wagmg

wagmg

Orbán úr nem ért a háborúhoz

2023. augusztus 30. - arthurthedent

Megint olvastam valamit, amin kiborultam...

Az index írja, hogy mit is mondott Orbán Viktor egy interjúban. Azt írják, hogy...

„A harctéren végül a katonák száma számít. És az oroszok ebben sokkal erősebbek, jóval többen, sokkal többen vannak, mint az ukránok” – mondta a magyar miniszterelnök.

Jesszusom, dehogy! Dehogy, dehogy, dehogy! Mélységesen aggaszt, hogy a mi miniszterelnökünk ilyen ostobaságokat terjeszt. Nagyon égő, nagyon gáz. Komolyan!

(1) A világtörténelem tele van olyan esetekkel, amikor a nagyobb létszámú hadsereg végül szégyenkezve kullogott haza. Olyan esetekkel is, amikor a nagyobb ország próbálta megvédeni magát, a kisebb, de modernebb sereg meg rommáverte. A nyugat tudja ezt, úgy hívták ezeket, hogy "gyarmatbirodalom". Afrikában, indiában, a világ elmaradottabb orsztágaiban gyilkolták halomra az expedíciós seregükkel a lázongókat.

(2) Még a nagyobb és fejlettebb seregeket is legyőzték kisebb seregek, még a szuperhatalmak seregeinek is sokszor kellett feladniuk az álmaikat. Például a Szovjetúnió sem volt képes háborút nyerni adganisztánban. Ismerős? 

Afganisztán körülbelül annyi lakossal bír, mint Ukrajna. Fejletlenebbek. Akkoriban a Szovjetúnió sokkal nagyobb és erősebb volt, mint most Oroszország. Nyertek? Mert "a katonák száma számít"? Nem. Nem nyertek, ahogyan az közismert. 

Nem tudom, hogy ukrajnában mi lesz, de ne csináljunk már úgy, mintha az oroszok nem veszthetnánek, amikor afganisztánban például már megmutatták, hogy ez lehetséges.

(3) A szuperhatalmak legendásak arról, hogy kis, korlátozott háborúkat rendszeresen elveszítenek. Ami azt illeti itt[1] egy cikk arról, hogy a szuperhatalmak a korlátozott háborúl 39%-át elveszítik.

(3) A modern hadseregekben a "tooth-to-tail ratio (T3R)", a hadsereg harcoló katonái és a kisegítő személyzet közt egy a kilenchez. Tíz emberből kilenc nem harcol, hanem mondjuk lőszert pakol meg kenyeret süt. Jó, az orosz sereg nem olyan nagyon modern, de akkor is, az arány nyilván komoly kisegítőszemélyzetet jelez.

Aki az orosz seregnek ukrajnában ládát pakol, az katona. Aki tankot pucevál, az katona. Az ukránok viszont otthon vannak, építhetnek a civilek segítségére. Láttunk róla híreket, tankokat bütykölnek az autószerelők, tankokat, amiket a parasztok vontattak el traktorral.

(4) Ezért is van, hogy a védekező csapatok mindig előnyben vannak, a modern "hadtudományok" szerint ha el akarsz foglalni egy országot minimum háromszoros túlerőben legyél. Mert különben kulloghatsz haza. Az oroszok eddig soha nem voltak háromszoros túlerőben ukrajnában.

Ha igaz lenne, hogy csak a katonák száma számít, akkor már el is bukták az egészet.

(5) Szintén a modern "hadtudomány" ismeri az úgynevezett "asszimetrikus hadviselést". Azt írja le hogyan lehet hatékonyan védekezni egy elsöprő túlerőben lévő sereggel szemben.

Tudjuk, mint például a Thermopülai-szorosban. Már időszámításunk előtt 480 évvel is tudták, hogy a katonák száma nem miden, ugye? Két-és-fél-ezer-éve-tudjuk! 

(6) Mindenki tudja, hogy Putyin miért nem képes a katonák számán alapuló fölényt érvényesíteni. Nem tud odaküldeni annyi katonát, amennyi kellene, mert fél attól, hogy akkor moszkvában lázongani kezdenek az emberek. Nem az ukránoktól fél, hanem a saját alattvalóitól. Ha besorozna nagyhirtelen egy-két millió fiatalt az ágyukba tülteléknek, akkor esetleg lenne még pár menetelés moszkva irányába.

Hiába nagy Oroszország... ha egyszer nem akarnak feltétlenül meghalni ukrajnáért.

(7) Ja, és ha már itt vagyunk, Oroszország nagy, hatalmas határai vannak, rettenetes méretű, igen ritkán lakott területei. Azokat ki védi, ha nagy hirtelen minden katona megy az ukrán frontra? Csecseneket ki őrzi? Kamcsatkára ki figyel? Rakétasilókba, kikötőkbe ki őrködik?

(8) Legutóbb besoroztak vagy 300 ezer kopaszt. Eredménye nem lett, előre nem tudtak haladni, épp csak arra lettek képesek, hogy nagyjából kitartsanak. És mi volt a sorozáskor? Kiderült, hogy nincs felszerelés. Nincs zokni, nincs érszorító, nincs mellény, nincsenek fegyverek.

Még egyszer mondom, hogy mindenki értse: az orosz sereg 300 ezer embernek nem tudott zoknit biztosítani. Zoknit. Az rendben van, hogy a katonák száma fontos, de cuccos nem kell nekik? Csak a katonák száma a lényeg, akkor is, ha kihegyezett botokkal indítanak támadást?

Tudom, hogy sokaknak nem tetszik az álláspontom, de könyörgöm! Annyit remélem sikerült elérnem, hogy páran megvakarják az állukat és elgondolkodnak azon, hogy az a "végül a katonák száma számít" bölcsesség valójában mekkora marhaság. 

 

 

[1] "Sullivan has found 122 wars and military interventions since World War II in which the United States, the Soviet Union, China, Britain or France fought a weaker adversary. According to her research, the big guys lost 39 percent of the time. The United States walked away from 10 out of 34 military interventions."

https://abcnews.go.com/Technology/DyeHard/story?id=3271207&page=1

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr9718204143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.30. 20:01:16

A költő itt arra gondolt, hogy a legfaszább fegyverek sem érnek semmit, ha már nincs, aki kezeli őket.

Márpedig akárhogy számolsz, az ukrán katonák hamarabb fogynak el, mint az oroszok. Pl. már jó ideje az utcán fogdossák össze a besorozandókat, mert nincs bennük elég hazafiság és elszántság ahhoz, hogy elmenjenek meghalni a fronton. Putyinnak ezzel szemben nincs ilyen gondja, mert jól megfizeti a szolgálatra jelentkezőket.

arthurthedent 2023.08.30. 20:37:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A költő itt arra gondolt, hogy a legfaszább fegyverek sem érnek semmit, ha már nincs, aki kezeli őket."

A költő nem ezt mondta.

"Márpedig akárhogy számolsz, az ukrán katonák hamarabb fogynak el, mint az oroszok. "

Ugyanaz a marhaság más szórend.

"Pl. már jó ideje az utcán fogdossák össze a besorozandókat, mert nincs bennük elég hazafiság és elszántság ahhoz, hogy elmenjenek meghalni a fronton."

Azok a felvételek az oroszokról készültek.

"Putyinnak ezzel szemben nincs ilyen gondja, mert jól megfizeti a szolgálatra jelentkezőket."

Putyin már sok hónapja az utcán fogdossa őket, börtönökből szedi ki őket, meg társai. Megjegyzem az orosz frontkatonák jellemzően persze kevesebb pénzt kapnak, mint az ukránok, ráaádásul az oroszok pénze rendszeresen eltűnik, mire a katonának jutna. Nyisd ki a szemed, csukd be a szád!

arthurthedent 2023.08.30. 22:59:27

Ja, hogy a Tucker Carlsonnak adott interjút? Az a faszi egy orosz propagandista, fake news gyáros, ostoba segg. Azon ömleng, hogy az oroszok mekkora keresztények, mikor 10%-uk muszlim. :D

arthurthedent 2023.08.30. 23:01:54

Jesszusom, Orbánnak elment az esze, a Trumppal meg a Tuckerrel fényezi magát, az agyamat elhagyom. :( Bárcsak lenne valakire szavazzak... :(

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.30. 23:09:48

@arthurthedent:

"A költő nem ezt mondta."

Drága Artúrom, elég vilagosan azt írtam, hogy a költő mit GONDOLT. Nem azt, mit mondott.

"Ugyanaz a marhaság más szórend."

Ez aztán a megdönthetetlen érv!

"Azok a felvételek az oroszokról készültek."

Nedves álmaidban.

"Putyin már sok hónapja az utcán fogdossa őket"

Lásd fent.

"az orosz frontkatonák jellemzően persze kevesebb pénzt kapnak, mint az ukránok"

Az ukrán államtól biztos. :)
De lécci, írd mán ide, mennyit kapnak a besorozott ukrán katonák. Lehetőleg valami hihető hivatkozással.

arthurthedent 2023.08.31. 00:22:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Drága Artúrom, elég vilagosan azt írtam, hogy a költő mit GONDOLT. Nem azt, mit mondott."

Én meg leírtam mit mondott. Azt lehet tudni.

arthurthedent 2023.08.31. 00:28:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nedves álmaidban."

Tele van vele a net, ne blamáld magad. Tudjuk, hogy te szeretni akarod ruszkikat, hinni akarsz putyin evtársba a lgb ügynökében, hinni akarsz a jézuskában, hinni akarsz, hogy neked soha nem kell meghalnod, de csak magadat tudod hülyíteni, engem nem.

Hinni akarsz benne, hogy orbán nem beszél irtózatos baromságot? Hogy lealább mást GONDOLT? Higgy. Én nem hiszek.

gigabursch 2023.08.31. 11:27:29

Értem én amit írsz, de egy kicsit próbálj meg gondolkodni!
(Általában szokott sikerülni)

Ahogy azt @Kovacs Nocraft Jozsefne: is 'a költővel' megírta, asszerint próbálj meg egy kicsit ésszerűsíteni a gondolataidon.
Igen, Hunyadi is sokszor megverte a törököket, csinált néhány behatoló támadást, de tkp végig defenzívában élte meg a maga életét a haza sorsával együtt s eközben óriási pusztulás volt mind a frontzónában, mind a hátországban.

Az a beszélgetés nem egy katonai, hanem egy politikai elemzés.
Annak a beszélgetésnek az a célja, hogy rádöbbentsék a kedves hallgatókat, nézőket, hogy jó dolog ez a fegyverbiznic, meg a háború, de csak keveseknek. Akiket nem feltétlenül kéne tolni.
Ide értelmes viselkedés kellett volna és nem pöcsméregetés.

Mindez annak ellenére igaz, hogy önmagában az összes bekezdésed ~ igaz. De egészében teljesen eltévedtél.

Csakhogy mára a 14-50 év közötti ukrán férfi lakosságból kb. annyi maradt, amennyi el tudott lógni az országból idejekorán.
De ők aligha fognak visszamenni.

arthurthedent 2023.08.31. 13:46:29

@gigabursch: "Igen, Hunyadi is sokszor megverte a törököket, csinált néhány behatoló támadást, de tkp végig defenzívában élte meg a maga életét a haza sorsával együtt s eközben óriási pusztulás volt mind a frontzónában, mind a hátországban."

A logika nem úgy működik, ahogyan azt gondolod, ha már az ésszerű gondolkodást várod el. Az univerzális kvantor tagadását nem lehet az állításnak megfelelő példával cáfolni.

- Orbán: mindig a katonák száma számít. Univerzális kvantor.
- Én: Nem, nem mindig az számít. Az univerzális kvantor tagadása. Ekzisztenciális kvantor.
- Te: De Hunyadinál számított. Logikai hiba, nem állítottam, hogy soha nem számít, azt állítottam, hogy nem mindig számít.

"Az a beszélgetés nem egy katonai, hanem egy politikai elemzés."
Teljesen mindegy, hogy a beszélgetésnek milyen címet adsz, Orbán azt mondta, amit mondott. Az nem lehet kofogás, hogy "de csak politizáltam, olyankor lehet baromságokat beszélni", a kijelentésnek magának kell kiállnia a próbát.

"Annak a beszélgetésnek az a célja, hogy rádöbbentsék a kedves hallgatókat, nézőket, hogy jó dolog ez a fegyverbiznic, meg a háború, de csak keveseknek. "

Megint csak azt tudom mondani, hogy NEM EZT MONDTA. Te is kifogásokat keresel, hogy "na jó, de azért mondta, mert", ahogyan a kollégád is kifogásokat keresett, hogy "na jó, de nem ezt gondolta".

Ostobaság amit mondott? Az! Nem érdekel, hogy mire gondolt, nem érdekel, hogy miért mondta, nem érdekel, hogy éppen politizált vagy nem. Az érdekel, hogy mit mondott.

"Mindez annak ellenére igaz, hogy önmagában az összes bekezdésed ~ igaz. De egészében teljesen eltévedtél."
Ó, igen. Ezt sokszor kapom. Ha szó szerint vesszük, amit mondok, akkor ugye szó szerint igaz, de ha elkeudjük mosdatni az ostobaságot, akkor lehet azt szeretni, meg lehet kedvelni, együtt lehet élni vele, sőt, bölcs dolog együtt élni vele, kívánatos és erkölcsös együtt élni vele.

"Csakhogy mára a 14-50 év közötti ukrán férfi lakosságból kb. annyi maradt, amennyi el tudott lógni az országból idejekorán."

Igen, egy mások ordenáré baromság, ami sokaknak tetszik, ami jól hangzik, amivel együtt tudunk élni. Igaz, hogy ordenáré baromság, de ugye ki a fene foglalkozik azzal, hogy mi a VALÓSÁG?

Ha utánaszámolsz a becslések alapján, akkor látod, hogy a felnőtt férfilakosság mintegy 0.1 - 0.3%-a eshetett el. Ha nagyon erőlködsz és nagyon a ruszkiknak szurkolsz, akkor feltornázhatod ezt mondjuk 0.8%-ra. Namost ez tetü messze van a "nem maradt senki" állapotától, nem?

Nem gondolod, hogy ha az ukrán katonák közül 5-10 millió meghalt volna, akkor arról tudnánk?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.31. 14:23:32

@arthurthedent:

"Orbán: mindig a katonák száma számít."

Orbán az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban beszélt, nem arról, hogy "mindig" - ezt csak te adod a szájába. Itt pedig igaz az állítás, mert fegyverzet terén nagyjából egyenlő szinten áll a két fél.

"Én: Nem, nem mindig az számít."

Szalmabábozás. Orbán sem azt mondta, hogy mindig az számít.

"ahogyan a kollégád is kifogásokat keresett, hogy "na jó, de nem ezt gondolta"."

Kvára nem érted, miért jöttem a költővel. Nem azért, amit fentebb írsz. :) Mindenesetre nem Orbánnak keresek kifogásokat: nem szorul rá. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.31. 14:39:22

@arthurthedent:

Szerinted a 18 és 60 közötti férfi lakosság hány százalékát lehet háborúba küldeni anélkül, hogy összeomolna a gazdaság és az egész társadalom?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.31. 15:25:54

@gigabursch:

"De ők aligha fognak visszamenni."

Ha felnőtt ukrán férfi lennék, én is már rég dobbantottam volna az országból. Miért is áldoznám fel az egyetlen életemet egy olyan fasiszta és soviniszta politikusi klikkért, amely képes katonák és civilek százezreit a halálba küldeni azért, hogy elukránosítson jópár millió orosz nemzetiségűt?

Mélységesen cinikus, hogy az ukrán politika még ma, a háború kellős közepén is rendületlenül azt teszi a magyar kisebbséggel, aminek az orosz kisebbség (helyi többség!) elleni alkalmazasa ebbe a pusztító háborúba vezette Ukrajnát.

Mellesleg meg Novák Katalinnak bizonyára nagyon ízlett Zelenszkij fasza. Mert Zelenszkij faszának szopkodásán kívül nem sok oka lehetett egy asztalhoz ülni ezzel a becstelen gazemberrel.

Ide illő mai cikk:

"Szakszervezeti gyűlésünkön a kinevezett igazgató és helyettese jelezte, rövid távú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként oktatása, már most szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul oktatása."

index.hu/kulfold/2023/08/31/ukrajna-iskola-igazgato-karpatalja/

gigabursch 2023.08.31. 15:51:36

@arthurthedent:
Én igazán nem fogok a demagógiáddal harcolni, legyen neked a te hited szerint...

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az 1991-ben 53 milliós országan a Krím elcsatolása előtt voltak 43 millióan, utána kevesebb, mint 40.
A teljes Donbasz kb 8 millió lakos és tipliztek hohóliából alsó hangon 8 milliónyian.

Innen indul a matek.
Ezt valaki vagy végigfuttatja vagy nem
Veszteségek: alsó hangon fél millió (halott+ rokkant).

Hány hadrafogható maradt a helyi cigány maffia és aske-náci felforgatók nélkül?

Erősen tart a nullához az év végére.

gigabursch 2023.08.31. 15:56:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
S ilyenkor az emberben finoman szólva is forrnak az indulatok...
Alsó hangon ott dögöljön meg az összes az aknamezőn...

arthurthedent 2023.08.31. 18:01:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Orbán az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban beszélt, nem arról, hogy "mindig" - ezt csak te adod a szájába. Itt pedig igaz az állítás, mert fegyverzet terén nagyjából egyenlő szinten áll a két fél."

Már megint ostobaságokat beszélsz. Orbán azt mondta, hogy "a harctéren" és nem azt, hogy "az orosz-ukrán harctéren". Általánosan fogalmazott. Általános állítást fogalmazott meg. Semmivel nem utalt arra, hogy az orosz-ukrán helyzet más lenne, mint bármikor máskor, hogy különleges lenne, ahol egy fontos szabályszerűség érvényes, ami sehol máshol nem volt érvényes. Megint hiszel dolgokat és próbálod mentegetni a butaságot.

arthurthedent 2023.08.31. 18:04:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Szerinted a 18 és 60 közötti férfi lakosság hány százalékát lehet háborúba küldeni anélkül, hogy összeomolna a gazdaság és az egész társadalom?"

Teljesen irreleváns. Volt egy mondás, butaság volt, megcáfoltam. Mindig ezt csinálod, tologatod a kapufát, cserélgeted a témát, csúsztatsz, mert képtelen vagy szembesülni azzal, hogy a rossz oldalon állsz, az ostobaság oldalán.

arthurthedent 2023.08.31. 18:07:39

@gigabursch: "Az 1991-ben 53 milliós országan a Krím elcsatolása előtt voltak 43 millióan, utána kevesebb, mint 40."

"Innen indul a matek.
Ezt valaki vagy végigfuttatja vagy nem
Veszteségek: alsó hangon fél millió (halott+ rokkant)."

1) Saját baromságodat cáfolod. A "majdnem mindenki meghalt, alog maradtak" után most már 5% alatti áldozatszámot emlegetsz.

2) Ez az "alsó hangon" kifejezés nem azt jelenti, amit gondolsz, hogy jelenti. Az "alsó hangon" soha nem jelentette, hogy "mondok egy baromi magas számot, akkorát, ami vagy tízszerese minden becslésnek, hasra ütök és akkorát kamuzok, hogy a szemem bevérzik az erőlködéstől, lehet, hogy az aranyerem is kijön körülnézni".

arthurthedent 2023.08.31. 18:12:08

@gigabursch: "Erősen tart a nullához az év végére."

Az kurva jó amúgy. Az oroszok kurva sokan vannak, az ukránok elfogytak ÉS mint tudjuk a fronton csak katonák száma számít. Akkor hogy a véres lófenébe van, hogy az oroszok lassan egy éve szép lassan hátrálnak?

Mennyit kell innod, hogy figyelmen kívül hagyd, hogy a kedvenceid több mint fél éve nem voltak képesek előre haladni annak ellenére, hogy a ti matekotokkal már régen berlinnél kellene lenniük? :D

Amikor a második világháborúról olvasok mindig kiakadok, hogy hogyan lehettek olyan ostobák a népek, hogy hittek a győzelmükbe akkor is, amikor minden értelmes ember látta, hogy bebukták. Hát úgy, hogy nem voltak értelmesek. Most már látom rajtatok, de ha nem látnám rohadtul nem hinném el, hogy ilyen van. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.31. 18:49:52

@arthurthedent:

"Orbán azt mondta, hogy "a harctéren" és nem azt, hogy "az orosz-ukrán harctéren"."

Drága okos Artúrom, az interjúban az orosz-ukrán háborúról volt szó, Orbán nem általános érvényű hadászati értekezést tartott. Akkor ugyan mi a retkes fasznak kellene minden tagmondatban kihangsúlyoznia, hogy az orosz-ukrán háborúról beszél? Talán csak azért, hogy te ne köthess bele?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.31. 18:53:38

@arthurthedent:

"Volt egy mondás, butaság volt, megcáfoltam."

Cáfoltad ám a.....:D

"Mindig ezt csinálod, tologatod a kapufát"

Ez a te szokásod, lásd fentebb.

De a kérdésre nem válaszoltál.

"Teljesen irreleváns."

Hm. Kevesen értenének veled egyet abban, hogy ez irreleváns kérdés.

arthurthedent 2023.08.31. 20:18:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Akkor ugyan mi a retkes fasznak kellene minden tagmondatban kihangsúlyoznia, hogy az orosz-ukrán háborúról beszél? Talán csak azért, hogy te ne köthess bele?"

Ha rólad beszélek valakivel és azt mondom, hogy az ember gyarló, akkor ugye érted, hogy általános, minden emberre vonatkozó állítást tettem? Ne forgasd ki az anyanyelvedet csak azért, hogy at orbánnak legyen igaza. :D

arthurthedent 2023.08.31. 20:23:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Hm. Kevesen értenének veled egyet abban, hogy ez irreleváns kérdés."

A jelen kérdés szempontjából irreleváns. A kérdésed egyszerűen annyira nem illik a gondolatmenetbe, hogy nem is értem mi a fenének hoztad fel.

arthurthedent 2023.08.31. 20:24:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Cáfoltad ám a.....:D"

Tehát te még ott tartasz, hogy ukrajnában meghalt cirka 17 millió ukrán katona, de nekünk ez nem tűnt fel? Hogy nem tud róla a világ? Komolyan, te ugye trollkodsz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.31. 21:18:08

@arthurthedent:

"A jelen kérdés szempontjából irreleváns"

Szóval szerinted irreleváns, vajon a felnőtt korú férfi lakosság hány százalékának hadra fogása után áll le Ukrajna működése?

Pedig ez közvetve téged igazol: valóban nem a katonák száma számít. :) Ukrajna akár milliós hadsereget is kiállíthat, mégis veszít, ha emiatt összeomlik a gazdaság.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.31. 21:37:00

@arthurthedent:

Ha rólad beszélek valakivel, és azt mondom, hogy a hülyék a spájzban vannak, akkor ugye érted, hogy nem minden hülyéről beszélek, hanem rólad?

Ne vedd magadra, csak a példa kedvéért írtam ezt, valójában nem tartalak hülyének.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.31. 21:39:44

Utólag mindenki lyallydemijen okos:

"Budapesten már 1994-ben tudni lehetett, hogy ki fog törni az ukrajnai háború"

index.hu/kulfold/2023/08/31/haboru-orosz-ukran-haboru-okok-tortenelem-john-j.-mearsheimer-budapesti-memorandum/

arthurthedent 2023.09.01. 09:47:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha rólad beszélek valakivel, és azt mondom, hogy a hülyék a spájzban vannak, akkor ugye érted, hogy nem minden hülyéről beszélek, hanem rólad?"

Rossz példa. Ez egy szólás, nem egyszerűen egy kijelentés. Az én példám működött, ez meg nem, mert ez egy rejtett sértés és annak is veszi mindenki. Nem tényállítás.

arthurthedent 2023.09.01. 09:50:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Pedig ez közvetve téged igazol: valóban nem a katonák száma számít. :) Ukrajna akár milliós hadsereget is kiállíthat, mégis veszít, ha emiatt összeomlik a gazdaság."

Ez megint egy szerencsétlen kísérlet a valóság torzítására. Mi van, most kiderül, hogy a ruszkik nem is elfoglalni akarák ukrajnát, csak a gazdaságot akarták összeomlasztani? :D

Egy ország megnyer egy háborút, ha eléri a katonai céljait, elveszíti, ha nem éri el a katonai céljait. Ott van például franciaország, anglia, megnyerték a második világháborút, annak ellenére, hogy a gazdaságuk nyilván összeomlott.

arthurthedent 2023.09.01. 09:51:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Utólag mindenki lyallydemijen okos:"

Na igen, én el sem olvastam, már a címe is sok volt. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.01. 10:52:25

@arthurthedent:

"Egy ország megnyer egy háborút, ha eléri a katonai céljait"

Vagy nem. Neked is biztos ismerős a pürrhoszi győzelem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.01. 10:55:36

@arthurthedent:

Attól, hogy szólás, még jól példázza, hogy nem szükséges minden tagmondatban újra meghatározni egy állítás hatókörét. A kontextus önmagában elegendő ehhez.

Monygyjuk neked elég vörös posztó Orbán neve. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.01. 17:04:15

@arthurthedent:

"Megkezdődött az 50 év feletti férfiak mozgósítása Kijevben, jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Szemtanúk szerint a busz-, vonat- és villamosmegállókban, üzletekben és parkokban osztogatják a katonai behívókat az ukránoknak.

A sorozóbizottság képviselői péntek kora reggel lezárták az egyik fővárosi szállót, és mozgósítottak minden 50 év feletti férfit, aki munkába jött és ott tartózkodott abban a pillanatban."

arthurthedent 2023.09.02. 07:04:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A tassz? Hát ez komoly! Le bírtad írni röhögés nélkül? :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.02. 07:54:13

@arthurthedent:

Csak úgy, ahogy te röhögés nélkül le tudtad írni, hogy az oroszok az utcán fogdossák össze a besorozandókat.

arthurthedent 2023.09.02. 08:07:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tele van a net videofelvételekkel erről. Elég nehéz nem tudni róla. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.02. 09:34:22

@arthurthedent:

UFO-észlelésekkel és egyéb áltudományos baromságokkal is tele van a net. Te hiszel nekik?

"A tassz? Hát ez komoly!"

Nem kevésbé, mint az ukrán híroldalak és b/vloggerek.

arthurthedent 2023.09.02. 09:44:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "UFO-észlelésekkel és egyéb áltudományos baromságokkal is tele van a net. Te hiszel nekik?"

Amikor egy videón egy csávó azt mondja, hogy elrabolták az ufók, akkor elhiszem, hogy ő ezt mondta. Amikor egy videón cibálják ki a fiatalembereket a anyjuk karjaiból, akkor elhiszem, hogy kicibálták. Amikor egy videón látom, hogy tízezrek menekülnek át a határon a sorozás elől, akkor elhiszem, hogy menekülnek a sorozás elől. ;)

arthurthedent 2023.09.02. 09:45:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem kevésbé, mint az ukrán híroldalak és b/vloggerek."

Nem tudok ukránul, nem nézem az ukrán híreket. A tassz viszont legendás, sok-sok emberöltő óta hazudnak. Egy orosz mondás szerint "soha ne higgy el egy hírt, amíg a tassz nem cáfolta". :) És ezt az oroszok mondják, ahol 70% elhiszi, hogy nincs is háború. :-o

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.02. 10:28:04

@arthurthedent:

"Amikor egy videón cibálják ki a fiatalembereket a anyjuk karjaiból, akkor elhiszem, hogy kicibálták."

Én is elhiszem, hogy valakik megrendeztek egy ilyen jelenetet.

Most komolyan gondolod, hogy az erőszakos sorozók eltűrnék, hogy valaki levideózza őket? Ezek az ukrán propaganda által megrendezett jelenetek.
süti beállítások módosítása