wagmg

wagmg

Miért csinálja ezt a kormány?!

2020. július 03. - arthurthedent

Sokakban felmerül, hogy miért is csinálja ezt a kormány, miért is akar ráverni a kisadózók egy részére 40% büntetést. Tényleg, miért?

Az, hogy "igazságos" vagy "igazságosabb adórendszer" felejtsük el. Eleve nincs igazságos adórendszer, igazságosabb meg megint nincs. Olyan adórendszer van, ami jobban működik meg olyan, amiért kevesebben hörögnek. Olyan adórendszer van, ami kevesebb változást hoz, meg olyan, ami többet. Van, amelyik több pénzt szed be, van amelyik kevesebbet. Szóval?

A katás adózás célja eredetileg az volt, hogy több vállalkozó legyen. Több vállalkozót akartak, bevezették, aztán vártak. Így megy ez, senki sem tudja mik lesznek a következmények.

Mára nagyon sok katás van, valahogy be kellene húzni a kéziféket. Valaki kitalálta, hogy most kevesebb katás kellene, inkább legyen több alkalmazott. Ne vállalkozzanak ezek a szerencsétlenek, hanem maradjanak meg alkalmazottnak, mert már így is sokan vannak. Túl sokan. 

Lehetne ezt mondani, hogy "nem tudtuk, hogy ennyien lesznek" de ez ugye gáz lenne, mert be kellene ismerni, hogy a kormány tagjai nem mindentudók. Mindenki tudja, hogy nem azok, de a marketing osztály szólt, hogy nem szabad ilyet hangoztatni. A szabadpiacon senki sem reklámozza, hogy valamit nem tudott előre.

Lehetne megelni a kata adóját mindenki számára, minden katás egyenlő módon többet adózna. Akkor több adót fizetnének, kevesebb lenne a katás, de ez megint gáz, mert adót emelni mindig gáz. Pláne, hogy ők csinálták a katát, akkor ezt most felemelni a kudarc beismerése lenne. Senkinek sem tetszene, cirka 400 000 katás és a mélyen tisztelt családtagjaik mérgelődnének és az ciki. 

Lehetne csökkenteni a munkavállalók terheit, de akkor meg kevesebb adó jönne be. Azt meg ugye nem akarhatjuk, pláne ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben nem[1]. A világ kormányai a problémákat mindig adók kivetésével oldják meg, nem adócsökkentéssel. 

Kell egy olyan változtatás, ami miatt nem az összes katás nyavajog, amire van valami kifogás, ami igazságosnak állítja be, ami miatt nem csökken az adóbevétel (sőt, ha lehet nő) és ami miatt a katások egy nem túl nagy, de azért számottevő része szépen visszasompolyog. Vagy legalább nem lesz több katás.

Erre született ez az öszvér, őrült szabály, hogy ha nem állami cégnek egy év alatt katás 3 millió forintot meghaladó számlát állít ki, akkor a nem állami cég fizessen 40% büntetést, kivéve ha külföldi, mert akkor ha állami ha nem a vállalkozó maga fizesse meg helyettük kivéve, ha tulajdoni része van a nem állami cégben, akkor már a 3 millió sem számít, hanem 40-ot fizessen, de persze ha 12 millió felett volt, akkor nem kell kétszer kifizetni a 40%-ot, de ha a katás másodállású, akkor 6 millió, de a 3 millió akkor is 3. Belföldi állami cég azt csinál amit akar, annak nem kell kifizetnie a 40%-ot. 

Egyszerüsített, értem? :)

Jelenleg cirka 8 000 ember mondja, hogy ez így butaság, de kellene vállalni, hogy pénzt akarunk és alkalmazottakat, aztán fel lehetne emelni a havi díjat mondjuk 75 000 forintra, a sikertelenek közül páran visszamennének vállalkozóknak és minden klafa lenne[2].

Csakhogy a szönyszülött szabály jobb a kormánynak, van 400 000, abból 8 000 méltatlankodik, hadd szóljon, majd megunják, hazamennek.

Igaz, hogy egy kiszámíthatatlan, rossz, a fejlődést akadályozó szabály születik, mert ezentúl az összes vállalkozás menekül a katásoktól mint a pestistől, hogy a katások másodrendű vállalkozókká válnak, akik másodrendű, veszélyes számlákat állítanak ki, de a lényeg, megvan, eddig még csak 8 000 ember hörög.

Gyerekek, ez így át fog menni és minden katás rácseszik. Nem fognak veletek szóba állni a cégek, mert nem akarnak hosszú távú kapcsolatokat kiépíteni azzal, elköteleződni afelé, aki 3 millió felett már alkuképtelen ez világos ugye? Nem 3 millió felett fognak menekülni a cégek, hanem időben, keresnek inkább egy másik partnert, akire lehet építeni később is.

Minden katás rácseszik, menjetek tiltakozni. Sőt, a nem katások is rácsesznek, úgyhogy mindenki menjen tiltakozni. Itt van, legalább a petíciót írja alá mindenki, mert 8000 az kevés[2]. 

[1] Gazdaásgi helyzet persze mindig bizonytalan, de legalább mindig van kifogás.

[2] https://www.peticiok.com/signatures.php?tunnus=peticio_a_kata_szabalyainak_modositasa_ellen&page_number=786&num_rows=10

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr7115979806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása