wagmg

wagmg

A világegyetem összes könyve itt van

2023. július 22. - arthurthedent

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy van egy könyvtár amiben a világegyetem összes könyve megvan? Azok is, amiket megírtak, azok is, amiket majd csak a jövőben írnak meg és azok is, amiket soha nem is fognak megírni. Elmebetegnek néznél, ugye? Pedig van ilyen könyvtár...

Sőt, nem is csak egyszerűen létezik, de fenn van az interneten. Egy könyvtár, amiben a létező és a nem létező összes könyv megtalálható. Egy megkötés van, kizárólag az angol nyelv kisbetűit tartalmazzák a könyvek, de persze ez csak elvi korlát, hiszen bármilyen ábc-t le lehet írni az angol nyelv betűivel.

Szóval akkor az összes könyv itt van, amit megírtak, majd megírnak és amit senki sem fog megírni. Kereshető. Rákerestem egy szövegre, azonnal jött is a találat...

babel.png

A keresett szöveg a világ legnagyobb könyvtárának egy könyvében

Ha valaki meg akarja keresni ennek a könyvnek ezt az oldalát, itt egy link: https://libraryofbabel.info/bookmark.cgi?qgigqxs319. Tényleg ott a könyv, nem átverés, nem csak egy tréfás weblap.

Ha keresni akarnál a könyvtárban itt megteheted: https://libraryofbabel.info/search.html

Namost persze nehéz nem észrevenni, hogy a könyv elég össze-vissza szöveget tartalmaz. Ez nem meglepő. Ha az összes létező és nem létező, megírt és meg nem írt könyvet összeszedi valaki, akkor a legtöbb szöveg értelmetlen lesz. Legalábbis számunkra. Bábel könyvtár, nem kell csodálkozni, ha nagy részét nem tudjuk elolvasni.

A helyzet az, hogy a keresett szöveg igen sok könyvben szerepel, ez csak egy a sok közül, előtte és utána történetesen ezek betűk állnak. Ha azt akarjuk, hogy a keresett szöveg előtt vagy után is értelmes, a mi elképzeléseinknek megfelelő szöveg álljon, akkor meg kell adnunk, hogy mit is akarunk ott látni.

babel-1.png

Egy másik könyv egy másik oldala, valami hasonlót állít, de itt már árnyaltabb a kép.

Szóval akkor megvan a könyvtár gyengesége is: igen értelmes gondolatok vannak benne, nagy bölcsességek, amiket csak akkor találunk meg, ha megmondjuk, hogy pontosan mi is az a bölcsesség. Túl nagy a könyvtár, túl sok benne a könyv, ezért aztán a keresés egy rémálom.

babel-2.png

Döbbenetesen sok találat

A találatok száma huszonkilenc a háromezerhatvanharmadikon. 29^3063, elképzelhetetlenül nagy szám. A becslések szerint a világegyetemben 10^82 atom van. A találatok száma sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal nagyobb, mint a világegyetemben található atomok száma. 

Akkor most hirtelen elgondolkodunk, mi van, ha létezik egy másik világegyetem, ahol valaki csinált egy könyvtárat, ami tartalmazza az összes lehetséges atomokból álló világegyetem pontos leírását és mi csak pár lap vagyunk ebben a könyvtárban? Mi van, ha a világunk, a gondolataink, a reményeink, boldog és keserű emlékeink ott sorakoznak ebben a könyvtárban. Mi van, ha mi csak egy könyv vagyunk az egész bolygóval egyetemben?

Lehetetlen ugye? Hiszen látjuk, tudjuk, érezzük, hogy az atomjaink valóságosak és a szabályoknak megfelelően viselkednek, a világunk összefüggései követhetőek, a gondolataink logikusak, a reményeink és az emlékeink koherensek, nem? Na de mi van, ha ez is bele van írva a könyvbe?

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr2118176047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.23. 09:56:04

Ez igazán jó hír.
Amúgy semmi értelme...
:-)

arthurthedent 2023.07.23. 10:13:38

Gondolná az ember, hogy nincs értelme, csakhogy a matek ilyen: sokszor évtizedekkel később derül ki, hogy egy matematikai konstrukció rohadt hasznos. A Radon transzformációt 1917-ben találta ki egy osztrák matematikus, ez adja a computer tomográfia alapját, ennek a segítségével lehet a kétdimenziós képekből helyreállítani a háromdimenziós felvételt. :-o

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.23. 21:39:00

Ez annak a klasszikus példának a számítógépes megvalósítása, amikor milliónyi majom random veri az írógéoet, és egyszer vmikor egyikük hibátlanul leírja a Shakespeare összest. Meg sok másik több-kevesebb hibával.

Persze e könyvtár könyvei ténylegesen nincsenek tárolva, egy adott "könyvet" az oldal szervere a lekérdezés pillanataban generál.

Miért csak 3063 betűből állhat egy könyv? Ez elég soványka.

Én egszer a SuperPi programmal kiszámoltattam pi értékét pár millió jegyig. Aztán sikeresen megkerestem benne a születési dátumomat: yyyymmdd.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.23. 21:45:00

Elhinnéd, hogy bármely CD tartalmazza a világ összes megkomponált és megkomponálatlan zenéjét?

arthurthedent 2023.07.23. 22:15:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Miért csak 3063 betűből állhat egy könyv? Ez elég soványka."

Nem 3063 betűből állnak a könyvek.

"Persze e könyvtár könyvei ténylegesen nincsenek tárolva, egy adott "könyvet" az oldal szervere a lekérdezés pillanataban generál."

Teljesen mellékes technikai kérdés.

"Ez annak a klasszikus példának a számítógépes megvalósítása, amikor milliónyi majom random veri az írógéoet,"

Ebben a bábel könyvtárban nincs semmiféle véletlen. Minden könyv minden oldala és azon belül minden betűje mindig ugyanaz, nem random.

"Elhinnéd, hogy bármely CD tartalmazza a világ összes megkomponált és megkomponálatlan zenéjét?"

Ez nem egy CD, hanem egy könyvtár és matematikai eszközökkel bizonyítva van, hogy minden könyvet, minden kombinációt tartalmaz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.23. 23:11:17

@arthurthedent:

"Nem 3063 betűből állnak a könyvek."

Valóban, 3063 plusz a keresett szöveged hossza. Az angol abc betűinek száma az annyiadik hatványon, ahány karakter összes permutációját kell létrehozni.

"egy könyvtár és matematikai eszközökkel bizonyítva van, hogy minden könyvet, minden kombinációt tartalmaz."

Ugyan már! Egy egyszerű algoritmus az egész. Veszi a keresett szöveget, majd véletlenszerűen körbeveszi az angol abc betűit tartalmazó, n karakterből álló halmaz egy permutációjával. Az összes permutáció száma pedig a megadott lehetséges találatok száma, ahogy ki is írja. A halmaz pedig annyi karakterből áll, amennyi az abc betűi számának hatványkitevője.

arthurthedent 2023.07.23. 23:56:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Valóban, 3063 plusz a keresett szöveged hossza. Az angol abc betűinek száma az annyiadik hatványon, ahány karakter összes permutációját kell létrehozni."

Elég nehéz követni azt, amit mondasz. Ott a képernyőkép, a találat a 369-edik oldalon volt.

"Egy egyszerű algoritmus az egész. Veszi a keresett szöveget, majd véletlenszerűen körbeveszi az angol abc betűit tartalmazó, n karakterből álló halmaz egy permutációjával."

Senki sem mondta, hogy nem egyszerű az algoritmus. Nem az a lényege a dolognak, hogy mennyire bonyolult az algoritmus. És ahogyan mondtam, nem véletlenszerű.

A könyvnek van címe. A címét kimásolod, rákeresel a könyvre, belelapozol az adott oldalszámhoz és megtalálod a szöveget. Mondom, nem véletlenszerű, a könyven valóban léteznek annak ellenére, hogy természetesen valós időben vannak generálva.

Nem hazudtam a cikkben, nem valami olcsó kis trükkről van szó, annak ellenére persze, hogy algoritmus van mögötte, amit nevezhetsz akár egyszerűnek is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.24. 00:06:34

@arthurthedent:

"És ahogyan mondtam, nem véletlenszerű."

Az a véletlenszerű, melyik permutációt adja ki neked.

"A könyvnek van címe. A címét kimásolod, rákeresel a könyvre, belelapozol az adott oldalszámhoz és megtalálod a szöveget."

Ez érdekes, mert ez esetben nagyon sok azonos című, de különböző tartalmú könyv létezik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.24. 00:12:37

És ez még úgy is igaz, hogy azonos nevű szerző azonos címmel, azonos megjelenési évvel és azonos tartalmi leírással írt rengeteg különböző könyvet.

Ami persze logikus, hiszen minden lehetséges könyvet generál a program, de azért valódi könyvekre nem jellemző.

Természetesen nem érdemes ennyire belemélyedni, az egész nem több egy jó poénnál.

arthurthedent 2023.07.24. 06:24:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez érdekes, mert ez esetben nagyon sok azonos című, de különböző tartalmú könyv létezik."

Nem hiszem. A cím a seed, ugyanabból a seed-ből szerintem ugyanaz a tartalom jön ki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.24. 07:23:32

@arthurthedent:

Ha a cím a seed, akkor viszont a "könyvtár" nem tartalmaz minden lehetséges könyvet.

arthurthedent 2023.07.24. 09:20:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudod mit javaslok? Elmégy a weblapjukra és elolvasod. Aztán visszajössz és ha valamiben tévedtem elmagyarázod. Ennek így semmi értelme, folyamatosan osztod az észt és fogalmad sincs róla, hogy miről beszélsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.24. 10:25:08

@arthurthedent:

Fölösleges, egyszerű számtan. Ha - mint írod - egy címhez csak egy könyv tartozhat, akkor a lehetséges címek száma 29^n+29^(n-1)+...+29^1, ahol n a maximális címhossz. A lehetséges könyvek száma ellenben 29^(p-m)+29^(p-m-1)+...+29^1, ahol p a könyvek maximális hossza, m pedig a keresett szöveg hossza.

Amennyiben p-m>n, úgy minden címhez több könyvnek kell tartoznia, ellenkező esetben a könyvtár nem tartalmaz minden lehetséges könyvet, akár létezőket sem. Kivéve persze, ha egy létező könyv teljes tartalma a keresett szöveg. :DDD

A címek permutációjának száma sokkal kisebb, mint a könyvszövegek permutációjának száma. Elemi számtan, ehhez nem kell elmenni az oldalra.

arthurthedent 2023.07.24. 10:42:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Elképzeled magadnak, hogy hogyan működik, aztán bebizonyítod, hogy hülyeség, úgy nem működhet. Amikor mondják, hogy menj végre és olvasd el hogyan működik VALÓJÁBAN, akkor közlöd, hogy felesleges.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.24. 11:10:15

@arthurthedent:

Én azt mutatom meg, hogy az oldal nem tudhatja azt és úgy, amit te leírtál róla. Hogy ténylegesen mit csinál, mit tud, az nem érdekel: jó játék, jó poén, nem több.

arthurthedent 2023.07.24. 13:40:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én azt mutatom meg, hogy az oldal nem tudhatja azt és úgy, amit te leírtál róla."

Amit leírtam azt te kiegészített egy csomó képzeletbeli dologgal, amik csak a fejedben léteznek.

"Hogy ténylegesen mit csinál, mit tud, az nem érdekel: jó játék, jó poén, nem több."

Nem tudom mi az, nem is érdekel, de elmondom, hogy mi az. Olyan ez, mint amikor a tanulatlan emberek vadul mesélik, hogy ezt vagy azt soha nem tanulták meg az iskolában, de milyen jól tették, hisz soha nem is használták. :D

Szóval ja, jó játék, semmi több, nem érdekel. Megjegyzem a matematika sok ága úgy született, hogy "jó játék és semmi több", meg különben sem mondta senki, hogy hű de sokkal több, mint jó játék, de mindegy.

Idejöttél, szétrollkodtad a témát, így van, úgy van, amúgy van. Nem nézem meg mi ez, de véletlenszerű. Csak bemásol elő meg utána véletlen karaktereket. Mert te tudod mit csinál a program, jobban tudod, meg sem kell nézned. Mert egy könyv ennyi betűből áll, meg annyiból. Mert a címek permutációinak száma kisebb, mert te tudod. Jól van akkor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.24. 17:58:28

@arthurthedent:

"szétrollkodtad a témát"

Nemigen volt mit széttrollkodni, Nem úgy néz ki, hogy a téma sokakat késztetett hozzászólásra. Rajtam kívül egyetlen embert szólt hozzá.

"Csak bemásol elő meg utána véletlen karaktereket. Mert te tudod mit csinál a program, jobban tudod, meg sem kell nézned."

Pontosan! Avagy azt hiszed, hogy generál néhány szeptillió könyvet, oszt kiválogatja azokat, amelyekben benne van a keresett szöveg?

"Amit leírtam azt te kiegészített egy csomó képzeletbeli dologgal, amik csak a fejedben léteznek."

Azzal, ami logikusan következik az általad írottakból.

"Mert a címek permutációinak száma kisebb, mert te tudod."

Így igaz. :) Alapszintű matek, amit még én is tudok, pedig soha nem volt erősségem a matematika.

"Megjegyzem a matematika sok ága úgy született, hogy "jó játék és semmi több","

Ez csak alkalmazza a kombinatorikát, nincs benne semmi új. Érdekes, ennyi.

"Olyan ez, mint amikor a tanulatlan emberek vadul mesélik, hogy ezt vagy azt soha nem tanulták meg az iskolában..."

youtu.be/SPIK9wUXogo?t=44

arthurthedent 2023.07.25. 08:49:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Pontosan! Avagy azt hiszed, hogy generál néhány szeptillió könyvet, oszt kiválogatja azokat, amelyekben benne van a keresett szöveg?"

A csávó szépen leírja, hogy reversible generátort használ, hogy lehessen keresni, de persze neked nem kell elolvasnod, mert te tudsz már mindent.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.25. 09:56:05

@arthurthedent:

Revesible generator! :) Egy fancy word arra, amit írtam: előbb "megtalálja" a keresett stringet, majd generálja hozzá a könyvet. Bár ez inkább reverse, semmint reversible, ha egyre gondolunk, de a reversible biztos jobban hangzik, mert hosszabb.

Mindegy is. Érdekes, tanulságos, poénos. A készítője sem szánhatja többnek. Gondolom én, de ismétlem, én csak az általad írtakból következtetek.

Szerintem kitárgyaltuk, ugye?

arthurthedent 2023.07.25. 17:46:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy fancy word arra, amit írtam: előbb "megtalálja" a keresett stringet, majd generálja hozzá a könyvet. Bár ez inkább reverse, semmint reversible, ha egyre gondolunk, de a reversible biztos jobban hangzik, mert hosszabb."

Tehát az általam használt szó nem azt jelenti, amit te állítasz és amit én vitatok és ebbőlé arra következtetsz, hogy nem tudom mit jelent a szó, ezért rossz szót használtam. :D

Te, figyelj! Senki sem gondolta, hogy a program több mint 29^3063 könyvet végigkeresett. Soha nem is hitte senki. Kár erőlködnöd. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.25. 18:37:08

@arthurthedent:

Nagyon kezdesz átmenni személyeskedő stílusba. :( Mintha azt írtad volna, higy a reversible szót az oldal készítője használta: reversible generator, ugye. Akkor hogyan jutsz el innen oda, hogy szerintem TE használod rosszul a szót?

Még azt sem tudom, milyen szót használt a készítő. Ha az ő inge, akkor ne vedd magadra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.25. 18:59:18

Meg már úgyis unom a témát, több karaktert pazaroltunk rá, mint amennyit megérdemel.
süti beállítások módosítása