wagmg

wagmg

Alaki kiképzés

2023. szeptember 17. - arthurthedent

Nagy titkok tudója vagyok. Tudok dolgokat, amikről az emberek nagy része nem is álmodik, amiről az emberek elsöprő többségének fogalma sincs. Na persze cserébe az emberek elsöprő többsége tud titkokat, dolgokat, amikről meg nekem nincs fogalmam. Ilyen a világ, nem gond, de most azért elmondok egy ilyen titkot. Aki elolvassa, az könnyen lehet, hogy ezentúl máshogyan tekint a világra.

Szóval a hadseregeknek évezredeken keresztül egy fontos, halálos eszköze volt, hogy zárt alakzatban, együtt mozogtak. Szó szerint évezredeken keresztül. 

Ott volt például a Római Birodalom serege. A katonák sorokba, oszlopokba rendeződtek, pajzsokkal védekeztek és rövid karddal harcoltak. Amikor rájuk támadtak a támadók friss, kipihent katonák zárt sorfalával álltak szembe. Amikor az elöl álló légionáriusok belefáradtak a karddal való szurkálásba egyszerre, a tiszt jelére hátramentek a sorok közt. A mögöttük álló friss katonák kezdtek el szúrkálni. Róma gyakorlatilag egy birodalmat épített erre a módszerre.

roman-soldiers-shields_1.png

Római katonákat alakító férfiak fakardokkal imitálják a zárt alakban való harc gyakorlását (álkatonák, álharc, álkard és álgyakorlat)

Namost a csatában zártan, szervezetten együtt mozogni, zárt rendben harcolni nem egyszerű. Tanulni és gyakorolni kell. A katonák tanulták és gyakorolták is. Évszázadokon, évezredeken keresztül.

A civileg meg rájöttek, hogy ez tök jól néz ki. Menő. Innen lettek a díszmenetek, a parádék, a felvonulások, ahol a katonák megmutatták országnak és világnak, hogy ő milyen profik, hogy ők milyen hatékonyak a csatában, hisz egy emberként lépnek, fordulnak, indulnak és állnak meg. Szuper.

Csakhogy mára a világ megváltozott. Ha egy hadsereg ilyen zárt alakzatban próbál harcolni, akkor elég hamar átesik egy, az ellenség által előidézett, drasztikus gyorsaságú, előre nem tervezett létszámcsökkentésen. Ezt nem akarhatjuk ugye. Nagyon nincs értelme a zárt alakzatban való mozgást gyakorolni, ha valamire nem lesz szüksége a katonának, akkor pont ez a rendezett mozgás.

És mégis, a hadseregek gyakorolják, kiképzik, menetelnek, egyszerre lépnek, sorokba, oszlopokba rendeződnek, díszmenetelnek, masíroznak! Jobb, bal, jobb, bal, menetelnek a katonák. Mi a fenének? Miért teszik? Mire jó ez?

moscow_column_custom-87a58c34d5bae0be69fdfccdd62a2a0d2818ebc6.jpg

Orosz katonák megmutatják milyen jól tudnak egyszerre lépni

Jó kérdés, örülök, hogy feltettem. A válasz egyszerű: azért tanítja a legtöbb hadsereg a katonákat együtt mozogni, mert az a lehető legolcsóbb kiképzés. Nem kell hozzá semmi, sem eszköz, sem fegyver, sem üzemanyag, de még csak hozzáértő kiképző sem. Azért tanulnak menetelni, mert az olcsó és a katonák addig sem törik mindenféle kópéságon a fejüket.

miles.jpg

A MILES rendszer, lézeres jeladó és érzékelő, csőfojtás, vaktöltény

Akkor mit csinálnak a komoly hadseregek, a hatékony hadseregek? Ők mivel múlatják az időt? Ha nem menetelnek fel alá mint a légináriusok két ezer éve, akkor mit csinálnak?

Azt gyakorolják, amivel az éles helyzetben fognak találkozni, kínosan ügyelnek arra, hogy minden a lehető legélethűbb legyen. Például vaktölténnyel lőnek egymásra a felszerelésükre aggatott lézerérzékelővel, ami jelzi a találatot. Lézeres gyakorlórakétával lőnek egymásra, ami jelzi a találatot. Mozgó harckocsiból lőnek vontatott, mozgó céltárgyakra. Mindenki a lehető legtöbbször csinálja azt, amit háború esetén csinálna. Nem menetel zárt alakzatban, egyszere lépve, karlengetve, felszegett állal. 

Ha ezek után a titkok tudója egy akármilyen ország dicső és legyőzhetetlen hadseregéről lát hírt és a képernyőn masírozó, egyszerre lépő katonákat lát, akkor mire kell gondoljon? Igen, arra, hogy a dicső ország hadseregének valószínűleg nem volt elég pénze rendes kiképzésre és csak masírozni tanította a katonákat. Komoly embert nem vernek át vele, ugye?

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6318216359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2023.09.18. 10:41:02

Ahogy vesszük. Elnézve a társadalmat, sokaknak a mozgásfejlődése megrekedt az óvodásként megtanultaknál. Egy mozgólépcsőnél jól lehet látni: megáll előtte, nagy levegő, rálép, megáll. Jobb, bal, elöl, hátul, ezek esetleges dolgok. Egy alapkiképzéssel, benne az alakival ezeket helyreteszik. A francia idegenlégiós menetelés sem harctéri dolog, de azért a légiósoknak akad némi harcértéke.

Sejtem h a vöröshadsereget jellemezted, de nem a túltolt alaki miatt olyanok, amilyenek.

arthurthedent 2023.09.18. 17:34:19

@IdomitottFoka: "Sejtem h a vöröshadsereget jellemezted, de nem a túltolt alaki miatt olyanok, amilyenek."

Az valójában csak példa volt, sok hadseregnek vannak ilyen felvételei. Észak-Korea pölö, meg mittudomén, az ilyen csóró országok, akiknek kilóg a seggük a nadrágból.

"Elnézve a társadalmat, sokaknak a mozgásfejlődése megrekedt az óvodásként megtanultaknál. "

Arra azért sokkal jobb módszerek vannak, mint az alaki kiképzés, nem? Rengeteg filmet láttam róla hogy csinálják ezt profi seregekben.

gigabursch 2023.09.18. 20:33:38

Alaki együttmozgás mindig lesz katonáéknál, ugyanis ez hierarchikus szervezet és nem szavazósdis.

A hatékony harcászat meg az elmúlt egy évszázadban valóban brutálisan átalakult.

arthurthedent 2023.09.19. 07:55:50

@gigabursch: "Alaki együttmozgás mindig lesz katonáéknál, ugyanis ez hierarchikus szervezet és nem szavazósdis."

Rengeteg hierarchikus szervezet van, ahol nincs alaki együttmozgás. :)

De persze nem ez a lényeg. Mutass egy modern sereget, ahol alaki együttmozgás van a harctéren! Ahol nem hajók, tankok, repülőgépek, hanem katonák mozognak sorokba és oszlopokba rendezve. Csak operetthadseregek erőltetik hobbiból.

gigabursch 2023.09.19. 09:16:25

@arthurthedent:
Ha jól rémlik én nem a harctérről beszéltem.

De amúgy ők kénytelenek együtt mozogni
idegenlegiojelvenyek.blog.hu/2018/09/27/utaszok_324

arthurthedent 2023.09.20. 07:58:25

@gigabursch: 'De amúgy ők kénytelenek együtt mozogni'

A képeken fegyvertelen favágók masíroznak fejszével. Fegyverük nincs, sok rojt meg bojt meg kitüntetés van. Erről beszélek, operetthadsereg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.24. 12:27:23

"A MILES rendszer, lézeres jeladó és érzékelő, csőfolytás, vaktöltény"

Jó lesz ám az csőfo_J_tásnak is. :DDD

Amúgy a hivatalos neve csőszájfék, angolul muzzle brake. Részben a fegyver visszarúgását csökkenti, részben azt a forgatónyomatékot, amely a fegyver torkolatát lövéskor felfelé löki.

arthurthedent 2023.09.25. 08:40:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Amúgy a hivatalos neve csőszájfék"

Természetesen nem a csőszájfékről beszéltem. Arról a narancssárga dobozról, ami a képen be van karikázva és ami a cső elé van szerelve. A feladata az, hogy a vaktöltény kisebb hatása ellenére is biztonsággal felhúzza a fegyvert a következő lövéshez. Plusz, persze az is lényeg, hogy messziről lehessen látni, hogy a fegyver ideiglenesen hatástalanítva van.

Mint az már megszokott a dedós gépelési hibámat észrevetted és belekötöttél, miközben elárultad, hogy nem tudod miről van szó. :D De azért köszi, kijavítom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.25. 08:56:10

@arthurthedent:

"Arról a narancssárga dobozról"

Aha, sajnos alig lehet látni, mivel a háttérben lévő téglafal is hasonló színű.

Attól azért fojtani még mindig pontos j-vel szoktunk. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.25. 09:03:42

Az alaki kiképzés dolgában nincs teljesen igazad. Nyilvan nem zárt alakzatban harcolnak, ám célja nem is ez, hanem a katonák fegyelemre szoktatása. Ennél is fontosabb az, hogy megtanulnak egymásra figyelve, koordináltan mozogni, aminek viszont már a harctéren is van jelentősége.
süti beállítások módosítása