wagmg

wagmg

Nyár van, meleg van, dübörög a gazdaság...

2020. július 23. - arthurthedent

Mennek a gépeim, futtatom a teszteket. Merthogy katás vagyok, nem alkalmazott, csókoltatom a magyar kormányt. Na mindegy, nem húzom fel magam,  jó világ van, kemény világ van, meleg van. Izzadnak a szerverek.

Szóval a programozás mellett a csapat munkáját ellenőrző tesztekek is futtatok. Mennek a szerverek, dolgoznak, de a nyári melegben ciki a hűtés. Mennek a ventillátorok, bele vannak építve a falba, úgyhogy hatényak, de akkor is...

servers1.png

Mezei szerverek, ezekből jópár van, legtöbbhük 2U magas.

Az első kép a mezei szervereket mutatja. Futnak, mennek rajtuk a tesztek, amolyan batch rendszerben, egyik teszt a másik után. Egy központi virtuális gép dobálja nekik a feladatokat. Semmi különös, gépek.

servers2.png

Kissé fontosabb szerverek, ezek már általában 4U magasak vagy piszok sok diszk van bennük. 

A kissé fontosabb szervereknek általában van valami speciális feladatuk, van amelyik állandóan megy, van amelyiken melózok vagy a mentések vannak. Viszont közülük pár a teszteket is vállalja, ha meló van, akkor beugranak teszteket futtatni. Kemény világ van.

servers4.png

Meleg van, egyre melegebb.

A hőmérsékletet figyelem, mennyi gépet bír el a hűtés így nyáron. A lapot amúgy Star Trek után szabadon elneveztem life supportnak, nagyon vicces csávó vagyok. Pár szenzort átszervezek épp, de a lényeg látszik, külső hőmérséklet, belső hőmérséklet a plafonon és alul. Fent megáll a meleg, pedig elég magasra vannak állítva a ventillátorok (most éppen 30Hz-en megy mindkettő). Hogy ne legyen olyan nagyon zajos. Nehéz világ van.

servers3.png

Hahh, és a lényeg, mennyi mikroprofesszor melózik nekem éppen.

És igen, az összesítőlap, ami mutatja, hogy mennyi meló folyik éppen. Majdnem 300 processzormag, majdnem egy tera RAM. Ez nem is olyan régen még szupercomputing kategória volt. Mondjuk az ára is megvan, 6 kilowatt körüli fogyasztás, az melegít. Izzad is a pénztárcám...

Mert igen, tudjátok, az Izer mondta, hogy én visszaélek az egyszerűsített adózással, mert nyilván rejtett alkalmazott vagyok. Ja, az.

Arra azért kíváncsi vagyok mikor jön ki a yard megkeresni, hogy hol is termelem a gandzsát, hogy ennyi villanyt használok. A villamos művek már kinn volt, azt mondták, hogy áramlopás gyanúja lépett fel, mert nagyon magas a villenyszámla, amit fizetek. Na az még szép bagázs, konkrétan adtak egy papír, amire ráírták, hogy áramlopás gyanúja... mert sokat fizetek. Az, hát kemény világ van, ellenőriztek...

Na mindegy, dübörög a gazdaság, épp feltekertem 50Hz-re a ventiket, mert elérte a 30 fokot a hőmérséklet. Túlbecsültem a lehűlést, pedig esett is. Igen Róka, jól látod, esett is... 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr5116045322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása