wagmg

wagmg

Szijjártó Péter nem érti

2023. szeptember 18. - arthurthedent

Helyzetkomikum. Szijjártó Péter tanácsot ad a nagyilágnak, a politikusoknak, kioktatja a diplomatákat, mindenkit. Merthogy mind szembe jönnek vele az autópályán. Még nem vette észre, hogy mi megyünk a rossz irányba vagy csak trollkodik?

Szóval a helyzet az, hogy Szijjártó haverkodik Lavrovval. Kollégájának nevezi, mintha nem egy háborús bűnös, tömeggyilkos lenne a szervezett bűnözés által eltérített Oroszország élén. Másokat is erre buzdít. Hogy tárgyaljanak.

De most komolyan, Szijjártó olyan naív, hogy nem érti miért nem tárgyal senki Moszkva uraival? Nem érti, hogy Putyin bandája olyan szinten elveszítette a szavahihetőségét, hogy teljesen felesleges beszélni velük? Nem érti, hogy Lavrov szavai már fabatkát sem érnek? Nem érti, hogy Oroszország bármit is mondhat, bármit is aláírhat, az semmit sem ér?

Szijjártó lassan eléri, hogy Oroszország és Beloruszia után Magyarország is ebbe a helyzetbe kerüljön. Addig erőlködik, amíg velünk sem áll szóba senki. Érti vagy nem érti, én ettől aggódom.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr3018216993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.09.18. 20:52:23

Aham.
Brüsszeli kioktatás rendben van.
De a kioktatók kioktatása az nincs...

IdomitottFoka 2023.09.19. 00:58:01

@gigabursch: függetlenül prüsszeltől, szted petiminiszter egy vki a diplomáciai térben? ha ő mond vmit, akkor többiek nem unottan az orrukat piszkálják, hanem érdeklődnek? elgondolkodnak?

gigabursch 2023.09.19. 06:05:43

@IdomitottFoka:
Szerinted Gay Verhofstadt vagy éppen Ursula valaki?
Attól mert erősebb média van mögöttük, még nem lesznek valakik.
Amúgy Petike kifejezetten ügyesen és higgadtan tudta helyretenni a nem túl baráti média hiénáját is odaát az AEÁ-ban, mikor az a tetves picsa szóhoz se akarta juttatni.

arthurthedent 2023.09.19. 07:52:36

@gigabursch: A probléma ezzel, hogy a magyar kormány már évek óta mást sem csinál, mint kikér dolgokat meg tiszteletet követel. Aki tiszteletet követel azt soha nem szokták tisztelni. Sem előtte, sem utána.

IdomitottFoka 2023.09.19. 11:07:56

@gigabursch: szóval a miniszter helyretette az újságírót, azta. igazából nem vagyok tisztában a külügyminiszteri munkaköri leírással, de nem érzem fajsúlyosnak a teljesítményt. az h már Lengyelország sem vesz minket számításba, azt igen. az h a háborús bűnökkel terhelt Szerbia az egyetlen szomszédunk akikkel az ország nem balhézott össze (bár az egyetlenek, ahol magyar katonákra lőttek), azt is.

arthurthedent 2023.09.20. 08:27:59

@IdomitottFoka: "szóval a miniszter helyretette az újságírót, azta."

Nem. Szijjártó megpróbálta helyretenni az ENSZ 193 tagállamát. Elmagyarázta nekik, hogy mi az az ENSZ, mi a célja és miért kellene tárgyalásokba bocsájtkozni a Putyin rezsimmel. Annak ellenére, hogy Putyin ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben és ezért nem mehetett el az ENSZ találkozóra. :D

Komoly trollkodás, ha megpróbálod ezt úgy beállítani, mintha Szijjártó egy újságírót tett volna helyre. :D

atomic power 1986DucaDuca 2023.09.22. 20:49:22

"Szóval a helyzet az, hogy Szijjártó haverkodik Lavrovval. Kollégájának nevezi, mintha nem egy háborús bűnös, tömeggyilkos lenne a szervezett bűnözés által eltérített Oroszország élén."

Az Európai Unió Alapjogi Chartája 48. ckk:

"2. Minden bűncselekménnyel gyanúsított személyt mindaddig ártatlannak kell vélelmezni, amíg bűnösségét a törvénynek megfelelően meg nem állapították."

"De most komolyan, Szijjártó olyan naív, hogy nem érti miért nem tárgyal senki Moszkva uraival?"

Nagyon sokan tárgyalnak Moszkvával.

Június 14. és 17. között került megrendezésre a 26. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum. A négy nap alatt 130 országból több mint 17 000 résztvevő vett részt a SPIEF eseményeken offline és online formátumban egyaránt.

Vlagyivosztokban szeptember 10–13. között zajlott a VIII. Keleti Gazdasági Fórum. A Fórumon több mint 7000 résztvevő vett részt 68 országból és területről, 700 vállalat mintegy 1700 üzleti képviselőjével.

"Nem érti, hogy Putyin bandája olyan szinten elveszítette a szavahihetőségét, hogy teljesen felesleges beszélni velük?"

Az oroszok ugyanezt gondolják. "Egy hüvelyket nem fog a NATO keletre terjeszkedni." Hazudj csak, hogy ilyen ígéret nem volt. Megvan a videó, amiben Bush ezt elismeri! Ez csak egy példa!

"Nem érti, hogy Lavrov szavai már fabatkát sem érnek? Nem érti, hogy Oroszország bármit is mondhat, bármit is aláírhat, az semmit sem ér?"

Te nem éted! Amit próbálsz előadni, az csak a politikai nyugat oszágaira érvényes, többé-kevésbé. amelyek az USA befolyása alatt állnak. Erdogán példáuál kijelntette, hogy megbízik az oroszokban.
Egyébként az USA- OF is tárgyal egymással, csak nem a szemünk előtt.

arthurthedent 2023.09.24. 09:15:46

@atomic power 1986DucaDuca: "Az Európai Unió Alapjogi Chartája 48. ckk:"

Ez hatalmas duma volt. Gondolom ha a kocsmában elkezdenek bicskával szúrkálni, akkor is azt mondod, hogy a csávó bűnösségét még nem állapították meg és ezért te ártatlannak fogod tekinteni a csávót, miközben az a hasadat szúrkálja bicskával, ugye? :D

"Vlagyivosztokban szeptember 10–13. között zajlott a VIII. Keleti Gazdasági Fórum. A Fórumon több mint 7000 résztvevő vett részt 68 országból és területről, 700 vállalat mintegy 1700 üzleti képviselőjével."

Részt vettek Putyin elvtárs, aki már nem hagyhatja el az országot, mert letartóztatnák, Kim Csungacsguk az éhező korea dagadék tömeggyilkos diktátora, a kínai kommunista párt kriptaszökevény mászárosai, meg gondolom még törökország diktátora... ja, gondolom beloruszia elmebeteg COVID álló diktátora, aki már régen odaajándékozta a hazáját az oroszoknak, hogy hatalmon maradhasson.

Kifelejtettem valakit? Fidel elvtársat elásták már, nem?

"Erdogán példáuál kijelntette, hogy megbízik az oroszokban."

Ez a baj a diktatúrákkal. Egy elmebeteg marhaságait követi az egész ország, menetelnek a nyomorba.

"Te nem éted! Amit próbálsz előadni, az csak a politikai nyugat oszágaira érvényes"

Ja, ez a kriptokommunista erőlködés, hogy így nyugat meg úgy nyugat. Amit te meg az oroszok úgy hívnak, hogy "a nyugat", azt a világ úgy hívja, hogy
1) fejlett országok
2) demokratikus országok
3) szabad országok

Csak mégis ciki lenne, ha Putyinnal együtt a "szabad országokról" beszélnétek, ezért van ez a "nyugat" duma. Aztán meg pislogtok, hogy ami eddig "kelet" volt, az szép lassan "nyugat" lett. Elment felettetek az idő barátom, lassan minden ország nyugatra lesz oroszországtól. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.24. 11:59:28

"De most komolyan, Szijjártó olyan naív, hogy nem érti miért nem tárgyal senki Moszkva uraival?"

Csak a Nyugat nagyobb hatalmai, titokban:

novekedes.hu/hirek/brit-vezerkari-fonok-mindig-is-targyaltunk-moszkvaval-de-nem-fedjuk-fel-mirol

Az indexen már nem található meg az a tegnapi (09.23.) hír, miszerint Nagy-Britannia és Oroszország titkos tárgyalásokat folytat. A Google megtalálja, de rákattintva 404:

www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://index.hu/kulfold/2023/09/23/haboru-orosz-ukran-konfliktus-kijev-moszkva-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-nato-eu/nagy-britannia-es-oroszorszag-titkos-targyalasokat-folytat-ukrajnarol/&ved=2ahUKEwjzhPyB_MKBAxWQhf0HHYNGBbcQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw1BxDzFOO0nKtX3wBknqyCK

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.24. 12:08:03

"Szóval a helyzet az, hogy Szijjártó haverkodik Lavrovval. Kollégájának nevezi, mintha nem egy háborús bűnös, tömeggyilkos lenne"

Te tudhatsz valamit, amit egyetlen nyugati titkisszolgálat sem tud: hogy Lavrov háborús bűnös.

Pedig ha ezek a béna titkosszolgálatok tudnák, amit te tudsz, akkor Lavrovot most a héten New Yorkban letartóztatták volna...

Figyu, haladéktalanul tájékoztasd Pressman barátodat, hogy szóljon már az otthoniaknak, hogy gyorsan tartóztassák le Lavrovot, amíg még az USA-ban van.

atomic power 1986DucaDuca 2023.09.24. 17:30:06

@arthurthedent:

"Ez hatalmas duma volt. Gondolom ha a kocsmában elkezdenek bicskával szúrkálni, akkor is azt mondod, hogy a csávó bűnösségét még nem állapították meg és ezért te ártatlannak fogod tekinteni a csávót, miközben az a hasadat szúrkálja bicskával, ugye? :D"

Gyermeteg hasonlat! Nekem, mint a szurkálást elszenvedőnek egyételmű, hogy ki a bűnös. Büntetjog szempontból azonban ez mindaddig csak megalapozott gyanú, amíg a feljelentés, nyomozás, majd a vádirati tényállás alapján lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeképpen a bíróság jogerős ítéletben állapítja meg a bűnösséget. Addig bármi lehetséges elvileg. Még az is, hogy a kocsmatöltelékek ellenem tanúskodnak!
A Mỹ Lai-i mészárlás során mintegy 500 polgári áldozatot öltek meg amerikai katonák válogatott kegyetlenséggel 1968-ban Vietnamban. Sok tanú, bizonyíték volt a bűncselekménysorozatra, 44 katonát vádoltak meg az elkövetéssel és annak eltussolásával, mégis csak egyetlen elmarasztaló ítéletet hoztak. A túlnyomó többség azért úszhatta meg a felelősségrevonást, mert a bűntársak és egyéb bajtársak összezártak, vallomásaikkal védelmezték az elkövetőket és önmagukat.
Egyébként nincs egyetlen olyan nemzetközi törvény, dokumentum vagy szerződés, amelyik valamennyi háborús bűncselekményt kodifikálná.

A Nemzetközi Büntetőbíróság bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. A bíróság érvelése szerint az orosz vezető nem élt a jogával, hogy megállítson másokat, akik gyermekeket deportáltak. Ugyanezzel a gyanúval az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

A nemzetközi jog szerint hábos bűncselekmény egy katonailag megszállt terület lakosságának bántalmazása, meggyilkolása, vagy deportálása rabszolga koncentrációs táborokba.

Most már csak azt kellene bizonyítani, hogy az orosz vezető és a gyemekjogi biztos koncentrációs táborba juttatta a gyerekeket a háborús övezetből.

„Nagyszerű, hogy a nemzetközi közösség értékelte azt a munkát, amellyel az országunk gyermekeit segítjük: hogy nem hagyjuk őket háborús övezetekben, hogy biztonságos helyre visszük őket, hogy jó körülményeket biztosítunk számukra, hogy szerető, gondoskodó emberekkel vesszük körül őket” – reagált gúnyosan a hírre Lvova-Belova.

"Szóval a helyzet az, hogy Szijjártó haverkodik Lavrovval. Kollégájának nevezi, mintha nem egy háborús bűnös, tömeggyilkos lenne a szervezett bűnözés által eltérített Oroszország élén."

Ha az orosz vezető tömeggyilkos, akkor ez igaz egy sor amerikai vezetőre is. Ne legyen kettős mérce!

"Részt vettek Putyin elvtárs, aki már nem hagyhatja el az országot, mert letartóztatnák, Kim Csungacsguk az éhező korea dagadék tömeggyilkos diktátora, a kínai kommunista párt kriptaszökevény mászárosai, meg gondolom még törökország diktátora... ja, gondolom beloruszia elmebeteg COVID álló diktátora, aki már régen odaajándékozta a hazáját az oroszoknak, hogy hatalmon maradhasson."

Ez négy oszág. Mi van a többi 134-el? Ennyire nem lehetsz pitiáner!

"Te nem éted! Amit próbálsz előadni, az csak a politikai nyugat oszágaira érvényes"

Amit te meg az oroszok úgy hívnak, hogy "a nyugat", azt a világ úgy hívja, hogy
1) fejlett országok
2) demokratikus országok
3) szabad országok

A 2. és a 3. pont, "hála" az idióta szélsőliberális nyugati elitnek, egy ideje már erősen kérdőjeles.

"Csak mégis ciki lenne, ha Putyinnal együtt a "szabad országokról" beszélnétek, ezért van ez a "nyugat" duma. Aztán meg pislogtok, hogy ami eddig "kelet" volt, az szép lassan "nyugat" lett."

Ezzel egyetértek! Amt sokág csodáltunk okkal vagy ok nélkül naívan a Nyugatban még a "vasfüggöny" idején, az mind eltűnőben van. Sok étéket ezek közül ma má a Kelet képvsel. Olyan emberek, akik korábban csak szidták, jó esetben kinevették a keletet különböző okok miatt, ma már érdeklődéssel, szimpátiával fordulnak a Keletre, mert nem hiszik el azt, amit a nyugati fősodor média sulykol nap mint nap az embereknek.

"Elment felettetek az idő barátom, lassan minden ország nyugatra lesz oroszországtól."

Azért nem kell ennyire kétségbe esned, hogy ilyen szamáságokat írjál! A politikai Nyugat súlya folyamatosan csökken a világban. Sajnos! Mert mi is a részei vagyunk.

arthurthedent 2023.09.25. 08:43:31

@atomic power 1986DucaDuca: "Gyermeteg hasonlat! Nekem, mint a szurkálást elszenvedőnek egyételmű, hogy ki a bűnös. Büntetjog szempontból azonban ez mindaddig csak megalapozott gyanú, amíg a feljelentés, nyomozás, majd a vádirati tényállás alapján lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeképpen a bíróság jogerős ítéletben állapítja meg a bűnösséget."

Gyermeteg hasonlat, nemzetközi kontextusban nincs "büntetőjog", nincs "megalapozott gyanú", "feljelentés" vagy "nyomozás". Nincs "vádirat" sem. Ezek csak egy-egy országon belül vannak. :D

arthurthedent 2023.09.25. 08:46:56

@atomic power 1986DucaDuca: "Azért nem kell ennyire kétségbe esned, hogy ilyen szamáságokat írjál! A politikai Nyugat súlya folyamatosan csökken a világban. Sajnos! Mert mi is a részei vagyunk."

Tényleg? Miért? Mert például az szovjet csatlósállamok ma már a te általad "nyugatnak" nevezett blokkhoz tartoznak? Mert széthullott a szovjetúnió? Mert az oroszok már észak koreában kuncsorognak lőszerért? Mert india már nem orosz fegyvereket akar venni?

Mégis mi a franctól csökken a nyugat befolyása, mert az indiaiak legyőzték az űrversenyben az oroszokat? :D

arthurthedent 2023.09.25. 08:57:08

@atomic power 1986DucaDuca: "Sok étéket ezek közül ma má a Kelet képvsel."

Tényleg? Melyik értékeket képviseli oroszország? Vagy beloruszia? Mi az, amiben felnézünk rájuk? Polóniummal intézik a politikát, az valami, amire fel lehet nézni? Atomfegyverrel fenyegetőznek miközben arról hadoválnak, hogy ők mennyire a béke pártján vannak? Nem tudnak autót gyártani, de büszkék az iparukra? Elégették egy év alatt a tankjaik felét, szézezrek haltak meg a katonáik közül?

Az az érték, hogy a szegény vidékeik kisebbségeit küldik a húsdarlóba? Az az érték, hogy olyan korruptak, ami a világon sehol máshol elő nem fordulhat?

Az az érték, hogy az ukránokat akarják kipusztítani miközben szerintük nincsenek is ukránok? Az oroszokat akarják megvédeni az ukránok ellen, akik szerintük valójában oroszok? Ez az elmebaj, ez lenne az érték?

Egy KGB ügynök a nyakukra ült és akire ránéz az összekulázza magát félelmében egyenes adásban a TV-ben? A cárjuk azt sem tudja mi az az internet, nem használja, nem tudja, hogy az egész rohadt bolygó rajta röhög?

Az oroszok nem tudtak sültkrumplit tenni a moszkvai szendvicsezőbe, ez lenne az érték? Egymillió fiatal férfi menekült el egy 140 milliós országból hároim hónap alatt. Ez az érték?

arthurthedent 2023.09.25. 09:03:53

@atomic power 1986DucaDuca: "ma már érdeklődéssel, szimpátiával fordulnak a Keletre, mert nem hiszik el azt, amit a nyugati fősodor média sulykol nap mint nap az embereknek"

Tökéletesen mellékes, hogy az emberek egy része mit hisz el vagy mit nem hisz el. Az emberek közül rengetegen fordulnak gyógyító kristályokhoz, életenergiához, köpüléshez, meg a fene tudja még mihez nem, mert ostobák.

Csak, hogy értsd: az emberek egy igen jelentős csoportja úgy gondolja, hogy ha egy pohár bor felett elmormolnak pár latin szót, akkor az istenvérré alakul és ha azt megisszák, akkor örök élethez jutnak. Ha ropi felett mormolják el ezeket a latin varázsigéket, akkor az istenhússá alakul, amit meg kell enni, mert az isten, aki valójában a saját fia, imádja azokat az embereket, akik a húsát eszik. Sőt, csak azokat imádja, akik a húsát eszik, és ezt tudjuk, mert egy könyvbe leírta egy ismeretlen szerző.

Akkor most számít, hogy az emberek egy része mit hisz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.25. 09:16:28

@arthurthedent:

"nemzetközi kontextusban nincs "büntetőjog", nincs "megalapozott gyanú", "feljelentés" vagy "nyomozás". Nincs "vádirat" sem. Ezek csak egy-egy országon belül vannak. :D"

Szóval azt állítod, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság minden jogi normának fittyet hányva működik?

atomic power 1986DucaDuca 2023.09.25. 20:02:08

@arthurthedent:

„Gyermeteg hasonlat, nemzetközi kontextusban nincs "büntetőjog", nincs "megalapozott gyanú", "feljelentés" vagy "nyomozás". Nincs "vádirat" sem. Ezek csak egy-egy országon belül vannak. :D”

Ki kell, hogy ábrándítsalak! Minden kódifikálva van a Nemzetközi Büntetőbíróság működésében, amit felsoroltál!

A főügyészség a (Nemzetközi Büntetőbíróság egyik testülete) a hozzá eljuttatott információ értékelése után megindítja a NYOMOZÁST és a BÜNTETELJÁRÁST A határozathozatal során a főügyész figyelembe veszi, hogy a birtokában lévő adatok alapján ALAPOSAN FELTEHETŐ-e, hogy a Bíróság joghatósága alá tartozó bűntettet követtek vagy követnek el, büntetőjogi felelősség fennáll-e, és ennek során egyaránt megvizsgálja a bűnösség mellett és a bűnösség ellen szóló bizonyítékokat.

„Nincs "vádirat" sem.”

Csak vádlott, vádirat, tényállás nélkül, igaz?

A főügyész három feljelentés esetén indíthat NYOMOZÁST:

„- ha egy tagállam jelent neki egy helyzetet;
- ha az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa jelent neki egy helyzetet, amely a nemzetközi békét és biztonságot fenyegeti, annak elhárítása érdekében,
- vagy ha az Tárgyalás Előkészítő Tanács felhatalmazza őt, hogy más forrásokból, például magánszemélyektől vagy nem kormányzati szervezetektől kapott információk alapján nyomozást indítson.”

Az Egyesült Nemzetek Rómában megtartott Diplomáciai Konferenciáján elfogadott Statútum 58. cikke:

„2. A főügyész megkeresése a következő adatokat tartalmazza:

(d) Azon bizonyítékok és egyéb információk összefoglalását, amelyek alátámasztják annak az ALAPOS GYANÚJÁT, hogy az adott személy a bűntetteket elkövette;„

„Mégis mi a franctól csökken a nyugat befolyása, mert az indiaiak legyőzték az űrversenyben az oroszokat? :D”

A Nyugat jelenleg még erős civilizáció, de viszonylagos súlya csökken, s ez a tendencia feltehetően a jövőben is folytatódni fog. A Nyugat befolyása, népességszámát, gazdasági és katonai erejét tekintve egyaránt visszaszorulóban van:

A nyugati kultúrát gyengíti, hogy központi összetartó eleme, a kereszténység gyengül. A kereszténység talajvesztése veszélyezteti a nyugati civilizáció jövőjét. A kultúraváltás jellemző tünete az eszetlen genderizmus, és eltérő kultúrájú tömegek befogadása. Ezzel szemben Keleten és a globális Délen őrzik a kulturális identitást, nemzeti értékeket, hagyományos családmodellt.
A nyugat értékvesztése szembeszökő a szólás-vélemény- és sajtószabadság szűkülése terén. Erodálódott a szavahihetősége, bizalmi tőkéje. Nem vállalja a nézetek összeütközését a médiában, nagy a cenzúra. Ma már ott tartunk, hogy egy amerikai riportert (Tucker Carlson) az amerikai komány megakadályozott abban, hogy az orosz elnökkel interjút készítsen. pedig anno pont a sajtószabadság volt az egyik olyan dolog, ami miatt írigyeltük a Nyugatot. Ez a nyíltság ma már a múlté!

www.silkroadbriefing.com/news/2023/03/27/the-brics-has-overtaken-the-g7-in-global-gdp/
www.statista.com/chart/30638/brics-and-g7-share-of-global-gdp/

arthurthedent 2023.09.25. 22:11:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Szóval azt állítod, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság minden jogi normának fittyet hányva működik?"

Gyermeteg próbálkozás szalmabáb érvelésre.

arthurthedent 2023.09.25. 22:15:09

@atomic power 1986DucaDuca: "amelyek alátámasztják annak az ALAPOS GYANÚJÁT"

A szavak léteznek, de azért azt tudod, hogy ez nem az az alapos gyanú,ugye? :D

"ha az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa jelent neki egy helyzetet, amely a nemzetközi békét és biztonságot fenyegeti, annak elhárítása érdekében"

Ennek meg mi a fene köze van a büntetőjoghoz? :D Te rohadtul összekevered a dolgokat. ;)

arthurthedent 2023.09.25. 22:21:55

@atomic power 1986DucaDuca: "A nyugati kultúrát gyengíti, hogy központi összetartó eleme, a kereszténység gyengül. A kereszténység talajvesztése veszélyezteti a nyugati civilizáció jövőjét."

Ja, hogy ha azt hiszed, hogy a nyugati kultúra az nem más mint a kereszténység, akkor tényleg gyengül. Csakhogy a nyugati kultúra nem a kereszténység, a kereszténység az egy vallás, nem kultúra. A nyugati kultúra köszöni szépen jól megvan a kereszténység nélkül is.

Megpróbálom megfogalmazni úgy, hogy értsd: nem a latin imádságoktól működik a tévéd meg a számítógéped, hanem a tudománytól. Nem a szenteltvíz segít a gyógyításban, hanem a tudomány. A bíróságon nem a tízparancsolat alapján döntenek és senkit sem köveznek meg. Nem kecskét áldozunk a szárazság ellen, hanem locsolunk. Műtrágyát használunk nem esőtáncot járunk.

Ez európa, amiről te beszélsz azt úgy hívják, hogy sötét középkor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.26. 05:53:29

@arthurthedent:

"Gyermeteg próbálkozás szalmabáb érvelésre."

Igazad van, @atomic power 1986DucaDuca: tételesen bizonyította, hogy az általam is kifogásolt állításod hazugság. Köszönöm, hogy ezt most te is elismerted. Respect!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.26. 09:17:53

@arthurthedent:

A mellébeszélésed felér a korábbi beismerő vallomásod megerősítésével.

atomic power 1986DucaDuca 2023.09.26. 21:07:54

@arthurthedent:

"Csakhogy a nyugati kultúra nem a kereszténység, a kereszténység az egy vallás, nem kultúra."

Nem a hitbéli kereszténységről van szó, hanem a keresztény kultúráról, ami létezik. Más dolog a keresztény kultúra és más a személyes hit. A kereszténység világtörténelmi innováció volt, mely megváltoztatta a történelem menetét. Ennek kicsúcsosodása volt az európai közösség alapjainak lerakása keresztény politikusok által.

A keresztény kultúra étékei: szolidaritás, szeretetszolgálat, felebaráti szeretet, a család és a házasság hagyományos értékei, az igazságkeresés, a béke képviselete, amelyek nem jellemzőek a woke-ideológiára, a szélsőséges liberalizmusra.

A társadalom minden szintjét máig áthatják a keresztény alapértékek – akár tudatosan, akár tudattalanul, de még akkor is, amikor ezekkel szemben foglalnak egyesek állást.
Az ünnepeink, az időszámításunk, az oktatási rendszerünk, a toleranciánk, az emberek egyenlőségébe és egyszeriségébe vetett hitünk, a fejlődésébe vetett bizalmunk a keresztény tanítást előfeltételezik.

Európában hagyományosan még az ateisták is keresztények abban az értelemben, hogy mentalitásban, kulturális értelemben az európai ember része a keresztény gondolkodás, világszemlélet. Ha valaki európaiként megpróbál függetlenedni a keresztény kultúrától, az onnantól kezdve megszűnik európainak lenni.

"Megpróbálom megfogalmazni úgy, hogy értsd: nem a latin imádságoktól működik a tévéd meg a számítógéped, hanem a tudománytól. Nem a szenteltvíz segít a gyógyításban, hanem a tudomány. A bíróságon nem a tízparancsolat alapján döntenek és senkit sem köveznek meg. Nem kecskét áldozunk a szárazság ellen, hanem locsolunk. Műtrágyát használunk nem esőtáncot járunk."

Ez egy közhelyes gondolkodás ételmetlen szószapoítással fűszeezve. A kultúának csak egy szegmense a tudomány. A kultúrát nem lehet csak technokrata dimenzióban tárgyalni! A műveltség, a szellem étékek, a szokások, a művészetek, az ekölcs is a kultúra része, melyek hatással vannak a fejlődésre.

Egyoldalúan látod a világot! Nem kicsit, nagyon!

arthurthedent 2023.09.26. 21:44:25

@atomic power 1986DucaDuca: "A keresztény kultúra étékei: szolidaritás, szeretetszolgálat, felebaráti szeretet, a család és a házasság hagyományos értékei, az igazságkeresés, a béke képviselete"

Fogalmad sincs mi az a kereszténység, de ezerrel hirdeted róla a közhelyeket. A kereszténység első és legfontosabb értéke, ami alapján eldől, hogy a menyországba jut -e valaki vagy a pokolba az az istenhit.

Aki hisz, az a menyországba kerül, függetlenül a szolidaritástól, a "szeretetszolgálattól" meg felebaráti szeretettől, minden ilyesmi demagóg dumától. Javaslom, hogy olvasd el a bibliát, legalább az újszövetséget utána kezdheted terjeszteni, hogy mi is az a kereszténység.

"a család és a házasság hagyományos értékei"

Baromság, a kereszténység "választott család" típusú vallás. A keresztények atyámnak nevezik az papot, szentatyának a pápát, apjuknak tekintik istent, testvéreiknek a többi keresztényt. Jézust amikor kihívják, hogy itt a családod ki sem megy hozzájuk, azt mondja, hogy itt van az én családom. A születés szerinti család nem számít, a házasság sem számít. Isten számít.

arthurthedent 2023.09.26. 21:53:34

@atomic power 1986DucaDuca: "Ez egy közhelyes gondolkodás ételmetlen szószapoítással fűszeezve. A kultúának csak egy szegmense a tudomány."

Ha tudnál figyelmesen olvasni, akkor látnád, hogy én sohe nem állítottam ennek az ellenkezőjét. Annyit állítottam, hogy a tudomány EREDMÉNYEI az európai kultúra meghatározó részei. Pláne a kereszténységgel összevetve.

Mondok egy példát. talán megérted: Jézus azt mondja a bibliában, hogy bármit a szánkba veszünk az nem okozhat bajt, mert az, ami a szájon kijön a veszélyes. Beteget is gyógyít, mégpedig úgy, hogy kiűzi a démont az eszelősből.

A tudomány ellenben azt mondja, hogy vannak vírusok, baktériumok és mérgek, nincsenek viszont démonok. Európában az a kultúra, hogy orvosok gyógyítanak gyógyszerekkel és ha egy orvos nekiáll azt terjeszteni, hogy a betegséget nem baktériumok, hanem démonok okozzák, akkor attól elveszik a gyógyítás jogát.

"A kultúrát nem lehet csak technokrata dimenzióban tárgyalni! A műveltség, a szellem étékek, a szokások, a művészetek, az ekölcs is a kultúra része, melyek hatással vannak a fejlődésre."

Igem, és mindezeknél sokkal, de sokkal nagyobb hatással van ránk az, amit a tudomány elért. A kultúra tartalmazza a vallás elemeit, de ha nekiállsz megkövezni a szomszédot amiért vasárnap dolgozik, akkor lecsuknak. Nem a biblia alapján gondolkodunk, nem a bibliában keressük a megoldást, nem a biblia erkölcsei alapján élünk. Ha úgy tennénk a rabszolgaság elfogadott lenne, a gyerekeidet eladhatnád és a házasságtörőket megölnék. A rabszolgatartás magyarországon bűn, a házasságtörés nem az.

arthurthedent 2023.09.26. 22:00:17

@atomic power 1986DucaDuca: "A társadalom minden szintjét máig áthatják a keresztény alapértékek – akár tudatosan, akár tudattalanul, de még akkor is, amikor ezekkel szemben foglalnak egyesek állást."

Ostobaság. A tízparancsolatból hetet figyelmen kívül hagyunk, hármat, amit megtartunk minden kultúra megtartott, nem csak a keresztények.

"Az ünnepeink, az időszámításunk,"
Hagyományőrzés, nem sok köze van a keresztény értékekhez. Amúgy meg jórészt a keresztények által átvett dolgok ezek.

"az oktatási rendszerünk,"
Nem sok köze van a kereszténységhez, azon kívül, hogy régen mindenbe, így az oktatásba is beleszóltak a keresztények. De például ma már nők taníthatnak férfiakat, nem úgy, mint a kereszténység idejében.

"a toleranciánk,"
A kereszténységnek semmi köze nincs a toleranciához. Soha nem volt keresztény szabály bárkinek a tolerálása. Jézus nem azt mondta, hogy toleráld a másik embereket, azt mondta, hogy szeresd az ellenséged.

"az emberek egyenlőségébe"
Nem keresztény találmány, ezren feltalálták máshol. Amúgy meg a kereszténység eredetileg nem mondja, hogy az emberek egyenlőek, azt mondja, hogy a szolgáknak engedelmeskedniük kell az uraiknak.

"és egyszeriségébe vetett hitünk, a fejlődésébe vetett bizalmunk a keresztény tanítást előfeltételezik."
A kereszténység mindig is tagadta, hogy az emberek fejlődnének.

atomic power 1986DucaDuca 2023.09.27. 22:06:03

@arthurthedent:

„Fogalmad sincs mi az a kereszténység, de ezerrel hirdeted róla a közhelyeket. A kereszténység első és legfontosabb értéke, ami alapján eldől, hogy a menyországba jut -e valaki vagy a pokolba az az istenhit.”

Először is nem a kereszténységről, mint vallásról beszéltem, hanem keresztény kultúráról. A kultúra és a vallás kölcsönösen egymásra utalt, egyik sem fejlődhet, maradhat fenn tartósan a másik nélkül, de nem ugyanaz. Átfogó megközelítéssel azonban a keresztény kultúra nem értelmezhető keresztény hit nélkül: a kultúra a hitből sarjadt ki. Évszázadok hagyománya és mély egyéni meggyőződés hatja át Dante vagy Bach műveit és teszi az Isteni színjátékot vagy a Máté-passiót teológiai művé.

„Aki hisz, az a menyországba kerül, függetlenül a szolidaritástól, a "szeretetszolgálattól" meg felebaráti szeretettől, minden ilyesmi demagóg dumától.”

A középkori kereszténység egyik nagy hatású egyénisége Assisi Szent Ferenc, aki szegénységgel és jósággal kísérelte meg átültetni a valóságba a lemondásnak és a szegények szolgálatának Krisztus ideálját Még ebben az évszázadban az egyház szervezetté tette a szegényápolást. A kolostorok és székesegyházak mellett egymás után épültek az ún. menedékházak. Külön menedékházakat építettek a szegényeknek, a betegeknek, az öregeknek és az árváknak. A betegek számára épített menedékházakban szerzetesek végezték a betegápolást, akik a ragályos betegek számára külön kórházakat állítottak fel. A szegényeket nemcsak a menedékházakban, hanem alamizsnálkodással is istápolták. Ezzel nem számolta fel az egyház a társadalmi ellentmondásokat, de az abból adódó szociális igazságtalanságot kétségtelenül csökkentette.

Neked ez demagóg duma, az akkor élő szegényeknek „megváltás” lehetett.

A 19. században, a katolikus egyház az alsóbb néprétegek felé orientálódott. Több államban a kormányok egyre liberálisabbak és antiklerikálisak lettek, melyeket főleg a középosztály támogatott. A pápaság konfrontálódott a nacionalista és liberális kormányzatokkal, de a tömegek támogatták, ahol a katolikus véleményre fogékonyak voltak. A katolikus egyház egyre inkább szociális beállítottságú lett, hisz meg kellett értenie a tömegek érdekeit. A 19. század végén két irányzat létezett: egy liberálisabb katolikus felfogás és egy antiliberális, amely szociálisan sokkal érzékenyebb volt.

„Javaslom, hogy olvasd el a bibliát, legalább az újszövetséget utána kezdheted terjeszteni, hogy mi is az a kereszténység.”

Nagyjából felsoroltam, hogy mit tartok keresztény kulturális örökségnek.

„Baromság, a kereszténység "választott család" típusú vallás. A keresztények atyámnak nevezik az papot, szentatyának a pápát, apjuknak tekintik istent, testvéreiknek a többi keresztényt. Jézust amikor kihívják, hogy itt a családod ki sem megy hozzájuk, azt mondja, hogy itt van az én családom. A születés szerinti család nem számít, a házasság sem számít. Isten számít.”

atomic power 1986DucaDuca 2023.09.27. 22:06:34

@arthurthedent:

Nem az ókorban élünk! Az egyházban a 20. században egyre jobban felértékelődött a házasság és a család jelentősége. A múltban a teológia valóban aláértékelte a házasságot. Szerepét elsősorban az utódnemzésben látta. Napjainkra - szemben a korábbi szemlélettel, amely a házasságot csupán egyfajta szerződésnek tekintette, előtérbe került az a felfogás, amely azt életre szóló szövetségnek tekinti. A döntő fordulatot a II. Vatikáni zsinat hozta el, amely tematikusan is foglalkozott a családdal mint az emberiség életének egyik legfontosabb területével. A zsinat szerint a házasság egy férfi és egy nő életre szóló szeretetközössége.

VI. Pál pápa 1973-ban létrehozta a Családok Pápai Bizottságát, amelyet 1981-ben II. János Pál pápa a Család Pápai Tanácsává alakított át. A Tanács feladatai: a családok lelkipásztori kísérése a különböző élethelyzetekben, az élet védelme, a családok teológiájának és lelkiségének előmozdítása. 1994-ben az ENSZ családévéhez csatlakozva II. János Pál megszervezte a Családok Világtalálkozóját, amelyet azóta három évente rendeznek meg. Mottója: „Felépíteni a legkisebb demokráciát a társadalom szívében”.

„Ha tudnál figyelmesen olvasni, akkor látnád, hogy én sohe nem állítottam ennek az ellenkezőjét. Annyit állítottam, hogy a tudomány EREDMÉNYEI az európai kultúra meghatározó részei.”

A tudományos-technikai vívmányokon kívül semmi mást nem neveztél meg a kultúra részeként.

„Mondok egy példát. talán megérted: Jézus azt mondja a bibliában, hogy bármit a szánkba veszünk az nem okozhat bajt, mert az, ami a szájon kijön a veszélyes. Beteget is gyógyít, mégpedig úgy, hogy kiűzi a démont az eszelősből. A tudomány ellenben azt mondja, hogy vannak vírusok, baktériumok és mérgek, nincsenek viszont démonok. Európában az a kultúra, hogy orvosok gyógyítanak gyógyszerekkel és ha egy orvos nekiáll azt terjeszteni, hogy a betegséget nem baktériumok, hanem démonok okozzák, akkor attól elveszik a gyógyítás jogát.”

Ez elég gyermekded hasonlat! Összevetni egy ókori környezetben íródott művet a mai modern orvostudománnyal. A Biblia olyan időszakban íródott, amikor a gyógyítás nem csupán a testi tünetek kezelését jelentette, hanem kezelésként egy-egy szentély felkeresése is javasolt volt. A gyógyítás része volt az isten által diktált szertartások, rituálék, tisztító fürdők. A gyógyítás része volt az alvás során isten megjelenésében való hit, aki a beteg testrész megérintésével meggyógyít. A gyógyítás mágikus és vallási gyakorlaton alapult.

arthurthedent 2023.09.28. 08:03:38

@atomic power 1986DucaDuca: "Nem az ókorban élünk! Az egyházban a 20. században egyre jobban felértékelődött a házasság és a család jelentősége."

És a papok mára internetet is használnak. Meg mobiltelefont. Meg mikrofont a misén. Csakhogy ezek nem az egyház, nem a kereszténység eredményei, ezeket a világi társadalom fejlődése, változása, eredményei kényszerítették ki.

Nem mondhatod, hogy a mikroprocesszor a keresztény kultúra része, hiszen a 20. században az egyház aktívan használ számítógépeket.

arthurthedent 2023.09.28. 08:07:03

@atomic power 1986DucaDuca: "Ez elég gyermekded hasonlat! Összevetni egy ókori környezetben íródott művet a mai modern orvostudománnyal. "

Bármit össze lehet vetni bármivel, azt mondani, hogy az érved gyermekded valójában nem érv. Te mondtad, hogy a MAI világ a kereszténységre épül, a MAI kultúra a kereszténységre épül. Ezért a MAI orvostudományt tudom példának hozni. Te hoztad fel a MAI európát, innentől ne nyafogj, hogy a MAI orvostudományt hasonlítom a vallással.

Ha azt írtad volna, hogy a középkori európa a kereszténységre épül, akkor középkori példákat hoztam volna és igazat adtam volna neked.

arthurthedent 2023.09.28. 08:17:33

@atomic power 1986DucaDuca: "A tudományos-technikai vívmányokon kívül semmi mást nem neveztél meg a kultúra részeként."

Az érvelés úgy működik, hogy ha ellenpéldát mondasz, akkor nem kell minden mást felsorolni. Ha azt mondod, hogy minden hattyú fehér nekem elég felhozni egyetlen fekete hattyút, nem kell előhoznom az összes fehéret, ugye?

Hozhattam volna a sportot, egy halom irodalmi művet, egy halom zenét, de mivel ezeket nem tartom olyan jó példának nem hoztam fel őket. Nincs szükségem ilyenekre.

Amiről te beszélsz, a kereszténység a művészetekben, irodalomban, zenében, festészetben, satöbbi, az viszont sima trollkodás. Azt mondod, hogy a MAI európa a keresztény kultútára épül és felhozod Bach-ot meg Dantét. Bach 1750-ben meghalt, Dante 1321-ben meghalt. Hétszáz éve...

Senki sem tagadta, hogy 700 éve az európai kultúra a kereszténységre épült. Senki sem tagadja, hogy a mai európai kultúra a régi európai kultúrára épül. Csakhogy mára annyi mindent raktak a kultúrára, ami nem a kereszténységre épül, hogy butaság lenne a kereszténységgel magyarázni Európát.

arthurthedent 2023.09.28. 08:38:03

@atomic power 1986DucaDuca: "Átfogó megközelítéssel azonban a keresztény kultúra nem értelmezhető keresztény hit nélkül: a kultúra a hitből sarjadt ki."

Természetesen minden, amivel a kereszténység valaha előjött tökéletesen értelmezhető hit nélkül is. Sőt, igazából ha értelmezni akarod, elfogultságtól mentesen, szabadon gondolkodva értelmezni, akkor a hit csak akadályoz.

Ez egyébként megiont csak egy elterjedt trollkodás a vallásos emberektől: amikor kifogynak az érvekből, akkor azt szokták mondani, hogy te ezt nem értheted, mert te nem hiszel benne.

Gondolod, hogy csak a nácik képesek megérteni, mi az a nácizmus? Csak a pogányok képesek értelmezni, hogy mi az a pogányság? Csak a rákos betegek írhatnak a rákról orvosi szakkönyveket?

És nem, a kultúra nem a hitből "sarjadt ki". A hit volt az, ami akadályozta a kultúra fejlődését évszázadokon keresztül. A hit a gondolkodás feladása, aki hisz, annak nincs szüksége, sőt egyenesen tilos gondolkodni bizonyos dolgokon.

Nem mondhatod, hogy a kultúra abból sarjad ki, hogy elhatározzuk bizonyos dolgokról, hogy nem gondolkodunk róluk, sőt megöljük azokat, akik megpróbálják ezeket végiggondolni.

atomic power 1986DucaDuca 2023.09.28. 22:52:59

@arthurthedent:

"És a papok mára internetet is használnak. Meg mobiltelefont. Meg mikrofont a misén. Csakhogy ezek nem az egyház, nem a kereszténység eredményei, ezeket a világi társadalom fejlődése, változása, eredményei kényszerítették ki."

Elég furcsa lenne, ha az egyház, egy vallás technka vívmányokat fejlesztene ki. Ennek még a felvetése is méltatlan, bármlyen céllal teszed. Talán azt akarod állítani, hogy én ezt vélelmeztem? Látszik, hogy semmit sem értettél meg abból, amit keresztény kultúrának, örökségnek tartunk. Egyrészt folyamatosan összemosod a vallást a kultúrával, másrészt képtelen vagy figyelembe venni, hogy maga a vallás is változott hosszú töténelme folyamán. Már az Újszövetség is máshogy írja le pl. a felebaráti szeretetet, mint az Ószövetség:

Jézus: „Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyûlöld ellenségedet. Én pedig
azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözôitekért”

"A kereszténységnek semmi köze nincs a toleranciához. Soha nem volt keresztény szabály bárkinek a tolerálása."

Az 1500 előtti nyugati kereszténység a világtörténelem egyik legintoleránsabb felekezete volt.
Elviselte többé-kevésbé a zsidókat, mert azok szerepet játszottak az egyház jövőképében, de gyűlölte és félte az iszlámot, s mikor lehetett, az elpusztítására tört. elfeledkezve azokról, akik az Ó- és főleg az Újszövetség szövegében a tolerancia és a felekezetek békés együttélése mellett kerestek érveket.
Nem lehet azt állítan, hogy a Biblia a kezdetektől napjainkig az intolerancia eszköze lett volna. Itt is lényeges különbség van az Ószövetség és az Újszövetség között. Az újkor évszázadaira pedig az a lényeges változás, hogy a tolerancia és a pluralitás értékként való elismerése megtötént a felekezetek közötti érintkezésben is.

"Jézus nem azt mondta, hogy toleráld a másik embereket, azt mondta, hogy szeresd az ellenséged."

Nem egészen:

János 13:34

"Új parancsolatot adok nektek: szeressétek egymást. Ahogy én szeretlek titeket,a ti is úgy szeressétek egymást."

Kolosszé 3:13

"Továbbra is viseljétek el egymást, és készségesen bocsássatok meg egymásnak,a még akkor is, ha valakinek van oka a panaszra.b Jehova* is készségesen megbocsátott nektek, ezért ti is tegyetek így."

"Nem mondhatod, hogy a mikroprocesszor a keresztény kultúra része, hiszen a 20. században az egyház aktívan használ számítógépeket."

Annak ellenére sem mondok ilyet, hogy az egész mondat nélkülözi az elemi logikát! Sőt annak ellenére sem mondok ilyet, hogy a mai technikai vívmányok nem jöhettek volna létre, ha sok keresztény tudós nem teremti meg a modern természettudományok alapjait, mint Napier, Galilei, Kepler, Boyle, Newton, Linné. Euler, Faraday, Morse, Herschel, Joule, Mendel, Pasteur, Maxwell, Caver, Leavitt, Lumsden, Wernher von Braun, Heisenberg.

atomic power 1986DucaDuca 2023.09.28. 22:53:28

@arthurthedent:

"Te hoztad fel a MAI európát, innentől ne nyafogj, hogy a MAI orvostudományt hasonlítom a vallással."

Ez elégggé nonszensz! Még azt sem mondhatom, hogy ne hasonlítsd össze az almát a körtével, mert ott legalább mindkettő gyümölcs. Vallást vallással lehet összevetni, tudományt pedig tudománnyal. Persze te mindent megengedsz magadnak, csak éppen irreleváns eredményekre jutsz. A vallás a hiten alapszik, a tudomány pedig bizonyított ismereteken.

"Ha azt írtad volna, hogy a középkori európa a kereszténységre épül, akkor középkori példákat hoztam volna és igazat adtam volna neked."

Igen, a kereszténység, mint központi összetartó erő azóta megyengült. Ezzel kezdtem. A kérdés az, hogy mi az az integráló erő, ami a modern nyugati társadalmakat összetartja egy poszt- keresztény korszakban. Genderizmus, tetszés szerint variálható családmodell , nem, woke ideológia, willkommenskultur, multikulti, nyílt társadalom? Egy lyen társadalomban mi fogja garantálni a biztonságot? Minden plurális társadalomnak szüksége van egyesítő kötelékre. A keresztény kultúra és erkölcs ignorálása pont ezt a köteléket szünteti meg.

"Amiről te beszélsz, a kereszténység a művészetekben, irodalomban, zenében, festészetben, satöbbi, az viszont sima trollkodás. Azt mondod, hogy a MAI európa a keresztény kultútára épül és felhozod Bach-ot meg Dantét. Bach 1750-ben meghalt, Dante 1321-ben meghalt. Hétszáz éve..."

A múltat végképp eltörölni,
Rabszolga-had, indulj velünk!
A Föld fog sarkából kidőlni,
Semmik vagyunk, s minden leszünk!

"Senki sem tagadta, hogy 700 éve az európai kultúra a kereszténységre épült. Senki sem tagadja, hogy a mai európai kultúra a régi európai kultúrára épül. Csakhogy mára annyi mindent raktak a kultúrára, ami nem a kereszténységre épül, hogy butaság lenne a kereszténységgel magyarázni Európát."

A kereszténység államalkotó és nemzetmegtartó ereje nélkül nem tudom, hogy ma milyen Európában élnél.

"Természetesen minden, amivel a kereszténység valaha előjött tökéletesen értelmezhető hit nélkül is. Sőt, igazából ha értelmezni akarod, elfogultságtól mentesen, szabadon gondolkodva értelmezni, akkor a hit csak akadályoz."

Sőt, még magunkban se higgyünk!

"És nem, a kultúra nem a hitből "sarjadt ki". A hit volt az, ami akadályozta a kultúra fejlődését évszázadokon keresztül. A hit a gondolkodás feladása, aki hisz, annak nincs szüksége, sőt egyenesen tilos gondolkodni bizonyos dolgokon."

Ha sok feltaláló így gondolkodott volna, akkor most nem hivatkozhatnál a tudomány eredményeire. A pattintott kőkorszakban osztanád az észt!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.29. 06:59:18

@arthurthedent:

"Az érvelés úgy működik, hogy ha ellenpéldát mondasz, akkor nem kell minden mást felsorolni. Ha azt mondod, hogy minden hattyú fehér nekem elég felhozni egyetlen fekete hattyút, nem kell előhoznom az összes fehéret, ugye?"

Gyerekes érvelés részedről. A szigorú formális logika csak a természettudományokban alkalmazható. Amint a mérhetetlenül komplex ember és társadalom a képbe jön, legtöbbször már nem alkalmazható a bináris logika.

Általában a hibás kérdésfeltevés okozza a gondot. Egy folytonos skálán nincs igen vagy nem, vagy csak önkényesen megválasztott kritériumok szerint.

Ahol a szürke minden árnyalatában vannak hattyúk, ott értelmetlen feketéről és fehérről beszélni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.29. 11:53:13

@arthurthedent:

"...Csakhogy ezek nem az egyház, nem a kereszténység eredményei..."

Ahogy a filozófiának, társadalomtudományoknak, közgazdaságtudománynak, művészeteknek sem az eredményei. Ennek ellenére badarság lenne tagadni ezek alapvető hatását a kultúránkra.

Ahogy a kereszténységét is. Már csak azért is, mert a ballépései ellenére (pl. Galilei, Bruno) a katolikus egyház évszázadokon át a tudományok mecénása, sőt szinte egyedüli fenntartója volt.

A katolikus egyház e szerepe nélkül ma a tudomány nem tartana ott, ahol.

arthurthedent 2023.09.30. 20:25:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A katolikus egyház e szerepe nélkül ma a tudomány nem tartana ott, ahol."

Tényleg nem, két ezer évvel előbbre tartana. Az ókor után a kereszténység miatt megtorpant és helyben járt a tudomány és a kultúra majdnem két ezer éven keresztül.

arthurthedent 2023.09.30. 20:29:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Gyerekes érvelés részedről. A szigorú formális logika csak a természettudományokban alkalmazható. "

Tényleg? A matematika nem természettudomány, a formális logika alkalmazható a matematikában, tehát a formális logika a természettusományokon kívül is alkalmazható. Szóval nincs igazad.

"Amint a mérhetetlenül komplex ember és társadalom a képbe jön, legtöbbször már nem alkalmazható a bináris logika."

Óóóóó. Ugye nem azt akarod mondani, hogy a "formális logika" szinonímájaként használtad a "bináris logika" kifjezést? Azt ugye tudod mit jelent a "formális" s formális logikában?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.30. 23:32:47

@arthurthedent:

"matematika nem természettudomány, a formális logika alkalmazható a matematikában"

A formális logika a matematika egy ága, így magától értetődő, hogy a matematika egy ága alkalmazható a matematikában. :DDD

Mondj még okosakat.

"Ugye nem azt akarod mondani, hogy a "formális logika" szinonímájaként használtad a "bináris logika" kifjezést?"

Ez a baromság is csak a te fejedben fordulhat meg. :)

Btw.: Fuzzy logic mond neked valamit? Gyorsan keress rá a neten, oszt gondolkoggy el! :DDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.30. 23:37:47

@arthurthedent:

"két ezer évvel előbbre tartana. Az ókor után a kereszténység miatt megtorpant és helyben járt a tudomány és a kultúra majdnem két ezer éven keresztül."

Bocsikaaa, a tudománytörténészek 99.999%-a nem ért egyet veled. Dunning és Kruger urak csókoltatnak téged.

arthurthedent 2023.10.01. 11:44:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Vallásos vagy, elfogult, bármit elhiszel, nem számít a véleményed.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.01. 12:50:53

@arthurthedent:

Kedves Artúr, baromira mindegy, mit gondolsz az én véleményemről, mert nem velem vitatkozol, hanem a szakterület tudósainak 99.999%-ával. S hacsak nem te vagy korunk félreismert lángelméje, bizony te haladsz az autópályán a forgalommal szemben. Legalábbis amíg nem jön szembe veled a valóság egy jól megpakolt kamion formájában - neked formályában, a múltkori csőfolytásod mintályára. :)

arthurthedent 2023.10.01. 13:14:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "mert nem velem vitatkozol, hanem a szakterület tudósainak 99.999%-ával."

Ezt valami keresztény site-on olvastad?

arthurthedent 2023.10.01. 20:15:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hívő embernek minek érvelnék bármit is? Értelmetlen, pont az a lényege a hitnek, hogy immunis az érvekre. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.01. 21:11:16

@arthurthedent:

Amennyi erővel bizonygatod, miért nem hozol fel érveket, már meg is tehetted volna. Már ha lennének érveid.

Ne azzal gyere, hogy nem érdemes _nekem_ érvelned. Gondolj azokra az olvasóidra, akik már tövig rágták a körmüket az izgalomtól, hogy kifogások hangoztatasa helyett végre valami épkézláb érvvel rukkolj elő.

arthurthedent 2023.10.01. 23:18:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "helyett végre valami épkézláb érvvel rukkolj elő."

Mindenki tudja, hogy a keresztény egyház évszázadokon, majdnem kétezer éven keresztül akadályozta a tudomány fejlődését. Ezért torpant meg az antikvitásra jellemző ígéretes fejlődés.

Mindenki tudja, aki meg nem tudja nem fogja elhinni, mert kellemetlen számára. Az embereket nem lehet kigyógyítani a hiedelmeikből, pláne nem érvekkel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.02. 08:49:43

@arthurthedent:

"Mindenki tudja..."

A buborékodban mindenki, persze.

atomic power 1986DucaDuca 2023.10.02. 10:13:08

@arthurthedent:

"Mindenki tudja, hogy a keresztény egyház évszázadokon, majdnem kétezer éven keresztül akadályozta a tudomány fejlődését."

Ez egy káros mítosz, aminek te is áldozatul estél. Éppen az ellenkezője igaz. Az ókori műveltség az ezredforduló környékén arab közvetítéssel kerül vissza Európába, és az évszázadok folyamán e kultúra őrzője és továbbadója a keresztény egyház. Kolostorokban szorgosan másoló szerzetesek és a katolikus egyetemek nélkül e tudás nem juthatott volna el a kor tudósaihoz.

Mondom ezt annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos.

Annyit azonban tudok, hogy a kereszténységben "Isten az embert saját képére formálta". A hit szerint (isteni kinyilatkoztatás) Isten nem rejti el az ember elől titkait. A kereszténység által hirdetett ilyen Isten racionális. Ez a gondolkodás különösen jellemző volt a középkor második felében, és nagy hatást gyakorolt az akkor nagyon elterjedt skolasztikus filozófiára. E filozófia ételmében a természet törvényei, a teremtett világ rendje racionális és megismerhető. E világkép jelentette az alapot a természettudományos kutatás számára. Nem véletlen, hogy a természettudomány nem Kínában, Indiában és nem is az ókori Görögországban született meg, hanem a keresztény Európában.
Mvel a kereszténység a természeti világ felett álló Istent hirdeti, megnyitja az utat a természet jelenségeinek oly magyarázatához, mely mentes a transzcendens okoktól, hiedelmektől. E világkép kizárja annak a lehetőségét, hogy a természeti jelenségek mögött természetfeletti összefüggéseket keressünk, mindezzel hozzájárult a tudomány és a mágia szétválasztásához.

A Biblia legkorábbi írásai hangsúlyozzák, hogy "Isten oly hatalmas, hogy még a természet törvényeit is képes felfüggeszteni". Ez feltételez a törvények létezését. Az újkor nagyjai, ha nem hittek volna a természet törvényeinek létezésében nem is kezdték volna el keresni e törvényeket.

.Csak egy példa a keresztény vallás pozitív szerepére a tudomány töténetében:

A tehetetlenség törvényének felismerése kulcsfontosságú volt a kopernikuszi elmélet számára, melyhez egy vallásfilozófiai probléma vezetett. Az arisztotelészi világkép szerint az univerzum öröktől való, míg a kereszténység a világunk időbeli kezdetét, teremtettséget vallja. Kédés: ha Isten véges idővel ezelőtt teremtette a világot, akkor a bolygók a teremtést követően miért nem lassulnak le? A válasz egyedül elfogadható megoldása a tehetetlenség törvénye. A keresztény vallás szerint Isten a bolygóknak kezdő mozgást adott, mely fékező hatás hiányában ma is megmarad.
Jean Buridant (1301-1358) e vallásfilozófiai probléma vezette a tehetetlenség törvényének felismeréséhez. Tanítványa, Nicole D’ Oresme (1325-1383) tovább megy, a tehetetlenség törvényéből következő relativitási elv nyomán kimondja, hogy nem feltétlenül az égbolt végez napi mozgást, ezt megteheti a Föld is úgy, hogy közben az égbolt állva marad, és bolygónk forog a tengelye körül.

Kopernikusz ismerte Jean Buridan és Nicole D’ Oresme munkáit, és Arisztarkhosz mellett a második legfontosabb forrása volt a heliocentrikus tanok felállításában.

Jean Buridan által kimondott tehetetlenség törvénye és tanítványának Nicole D’ Oresme-nek felvetése a Föld forgásáról kulcsszerepet játszottak a heliocentrikus tanok megjelenésében, nem beszélve a középkori keresztény egyetemek szellemi életéről vagy éppen a kereszténység szolgáltatta világképről.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.02. 10:39:57

@atomic power 1986DucaDuca:

Artúrnak hiába érvelsz. Ő fanatikus hívő, vakonpp, minden őt cáfoló TÉNYT ignorálva hisz a kereszténység és a keresztény, elsősorban a katolikus egyház tudományt támogató szerepét tagadó vallásban.

Vallási fanatikusokkal meg nincs értelme vitázni.

atomic power 1986DucaDuca 2023.10.02. 16:55:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ő fanatikus hívő, vakonpp, minden őt cáfoló TÉNYT ignorálva hisz a kereszténység és a keresztény, elsősorban a katolikus egyház tudományt támogató szerepét tagadó vallásban."

Ezt a karakterét legutóbb a nemzetközi büntetőjoggal kapcsolatos vitában is bemutatta!

"Vallási fanatikusokkal meg nincs értelme vitázni."

Napjainkban a szélsőliberálisok már úgy viselkednek, mint a dzsihadisták! "Szent háborút" folytatnak a kereszténység ellen.

arthurthedent 2023.10.03. 07:30:38

@atomic power 1986DucaDuca: 'Napjainkban a szélsőliberálisok már úgy viselkednek, mint a dzsihadisták! '

Sohe nem voltam liberális a mai értelemben. Összekeversz valakivel.

arthurthedent 2023.10.03. 07:34:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Artúrnak hiába érvelsz. Ő fanatikus hívő, vakonpp, minden őt cáfoló TÉNYT ignorálva"

A megalapozatlan kijelentéseidet ignorálom, nem a tényeket. Mégis ki az, akinek beírod, hogy "de a tudósok 99,999999%-a velem ért egyet" és erre megváltoztatja a véleményét? :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.03. 10:34:57

@arthurthedent:

Írtam, hogy nem akarlak meggyőzni, mert egy fanatikus hívőt úgysem lehet. Annak, hogy veled vitázok, nem a te meggyőzésed a célja, hanem azoké, akik e vitát olvassák.

Nehogy bárki elhiggye neked, hogy a kereszténység nélkül a tudomány 2000 évvel előrébb tartana: fénynél gyorsabban röpködnénk a Tejút és az Androméda között, örökké élnénk, és még a sör is ingyen lenne.
süti beállítások módosítása