wagmg

wagmg

Oroszországban jön az éhezés...

2022. június 15. - arthurthedent

Okés, szóval én megmondtam. Megmondtam előre és most is megmondom előre. Megmondom azt is, hogy mit is mondtam meg előre.

Alapvető igazság, a prepperek egyik legfontosabb tanácsa az, hogy amikor belecsap a kaka a ventillátorba a bonyolult dolgok omlanak össze először. Amikor jön az öszeomlás, akkor tüzifa valószínűleg lesz a végtelenségig, mert a fejsze egyszerű, de a távfűtés az például hamar elmegy, merthogy bonyolult. Amihez sok, kifinomult, bonyolult, modern eszköz kell, az nem viseli jól a "kaka a ventillátorban" helyzetet. Persze, nyilván nem én mondom ezt, olyan emberek mondják, akik éveket éltek gazdasági összeomlás alatt. 

51kgmwm4zbl_sx331_bo1_204_203_200.jpgA kedvenc könyvem arról, hogy mi történik amikor beüt a kaka, hogy hogyan lehet túlélni. Olvasmányos, tanulságos, a csávó tudja mit beszél, megélte.

A modern élelmiszeripar viszot bonyolult. Hatékony, szuper, le a kalappal, de bonyolult. Tehát amikor baj van megomlik. Akadozik, csuklik, recseg-ropog, aztán jön a katasztrófális összeomlás. Az meg éhezést jelent.

Namost ezren elmondták, hogy az oroszok megtermelik amit megesznek, nem szorulnak behozatalra. Tehát nincs mitől félniük, ugye? Fenéket! Van mitől félniük, nagyon is.

A modern világban az élelmiszert megtermelni csak a probléma egyik fele. Az élelmet feldolgozni, tartósítani, az emberek asztalára juttatni már egy másik probléma. A mezőgazdasági termékeket nagy, sőt hatalmas, bonyolult, üzemekben szokás feldolgozni. A cseresznye három nap alatt megrohad, ha van üzem, akkor befőtt lesz belőle, egész évre. A zöldborsót napok alatt le kell szedni, fel kell dolgozni, aztán egész évben van zöldborsó. A tejből vajat kell csinálni, az uborkából savanyúságot, a répából bébiételt, a húsból szalámit és így tovább. Fel kell dolgozni, mégpedig azonnal, mert különben vége.

Csakhogy oroszország rászokott a nyugati iparra. A gyárak modernek, tele vannak nyugati cuccokkal, tele vannak alkatrészekkel, amiket oroszország nem képes gyártani. Amikor a gyárban kikönyököl a pneumatikus szelep, leáll a gyár. A gépet át lehet gányolni orosz szelepre, de az persze hetekig tart, addigra megrohad a zöldborsó. Aztán indul a gyár, jönne a cseresznye, de addigra meg az infraszenzor döglik be, amiből megintcsak elfogyott az utolsó pótalkatrészt is. Akkor lehet gányolni, ahogy pneumatikus szelepből is, talán infraszenzorból is van orosz. 

És akkor kikönyököl a mikrochip a gyárban, ahol az orosz szelepeket meg infraszenzorokat gyártják. Amikor éppen hoznák borscshoz a céklát.

Ugye érti mindenki? Ugye világos, hogy mi a jövő? 

És igazából már elkezdődött. Már látszanak a jelei. Itt egy videó, ahogy az orosz youtuber végigmegy a bevásárlóközponton és elszörnyed az árakon meg a minőségen.

Vaj lopásgátlóval, lesz ez még így se!

A kedvencem az, ahogy a borotva lopásgátló dobozát újrahaasznosították. Most vajat árulnak lopásgátlóval. Vajat! Az oroszok úgy főznek vele mint mi a disznózsírral, most borotvapenge lopásgátlójában veszik.

Érdekes figyelni, hogy hozzászoktak a nyugati életmódhoz és most ki vannak akadva azon ami van. Megy a vevő a bolt polcai közt és ki van akadva, pedig most még ezerszer jobb a helyzet mint a szovjet időkben volt magyarországon. Egyelőre még jobb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr4817859083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larrikin 2022.07.30. 14:35:11

.A modern világban az élelmiszert megtermelni csak a probléma egyik fele."
Megjegyzem, az a fele is gépesített és nem biogazdaságok uralják.

arthurthedent 2022.08.04. 07:31:45

@Larrikin: Valóban. Én azért beszélek az élelmiszer feldolgozásáról, mert az bonyolultabb és így hajlamosabb az összeomlásra. Primitív traktort meg kombájnt az oroszok is tudnak gyártani, de a konvergyárak meg egyéb élelmiszeripari üzemek nem olyan könnyen pótolhatóak.

Larrikin 2022.08.04. 07:50:18

@arthurthedent: felületes ismereteim szerint vetőmagot, egészségre ártalmatlan növényvédő szereket például nem tud bárki gyártani. Nulláról, zéró beszállítói lánc mellett primitív traktort sem egyik hétről a másikra, általános hiánygazdaság közepette. Tudom, tudom, "de hisz a szovjet időkben is megoldották", de 1. közben 10 millóan éhenhaltak, 2., nem volt embargó, 3., eleve primitívebb technológiáról és ellátási láncokkal indultak, nem nagyfokú gépesítésről, stb. 3., a Szovjetunió ~2x akkora volt, mint a mai Oroszország, és ez még akkor is számít, ha a gazdaságilag legfejlettebb részei jórészt határon belül maradtak.
süti beállítások módosítása