wagmg

wagmg

A globalizáció visszafordult...

2023. március 24. - arthurthedent

Néha napokig van az az érzésem, hogy nem figyel senki, hogy nem egy titkos kísérlet játszódik körülöttem, hogy nem szimulált világegyetemben élünk, hogy banális, közönséges, normális minden.

Aztán megszólal valaki, elkezd írni róla a sajtó, elkezdenek beszélni az emberek és én megint rádöbbenek, hogy ilyet normális világegyetemben nem lehet, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Valaki figyel, kísérletezik velem, azt kutatja hogyan reagálok egy ilyen észvesztően nagy marhaságra.

Azt mondja a "szakértő", hogy a globalizáció visszafordult. A másik "szakértő" bólogat, a népek hümmögnek... "Igaz, nagyon igaz, bölcs, a globalizáció most már visszafordult" - mondogatják miközben hamiskásan hunyorognak.

Hát persze, hogy a fenébe ne fordult volna vissza! Ötvenezer évvel ezelőtt a sztyeppei hordáink húsz kilométeren belül élték le az életüket. A bibliai időkben a legtöbb ember úgy gondolta, hogy a világegyetem cirka száz kilométeres. Aztán a rómaiak utakat építettek, fél európa volt a világuk.

Utána jöttek a nagy földrajzi felfedezések, karavánok hordták a fűszert, az árut, a híreket. Messziről jött ember azt mesélt, amit akart, de legalább voltak messziről jött emberek.

Összekötöttük a kontinenseket dróttal, ment a telegram, utána már beszélgetni is lehetett a dróton. Üzletelni a dróton keresztül, megbeszélni dolgokat, hajókkal meglátogatni az új világot, ez volt az új módi. Ha volt egy felfedezés azt ügyes emberek széthordták a világban, meggazdagodtak.

Megindult a tömegtermelés, a gyárak képesek voltak más országok számára is termelni, hajókkal horták az árut, egyre nagyobb és egyre gyorsabb hajókkal. A kommunikáció azonnalivá vált, tized, század, ezredmásodpercekre rövidült az üzenetküldés hónapok helyett. Globális méretű ipart, kereskedelmet, kommunikációt, energetikát építettünk. 

Évezredek alatt!

És akkor most ez a globalizáció visszafordult. Kész, vége, visszacsináljuk. Mert az oroszoknak nem tetszett. Oroszország, a világ kilencedik gazdasága, miattuk visszafordult a sok ezer éves tendencia. Mert van oroszországban pár tucat régi kommunista, akiknek nem tetszik az egész. Nem az "orosz lélek" módjára mennek a dolgok.

Hát persze, a globálizáció visszafordult. Hogyne!

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6318079582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.03.25. 10:35:06

"És akkor most ez a globalizáció visszafordult. Kész, vége, visszacsináljuk. Mert az oroszoknak nem tetszett."

Nagyon rosszul látod. Az USA-nak nem Oroszország a veszélyes ellenfél/ség, hanem Kína, amely 20-30 év alatt huszadrangú senkiből a világ első vagy 1-2 éven belül azzá váló gazdasági és második katonai hatalmává nőtt, nem kis részben épp amerikai közreműködéssel. Ne feledd, a bezárkózást, Kína elszigetelését már Trump elkezdte.

Oroszország most csak ürügy a folytatásra, plusz az EU ledarálására.

"A bibliai időkben a legtöbb ember úgy gondolta, hogy a világegyetem cirka száz kilométeres."

Eratoszthenész már nemcsak azt tudta, hogy a Föld gömbölyű, hanem a kerületét is megmérte.

A poszthoz: Az USA rájött, hogy a globalizáció kezdeti előnyeiért hatalmas árat kellett fizetnie: a termelés kihelyezésével ui. a műszaki tudást és fejlődést is kihelyezte, oszt most már hiába kapálózik, hiába csinálná vissza.

arthurthedent 2023.03.29. 18:10:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nagyon rosszul látod. Az USA-nak nem Oroszország a veszélyes ellenfél/ség"

Amikor kigúnyolok valakit az abszurd állításaiért, azt nem azért teszem, mert egyetértek vele.

"Eratoszthenész már nemcsak azt tudta, hogy a Föld gömbölyű, hanem a kerületét is megmérte."

Mint ahogyan az közismert. Ás utána még évszázadokon keresztül a legtöbb ember úgy vélte, hogy a föld lapos. Még ma is sokan így gondolják, bár a legtöbben már tudjuk, hogy ez ostobaság.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.03.29. 18:36:57

@arthurthedent:

Vagy inkább föl sem merült bennük a kérdés, sokkal alapvetőbb gondjaik voltak.
süti beállítások módosítása