wagmg

wagmg

Az ifjú Dawkins mester

2020. augusztus 18. - arthurthedent

Ráleltem egy ismeretterjesztő sorozatra a neten amit már nagyon régen láttam. Nagyon színvonalas, nagyon érdekes, mindenképpen érdemes megnézni. Mondjuk angolul kell tudni hozzá, de biztos vagyok benne, hogy magyar felirat is található hozzá valahol.

A minisorozatot Richard Dawkins csinálta, amikor még sokkal fiatalabb volt. Érdekes fiatalemberként nézni, de persze nem ez a lényeg. 

A téma az evolúció, fiataloknak, akár gyerekeknek, de azért felnőttek számára is élvezetes. Ismeretterjesztő, tehát különösebb előtanulmányok nélkül is érthető.

A sorozat formája előadás. Nincsenek benne hegyek és folyók, CGI, nincsenek benne légifelvételek vagy az orrukat piszkáló orangutánok. Előadás, de nem akármilyen. Amennyire én értem az volt az elképzelés, hogy annyi cuccot kell előszedni az előadás során, amennyit csak lehet. Amikor az ókorról van szó nyilván valami eredeti agyagtáblát, amikor a bronzkorról, akkor egy eredeti bronzszekercét. Sőt, amikor szóba kerül a sülthús Dawnkins elegáns mozdulattal előránt egy steaket körettel. A steak persze durva, de amikor bekapcsolja a pásztázó elektronmikroszkópot, akkor azért egy kicsit megütődik az ember. 

Dawkins ismert mániája az oktatás. Azt mondja, hogy ha normálisan megtanítanánk az embereket arra, hogy mi a csoda az az evolúciós elmélet, akkor nem mondanának olyan marhaságokat, hogy "az csak egy elmélet" meg "semmi bizonyíték nincs rá" és "tanítsátok az ellenkező véleményeket is". Látható, hogy ez a mánia nem újkeletű Dawkins professzornál, már sármos fiatalemberként is valami ilyesmi járt a fejében.

Sőt, nem csak "járt a fejében" hanem meg is tette a tőle telhetőt, hogy oktassa az embereket, hogy megmutassa miért is vagyunk olyan biztosak abban, hogy mai élőlények az evolúció során fejlődtek ki. Bárcsak mindenkihez eljutna ez a műsor, ha nem is az összes ismeret, de legalább ez a kis sorozatocska, amiben egy ember egy szobában egy asztal mellől elmondja a legfontosabbakat az evolúcióról.

A világ jobb hely lenne, ebben biztos vagyok...

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr1716167596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása