wagmg

wagmg

Megint jogszerű a fegyverhasználat

2023. július 19. - arthurthedent

Szóval ja, volt egyszer egy igen kitűnő sorozat, az volt a címe, hogy "Justified". Igen élveztem...

Maga a cím a "justified shooting" kifejezésből ered, amit fordíthatunk úgy, hogy "igazolt lövöldözés", "jogszerű fegyverhasználat". A sorozat főhőse Raylan Givens, amerikai rendőrbíró, aki igen sűrűn használja a fegyverét. Elég sokszor előkapja, elég sok embert lelő vele és rohadtul nem lelkizik miatta. Ha valaki problémázik mindig elmondja, hogy a fegyverhasználat jogszerű volt, felesleges hisztizni, ilyen a világ. Ha gengszter vagy előbb-utóbb lelő valaki...

givens.jpg

Raylan Givens: Ha azt mondja, hogy ne ugrálj, mert lelő, akkor jobb, ha meg sem mozdulsz...

Maga a sorozat izgalmas, akciódús, ugyanakkor fergetegesen humoros is. Hatalmas dumák, fergeteges beszólások, székről leesve fetrengve röhögős epizódok, karakterek. Komolyan mondom, elképzelhetetlen színes gárdát hordtak össze, jó színészek iszonyat vicces, sokszínű gengsztervilágot elevenítenek meg.

dewey.jpg

Dewey Crowe: Tragikus sorsú, ritka ostoba gengszter, sírva röhögős arc

Aki még nem látta volna, annak mindenképpen javaslom, hogy nézze meg minél előbb. Tutira nem fog csalódni benne. Nem fogom elspoilerezni, nem fogom ragozni, érdemes megnézni és kész.

De nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy tegnap elindult egy minisorozat, "Justified: City Primeval" címmel. Folytatás. Raylan Givens újabb kalandokra indul. Kicsit megőszült, kisfiús mosolya már nem a régi, de fegyver van nála és nem fél használni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6618173690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.19. 15:33:45

Azért ezek a vadnyugati fejvadászok/békebírók akikről mintázták ezen főszereplőket eléggé pszichológiai esetek lehettek.

0dzsud0 2023.07.20. 23:36:18

Hibátlan sorozat volt, Walton Goggins alakítása (Boyd Crowder szerepében) valami elképesztő. Amit meg a Raylan Givens-kép alatt írsz, az szintén egy nem mindennapi elem volt. Korábban egy csomó amerikai filmben azt láttam, hogy az "állj vagy lövök" felszólításra noha lehet megtorpan, akinek az szól, de utána ahogy folytatódik a párbeszéd, azért mégis lazán megtesz még egy pár lépést feltett kézzel, mintha az utasítás el sem hangzott volna, bohócot csinálva a rendőrből, aki épp rá fogja a fegyvert, de mégsem lő...ebben a sorozatban ez egy picit másképp történik, és ez volt az első, hogy ilyet láttam.

Hasonlóan profi jelenet, amikor Boydot egy álruhás rendőr szeretné magával vinni, ám bezavar Deputy U.S. Marshal Raylan Givens érkezése. A "rendőr" azzal bukik le végérvényesen, hogy fogalma sincs a rendvédelmi szervek egymáshoz való viszonyáról és a köztük fennálló hierarchiáról, ezért ostoba módon már kifejezetten fel is szólítja a marshalt, hogy ne állja útját...az ezt követő kérdés Raylan szájából ("did you just give me an order?") zseniális, innentől mind tudjuk, hogy vége a játéknak. :) És még vagy harminc hasonlóan ütős jelenetet biztosan lehetne sorolni.

A minisorozat híréről eddig lemaradtam, köszi! Cserébe bedobnék két címet (bárminemű ajánló vagy más sallang nélkül), mert szerintem ma meglehetősen kevesen ismerik és értékelik, főleg az utóbbit; ugyanakkor tömény zseniálitások, amikkel mindenkinek érdemes lehet egy próbát megtennie, aki bírja a profin megírt drámákat (vagy ha úgy értózi, nem bírja, akkor is nézze, mert ezzel megszereti). Szóval nézzen mindenki The Shield-et és Mr. Inbetweent, ezt tudom javasolni. Még a Justified-nál is ütősebbek, pedig az nehéz.

arthurthedent 2023.07.21. 06:17:53

@0dzsud0: "did you just give me an order?"

Ó, igen. Azért jellemző, hogy emlékeztél rá szó szerint, leírtad és én is emlékeztem rá azonnal. :) Na, ilyen a jó sorozat, a jó film, nyomot hagy az emberben! :)

"Szóval nézzen mindenki The Shield-et "

Néztem, de nekem egy kicsit sötét, komor volt. Nem rossz, de a Justified humorát ezerszer jobban szerettem.

"Boyd Crowder szerepében"

Nagyon tetszett az a karakter is. Amikor a telefonnal megszopatja a csávókat, akik bele akarják rángatni egy rablásba, az zseniális! Meg azok a terjengős, modoros körmondatok, hát azok is nagyon ott vannak!

0dzsud0 2023.07.21. 12:02:50

@arthurthedent: "Néztem, de nekem egy kicsit sötét, komor volt. Nem rossz, de a Justified humorát ezerszer jobban szerettem."

Megértem. Nos, valóban. A Shield nagyon nem vicces, sőt. Néha elviselhetetlen stressz még nézni is, nagyjából az 5. évadtól pedig egyenesen gyomorfekély. :)) Napokig tipródtam egy-egy epizód után, annyira nyomasztó és tragikus volt sokszor. A végére meg pláne. Walton Gogginsról jutott eszembe megemlíteni, mert ebben is szerepel, és a sorozat végére itt is mit tesz le az asztalra, te jó ég...

A Mr. Inbetween tud hasonlóan komor lenni, de azért nem állandóan és alapvetően is könnyebben emészthető. Ennek viszont humora is van. Itt pedig a Dewey Crow-ot alakító Damon Herriman a közös nevező, illetve mindhárom sorozat tekintetében az FX channel mint minőségjelző.
süti beállítások módosítása