert jól megvezették, de a lényeg az, hogy a "feltalálók" kapnak majd párszáz milliócska állami támogatást. Vagy már kaptak is.

"Áder Jánosnak arra a kérdésére, mennyibe kerül így az ivóvíz, az ügyvezető közölte, 0,25 kWh egy liter, ami Magyarországon ma 9 forint. „Tíz forint alatt van egy liter ivóvíz, ez versenyképes ár” – reagált a volt köztársasági elnök."

Szóval 1 köbméter víz bagatell 9,000 forint, valóban versenyképes ár, legalábbis Ádernek, akinek az ereiben is pénz folyik. (Az Ader németül eret jelent.)

Mellesleg a literenkénti 9 forintot sem hiszem. A szokásos kompresszoros hűtéssel sem jön ki ennyiből, és az ráadásul nagy és nehéz. Peltier-vel nincs mozgó alkatrész, csak ventilátor kell a levegő áramoltatásához, viszont a Peltier elem igen rossz hatékonysággal működik, így a 9 forint még kevésbé hihető .

És akkor még nem számoltam a berendezés bizonyára nem csekély árát...

Ez az egész egy olyanféle átverés, mint amikir valaki kva sok állami támogatást kapott vízautóra - nem, nem Egely volt az, nem emlékszem a csaló nevére, de Egely őhozzá képest tehetségtelen kezdő.

Ilyen cuccok amúgy valóban léteznek, működnek - sivatagi körülmények között, napelemmel és Peltier-vel. De Magyarországon semmi szükség rá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.29. 10:23:43

Ami a büdös kondenzvizet illeti, a beltériből kicsorgó valóban büdös lehet, hiszen lényegében a szoba levegőjében lévő emberszag, kilélegzett levegő ételszaggal, a benne lebegő por, poratkák - mind belekerül.

Télen, amikor a klímával fűtesz, figyeld meg a _kültéri_ lamelláiról leolvasztott vizet. Az sokkal tisztább és nem büdös, mert sokkal kevesebb a szennyeződés a kinti kevegőben. Persze nem büdös belvárosra gondolok.

arthurthedent 2023.10.29. 13:11:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mellesleg a literenkénti 9 forintot sem hiszem."

Rohadtul hihetetlen, valóban. Rágugliztam, mások 2,5 - 0,8 KWh-t mondanak, nyilván attól függően, hogy mennyi a páratartalom és a levegő hőmérséklete. Ha tényleg háromszoros hatékonysággal tudnának dolgozni, akkor ipari páramentesítőket gyártanának és fényesen megélnének belőle.

arthurthedent 2023.10.29. 13:17:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Télen, amikor a klímával fűtesz, figyeld meg a _kültéri_ lamelláiról leolvasztott vizet. Az sokkal tisztább és nem büdös, mert sokkal kevesebb a szennyeződés a kinti kevegőben."

Lehet, hogy kevésbé büdös, de ez nem változtat azon, hogy a az emberek elsöprő többségének fel kell hívni a figyelmét arra, hogy a levegőből kinyert víz alapből rohadtul gusztustalan. Merthogy nyilván mások azt hirdetik, hogy "jó minőségű ivóvíz".

Amúgy meg nem azért büdös meg egészségtelen csak, mert rengeteg levegőt átáramoltatnak a rendszeren. Pangó, állandóan nedves állóvízről van szó, amiben mindenféle dolgok megtelepednek. Ha nem fertőtleníted rendszeresen és durván, akkor halálos kotyvalék lesz belőle.

Nem véletlen van plazmás meg ózonos tisztítás a lépgkondikban is, mert ha nincs, egy idő után még a levegő is rohadt büdös lesz.

Olyan volt olvasni ezt a cikket at Áderről, mintha arról regéltek volna, hogy Áder felfedezte, hogy a lópisi jó izű és ezentúl majd azt ihatunk mindannyian.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.29. 13:44:29

@arthurthedent:

"hogy a levegőből kinyert víz alapből rohadtul gusztustalan."

Nyilván a kültéri levegőben is vannak pollenek, por, füst, korom, főleg városban, de télen falun is van bőven. Ezek egy része csak drága szűrőkkel távolítható el, felületaktív anyagokkal adszorbeálható. Plusz ha ezek a kütyük elterjednek, az ásványianyag adalékokat is jó drqgan fogják árulni.

(Mi klímával fűtünk, az egyik szomszéd gázzal, de a többiek fával, ami még hagyján lenne, de többeknél megy a kályhába PET palack - naponta érzem a jellegzetes bűzét -, pozdorja bútorlap és egyéb éghető háztartási hulladék. A vizes fa us nagyon büdösen, kormolva ég. Aztán ott az avarégetés, megspékelve az előbb említett finomságokkal, mert az idióták nem fogják fel, hogy az avart ott kell hagyni, hadd jusson vissza a tápanyag a talajba.)

"Pangó, állandóan nedves állóvízről van szó, amiben mindenféle dolgok megtelepednek."

Ezekben a kütyükben nem fog pangani, de ahhoz rendszeresen és alaposan tisztítani kell őket.

Nem véletlen, hogy sivatagi felhasználásra ajánlják őket, mert ott alapból tiszta, csíramentes a levegő. Igaz, az abszolút páratartalom is alacsony, de hát süt a nap, van villany bőven. :)

Áderről azért többet feltételeztem, mint hogy bedől ennek a baromságnak. Persze neki is vhogy profilíroznia kell magát, amikir an ENSZ vagy EU klímaügyi akármijének posztjára vágyott, most meg nem dobhatja a témát, de lehetne ezt több ésszel is csinálni.

gigabursch 2023.10.29. 14:12:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Áder mindig is alacsony szintű ember volt.
Még egyetemi éveim alatt volt szerencsém beszélni vele, ill 2003-ban egy horgászverseny tőlem kettővel arrébb ült.
Az, hogy buta, az óvatos minősítés.

Bár sajnos így is kimagaslik a mezőny 95-98%-ból.
S ez már nagyobb baj.

...
Szóval amikor egy ilyen sztori elém kerül óhatatlanul is elkezdek számolni, hogy nincs-e helyiérték vagy dimenzióhiba?
Aztán meg a közgazdasági matek az nem fingfűrészelés-e?
Mostanában egyes boltok is beálltak a 10dkg-os árak feltüntetésére. Hááát... LFS a marketingeseknek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.29. 15:32:23

@gigabursch:

"Az, hogy buta, az óvatos minősítés."

Én csak most, a szóban forgó cikk olvastán jöttem rá. Igaz, korábban gyak. semmit nem olvastam tőle/róla.

"óhatatlanul is elkezdek számolni, hogy nincs-e helyiérték vagy dimenzióhiba?"

A minap én is így voltam, amikor egy írás egy műszaki adatában 3 nagyságrendnyi hiba volt. Rögtön szemet szúrt, mégis alaposan utánagondoltam, nem mégis én tévedtem-e. Persze nem.

arthurthedent 2023.10.29. 17:51:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én csak most, a szóban forgó cikk olvastán jöttem rá. Igaz, korábban gyak. semmit nem olvastam tőle/róla."

Dettó!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.30. 12:39:00

Pár napja néztem kíváncsiságból végig egy reklámot, egy szimpatikus, min. 60-as, őszes hajú férfi kínálja 39 dollárért megvételre a forradalmian új, éjjel-nappal (!!!) áramot szolgáltató találmányának részletes tervrajzát, összeszerelési útmutatóval. A találmány összes anyagköltsége 210 dollár, és egy kétbalkezes ember is fél kézzel 20 perc alatt elkészítheti. Amitől kezdve ingyen árammal fűtheti az egész házát, járathatja a mosógépet, villanysütőt, bármit. Persze nem hiányzik az ilyen átverős dolgoknál elmaradhatatlan figyelmeztetés, miszerint siessünk a megrendeléssel, még mielőtt betiltják.

Egy bevillantott képpdl azért annyit elárul, hogy egy fél gömbhéjra felszerelt talán 15-20 napelemből áll a dolog, és mint elmondja, az egész nem foglal több helyet 10-12 négyzetlábnál, ami kb. egy négyzetméter.

Eltekintve a kis felület miatti képtelenségtől, elég érdekes lehet a napelemekhez kapcsolódó elektronika. Ugyanis mivel mindegyik napelemet más szögben ér a Nap, mindegyikhez külön MPPT (maximum power point tracking) áramkör kellene, hiszen mindegyiknek máshol van az optimális munkapontja.

Mellesleg az a gyanúm, a hirdető is tudja, hogy 80-as IQ fölött senki nem dől be ennek. Valszeg úgy gondolja, sokan azért fogják megvenni, mert kíváncsiak, meddig tudott elmennu a műszaki képtelenségek összehordásában.

Áder Jánosnak kelle ajánlani a cuccot, ő felkarolná a találmányt.

arthurthedent 2023.10.30. 13:58:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mellesleg az a gyanúm, a hirdető is tudja, hogy 80-as IQ fölött senki nem dől be ennek."

Szerintem messze túlértékeled az emberiség értelmi képességeit. A modern európai lakosság mintegy 95%-a szerintem simán elhiszi, hogy működhet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.30. 14:18:56

@arthurthedent:

Ebben a 95%-ban azért szerintem sok olyan bölcsész akad, akiket tőlem eltérően minimwlis szinten sem érdekelnek műszaki témák.

Bár éppen egy érzékeny lelkű bölcsésznek kellene, hogy feltűnjenek az alkalmazott manipulációs technikák.

Szóval fene tuggya, lehet, hogy igazad van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.30. 14:34:36

Egyébként saját magamon megfigyeltem, hogy ezek az ismert és átlátszó manipulqciós technikqk akkor is működnek, ha egyrészt felismered, hogy manipulálnak, másrészt az eszeddel tudod, hogy amit állítanak, az lehetetlenség.

Valószínűleg azért működhetnek a fentiek ellenére is, mert nem is annyira tudat alatt _szeretnéd_, hogy az állítások igazak legyenek.
süti beállítások módosítása