wagmg

wagmg

A Delta főcímzenéje

2020. július 25. - arthurthedent

Elég negatív voltam mostanában, itt az ideje, hogy valami pozitív dologról is szó essen. Még a végén azt hiszik rólam, hogy valami negatív alak vagyok, megkeseredett, házsártos, mittudomén...

Szóval egy ajánló. Amikor még nagyon fiatal voltam ment a tévében egy sorozat, amit úgy hívtak, hogy "Delta". Amolyan tudományos, technikai hírösszefoglaló volt. Imádtam és szerintem nem voltam egyedül, akik akkoriban voltak fiatalok mind nagy lelkesedéssel beszélnek róla, ha előjön a téma.

Persze a Delta nem öregedett valami jól. Ha alkalmad van, hogy megnézz pár epizódot, akkor... nos, ne tedd. Nagy csalódás, a technika úgy elhagyta már ezeket a híreket, hogy teljesen élvezhetetlen lett az egész Delta, úgy ahogy van. A szovjet tudósok rájöttek, huhhh... Bár ki tudja, talán valakinek tetszik... 

Ami azonban biztosan királyság, az a műsor főcímzenéje, amit az elektronikus zene hőskorában Tom Dissevelt és Kid Baltan készítette. Fenn van az egész "Song of the Second Moon" album a YouTube-on, itt van ni:

Az egész album kimondottan nosztalgia céljából

A vicc a dologban az, hogy akkoriban csak az első pár taktust ismerhettük, most viszont egy kattintással visszautazhatunk az időben és bepótolhatjuk a hiányosságot, megismerhetjük az egész albumot. Nagyon csúcs, merthogy az én korosztályom agyába beleégett ez a zene, legalábbis az eleje és így első hallgatásra megmozgatja az ember érzelmeit. Nosztalgia no...

És itt egy felvétel, amin láthatjuk hogyan is csinálták ezeket a zenéket. Hát ez nem semmi, persze, azt gondoltam, hogy analóg, de ennyire?!

Hóóó, csöves hanggenerátorok, aszta!

Ettől lett is egy ötletem! Kellene csinálni egy grafikus alkalmazást, ahol ilyen magnókat meg szalagpályákat meg író- és olvasó fejeket lehet lerakni, meg összekötögetni, meg hanggenerátorokat, meg ilyeneket. Aztán amikor megnyomja az ember a gombot, akkor a program legenerál egy zenét. Nagyon király lenne, valakik igazán megírhatnák!

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr4816076810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aefzuj 2020.07.26. 17:50:31

Nagyon érdekes. Ja, nem. #sorrynotsorry

arthurthedent 2020.07.26. 19:10:57

@aefzuj: Hát engem meg a foci nem érdekel. Nem vagyunk egyformák.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.07.26. 19:35:24

Hát igen, még tizenöt évvel a film után is KÍSÉRLETI zenének hívták az efféle elektronikus zenét. Akkoriban mérnöknek kellett lenni ahhoz, hogy efféle szerkentyűket építsenek maguknak azok, akik ezzel a hangzással kísérleteztek.

Nem értem, miért van a magnószalag kivezetve arra az állványfélére, ilyet még nem láttam.

Bizony analóg, a javából, még sehol nem voltak a sokcsatornás analóg stúdiómagnók.

A Delta főcímzenéje az albumon kb. 0:14 és 1:09 közötti rész volt. (Képpel: www.youtube.com/watch?v=jtlNdIA5SZA) Nem tudtam róla, hogy ez egy album része, külön köszönet az útmutatásért!

Annak idején nekem is volt szalagos magnóm, amelyen három sebességfokozat volt, ezzel fedeztem fel egy érdekességet. Ha tudjátok, próbáljátok ki egy hangszerkesztő vagy videólejátszó programmal, hogy a zenét félsebességgel játsszátok le! Olyan részletek válnak hallhatóvá, amelyek már összeolvadnak a normál sebességen. Arra is gondoltam, hogy a készítők talán maguk is a lassabb sebességen vették fel, rakták össze az anyagot, aztán gyors sebességgel rögzítették. Nekem nagyon tetszik. És ha elgondoljuk, hogy miféle masinákkal csiholták az ilyen zenéket, tiszteletet követelően részletes és sokszínű a kompozíció.

A Magyar Televízió akkoriban a jogdíjak iránti aggodalom bármilyen jele nélkül használt fel mindenféle zenét, ami a szerkesztők kezébe akadt. Könnyen lehet, hogy az albumról más részleteket is átemeltek futurisztikus háttérzeneként egy-egy hír aláfestéséül, de még nem hallgattam végig az egészet.

"Nagy csalódás, a technika úgy elhagyta már ezeket a híreket, hogy teljesen élvezhetetlen lett az egész Delta, úgy ahogy van."

Négy-öt évtized telt el a fénykor óta... Akkor egyetlen tévécsatorna volt, ma pedig csak dokucsatornából van 8-10, folyamatos műsorral. Felbecsülhetetlen a különbség. (És nem volt benne reklám, hogy az ég szakadjon a maiaikra.)

a távoli rokon 2020.07.26. 19:58:32

Már gyerekkoromban is megfogott a Delta főcím - kik és hogyan készíthetnek ilyesféle zenét? Azt gondoltam korai szintetizátorokon készült és sokkal később, de hogy 56-ban és szalagokkal? Meglepő. Hallottam már néhány furcsaságot, de ezt az albumot még soha nem pörgettem át, igen érdekes kísérleti zene, néhány tétele erősen pszichedelikus. Hm.

arthurthedent 2020.07.26. 20:04:25

@Androsz: "Nem értem, miért van a magnószalag kivezetve arra az állványfélére, ilyet még nem láttam."

Én úgy gondolom, hogy csináltak egy állítható hosszúságú zárt pályát és akkor be tudták lőni, hogy milyen hosszú rész ismétlődjön.

"És nem volt benne reklám, hogy az ég szakadjon a maiaikra."

Na igen . A reklámoktól annyira kibukok, hogy amiatt képtelen vagyok tévét nézni. Már több mint húsz éve nem láttam egyetlen pernyi tévéműsort sem és ez gyakorlatilag teljesen a reklámok miatt van.

"A Magyar Televízió akkoriban a jogdíjak iránti aggodalom bármilyen jele nélkül használt fel mindenféle zenét"

Ó igen. Így ment a "Galaktika" újsággal is, akik nagyon büszkék voltak milyen színvonalas anyagokat állítanak össze. Persze, Asimov, Clarke, meg a nagyok gondolom nem kaptak egy fillért sem a vasfüggöny mögül. Így könnyű színvonalas anyagot összeállítani. :)

"És ha elgondoljuk, hogy miféle masinákkal csiholták az ilyen zenéket, tiszteletet követelően részletes és sokszínű a kompozíció."

Láttam egy dokumentumfilmet az eredeti Doctor Who-ról, hasonló eszközökkel csináltak zenét hozzá a BBC egyik stúdiójában. A csávó elmondta, hogy kifeszített egy drótot két asztal közé, azt pengette és azt vette fel szalagra, hogy manipulálni tudja. :-o

arthurthedent 2020.07.26. 20:10:08

@a távoli rokon: "néhány tétele erősen pszichedelikus. Hm."

Nem tudom ki hogy volt vele, de én annak idején így képzeltem el a jövőt. Mármint, hogy majd ilyesmi zene lesz, ilyen hangulata, ilyen "szférák zenéje" világ lesz.

Mindenütt szakértők lesznek, mérnökök meg tudósok, mindenkinek lesz szakterülete és ilyen pszichedelikus módón lebegünk végig az életen. Nem lesz gitár meg hegedű meg zongora, nem lesz fizikai munka, mindenütt kapcsolóük lesznek. Ötezer kapcsoló, ha megnyomok egy gombot, akkor pörkölt jöna gépből, ha megnyomok egy másikat, akkor megszólal a zene.

Hát nem ilyen lett a világ. :D

Helyszíni zsemle 2020.07.26. 20:11:11

Zsenialis nagyon illett a musorhoz, annak idejen biztos voltam benne, hogy direkt a musorhoz gyartottak, eszembe nem jutott volna, hogy egy zenei kiserlet.

Sir Gombóc 2020.07.26. 20:25:32

Akkoriban a szovjet tudósok jöttek rá dolgokra, manapság meg a brit tudósok. Nem nagy különbség.. :-))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.07.26. 21:26:27

Végighallgattam az albumot. Elöntött a nosztalgia. :-)) A készítőkről itt van néhány szó: hu.wikipedia.org/wiki/The_Electrosonics , az album számairól pedig itt: www.discogs.com/Tom-Dissevelt-Kid-Baltan-Song-Of-The-Second-Moon-The-Sonic-Vibrations-Of-Tom-Dissevelt-Kid-Baltan/release/492239

@arthurthedent: "Én úgy gondolom, hogy csináltak egy állítható hosszúságú zárt pályát ..."

Ez bennem is felmerült, de túl elborult ötletnek éreztem. Pedig 1:36-nál ahogy megigazítja a fickó az állványt, nagyon úgy néz ki, hogy igazad van.

"A csávó elmondta, hogy kifeszített egy drótot két asztal közé, azt pengette és azt vette fel szalagra, hogy manipulálni tudja."

Az ilyesmi kíván igazi kreativitást. Manapság, amikor mindent számítógéppel lehet intézni, de már az operációs rendszert sem assemblyben írják, sok ember vehetne leckét kreativitásból a régiektől. Igaz, nagyszerű dolgok is születnek a mai eszközök birtokában, de a feltalálókat akkor kezdi az ember igazán becsülni, ha megnéz egy régimódi mechanikus automatát, vagy akár csak egy régi sportautót.

"Nem tudom ki hogy volt vele, de én annak idején így képzeltem el a jövőt."

Sokan mások is. Aztán valamennyire már önmagát erősítette a vízió, de nem véletlen, hogy miket mondtak ezekben az évtizedekben futurisztikusnak.

"Ötezer kapcsoló, ha megnyomok egy gombot, akkor pörkölt jöna gépből, ha megnyomok egy másikat, akkor megszólal a zene."

Ez egy nagyon érdekes dolog. A nyolcvanas évekig, tehát a személyi számítógép korának elérkezéséig a futurisztikus díszletekre is ez a koncepció volt a jellemző: egy gomb, egy funkció. Nézd meg al Alfa Holdbázis bármelyik jelenetét, azok mind 1974 után készültek, és az kifejezetten haladó formatervezettségű irányítóhelyiségekben a falnál levő embermagasságú műszerpaneleknél álldogálnak a kezelők, és nétik a milliónyi mérőműszert meg kijelzőt, és kapcsolgatják a temérdek kapcsolót. Ma, a "futuriszikus" jelenben teljes koncepcióeltolódás van, egyetlen számítógép felügyeli a működést, és a kezelő választ, hogy milyen adatokat akar látni, illetve miken akar változtatni. A mobiltelefonok mutatják a koncepció jelenlegi végállomását, a "mindent egy eszközzel" kényszeres irányvonalát.

@Sir Gombóc: "Akkoriban a szovjet tudósok jöttek rá dolgokra, manapság meg a brit tudósok."

:-D Tiszteletre méltó, hogy a Deltában nem csupa szovjet filmhír volt, sőt még csak nem is voltak többségben. Messziről fel lehetett ismerni őket, mert a kutatók mindig nagy fehér kuktasapkát viseltek a fehér köpenyhez. :-)

arthurthedent 2020.07.26. 21:33:42

@Androsz: "egy gomb, egy funkció. Nézd meg al Alfa Holdbázis bármelyik jelenetét"

Igen, pontosan. Éppen ez járt a fejemben, épp a minap néztem megy vagy két epizódot belőle. A másik meghatározó dolog a korból, legalábbis nekem.

iovialis 2020.07.26. 22:10:51

Üdv!
Ez a mágnesszalag-szakaszolás épp nem volt akkoriban újítás, a *mellotron* ezen az alapelven működik, de elődje, a *chamberlin* alapelvét fejlesztve tovább.
Nem emlékszem pontosan, de az elektronikus zene 100. születésnapja kapcsán volt itthon is egy előadássorozat, talán 10 évvel ezelőtt (ld. Theremin), szóval az alapelvek elég rég elkezdtek kialakulni, ezeket a modern szintetizátorok csak új, sokkal könnyebben kezelhető, és töredék eszközigényű formába foglalták. (Ami meg csak a mikroelektronika fejlődésének köszönhető.)

Örömhernyó 2020.07.27. 00:58:24

@arthurthedent: Szerencsére nem olyan lett a jövő, amilyennek elképzelted. Méghogy mindenütt mérnökök, szakértők, sok ezer gomb és mérőműszer... A technikát szerencsére úgy fejlesztették, hogy teljesen laikus emberek is szórakozás gyanánt használhatják. Így lehet értékesíteni. És egy zöldséges vagy bölcsész is megveszi az ájfónt és fizet érte sok pénzt.
A szférák zenéje helyett meg Lady Gaga, autotune, mumble rap, Nicky Minaj és twerkelés minden mennyiségben.

]{udarauszkasz 2020.07.27. 03:32:27

@Sir Gombóc: csak a szovjet tudosok le is tettek valamit az asztalra, lasd urutazas. Oroszorszag maig profital ebbol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.07.27. 05:02:13

Gyerkként nagyon szerettem ezt a misztikus, félelmetes zenét, bennük a "bumkuncsa" és a "nyílajon" hangokkal, bróhaha...
:D
@Androsz: kommentjében a hivatkozott tecső-videó alatti kommentek is rém szórakoztatóak, az összes akkori kizsgyerek be volt sz@rva ettől a zenétől, talán nem is ok nélkül...
:-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.07.27. 05:06:06

@arthurthedent: " és ez gyakorlatilag teljesen a reklámok miatt van."
Apszolút megértlek, én is csak focit nézek kábé rajta, vagy egyéb sportot.Kereskedelmi tévékben filmet nézni agyhalál, kitépem a hajam, hogy 10 percenként 5 perc reklám van, és ráadásul 4-5ször is ugyan az a reklámblokk, nehogy valami változatosság legyen.Az ember befonja a szemöldökét.
A kertévéket ajánlónak tartom, ha meglátok valami kicsit is érdekes filmrészletet, akkor nyitom is meg a netet és kölcsönzöm ki az online könyvtárból...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.07.27. 05:07:57

@arthurthedent: Loller, pedig a pörköltes kapcsolóra részemről lenne erősen igény...
:D

arthurthedent 2020.07.27. 05:49:55

@Örömhernyó: "A technikát szerencsére úgy fejlesztették, hogy teljesen laikus emberek is szórakozás gyanánt használhatják. Így lehet értékesíteni. "

No igen, de ez azért felvet egy halom kérdést és problémát. Hogy mást ne mondjak kimondottan tudományos célokra, szakemberek számára fejlesztett eszközökből lettek laikusok eszközei, így aztán kínlódnak vele meg hívogatják a hozzáértőbb ismerőseiket.

Nem tudok belépni, nem megy az internet, mi a baja a gépemnek meg a kedvencem, a "megnéznéd a gépemet?"... :D

]{udarauszkasz 2020.07.27. 06:06:48

@geegee: nemtom, nekem nem volt betojos zene. Sot. Azt jelentette, hogy a sok foci, meg partmusor, meg nagymamaprogram koze bekerult valami erdekes is:)

arthurthedent 2020.07.27. 07:03:11

@]{udarauszkasz: Ó, igen, a TV műsor igen gáz bírt lenni, erre emlékszem. Egész héten várta az ember, hogy legyen az az egy vagy kettő sorozat, amit nézni akart.

- Mi lessz ma a TV-ben.
- Az onedin család (ahogy írom úgy ejtve. :)
- Ó, az jó!

Aztán hétfőn meg nem volt TV műsor. :D

m54 2020.07.27. 08:01:25

Ez sem kutya:
(1966)
Napoleon XIV: 'They're coming to take me away' www.youtube.com/watch?v=hnzHtm1jhL4

eßemfaßom meg áll 2020.07.27. 08:06:51

@arthurthedent: "A csávó elmondta, hogy kifeszített egy drótot két asztal közé, azt pengette " Igy született a stárwórszban is a fegyverek hangja egy évtizeddel később:)

arthurthedent 2020.07.27. 09:35:16

@eßemfaßom meg áll: Ó, igen, valami komolyabb feszített drótot utögetett. De a kedvencem a tie vadászok hangja, az állítólag a szállodában egy hibás légkondi volt. :D Hiába, analóg világ, nem volt minden művi meg steril.

Mondjuk a szálloda helyébe mentem volna jogdíjért. :D

]{udarauszkasz 2020.07.27. 09:44:05

@arthurthedent: nalunk osztrak tv ment. A nemet nyelvi alapok onnan indultak, meg az NDK beli unokatesoektol:D csak ok ma mar fizikusok, mernokok lettek, en meg kamionos. Nemhiaba, az o apjuk fizikaprofesszor, az enyem meg egy alkesz villanyszerelo volt, de azert nemi radiozasi erzekre futotta belole:) habar nekem inkabb a repules jon be.

octy 2020.07.27. 12:08:18

@arthurthedent: No igen. Mit kaptunk? Elmebeteg politikusokat és az őket megválasztó tapló, főd' buta embereket... Leszálló ágban vagyunk. Erősen.

gigabursch 2020.07.27. 12:33:56

Köszönöm a cikket és a kommenteket!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.07.27. 13:56:59

@arthurthedent: "csávó elmondta, hogy kifeszített egy drótot két asztal közé, azt pengette és azt vette fel szalagra, hogy manipulálni tudja"

Ez nem egy nagy truváj. Egy darab fára húrokat feszítenek, a pengetésükkel hanghullámokat generálnak, amit hangszedők érzékelnek, a jelet pedig elektromodulációval módosítják.

Csacsicska 2020.07.27. 14:27:41

Mechanikai Laboratórium, STM magnó

misinator 2020.07.27. 20:09:53

Tudom, hogy már az első hőskor utáni korszak eszközei tíz éve alkalmazva, de engem nagyon megfogott:

www.youtube.com/watch?v=H511Iye6BsI

arthurthedent 2020.07.28. 10:06:11

gonbot -> gombot
Elgépelés volt, kijavítottam. Tudom, nagyon megrendült a művészvilág, de talán ha alaposan megkorbácsolom magam, megbocsájtanak.

aszta
Ez meg vicc volt. Tréfa, humor, úgyhogy ott hagytam. Kitörő nagy nevetést nem vártam tőle, de talán pár embernek leesett, hogy szándékos.

gigabursch 2020.08.02. 18:47:46

Többedszer hallgatom végig és meggyőződésem, hogy ez az egész mű sokban hasonlít Vivaldi 4 évszakára és ez is 4 érdemi tételből álló mű.

gigabursch 2020.08.04. 12:03:29

@gigabursch:
mármint sokat inspirálódhatott.
A ritmusok, a dallamgazdagság, stb...
süti beállítások módosítása