wagmg

wagmg

Mit mondanak a katások?

2020. június 30. - arthurthedent

Nagyon tanulságos volt olvasgatni a sok ezer tiltakozó véleményét, jó érzés volt, hogy nem vagyok egyedül, hogy mások is nagyon hasonló vizeken eveznek. Persze amikor majd jövőre tönkreteszi a magyar kormány a vállalkozásomat ez igencsak sovány vigasz lesz, de addig is olvasgatom a petíciót mint valami blogot. Mit is írnak?

Szóval itt[1] lehet tiltakozni. Talán... talán. Ehh, nem a reményhalról akartam írni, hanem arról, hogy a petícióhoz megjegyzéseket is lehet írni, azokat olvasgattam, hogy elhelyezzem magam a nagyvilágban. Kiderült az emberek nagyjából azt mondják, amit én is.

Hát elsősorban feltűnő, hogy az "ellehetetlenít" szó milyen sokszor felbukkan. Nagyon sokan írják, hogy ha a tervezett változtatások életbe lépnek, akkor a vállalkozásuknak vége mint a botnak. Mindenki vonja le ebből a következtetést, ki azt, hogy a kata miatt létrejött egy csomó életképtelen vállalkozás, ki azt, hogy ezek az életképes kis mikrovállalkozások beledöglenek a nyaklevesbe amit a kormány tartogat a számukra. Én magam keserűséget érzek, de most már tudom azt is, hogy sok ezren vannak ezzel így. 

Mindeközben az a duma megy, hogy most nekünk jobb. Na ezt a videót meg sem néztem, már a címtől lepattant a fejem teteje! Nézze meg akinek csukva maradt a bicska a zsebében és szalonnázni akarna éppen!

Aztán sokszor felbukkan a sértődöttség, amikor arról írnak az emberek, hogy álljon már meg a menet, én nem vagyok bújtatott alkalmazott, nem vagyok bűnös, nem vagyok galád, mi a fenéért mondják, hogy valamiféle csaló gazember lennék? Hát igen. Minimum lenne, ha  a nyilatkozgató politikusok minimum bocsánatot kérnének amiért kollektíve megvádoltak sok ezer becsületes kisvállalkozót. Minimum!

Mi még? Ja, igen, a gazdaság fehéredése. Kiderült, hogy a pógárok legtöbbje nem szereti a mutyit, örül, hogy a gazdaság fehéredett. Bizony ám, az embereket zavarja, ha egy erkölcstelen kisebbség sikeresebb, mint a becsületes és csendes többség. Ezek az emberek most azt mondják, hogy hatalmas visszalépés lenne ez a mutyizást gerjesztő, alapjában véve elhibázott döntés. Merthogy nem csak egyszerűen jól járnának a mutyizók, a számlagyárosok, a fiktív cégek, ez a döntés egyenesen rászorítana ilyenre egy csomó céget, egy csomó vállalkozót.

És jogos, a becsületes vállalkozó eltitkolni kényszerülne a bevételeit, azok a nagyvállalatok pedig, akik ezt a "bujtatott alkalmazás" nevű marhaságot művelik egyszerűen három/négy fiktív KFT nevében számlázgatnának ezentúl. No, igen.

És örültem még egy dolognak, nevezetesen annak, hogy jól láttam, jó stratégiát követtem, a legtöbb szabadúszó bizony szintén egy vagy két nagyobb megrendelőtől és pár kisebb megrendelőtől reméli a bevételét. Ez a természetes, így működik a gazdaság, ebben semmi furcsa vagy abnormális, erkölcstelen vagy gonosz nincs.

Sajnos arra is rá kellett ébredjek, hogy amikor a magyar kormány éveken keresztül a munka alapú társadalom jelszavát sulykolta én abszolút félreértettem őket. Én törekvő, értelmes, sikeres emberekre gondoltam, hidat tervező mérnökökre, szobrászokra, szakértőkre, webfejlesztőkre, programozókra, grafikusokra, építési felügyelőkre, modern gépekkel dolgozó vállalkozókra, fuvarosokra, szakfordítókra. A kormány úgy tűnik műkörmösökre meg kubikosokra meg a fűnyíróemberre, aki nyilván nem számláz hárommilliót, nem áll állandó üzleti kapcsolatban senkivel.

Persze nem akarom megsérteni a műkörmösöket meg a kubikosokat, de ez most nem róluk szól, nem ők vannak elkeseredve és nem ők írják, hogy "ellehetetleníti". Ez most rólunk szól!

[1] https://www.peticiok.com/signatures.php?tunnus=peticio_a_kata_szabalyainak_modositasa_ellen&page_number=723&num_rows=10

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr2915974340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2020.06.30. 09:27:13

Okés, csak, hogy világos legyen. A videóban az a lényeg, amiről nem beszélnek. Azért is nem néztem meg, mert ez a hír és pont nem számít az, ami benne van. Pláne, hogy jó régi, de mindegy. Csak vérnyomásszabályozásra való. :)

Rocky2 2020.06.30. 10:01:58

Én belenéztem. A környezetvédelmi termékdíj 9 évvel ezelőtti módosításáról van benne szó. Az változott úgy, hogy a kisvállalkozók számára előnyösebb lett.

arthurthedent 2020.06.30. 10:24:24

@Rocky2: Na jó, de érted rákeresel, hogy mi a hír a katával kapcsolatban és az jön be, hogy neked most milyen jó, mert nem kell környzetvédelmi termékdíjat fizetned? Tökre kiakadtam... :(

De igen, jogos, nem kell környezetvédelmi termékdíjat fizetnem, köszi. :D

Lehet, hogy túl érzékeny vagyok, de mondjuk szerintem joggal.

Bambano 2020.06.30. 14:26:03

ez egy 2014-es videó, mit kell ezen rugózni?

Rocky2 2020.06.30. 14:54:04

@arthurthedent:
ó, de arról nem a jogalkotó tehet, hogy a kereső a sok évvel ezelőtti híreket behozza adott témára keresve.
Mondjuk ez tényleg elég nagy hiányossága ezeknek (én mondjuk a Google-t használom, de máshol is ez a helyzet), hogy mindenféle szempont szerint súlyoz, és előre tesz, holott a publikáció ideje elég lényeges lenne. Ami régebbi, azt hátrébb tehetné.
Némileg bonyolítaná persze a helyzetet, hogy ezt hírek, rendezvények, adószabályok, stb. esetében kéne csak így tennie, míg nem (vagy csak lassan) elévülő információknál meg nem az időbélyeg alapján lenne elsődlegesen rangsorolva, hanem a publikáló megbízhatósága alapján (amire megint csak kéne valami jó algoritmus), hogy pl. atomenergia témában akkor is az ATOMKI v. a KFKI egy cikke jöjjön be, ha az már 15 éves, és nem Kovács Pistike blogjában tegnap megjelent írás, hogy az atomerőmű milyen veszélyes, mert akár föl is robbanhat. :)

Szóval igen, jelen helyzetben jó lenne az aktuális híreket látni az első pár oldalon, nem egy 7 éveset, de az érthető, hogy az is fönt van még, mert valakinek az lehet a releváns találat. Megfelelő kulcsszavakra kerülhet az is előre. Úgyhogy ne légy rájuk kiakadva! :)

A Google meg remélhetőleg folyamtosan javít a súlyozáson, és előbb-utóbb tényleg szinte csak azt találja majd meg az ember, amit keres.

arthurthedent 2020.06.30. 16:09:54

@Rocky2: Meh, ja, csak színesítettem a cikket egy youtube videóval. :) Igazából nem értem miért van ilyen nagy csönd a témáról...

Opi87 2020.06.30. 17:22:30

Még mindig nagyon össze-vissza ez a törvény, ilyen kivétel, olyan kitétel, közben a Pénzügyminisztérium "nagy cégek fizetik" alapon nyilatkozik...

Nem lesz itt több adóbevétel ám, mindenki szépen megy külföldre céget alapítani, ahogy a fél kurmány is offshore cégeket alapítgatott.. Esetleg számlagyárak, fantomcégek, körbeszámlázás lesz. Nyugi, meg lesz oldva hogy a kormány által kiszemelt közvetítőréteg járjon jól, látták hogy egyesek jól, túl jól keresnek és kellett valamit lépni. Már nem a közbeszerzésre gondolok, az megy tovább ahogy eddig is, ott lehet adómentesen milliárdokat keresni.

arthurthedent 2020.06.30. 17:33:14

@Opi87: "Még mindig nagyon össze-vissza ez a törvény, ilyen kivétel, olyan kitétel"

Ha olyan programot írnék amilyen törvényeket a tisztelt ház megszavaz, akkor nem nagyon kellene aggódnom, hogy átlépem a 3 misit. :D

"Nyugi, meg lesz oldva hogy a kormány által kiszemelt közvetítőréteg járjon jól"

Lehet. De, hogy az én munkámból nem híznak az biztos. :(

Bambano 2020.06.30. 18:00:33

@arthurthedent: egyszer próbálj meg írni egy számlázó programot... majd rájössz, mi az a káoszelmélet :P :P :P

arthurthedent 2020.06.30. 18:51:14

@Bambano: "egyszer próbálj meg írni egy számlázó programot... majd rájössz, mi az a káoszelmélet :P :P :P"

Ó, nem, azt nem tenném. Mindig minden ilyesmit valaki másra bíztam, mert az illogikus elcseszett dolgoktól ki szoktam borulni. Számomra az adójogszabályok csak egy rossz kód ami az őrületbe kerget.
süti beállítások módosítása