wagmg

wagmg

Rendbetenni az építőipart...

2022. október 06. - arthurthedent

Oké, aki nem látta még a magyar építőipart testközelből az el sem tudja képzelni, hogy mi történik ott. Az építőipar helyzete olyan, hogy amikor először belefutunk legszívesebben kivándorolnánk az sarkvidékre, hogy a hátralévő éveinket egy hókunyhóba töltsük, fókák, jegesmedvék és pingvinek közt. Egy nagy késsel lehet iglut építeni, nem kell hozzá kőműves, burkoló, bádogos meg segédmunkás. Már megérte...

Hogy mi a baj az építőiparral? Az igénytelenség, a gazemberség, a hozzánemértés, a gengszterkedés, a csalás, a hazudozás, a megbízhatatlanság, a ...

A lényeg, hogy bárki, aki épített vagy felújított már az életében, legendákat tudna mesélni. Én magam is gondolkodom, hogy kellene írnom valami eposzt a szenvedéseimről a világ okulására. Az első tizenkét kötetet bőrkötésben, bordó színben tudnám elképzelni. Bibliapapíron.

Most viszont megmondom az állam hogyan tudná megoldani az összes gondot egyetlen ügyes húzással, egyszer s mindenkorra. Egyszerű! 

Az államnak be kellene vezetnie a kötelező biztosítást az építőiparban.

Minden vállalkozó, minden cég, minden mester és minden iparos, aki az építőiparban dolgozik kötne egy kötelező biztosítást valamelyik biztosítóval. Ha a tulajdonos, a megbízó, a kuncsaft elégedetlen a munkával, úgy érzi, hogy átverték, simán jelezné a kárigényét a biztosítónak. Vissza a pénzem, fizessenek kártérítést a helyreállításért, fizessenek kötbért a megcsúszott munkáért, azért, mert esetleg meg sem jelentek.

Világos, hogy a lakosságnak mi haszna lenne ebből, kapna egy biztosítékot. Ha fel tud mutatni egy számlát, árajánlatot, megállapodást, dokumentált trehányságot, akkor kapna pénzt, kártalanítva lenne. Akkor is, ha a kár évekkel a munka elvégzése után keletkezik, ami az építőiparban bizony sokszor előfordul. 

Penészedik a fal? Leázott a lakás? Kidőlt a fal? Sehol sincs már a szaki? Biztosítás!

A megbízók, a kuncsaftok ezek után természetesen hamar megtanulnák, hogy számlát és árajánlatot kell kérni, legyen rajta a munka leírása, legyen rajta mennyi az annyi, legyen rajta, hogy mikor lesz kész. Így aztán az állam is jól járna, hiszen az emberek jó része kérne számlát. Adóügyileg fehéredne az építőipar, ami nagyszerű lenne, mert ráfér. A tizennyolcadik századi kalózok több számlát adtak mint a mai szakik, ez köztudott.

Az állam tehát jól járna, lenne adóbevétel.

A szakik is jól járnának, már legalábbis a tisztességes, megbízható, adót fizető, hozzáértő szakik. Lenne munkájuk, mert aki gazemberkedik azt a biztosító hamar kicsinálná. A kuncsaftok elfordulnának tőle, mert nincs biztosítása. Ráadásul a kókler, hozzánemértő szakik elmehetnének segédnek a profikhoz, ahol figyelik őket, ahol irányítják őket, ahol ellenőrzik a munkájukat.

A kötelező biztosítás olyan szintű fehéredéshez, tisztuláshoz vezetne, aminek már komoly társadalmi jelentősége is lenne. Persze csak ha okosan, profin vezetnék be.

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr1317947918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.10.06. 16:37:33

Ez telitalálat!

Csak szükséges még hozzá egy követhető, nyilvános, ellenőrizhető múlt is.

boundary 2022.10.06. 22:25:45

Hiénák és dögkeselyűk! A többség.

alöksz róz 2022.10.07. 23:44:58

hát nem tudom, a biztosítók is lopnak csalnak hazudnak...

virgo 2022.10.08. 06:42:18

A megrendelők is megérnek egy misét: menet közben meggondolja magát, ne így, mégis inkább úgy, aztán inkább amúgy, mennyit engedsz a feléből stb., a plusz munkát és időt viszont nerm akarja megfizetni, hogyisne. Tízből legalább egy ilyen.
Az érem másik oldala, hogy az építőiparban van pénz, szakember viszont alig, mert ahhoz éveket kell tanulni, sőt később is, az új technológiák miatt. Ez vonzza a csalókat, hiszen ők mindent olcsóbban fognak elvállalni, kis szépséghiba, hogy nem értenek ahhoz, amit vállalnak. Az emberek többsége amúgy is lenézi a szakikat, mert manapság csak a diplomás számít embernek, az se számít, ha egyébként tökhülye.

arthurthedent 2022.10.08. 09:28:10

@virgo: "Tízből legalább egy ilyen."

Ha az iparosok közt tízből egy lenne kókler ez a cikk meg sem született volna. :) A helyzet az, hogy ha találsz egy jó iparost, én tudjam vízvezetékszerelőt, akkor azzal híres emberré válhatsz. Mintha egy új bolygót fedeztél volna fel.

- Hallottad, a Bélának van egy VÍZVEZETÉKSZERELŐJE! Megcsinálta náluk a fürdőt, nem is kért sokat, egy hónapon BELÜL. Akkor jött, AMIKOR ÍGÉRTE!
- És megadja a számát, el lehet tőle kérni?!

arthurthedent 2022.10.08. 09:31:50

@virgo: "olcsóbban fognak elvállalni, kis szépséghiba, hogy nem értenek ahhoz, amit vállalnak."

Igen, az "ezt így szoktuk csinálni módszer". Már eleve nem azt mondja, hogy "így kell", azt mondja, hogy "így szoktuk". Viszont nem, valószínűleg nem fogja olcsóbban elvállalni.

A kókler nem sokat tanul a szakembertől, sokszor semmit. Csak az árakat. Azt gyakorlatilag mindig.

Bogomil 2022.10.08. 09:51:22

@arthurthedent: Máshol a világon van ilyen kötelező biztosítás? Ha van, hol, és milyenek ott a tapasztalatok? Ha nincs, mégis miért nincs ekkore mizéria az építőipari szolgáltatások minőségét, illetve a vállalkozók többségének megbízhazóságát, korrektségét illetően? Hogyan oldják meg, hogy ne legyenek rendszeresek a hazaihoz hasonló problémák?

alöksz róz 2022.10.08. 09:59:40

@virgo: "Az emberek többsége amúgy is lenézi a szakikat, mert manapság csak a diplomás számít embernek, az se számít, ha egyébként tökhülye." - és legalább a fele tökhülye

arthurthedent 2022.10.08. 10:24:16

@Bogomil: "Ha van, hol, és milyenek ott a tapasztalatok?"

Nagyon kevés ország van, ahol nagyon hasonlóak lennének a viszonyok, olyan, ahol ugyanazok meg egy sincs. Nem hiszem, hogy nagy összehasonlításokat lehetne tenni.

arthurthedent 2022.10.08. 10:27:05

@alöksz róz: "és legalább a fele tökhülye"

És ezzel te mennyivel több embert néztél le mint ahány szaki van? :D

Faszerkezet 2022.10.08. 10:33:13

Csak habozva jegyzem meg, mert látom, hogy mindenki ért az építőiparhoz is, hogy már vagy 10 éve kötelező az építőipari/tervezői stb biztosítás.

Pl, ha e-naplós a történet, akkor fel is kell tölteni a biztosítási kötvényt az érintetnek.

Bogomil 2022.10.08. 10:34:59

@arthurthedent: Ha így van, akkor valami magyarázatot kellene találnunk a magyar viszonyok "különlegességére", mert azt nem hinném, hogy nemzeti sajátosságról lenne szó. Adódna a "szocialista" múlt, de ha az lenne a fő tényező, akkor hasonló, esetleg rosszabb lenne a helyzet például Szlovákiában vagy Romániában -- persze nem tudom, hogy nincs-e így...
Egyébként bennem még felmerült a biztosítás mellett a biztosíték (kaució) letétbe helyezésének kötelezettsége mint garanciális eszköz...

arthurthedent 2022.10.08. 10:57:35

@Bogomil: "Ha így van, akkor valami magyarázatot kellene találnunk a magyar viszonyok "különlegességére", mert azt nem hinném, hogy nemzeti sajátosságról lenne szó."

Senki sem mondta, hogy a magyar viszonyok "különlegesek". Azt mondtam, hogy "mások".

"Adódna a "szocialista" múlt, de ha az lenne a fő tényező, akkor hasonló, esetleg rosszabb lenne a helyzet például Szlovákiában vagy Romániában -- persze nem tudom, hogy nincs-e így..."

Például. Szóval meglehetősen felesleges lenne Franciaországot vagy Svédországot másolni. Máris látjuk miért van kevés hely, ahol nagyon hasonló a helyzet.

virgo 2022.10.08. 11:02:20

@arthurthedent: gondolkozz egy kicsit. Manapság az emberek nem adják szakmunkásnak a gyereküket, de attól, hogy sokkal több a diplomás, az elvégzendő munkák aránya még nem változott. Ezentúl se lesz szükség ennyi közgazdászra- pláne nem bölcsészre- de a bölcsésznek is szüksége lesz mondjuk fürdőszobára. Így kialakul egy keresleti piac, mert egyszerűen NINCS elég szakmunkás, vagy már elment külföldre, sokkal több pénzért. Aki itt maradt, az vagy már öreg és beteg mint én, vagy nem ért hozzá. Látott 3 youtube videót és ez alapján burkolónak képzeli magát. Jobb esetben tudja hogy nem ért hozzá, csak neked nem fogja elmondani.

arthurthedent 2022.10.08. 11:02:41

@Faszerkezet: "Csak habozva jegyzem meg, mert látom, hogy mindenki ért az építőiparhoz is, hogy már vagy 10 éve kötelező az építőipari/tervezői stb biztosítás."

Ez mondjuk megoldást jelenthet, ha megbízol valakit, hogy építsen egy házat és az építés engedélyköteles. De amikor felújítasz vagy egyszerű bejelentési kötelezettségű építést kérsz, akkor nem kötelező a felelősségbiztosítás.

virgo 2022.10.08. 11:04:44

@virgo: ja és akkor még nem beszéltünk a nagyobb építkezésekről, ahol az alvállalkozónak az alvállalkozójának az alvállalkozója fogja elvégezni a trényleges munkát, és a végén mindenki meg fogja kapni a pénzét, csak pont ő nem. Ilyen a magyar építőipar, nem 12 éve, hanem a rendszerváltás óta.

arthurthedent 2022.10.08. 11:04:53

@virgo: "gondolkozz egy kicsit."

Mégis mi az az állításod, amin el kellene gondolkodnom? Merthogy amiket írtál, azokon már vagy húsz éve elgondolkodtam. :D

6.Lenin 2022.10.08. 11:18:44

Mellesleg az összes "szaki ismerősöm nyugaton dolgozik, ukránokkal, románokkal, szlovákokkal együtt.

Szerintem be kéne hívni osztrák, német kőműveseket , szakikat Mo-ra, talán sokat javulna a színvonal.

Faszerkezet 2022.10.08. 11:22:57

@arthurthedent:

Nézd, ezen vitatkozhatunk csak felesleges. Az építőipari tevékenység végzéséhez kötelező a biztosítás. Mint a gépjárműnél.

Magyarán ha te tényleg egy vállalkozóval végeztetsz munkát akinek a vállalkozói tevékenysége tényleg erre szól (Magyarán nem feketén fogadod fel a buszsofőrt, hogy csempézze ki a fürdőt) akkor annak kell lennie.

Az egy más kérdés, hogy sokra nem mész vele... :)

@virgo: Ez mondjuk pont az utóbbi 12 évben nem jellemző az építőiparban.

Rengeteg közbeszerzésen, EU-s projekten maximalizálva van az alvállalkozói sor. És biztos, hogy van pár eset amikor nem, de általában mindenki meg is kapja a pénzét.

Ahol ilyenek vannak inkább, azok az újonnan épült társasház projektek, amik az elszállt árak miatt befürödtek, de azok jellemzően meg sem épültek, nem is lettek befejezve. Ugyanis előleg nélkül cég-cégnek nagy projektnél nem megy el senki dolgozni és szakaszos fizetési feltételek nélkül. (Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy nem történik ilyen.....Azt próbálom hangsúlyozni, hogy nem ez az általános.)

Bogomil 2022.10.08. 11:38:59

@arthurthedent: Úgy érzem, mintha kicsit szurkálódva válaszolnál, pedig én komolyan tettem fel a kérdéseimet, abból a feltételezésből kiindulva, hogy jóval többet tudsz erről a szféráról, mint én (ami egyébként egyáltalán nem nehéz...) Faszerkezet kommenttárs hozzászólásából kiderül, hogy bizonyos vállalkozói csoportoknak már ma is van kötelező biztosítás, szerinted kikre kellene ezt kiterjeszteni? Szobafestőkre, vízvezetékszerelőkre, villanyszerelőkre is, akik kisebb munkékkal foglalkoznak például egy-egy lakásfelújítás részeként? Hogyan befolyásolná ez a (mások mellett az állam által felpumpált építőipari kereslet - ez egyébként nagyrészt hazai specialitás - és az ehhez képest igen kevés szakember miatt) már amúgy is egekben lévő árakat?

arthurthedent 2022.10.08. 13:09:18

@Faszerkezet:
"Nézd, ezen vitatkozhatunk csak felesleges. Az építőipari tevékenység végzéséhez kötelező a biztosítás. Mint a gépjárműnél."

Okés. Jó. Vettem egy kazánt, a gázszerelő januárban azt ígérte, hogy egy napos a munka. A mai napig nincs gázfűtés a házban, sőt, már a gázszolgáltató is kikötötte a gázt. Nem is kötik vissza, mert nem kapták meg a tervezési és kivitelezési dokumentációt, a nyomáspróba dokumentációját.

Hol jelentkezhetek, hogy a gázszerelő biztosításából kártérítsenek?

arthurthedent 2022.10.08. 13:11:23

@Bogomil: "Úgy érzem, mintha kicsit szurkálódva válaszolnál, pedig én komolyan tettem fel a kérdéseimet,"

Nem szurkálódtam. Pusztán a véleményemet mondtam el, ami persze nem sokat ér, mert nem vizsgáltam meg a különféle országokat, hogy mi ott a helyzet.

arthurthedent 2022.10.08. 13:13:29

@Bogomil: "Szobafestőkre, vízvezetékszerelőkre, villanyszerelőkre is, akik kisebb munkékkal foglalkoznak például egy-egy lakásfelújítás részeként? Hogyan befolyásolná ez a (mások mellett az állam által felpumpált építőipari kereslet - ez egyébként nagyrészt hazai specialitás - és az ehhez képest igen kevés szakember miatt) már amúgy is egekben lévő árakat?"

Mármint úgy érted, hogy ha azt akarom, hogy tényleg el legyen végezve a munka és ne csináljanak nagyobb kárt, mint a haszon, meg tényleg azt kapjam, amibe megállapodtunk, akkor az drága lesz? :D

Faszerkezet 2022.10.08. 15:58:00

@arthurthedent:

Ok, értem én. Csak ezzel mit szeretnél mondani?

Olyan világ soha nem lesz, hogy bemondásra majd xy-t vélt kárát kifizeti a biztosító.

De elmondom, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

Előveszed a szerződésedet a gázszerelővel, és megnézed, hogy abban mi van, mi az ami nem teljesült, kinek mi volt a feladata.

Majd amennyiben úgy érzed, hogy a gázszerelő neked kárt okozott és ezt szeretnéd vele megtéríttetni, úgy első körben azt javaslom, hogy kérj egy TSZSZ eljárást. Ők, ha minden papír megvan, 15 napon belül kitűznek 3 igazságügyi építőipari szakértővel egy helyszíni szemlét, és utána újabb 15 nap múlva el is készül a jegyzőkönyv. (Ennek van valami díja, de meglehetősen baráti, valami 1% vagy 50.000.-)

Ha ez megvan és az a jegyzőkönyv a te elképzelésedet támasztja alá, úgy irány a bíróság. Így a bíróság megítéli neked a kérdéses összeget (hiszen 3 igazságügyi szakértő írta alá). Innen pedig ha a gázszerelőnek van egy kis esze akkor leveri a biztosítóján, ha nincs akkor kifizeti saját zsebből.

A végeredmény számodra mindegy.

Neked a problémád nem azzal van, hogy az illetőnek van-e biztosítása avagy nincs. Hanem, hogy ha van is, teneked fogalmad sincsen hogyan érvényesítsd az igazadat.

De amit te szeretnél az nonszensz, hogy majd te felhívod az ellenoldal biztosítóját (akivel neked semmilyen jogi kapcsolatod nincs) és előadod, hogy mi történt ők meg fizetnek.:)

Mo-on egy kár költségviselője kétféleképpen lehet valaki.

1. Önként elvállalja.
2. hatóság kimondja.

arthurthedent 2022.10.08. 18:25:00

@Faszerkezet:
"Ok, értem én. Csak ezzel mit szeretnél mondani?
Olyan világ soha nem lesz, hogy bemondásra majd xy-t vélt kárát kifizeti a biztosító."

Miről beszélsz? Milyen "bemondásra". Ha kötök a házamra egy biztosítást és kidönti a szél a fát, esetleg beázik a viharban a tető, akkor nem "bemondásra" fizet a biztosító? Lefényképezem, megjavíttatom, a biztosító meg fizet, nem?

Ha egyszer kifizettem, van számlám, a munka meg nincs megcsinálva, lefényképezem, nyilatkozom a káromról, akkor miért ne fizethetne? Mégis mit kellene még csinálnom?

"Mo-on egy kár költségviselője kétféleképpen lehet valaki.
1. Önként elvállalja.
2. hatóság kimondja."

Ja, hogy azt mondod, hogy polgári peres úton hajtsam be minden egyes vállalkozón a kárt, innen százezer, onnan ötvenezer? Hát akkor rohadt sok értelme van a biztosításnak, ugye?

"De amit te szeretnél az nonszensz, hogy majd te felhívod az ellenoldal biztosítóját (akivel neked semmilyen jogi kapcsolatod nincs) és előadod, hogy mi történt ők meg fizetnek.:)"

Nonszensz? Mert nincs "jogi kapcsolatom"? Ne haragudj már, de mindenki úgy kezdi, hogy "nincs jogi kapcsolata" másokkal. Aztán lesz.

Na látod ezért tart ott az építőipar. Merthogy itt hirdeted, hogy milyen faszán biztosítva vannak a kuncsaftok a kóklerek ellen, aztán kiderül, hogy a "perelj bazzeg, ha nem tetszik" védelemről beszélsz.

"Hanem, hogy ha van is, teneked fogalmad sincsen hogyan érvényesítsd az igazadat."

Ja, mert én vagyok ezzel így, mert nyilván én vagyok az egyetlen, akit a szerelő, a szaki, a mekk elek átvert, megkárosított. Nyilván, ez az ÉN problémám, SENKI MÁSÉ.

Te, kérdésem van. Te ugye az építőiparból élsz? :D

alöksz róz 2022.10.08. 18:34:19

@arthurthedent: ez nem lenézés, hanem egy egyszerű megállapítás. mindegy hogy a tökhülye ember kőműves vagy tanár... csak milyen alapon hülyézi le a tökhülye a többit

gigabursch 2022.10.08. 20:07:10

Érdekes ez a téma, hogy fekelősségbiztosítás, meg szavatosság, garancia, stb. az építőiparban.

De ami az építőiparban megy az lófütty ahhoz képest, hogy mi megy a magán egészségügyben.

Kérem tegye fel a kezét, aki már hallott arról, hogy a magánegészségügyben ha bárki bármit elcsesz, akkor utána szavatossági, jótállási körben javítja!

Soha, sehol nem hallottam még ilyenről.

gigabursch 2022.10.08. 20:08:06

@Faszerkezet:
Hümm...
Azért ez így nem egészen kerek, remélem te is érzed...

arthurthedent 2022.10.08. 20:22:11

@gigabursch: Nem vagyok jogi szakértő, rohadtul nem akarok jogi kérdésekben okoskodni. Igazából annyit akartam mondani, hogy ez így, ami most van tarthatatlan. Tűrhetetlen mi megy. A jognak közbe kellene lépni, tenni kellene valamit.

Ezt a "garancia, felelősség biztosítást" gondoltam, de persze csak egy ötlet. Ha máshogy kell, máshogy lehet én nyitott vagyok mindenre. Csak megoldás legyen!

különvélemény 2022.10.09. 05:30:42

Van itt egy kis kavarodás.
A kötelező felelősségbiztosítás csak az építkezésre vonatkozik, a munkaterület átadásától a teljes műszaki átadás-átvételének lezárásáig.
Szavatossági problémákra nem terjed ki.

Be lehetne vezetni egy szavatossági biztosítást, de ennek a szabályozása elég bonyolult lenne, és az államnak is be kellene szállnia pénzzel, ameddig valami bonus-malus rendszerben nem minősítik a biztosítók a kivitelezőket. Különben a túl nagy kockázat miatt egyszerűen nem is kötnének a biztosítók ilyen ezermester józsibácsikkal szerződést. És ez csak a régi vállalkozókra igaz, az új belépőket is szűrni kellene valahogy, mert biztos ráállnának a csalók az évente eldobott kft-kre, ha meg túl magas a biztosítás az újaknak, akkor senki sem fogja megugrani a belépési küszöböt.

arthurthedent 2022.10.09. 08:21:12

@különvélemény: "Különben a túl nagy kockázat miatt egyszerűen nem is kötnének a biztosítók ilyen ezermester józsibácsikkal szerződést."

Okés. Ha az ezermesterek kockázata olyan magas, hogy a biztosítók szóba sem állnak velük, akkor az ezermestereknek semmi keresnivalójuk a piacon. Én miért bíznék meg egy ilyen kockázatos embert bármi munkával? Én miért vállalnék ilyen magas kockázatot.

Faszerkezet 2022.10.09. 11:40:03

@gigabursch:

Nyugodj meg, elég kerek ez. Az, hogy nem jó, azon lehet vitatkozni.

@arthurthedent:

"Miről beszélsz? Milyen "bemondásra". Ha kötök a házamra egy biztosítást és kidönti a szél a fát, esetleg beázik a viharban a tető, akkor nem "bemondásra" fizet a biztosító? Lefényképezem, megjavíttatom, a biztosító meg fizet, nem?"

Alapvetően itt van egy különbség. Mégpedig, hogy a saját biztosítódról beszélsz. Illetve nem, ez sem így szokott működni. A biztosító kiküld egy kárszakértőt, felméri stbstb. Nagyon kicsi az a kár amit pár fénykép és bemondásra kifizet a SAJÁT biztosítód.

"Ha egyszer kifizettem, van számlám, a munka meg nincs megcsinálva, lefényképezem, nyilatkozom a káromról, akkor miért ne fizethetne? Mégis mit kellene még csinálnom?"

Amit fentebb leírtam, ugyanis az a hivatalos útja. Sőt kurva jó fej voltam, mivel beírtam a TSZSZ tippet. Ugyanis ezzel az általános többéves procedurát lerövidítettem kb 3-4 hónapra.

"Ja, hogy azt mondod, hogy polgári peres úton hajtsam be minden egyes vállalkozón a kárt, innen százezer, onnan ötvenezer? Hát akkor rohadt sok értelme van a biztosításnak, ugye?"

Elkeserítelek. Koccansz valakivel és legyen az, hogy úgy gondolod a másik fél volt a vétkes. A másik fél ellentmond ennek. Na addig te semmilyen biztosítótól nem fogsz látni egy fityinget sem, amíg ezt valami hatóság (mondjuk bíróság) ki nem mondja, hogy ő jött beléd.

"Na látod ezért tart ott az építőipar. Merthogy itt hirdeted, hogy milyen faszán biztosítva vannak a kuncsaftok a kóklerek ellen, aztán kiderül, hogy a "perelj bazzeg, ha nem tetszik" védelemről beszélsz."

Nem. Te a kis cikkedben kitaláltad a tutit, hogy az építőiparosoknak biztosításra lenne szükségük. Én csak erre reflektáltam, hogy az már tizenéve megvalósult, és leírtam azt is, hogy hogyan tudod érvényesíteni. Csak te valami sértett oknál fogva egy olyan biztosítási rendszert szeretnél ami olyan, hogy te összeszedsz 3 papírt, meg 2 fényképen ezt beküldöd, a buziepitoiparosokbiztositojamertcsaloazosszes.hu - ra és már csörög is a manna. Na ilyen nincs és nem is lesz.

Hogy ez jó avagy nem jó mindenki döntse el maga.

"Ja, mert én vagyok ezzel így, mert nyilván én vagyok az egyetlen, akit a szerelő, a szaki, a mekk elek átvert, megkárosított. Nyilván, ez az ÉN problémám, SENKI MÁSÉ."

Rengetegen szembesülnek ezzel a problémával. A különbség az, hogy aki megérti, hogy hogyan is tudja érvényesíteni a kárát, az él vele, valaki meg tovább puffog és álmodozik egy olyan rendszerről ami soha nem is lesz. Mellesleg ha engem 1 éve mélytorkoztatna egy gázos, már kértem volna 50.000.- ért egy ügyvédi konzultációt ahol elmondták volna kb ugyanezt.

"Te, kérdésem van. Te ugye az építőiparból élsz? :D"

Igen, én abból élek. De legyél nyugodt a törvényeket és jogszabályokat nem én alkotom, sőt biztosítási kötvények szerződéseibe sincs beleszólásom.

De, hogy hozzak egy friss példát épp 2 hetes, még mondhatni meleg. 6 éve kivitelezett lakóház. Szarráázott. szó szerint, ugyan nem jártam a helyszínen de minimum 5 milliós a kár.

Tekintsünk el attól, hogy erre 5 év a jótállás. DE...

Akkor a te elképzelt valóságodban, készítesz egy kupac képet, előszeded a szerződésünket és bejelented az én biztosítómnak ezt, aki szépen kicsengeti neked a károdat. (kérdés az a kárérték hogyan, ki által van meghatározva stbstb....) Majd persze engem jól orrbakúr valami emeléssel, rosszabb esetben megszünteti a biztosításomat.

Nahde.... Kimentek az emberek a helyszínre, és mit találtak? A tető valóban szarrá ázott (és 2 szoba) nahde ami után mi elkészítettük a tetőt valami 2 évvel később felraktak egy szolár rendszert és faszán átfurkották a tetőszerkezetet és onnan a tömítők szépen kirohadtak.

De kb egy éve voltam ugyanígy egy tetőn amit a napelemesek buzergáltak szét, és azt is nekünk jelezte az ügyfelünk.

ezekben az esetekben szerinted tényleg a cégnek ahol dolgozom kellett volna a kárt állnia (vagy a biztosítójának)?

Holott mindkét esetben az ügyfél meg volt róla győződve, hogy neki van igaza. (Ez nem jelenti azt, hogy neked, a te esetedben nincs)

Ha van szabad 8 perced, nézd meg ezt a videót.:

www.youtube.com/watch?v=XtuDbUk-QxQ

Itt is 100%-ban meg van győződve a mami, hogy neki van igaza. Tehát a te világodban, itt a mami csinál 8 fényképet, ír egy szívhez szóló levelet a másik fél biztosítójának, és fizetnek is.

arthurthedent 2022.10.09. 14:47:16

@Faszerkezet: "Illetve nem, ez sem így szokott működni. A biztosító kiküld egy kárszakértőt, felméri stbstb. Nagyon kicsi az a kár amit pár fénykép és bemondásra kifizet a SAJÁT biztosítód."

Tehát értem. Nem így működik. Vagy mégis, ja, mégis így működik, ha kicsi a kár. De így nem lehet, vagyis mégis lehet, csak ki kell küldeni egy kárszakértőt.

Értem, tehát amiért lehülyéztél, hogy nem lehet, azt lehet. Ha kicsi a kár, akkor simán, ha nagyobb, akkor szakértő bevonásával.

Nagy dumagép vagy, ezt lehet tudni.

arthurthedent 2022.10.09. 14:52:21

@Faszerkezet: "Itt is 100%-ban meg van győződve a mami, hogy neki van igaza. Tehát a te világodban, itt a mami csinál 8 fényképet, ír egy szívhez szóló levelet a másik fél biztosítójának, és fizetnek is."

Ezt hívják szalmabáb érvelésnek. Nyilván nem mondtam, hogy MINDEN kárigényt fizetni kell, azt mondtam, hogy a jogos kárigényt egyszerűen lehet intézni.

Úgy csinálsz, mintha nem értenéd, ez meg nyilván csak trollkodás, de még egyszer:
- Van számlám a vállalkozótól.
- Van árajánlatom a vállalkozótól.
- Dokumentálom a károm.
- A biztosító megvizsgálja, vagy fizet, vagy még megvizsgálja, a végén meg vagy fizet, vagy elutasít.
- Ha elutasít, akkor mehetek a bíróságra.

Azért ezt nem olyan baromi nehéz ám felfogni, az egészből nem feltétlenül kell kiforgatni, hogy "szívhez szóló levélre" fog mindenkinek pénzt osztogatni a biztosító, nem?

Nem kell mindenkit hülyének nézned.

arthurthedent 2022.10.09. 14:57:42

"Nahde.... Kimentek az emberek a helyszínre, és mit találtak? A tető valóban szarrá ázott (és 2 szoba) nahde ami után mi elkészítettük a tetőt valami 2 évvel később felraktak egy szolár rendszert"

Fasza, van egy anekdota, hogy neked szólt az ügyfél, pedig nem is te voltál a hibás. Nekem meg van vagy harminc anekdotám, hogy hazudtak, megszopattak, szar munkát végeztek, nem jöttek, cserbenhagytak, sőt megloptak. Túláraztak, tönkretették, rondán csinálták meg, nem csinálták meg, nem fejezték be.

És ez mégis mit bizonyít? Azt, hogy ha rendesen le van dokumentálva a munka, ha van rendes biztosítás, akkor te is meg a kuncsaft is védve vagytok.

arthurthedent 2022.10.09. 15:02:54

Amúgy igen, ismerős a helyzet. Valakikkitalálna valamit, amire jön, hogy a szakág képviselői szerint ezt így nem lehet, ez így lehetetlen, ez így katasztrófához vezet, tömeges ez lesz, meg tömeges az lesz. Értsd: nekik nagyon nem lenne előnyös.

Az építőiparnak nyilván nagyon nem lenne előnyös, ha felelősséget kellene vállalni a munkájukért.

Sokkal jobb ami most van, ha veszek egy 1000 forintos tejet vagy konvervet, akkor rommá van ellenőrizve a gyártó, az kereskedő, nehogy megmérgezzenek. De ha eljön egy brigád 400 000-ért kifesteni a lakást, akkor mindenki mindenki ellen, ember embernek farkasa és visszatérünk a kőbaltás módszerhez. Amíg le nem ütöd a csávót addig azt csinál veled, amit akar.

különvélemény 2022.10.09. 18:07:04

@arthurthedent:
Te onnan, hogy ajánlották, vagy ismered a munkáit, vagy akármi.
De a biztosítót nem érdeklik az anekdoták. Bevállal józsibácsi egy 6 millás munkát, az szélsőséges esetben 6 milla bukó a biztosítónak. Mennyi legyen a biztosítási díj?
Na ezért nem kötnének, így azonnal tizedelődne az amúgy is hiányszakma.
Te meg mehetnél a pár "hitelképes" nagy céghez sorban állni, mondjuk 2025 márciusára lesz időpont.

arthurthedent 2022.10.09. 18:23:03

@különvélemény: "Te onnan, hogy ajánlották, vagy ismered a munkáit, vagy akármi.
De a biztosítót nem érdeklik az anekdoták. Bevállal józsibácsi egy 6 millás munkát, az szélsőséges esetben 6 milla bukó a biztosítónak. Mennyi legyen a biztosítási díj?"

Tehát vállaljak be egy hatmilliós vásárálást a mendemondákra alapozva amikor a biztosító nem hajlandó szóbaállni az illetővel?

Autóval mennyi kárt lehet csinálni? Aztán mégis megoldható a kötelező biztosítás?

"Na ezért nem kötnének, így azonnal tizedelődne az amúgy is hiányszakma."

10 emberből 9-el nem hajlandó kötelező biztosítást kötni a biztosító autóra? Aligha hinném.

"Te meg mehetnél a pár "hitelképes" nagy céghez sorban állni, mondjuk 2025 márciusára lesz időpont."

A hitelképességet ne keverjük ide, az egy másik dolog.

Elmondom a biztosítás hogyan működik. Sokan fizetnek kis összeget, kevés esetben van kár, akik kárt okoznak azokkal lassan megszakítja a kapcsolatot a biztosító. Utólag.

különvélemény 2022.10.10. 10:50:28

@arthurthedent: "Elmondom a biztosítás hogyan működik."

Én is:
A biztosító évtizedes statisztikák alapján dolgozik, amiket még egy pár kockázatelemző is átmasszíroz.
A kivitelezők linkségére nincsenek statisztikák, épp ezért írtam, hogy az államnak is be kellene szállnia az elején, mint kockázatvállaló.
Ráadásul itt az is a probléma, hogy míg egy életbiztosításnál, vagy kötelezőnél, vagy a fentebb említett felelősségbiztosításnál nincs közvetlen anyagi érdeked (kivéve pár bűncselekményt, de az azért ritka), itt közvetlen és azonnali anyagi hasznod van abból, ha nem végzed el a munkát rendesen, és a biztosítónak kell fizetnie helyetted.
Nagyon nem akarod megérteni, ez mennyivel másabb, mint egy általad is említett kötelező.

arthurthedent 2022.10.10. 11:11:27

@különvélemény: "Nagyon nem akarod megérteni, ez mennyivel másabb, mint egy általad is említett kötelező."

Egy szóval sem mondtam, hogy nem nagyon más. Azt mondtam, hogy ha az működik ez is működne.

"épp ezért írtam, hogy az államnak is be kellene szállnia az elején, mint kockázatvállaló"
Nem, igazából azt mondtad, hogy nem működne, mert nem lenne biztosító, aki józsi bácsival szóba állna. Az, hogy az állam is beszáll ok nekem, csak azt tagadom, hogy lehetetlen lenne megcsinálni.

arthurthedent 2022.10.10. 11:14:41

@különvélemény: "A biztosító évtizedes statisztikák alapján dolgozik"

Ezt kizártnak tartom. Szerintem friss statisztikát használnak, de mindegy.

A piac olyan, hogy kiszámíthatatlan. Amikor valami megváltozik kockázat van. A biztosítók nyilván értenek a kocázathoz, mert az a dolguk.

Elmondom, ha lenne ilyen újfajta biztosítás ami kötelező lenne, a biztosítók ülnék egymást, hogy náluk kösd meg. Azért gondolom, mert a biztosítók pont ebből élnek. Hogy biztosítást kötnek náluk.

gigabursch 2022.10.10. 11:57:16

@arthurthedent: @különvélemény:
Azt azért tegyük hozzá, hogy a KGFB jellemzően két gépjármű és vezetőik viszonyáról szól, itt meg egy beruházó/fenntartó és egy megrendelést végrehajtó vállalkozó viszonyáról.
Vannak analógiák, de eltérések méginkább.

arthurthedent 2022.10.10. 13:12:53

@gigabursch: "Vannak analógiák, de eltérések méginkább."

Irreleváns.
süti beállítások módosítása