wagmg

wagmg

Fake news, hazugsággyár, visszhangkamra

2022. november 05. - arthurthedent

Naponta olvasom, hogy az internet ezen meg azon zuga hazugsággyár. Ettől hangos a sajtó, az internet, erről beszél az elit és a köznép. Van persze itt egy dolog...

Elárulok egy titkot! Nem csak az internet a hazugsággyár, nem csak az internet van tele hazugságokkal, tévedésekkel, legendákkal. Az emberiség mindig is előszeretettel terjesztette a marhaságokat, legendákat, hazugságokat, tévedéseket, butaságokat. Így van ezzel már legalább tízezer éve.

Mondok egy példát! Az egyiptomi kultúra vagy 8-10 ezer éve a gabonafélékre épült. Megtermelte a gabonát a nép, azt jól eltették és egész évben abból éltek. Kenyeret ettek és sört ittak. A magtárakból. Amit persze az egerek meg a patkányok fosztogattak.

Az egyiptomi nép számára igen fontosak voltak tehát a macskák. Amikor nem volt elég macska, akkor pillanatok alatt elszaporodtak a rágcsálók, megették, beszennyezték a magtárakat és betegségeket terjesztettek. Jött az éhínség és a járványok. Nem lehetett egy egész kultúrát építeni a gabonákra macskák nélkül.

Ezt persze felismerték az okos emberek, uralkodók, tanult népek, a papság. Nyilván lépni kellett valamit, léptek is. Elterjesztették, hogy a macskák bizony szent állatok. Szentek, az istenek szeretik őket, sőt, a macsekok igazából az istenek földi megtestesülései. Nem szabad bántani őket, sőt, nyilván kényeztetni kell mindet. Jó világ járt a macskákra.

Hazugság volt? Az! Csakhogy az okos emberek már akkor tudták, hogy a jó hazugság jobban terjed, mint az igazság. A hazugság arra van optimalizálva, hogy terjedjen, az igazság meg nem. A jó hazugság frappáns, jól hangzik, érdekes,  fülbemászó. Az igazság bonyolult, sokszor nehezen érthető, nem túl szórakoztató és általában még csak nem is vicces. A sikeres hazugság terjed, azt mesélgetik az emberek, dédelgetik, az igazság meg a kutyát sem érdekli.

Az internet előtt is volt fake news, az internet előtt is rengeteg hazugság volt, az internet előtt is hazugságokat terjesztettek az emberek. Az internet nagy része hazugság? Hát előtte is pont ugyanez volt a helyzet! Úgy bizony, amit az emberek mondanak, annak a nagy része nem igaz. Az internet felhívta rá a figyelmet, lehetővé tette, hogy beszéljük róla, de valójában a hazugságok, butaságok, ostobaságok, félreértések előtte is uralták a pályát!

Nem hiszed? Itt egy másik példa: "a kivétel erősíti a szabályt". Ismerős? Tényleg így van? Nem, nincs így, ez egy baromság. A kivétel nem erősíti a szabályt, éppen, hogy cáfolja. Soha nem erősíti.

A kifejezés a latin "exceptio probat regulam in casibus non exceptis" mondásból származik. Ha ügyesebben fordítottuk volna le, akkor úgy mondanánk, hogy "ha kivétel van, akkor törvénynek is kell léteznie". Azt jelenti, hogy ha találunk egy kivételt, akkor el kell fogadnunk, hogy van valahol egy szabály is.

Ha például azt a feliratot látjuk, hogy "vasárnap nem kell fizetni a parkolásért", azaz a vasárnap kivétel, akkor tudjuk, hogy van valahol egy szabály, miszerint "a parkolásért fizetni kell". 

Azaz "a kivétel erősíti a szabályt" egy butaság. Nem igaz.

Ugye mondtam, hogy a világ tele volt hazugságokkal az internet előtt is? Amit az emberek mondanak, terjesztenek, ismételgetnek, annak a nagy része hazugság. Annyi, hogy az internet feltűnőbbé teszi, mert olyan emberekkel kerülünk kapcsolatba, akikkel internet nélkül nem találkoznánk soha. A kommunikáció több, szélesebb, a hazugságok aránya állandó.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr4017970770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.05. 21:55:31

Köszönöm a latint és a fordítást!
Igazában jó az a fordítás, mert tömör és lényegretörő.

IdomitottFoka 2022.11.08. 09:48:31

Igazából nehéz (==képtelenség) igazolni h a macskák szentté válása az egyiptomi kultúrában alulról jövő vagy felülről irányított kezdeményezés volt, úh ez a poszt is egy féknyúz.

arthurthedent 2022.11.08. 10:34:44

@IdomitottFoka: Teljesen mindegy, hogy "alulról" jött -e a kezdeményezés, az, hogy a papok terjesztették el (ahogy írtam) biztos. Vagy gondolod az egyiptomi papok simán beletörődtek, hogy "alulról irányított" vallás nyomuljon az orruk előtt? :D
süti beállítások módosítása