wagmg

wagmg

A Duna hőmérséklete

2023. július 23. - arthurthedent

Olyan aranyos, a lányok elmentek megmérni a Duna hőmérsékletét. Be is olvasták, hogy x egész y tized fok. Tized...

Ilyen "hőmérőt" vittek:

homero.png

A gyártó pontosságot, tűréshatárt nem ad meg, azaz gondosan elhalgatja, mert egyébként a használati utasításban minden más megvan. Például az is, hogy a doboz szép fehér.

Egyszer régen összevásároltam kíváncsiságból ezekből egy csomót. Pont ezt a típust még nem próbáltam, de hasonlókat igen és azt tapasztaltam, hogy ebben az árkategóriában olyan plusz-mínusz 1 és 3 fok körül van a pontosság. Ha kiírja, hogy 21 fok van könnyen lehet, hogy valójában 24 az a 21, ami azért különösen vicces, mert ekkora különbséget már érezni is lehet. 

Ülsz a szobában, hmmm... és pontosabban megmondod, hogy hány fok van, mint a digitális hőmérő. Csúcs!

Szóval ja, lányok! Az, hogy egy kütyü kiírja, hogy tized fok az nem jelenti azt, hogy tized fokos pontosságú a mérés. Ha meg nem tudjuk, hogy mennyi a műszer pontossága, az meg nem mérés. 

Nekem a léghőmérsékletre ilyen eszközöm van:

homero-1.png

Játékszer, de legalább megadják, hogy 1 Celsius a pontosság. Szóval ez csak levegőt mér, a pontossága sem elég Dunát mérni, de legalább megadták, hogy mekkora a pontosság. Nem villognék vele, arra van, hogy ha izzadok, akkor megnézhetem velem, hogy miért van melegem. Öregszem, vagy tényleg meleg van? 

Ha valóban tized fokokat akar beolvasni valaki egy Youtube videóban, ha a Paksi Atomerőművel akar vitatkozni, akkor mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Olyan 5,000 forint helyett inkább 80,000 - 300,000 forintot, kell a műszerre költeni. Hitelesített, kalibrált műszert kell venni.

Főleg, ha kötözködni akar. Ha be akar ugatni, hogy a Paksi Atomerőmű csal, hazudik. Merthogy elhiszem én, hogy hazudnak, hogyne, lehet, kell is szorongatni őket, hogyne, be is kell szólni, persze. De akkor most már menjetek ki és mérjétek meg hány fokos az a rohadt víz, mert ez így gáz!

 

P.S.: Érted, gáz... nem víz, hanem gáz. Nagyon szellemes vagyok. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr218175155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.24. 08:52:16

Vastagon rátapintottál a problémák velejére.

arthurthedent 2023.07.24. 09:18:24

@gigabursch: Nem tudom megállapítani, hogy komolyan beszélsz vagy csak cikizel. :) Mindenesetre néztem a videójukat és kiakadtam ezeken a gagyi "műszereken", amik azt az érzést keltik az emberekben, hogy elég pontosak, pedig rohadt gagyik. Ez olyan mint az áltudomány, hülyítik a népet.

A páratartalom mérők általában 5-10%-os pontosságúak. :-o

Egyszer vettem három co mérőt. Élet-halál kérdése, de még csak közel sem voltak egymáshoz. Teljesen vad értékeket mutattak, egyik ment felfelé, a másik lefelé, több nagyságrendbeli különbség volt köztük. Persze kínai gyártmány volt mind, de hát melyik nem az?

gigabursch 2023.07.24. 09:26:20

@arthurthedent:
Abszolút komolyan beszéltem.
Nem a szándékkal van gond, amit a hölgyek tettek, hanem azzal, hogy
- nem alapos mérés
- zavaros következtetés
- nem igényelték, hogy jelen legyenek egy rendes, hiteles mérésen
- nem jártak utána, hogy mekkora teljesítménycsökkenésre van szüksége
- nem kérdezték meg a felelős államtitkárokat, hogy milyen intézkedésekre lehet szükség...
- stb...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.25. 19:02:47

Amikor majd megint tömegesen dögleni kezdenek a halak, akkor mérés nélkül is tudni fogjuk, hogy gond van.

gigabursch 2023.07.25. 21:39:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
S mennyire nem lenne bonyolult egy jó adag levegőztetőt itt kb 5 km hosszan és kb 50 M szélességben lehorgonyozni, ami a vizet felfrissíti...
Dettó Balaton.
Megy a hiszti, hogy alga meg miegymás.
Ha minden strandnál lenne 2-5 tűzoltófecskendő, ami egyben kb jelölné azt is, hogy meddig menj a vizibiciklivel, akkor ugyanúgy nem lennének ilyen problémák.
De ez bonyolult...
Ja, nem...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.26. 04:25:02

@gigabursch:

Úgy latszik, nálunk ez is túl bonyolult... Vagy csak nem lehet eleget kaszálni rajta.

Paks 2 beléptével meg mindenképpen kell javítani a hűtésen, kb. 4MW-ot kell eldisszipálni a mai 2MW helyett.

Innen a fotelból könnyű nekem mérnökösködni, de emlékszem, régebben felvetették a Heller-Forgó-féle hűtést is, ami zárt rendszerű, így nem függ a Dunától. Persze a két erőmű az eddigieknél kb. egy nagyságrenddel több hőt jelent.

gigabursch 2023.07.26. 07:20:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
PaksII Heller-Forgó rendszerű lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.26. 09:35:29

@gigabursch:

Most, hogy írod, vmi rémlik, hogy volt szó róla.

Kora reggel kicsit alacsony volt az energiaszintem, ezért írhattam GW helyett MW-ot.

gigabursch 2023.07.26. 16:52:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az MW, GW még csak hagyján.

Ismereteim szerint az atomerőművek termikus hatásfoka valahol 33% körül van.
Miért jó, miért nem jó, az részletkérdés, ugyanakkor, ha Paks I ad 2 GW-ot, akkor ott 4 GW az elfűtendő hő, ugyanakkor Paks II-nél ezek szerint 8 GW hővel kell számolni, ami egyébként brutális mennyiség és nagyon remélem, hogy találnak erre a hőre mindenféle értelmes megoldást, főleg a jelenlegi gázárak mellett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.26. 21:45:01

@gigabursch:

Kora hajnalban írtam, de ez sem mentség ennyi hibára. Amiket el sem követek, ha csak picit is odafigyelek. Koszönet a javításért.

De inkább hallgassunk az atomerőművek óriási eldisszipálandő hőjéről, mert a sötétzöldek mindjárt ezeket kiáltják ki a felmelegedés felelőseivé.

gigabursch 2023.07.27. 10:21:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem a tényekről nem hallgatni kell, hanem megfelelő műszaki megoldásokat kell még hozzábigyeszteni, hogy ki legyen maxolva a hő.

Régi vesszőparipám - talán rémlik -, hogy a büki hulladék remanens hőjét hasznosítani kéne.
Feltételezem, hogy erre nemigen alkalmas az egy-két bőröndnyi méret (még*), de ha konténer méretben lehetne megfelelő gőzkazánt építeni, ami így szabványosítható méretű is lenne, akkor egy halom teherhajó tudna gázolaj/nehézolaj nélkül mindenhol közlekedni.

Szóval a politikusoknak itt kéne verni a palávert, hogy 4/12/8 GW hőt hogyan kéne felhasználni, letárolni, stb.
Nekem ez elvárasom.

_________________
Képzeld el bőrönd mérettel, hogy hasítana egy ilyen gőzautó
youtu.be/rUg_ukBwsyo

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.27. 19:13:32

@gigabursch:

Valamikor régen állítólag gondolkodtak azon, hogy Paks mellé építenek egy hőerőművet, amely fosszilis rásegítéssel hasznosította volna a 4GW hulladékhőt. Állítólag az jött ki, hogy nem lenne gazdaságos.

Kb. józan paraszti ésszel is belátható, hogy rosszabb termikus hatásfokkal működik egy olyan hőerőmű, amely már jó forróra melegített vizet melegít tovább, hiszen kisebb a delta T. Viszont a bemenő forró víz ingyen van, ezért nem látom be, miért lenne gazdaságtalan. Jobb így, hogy kieresztik a Dunába?

Te mit olvastál erről? Esetleg olvastál indoklást?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.27. 19:16:05

Persze nem akarok okosabb lenni a szakembereknél, ezért lennék kíváncsi, hogyan jött ki az, hogy gazdaságtalan lenne.

gigabursch 2023.07.27. 19:40:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem ismerem azt az anyagot.
Viszont az elmúlt húsz évben egy halom technológiai kérdés - ami egy halom fő kérdést, ami addig kőbe volt vésve -, kb ötévente újratervezésért kiáltott

Ami biztos, hogy minden erőmű egyben nemzetbiztonsági kérdés is és annak mindig meg kell felelnie, szóval lehet hogy a kutya ott van elásva, aztán mondták egy műszaki hókuszpókuszt.

Jó lenne ezekhez a kérdésekhez egy valódi, témába vágó szakember.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.27. 21:20:53

@gigabursch:

"minden erőmű egyben nemzetbiztonsági kérdés is"

Pontosan.

Én egyetlen dologra gondolok: A kiegészítő hőerőműben nyilván nem zárt, hanem átfolyós rendszerű lenne a hűtővíz útja, a végén így is a Dunába, hiszen a már nem hasznosítható hőtől meg kell szabadulni. (Ideális persze a kombinált ciklus lenne.) Ha azonban a kieg. erőműben bármi gond adódik a hűtővíz elvezetésével (ami lehet szabotázs is), akkor nagy gond támad az atomerőműben is. Persze lehet gondoskodni alternatív elvezetésről is, a kérdés csak az, milyen mély beavatkozás lenne ez az erőmű biztonsaga szempontjából.

Aztán valószínű, hogy csak hülyeséget beszélek.
süti beállítások módosítása