wagmg

wagmg

A gomba elnyeli a radioaktív sugárzást

2020. július 24. - arthurthedent

Ahh, ez megint valami nagyon elmés dolog lehet, lenyűgöző. Gombát az úrhajóra pajzsként... Hogy a csodába lehet ilyet leírni?

Nincs olyan, hogy "a radioaktív sugárzás", olyan van, hogy "radioaktivitás" és annak a következménye a sugárzás. Csakhogy nem egyféle, nem "radioaktív sugárzás" hanem többféle. Elég sok helyen lehet hallani olyat, hogy alfa- meg béta- meg gamma-sugárzás. Mindegyik jön a radioaktív anyagból, mindegyik a radioaktivitás eredménye és nagyon különbözően viselkednek. Nagyon.

Hogy mást ne mondjunk, ott az alfa-sugárzás, gyakorlatilag egy cigarettapapír is elnyeli. Ott van a gamma, azt meg jó vastag ólommal szokás megfogni. Vagy két méter betonnal. [1]

A gomba meg nem fog megvédeni senkit a gamma-sugárzástól. Nem az a trükk benne, nem az az érdekes. Minden anyag elnyeli a gamma-sugárzást, minél vastagabb annál többet, minél nagyobbak az atommagok, annál többet (innen a vastag ólom mint megoldás ugye). A trükk az, hogy ez a gomba állítólag hasznosítja az elnyelt energiát[2].

A növények képesek hasznosítani a fotonokat, állítólag ez a gomba is ezt teszi, de a nagyenergiájú fotonokkal, azaz a gamma-sugárzással. Nem az a trükk, hogy elnyeli, hanem az, hogy hasznosítja, legalábbis részben... legalábbis ezt gondolják páran.

Namost ezt úgy beállítani, hogy valami különleges pajzsnak használható anyagot talált valaki, az elég nagy blődség. 

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Radioaktivit%C3%A1s

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Radiotrophic_fungus

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr5316076544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása