wagmg

wagmg

Dmitrij Peszkov, ó, te bunkócska te drága...

2022. január 17. - arthurthedent

Egy ideje figyelem miket művelnek az oroszok, hát mit mondjak, ki tudok akadni rájuk, de nagyon. Persze nem az ukránok pártján vagyok, szó sincs róla. Csak ki vagyok akadva az orosz bunkóságon.

Azt mondta ez a Dmitrij Peszkov, hogy a szankciók (gazdasági megszorítások meg mindenféle embargók ugye) soha nem oldottak meg semmit.

Hát b+, ja! Ellenben százhatvanezres hadsereg odarendelése, háborúval fenyegetés, a diplomáciai kapcsolatok megszakításával való fenyegetés az roppant hatékony mindenféle problémák megoldásában. Oda kell rendelni egy hatalmas hadsereget bombázókkal, tankokkal, nehéztüzérséggel, az a megoldás.

És közben már előre kijelenteni, hogy a gazdasági szankciók nem kóserek. Merthogy az nem jó semmire, az nem oldja meg a konfliktust.

Mecsoda bunkóság Dmitrij öregem, te már valamiféle érmet érdemelsz ezért, az tuti!

Semjén Zsolt nem vadász

Félreértés ne essék, semmi bajom a vadászattal. Szeretem az állatokat, az állatkínzás ellen vagyok, de megeszem a húst. De tényleg, a vadászat okés, a kamuzás meg a csúsztatás viszont nem az.

Szóval először is, az, hogy az emberek vadásztak évezredeken keresztül az nem jelenti, hogy a vadászat okés lenne. Az, hogy "de hát évezredeken keresztül csinálták" nem érv. Merthogy nyilván rengeteg dolgot csináltak az emberek évezredeken keresztül, mondjuk például rabszolgákat tartottak meg vallásokat üldöztek meg gyilkolászták egymást és mára egyik sem okés.

A másik meg az, hogy nem igaz, hogy az őseink 99%-a vadászott volna. Az emberiség egy jelentős időszakban dögevő volt, nem vadász. Egy jelentős részben meg gyűjtögetők voltak az őseink, aztán meg állatartó, növénytermelő megélhetés volt a jellemző. Vadászattal csak kicsiny csapatokat lehetett fenntartani, úgyhogy nem, az nyilvánvalóan nem igaz, hogy az őseink 99%-a vadászott volna.

A legfontosabb viszont az, hogy Semjén úr nem vadász. Semjén úr egy vallásos politikus, aki néha elmegy az erdőbe állatokat lelőni. Ha az őseinkre hivatkozik és vadásznak tartja magát, akkor a minimum az lenne, hogy kihegyezett bottal menne vadkanra, megküzdene vele és a hátán cipelné haza a véres húsdarabokat. Kocsival kimenni az erdőbe és távcsöves puskával lelőni egy állatot nyilván jó buli, de ettől még nem lesz senki vadász. 

Semjén azt is mondja, hogy a vadászok a természet rendjét képviselik. Csakhogy abban, amit Semjén hobbiból csinál nincs semmi természetes. Vadászpuskát használ, kockázatot nem vállal, nincs rászorulva a vadászatra, nem a természetben él, nincs vadászterülete. Körülbelül annyira vadász mint amennyire egy terrorista harcos vagy katona.

A legtöbb embert ez zavarja, ez a képmutatás. Ha Semjén úr vadakat ejtene el, hogy megéljen belőle, lándzsával, íjjal cserkészné be a vadat, ha "vadász" lenne, akkor sokkal kevesebben lennének kiakadva rajta. Ha már az évezredekre hivatkozunk ugyebár...

Ingatlanközvetítők kíméljenek

Életemben csak néhányszor kerültem ingatlanközvetítővel kapcsolatba, a munkájukat azonban évek óta nyomon követem. Szeretek ingatlanhirdetéseket nézegetni ugyanis... Szóval úgy gondoltam leírom mi a véleményem erről az életpályamodellről... mert szakmának azért nem nevezném.

Szóval házat, lakást adnál el vagy vennél? Akkor megmondom miért is kerüld el az ingatlanközvetítőket amilyen messze csak lehet! Vagyis, hogy én miért kerülöm el az összes ingatlanost meg ingatlanirodát.

Mert nem az az érdeke ami nekem. Az ingatlanos érdeke az, hogy minél előbb megszülessen az adásvétel. Ha 10%-al olcsóbban, akkor úgy, ha 20%-al olcsóbban, akkor úgy. Igazából ha féláron tudna ingatlanokat ajánlani, akkor eladhatna egy halom ingatlant és keresne egy halom pénzt. Ha az eladó kivár három hónapot és jobb árat kap érte, akkor persze az ingatlanos is többet kap, de így persze elad kéthavonta egy ingatlant és hideg vízre sincs pénze.

Ha meg irreálisan magas árhoz ragaszkodik az eladó? Az ingatlanos megpróbálja megmagyarázni. Ha vevő vagy megvezet, rábeszél, hogy többet adj, mint amennyit az ingatlan megér. Legyél vevő vagy eladó, az ingatlanos az üzletet képviseli nem téged.

Mert nem ért hozzá. Az átlagos ingatlanosnak fogalma sincs a házakról, az építőiparról, az ingatlan műszaki megoldásairól. Fogalma sincs, hogy a vezeték a falban alumínium vagy réz, hogy hány amperes a szekrény, hogy a vízvezeték szét van -e korrodálva vagy ki lett cserélve három éve. Odaírja, hogy "nemrégiben lett teljes körűen felújítva" és azt hiszi, hogy az újonan lerakott atom gagyi laminált padló meg a tisztasági festés "teljes körű felújítás".

Beköltöznél és a lakás vagy ház árának negyedét költhetnéd felújításra. Persze nem teszed, mert nem veszed meg, mert látod, hogy a villanykapcsoló öregebb mint Szlovákia, de mivel ingatlanos hirdette el kellett menni megnézni. Azért, hogy legyen az ingatlanosnak is sikerélménye. Megmutatta 18 potenciális vevőnek az ingatlant egy hét alatt. Hurrá!

Mert nem tudja meghirdetni az ingatlant. Nem azért, mert egy gagyi mobiltelefonnal akarja megoldani az egészet, bár persze ez is számít. Azért, mert ha lefényképezné a házat, akkor azt a furfangos legkisebb királyfi megkeresné és megvenné a tulajdonostól. Na, az ingatlanos "szakma" e körül az egyetlen dolog körül forog: eltitkolni hol van az ingatlan és ki akarja eladni, hogy be lehessen furakodni az eladó és a vevő közé. Bajnai úr azt mondaná "vannak ezek a cápák, akik jutalékot akarnak"...

Gondoljunk bele: az ingatlanos házat akar eladni, de hűtőszekrényt meg bőrkanapét fényképez, ami ugye nem eladó. Agyrém, hogy nem tudok megnézni egy listát a neten, ahol házak képei lennének, mert az ingatlanos nem mutathatja meg mit árul. Mosdókat meg sarokgarnitúrákat nézegetek amikor házat akarok venni. Aki meg maga adja el a házat lefényképezi, felrakja a netre és eladja. Azám!

ingatlan01.png

Vegyél konyhaszekrény sarkot tizenöt példányban.

Mert nem mond igazat. Minden ház, minden lakás pár percre van a buszmegállótól, óvodától, bolttól. Mindegyik csendes környéken van, ugyanakkor mindegyik "frekventált" helyen. Mindenütt szélessávú internet van, akkor is, ha még a kalandozó, hátrafelé nyilazó hunok húzták ki a birkabélből sodort internetes kábelt. 

Voltam olyan "csendes" helyen, ahol az egyik szomszédban három gyerek visított, a másik szomszédban meg két kutya vonyított. A kutyák nyilván nem bírták már a gyerekvisítást idegekkel, de a lényeg, hogy oda kellett mennem, kiszállni a kocsiból, megállni három másodpercre, visszaülni és hazavezetni, mert beleírta az ingatlanos, hogy "csendes helyen". Ja, hát a hely csendes volt, mert nem lakott ott senki, a kibírhatatlanul hangos szomszédok miatt.

Ha ingatlant veszel vagy eladsz, akkor ügyvédre van szükséged. Az ügyvéd ügyelni fog, hogy ne hazudjon, mert nem akarja feladni az ügyvédi pályát egy vacak ingatlanvásárlás miatt. Remélhetőleg...

Mert marketinget nyom. A marketinget meg nem szeretem. Valójában senki sem szereti, ha manipulálják.

Mondok egy példát. Az ingatlanos kiemeli a hirdetést, a sor elejére rakja jó pénzért. Na, én ezeket a kiemelt hirdetéseket mindig automatikusan átugrom mindenütt. Én akarok választani, nem azt akarom, hogy az eladó vagy az ingatlanos válasszon helyettem. A pénztárnál nem veszünk cuccokat, a tecsóban bemegyünk a sorba, kiemelt ajánlatok közt a neten nem turkálunk.

Na jó, ne legyünk negatívok, biztos vannak jó ingatlanközvetítők, biztos vannak, akik elégedettek velük és nyilván vannak akiknek szükségük van ingatlanközvetítőre. Van, amelyik ért hozzá, van amelyik igazat mond, van amelyiket nem csak a jutalék érdekli. Kivételek mindig vannak... 

Átvert a foodpanda

Szóval rendeltem kaját a foodpandáról. Többször is, a végén átvertek... A történet egyszerű, csak gondoltam megörökítem.

Szóval rendeltem kaját, mert azt írták, hogy fél óra alatt kiér. Ez a foodpanda esetében azt szokta jelenteni, hogy egy óra meg egy bocsánatkérés, de mindegy. Jó lesz. Kibírjuk.

Nos, ez esetben nem lett jó, nem hozták a kaját. Sem akkor, sem később, azt írták, hogy túl sok a megrendelésük. Azt is írták, hogy nem vontak le pénzt, merthogy érvénytelenítették a bankkártya tranzakciót. Megnéztem, igazából érvénytelenítették, de utána pár perccel megint levonták ugyanazt az összeget. Cirka tízezer ugrott.

Nyitottam egy panaszt a weblapjukon, ami szerintük "kérés". Akkor jó, legyen kérés, tehát kérem vissza a pénzemet.

 foodpanda.png

Fordítás: Nem adjuk vissza a pénzed, rohadj meg!

Az úgynevezett "kérésem" pár nap alatt lejárt, sajnos nem tudják visszaadni a pénzemet.  Gratulálok, ügyes, Nagyon ügyes.

Gondoltam szólok, ne rendeljetek tőlük, mert lopnak.

 

Miért vannak ilyen őrületes árak?!

Köszönhetően a kis gömb alakú vírusnak rászoktam a hazai internetes boltokra. Vettem szekrényt, faszenet, cipőt, maszkot, töltőtollat, miegymást. Elégedett vagyok.

Persze külföldről már legalább tíz éve vásárolok, a hazai használt holmis lapokat is aktívan használom egy évtizede, eddig azonban amit lehetett kapni a helyi boltokban, azt ott vettem meg. Mostanra először a neten nézek utána szinte mindennek.

Hatalmas a választási lehetőség, megbízhatók a boltok, általában az árak is elég jók a neten. Általában... 

Merthogy időről-időre találok elborult árakat is. Döbbenetes árakat. Mint ez itt ni: draga_001.png

Ér 800 forintot, állítólag 46 ezerért is eladó volt...

Műanyag vacak, kétpálcás, akinek bejön annak megéri... mondjuk 800 forintért. Le van árazva, annyiról, amennyiből szerényebb anyagi helyzetű emberek teljes gépkocsifelújítást szoktak csináltatni. Őrület.

Na jó, ez átverés, beugratás. A weblap egyébként jó, sokat használom, úgy látszik valahogy bekerülnek ilyenek is. Nyilván kamu, de akkor mi a magyarázat a következő aranyköpésre?

draga_002.png

Csendélet maszkkal egy gépkocsi áráért, szűrő nélkül

Namost egy maszkért kérnek félmillió forintot, nincs hozzá szűrő, de legalább a kiszállítás még kétezer. Mi a csoda folyik itt?

Nos én csak egy dolgot tudok elképzelni. Kifogytak, de fenn akarták tartani a weblapon a terméket, hogy ne veszítsék el a termék előéletét. Felemelték az árát valami elképesztően magasra, hogy senkinek se jusson eszébe megvenni amíg nem kapnak belőle újabb szállítmányt. Ha csak így nem...

Új szabály: A férfiak is főzhetnek...

Olvasom az interneten egy modoros kis blogban, hogy a kijárási tilalom miatt a férfiak is rájöhetnek, hogy főzni nem szégyen.

Aha, nemi szerepek! Ha ugyanígy poénkodnék nőkről, akkor kapnék a nyakamba rendesen (jogosan), de férfiakról lehet. Meraférfiak nemfőznek. Merazokilyenek, ígyvanvagynemígyvan?

Nos alárulom, 10 mesterszakácsból 9 férfi. Menjen mindenki fel a gúglira és írja be, hogy "mesterszakács", nézze meg a képeket nyugodtan. 

Szóval új szabály: nem ér azon poénkodni, hogy a férfiak nem tudnak főzni. Tudnak.

A Kormány Pénzszórása

Naponta olvasom, hogy a kormány "gigantikus" pénzszórásokkal próbálja élénkíteni a gazdaságot, hogy a hatalmas pénzszórással készül a választásokra. Nos, ez gáz...

Megmondom miért. Egyrészt ezekből a "gigantikus" pénzszórásokból én mindig kimaradok. Mikrovállalkozás vagyok, önmagam alkalmazottja, kisvállalkozó. Nekem nem jut a pénzszórásból, én nem kapok százmilliókat, nekem nincs pályázatíróm, rám nem érdemes a kormánynak figyelnie. Ez ugye az egyik gáz... kimaradok belőle mint ahogyan sokan mások is. Minden egyes alkalommal!

A másik nagyon gáz dolog az az, hogy ugye vagy jól menő, vagy pedig nehezen döcögő vállalkozásokat tud segíteni a kormány a pénzszórással. Ha jól menő vállalkozásokat támogat, akkor bizony azoknak ad, akik amúgy is megélnek a piacról, aminek nem sok értelme van. Ha viszont nehezen bicegő vállalkozásokat támogat az állam, akkor igazából azoktól vesz el, akiket érdemes lenne megtartani és azokat tartja életben, akiknek jobb lenne bedőlni és megszűnni.

Akkor hogyan? Mit kellene egy épeszű kormánynak csinálnia?

Hát mondjuk csökkenthetnék a ÁFA mértékét. 27%, elég magas, lenne mit csökkenteni. Mindenki részesülne belőle, élénkítené is a gazdaságot és én se okvetlenül a német meg az angol ebay eladóktól vennék poharat meg ajtókilincset. Ráadásul ha a szavazatszerzés a cél az áfacsökkentés aztán igazán nagyszerű lenne, mindenkihez eljutna az üzenet, mindenki örülne neki.

Meg aztán emelhetné a tanárok, ápolók, szociális munkások, tűzoltók, mentősök, útkaparók fizetését. Sokan vannak akik megérdemelnének egy kis fizetésemelést és akkor talán többen mennének oda dolgozni... már úgy értem, hogy növekedne a színvonal ugye... Milyen nagyszerű lenne egyszer egy kicsit emelni a tanárok társadalmi megbecsülését, háddenem? Egyszer legalább...

Szóval rohadtul nem értek egyet ezzel a "pénzszórás" dologgal. Nem szórni kellene a pénzt, hanem kevesebbet kipréselni az emberekből, vagy ha már mindenképpen "szórni" kell, akkor úgy kellene szórni, hogy mindenhová jusson. Azoknak is, akik nem akarnak helikoptergyárat vagy űrkikötőt építeni....

 

TV Sorozatok 2.

Akkor folytatom is a TV sorozatok ajánlót. Ábc sorrendben, angol címmel, spoiler mentesen.

Ismét néhány többé-kevésbé nézhető sorozat. Hátha valamelyiket nem ismerted...

Beforaigners

Szóval igen, ez norvégul van, ami egy nagyon vicces nyelv. Legalábbis nekem az volt. Angol felirattal néztem, de gondolom magyar felirat is található hozzá. A témát nem akarom lelőni, szinte bármit is mondanék az spoiler lenne. Annyit azért fontosnak tartok megjegyezni, hogy kicsit félve mentem neki, attól féltem, hogy itt most jól meg leszek nevelve, kapok egy adagot a fehér ember kötelező bűntudatából, de az alkotóknak sikerült elkerülni ezt a csapdát. Jópofa, aranyos, helyenként vicces, van egyfajta hangulata, remélem folytatják majd, de azért nem olyan nagyon-nagy durranás. 

 

Beforeigners előzetes... kicsit talán spoileres az előzete... vigyáztam!

Better Call Saul

Amolyan erkölcsös zsivány, simlis ügyvéd történet. Sokkal többet vártam tőle, az ügyvédek rengeteg vicces dolgot tudnak csinálni amikor szélhámoskodnak (azaz mindig). Valahogy nem sikerült mindent kihozni a történetből. Ráadásul az első részekben folyamatosan azt vártam, hogy valami nagy dolog történik, nagyobb, mint amit valójában kaptunk. Szuperhősökhöz vagyunk szokva, világmegmentéshez, ehhez képes ez a történet kicsit hétköznapi. 

Mondjuk akinek bejön ez a stílus, annak érdemes megnézni, ha az első egy-két rész bejött, akkor végig lehet nézni, én eluntam.

Beyond Westworld

A régi "Westworld" film utáni régi sorozat. Ez nem az új sorozat, sem stílusában, sem hangulatában, sem pedig a technikai színvonalában nem hasonlít a mai sorozathoz. Nosztalgiafaktora az van, fiataloknak valószínűleg felesleges időt vesztegetni rá.

The Big Bang Theory

Volt egyszer egy csapat, akik csináltak egy sorozatot az eminens csávóknak. Olyanoknak, akiket a természettudomány, a technika, a mérnöki dolgok, a sci-fi érdekelt. Vicces volt, találó, nézhető. A feszkó szításának érdekében behoztak egy "szomszéd csajt", egy üresfejű libát, egy csinos pincérnőt. 

Addig nyúzták a történetről a bőrt, amíg bele nem fáradtak. Bölcsészek akármennyire is érdeklődnek a tudomány iránt véges számú tudományosan korrekt viccet tudnak kreálni, ez nem igényel bizonyítást. 

Így aztán egyre több csajt hoztak be a történetbe, elkezdtek aranyosak lenni, meg akarták mutatni az "emberi" oldalát a történetnek, család, szeretet, gyerekek, ilyenek. A végén az eredeti történet oszladozó hullájából kinőttt egy romantikus sitcom, amit akkora már egy ideje nem néztem. Ha nyálas csajos sorozatot akarok, van másik, de engem persze a geek/nerd világ érdekelt.

Nem voltam ezzel egyedül, a végén be is fejezték a sorozatot. Úgy látszik néha túl későn van vége egy-egy sorozatnak, de sebaj, nem kötelező nézni. Valaha nagy volt, valaha menő volt, azokat az évadokat érdemes újranézni.

Említést érdemel a sorozat spinoffja a "Young Sheldon", abban még van lendület.

Black Books

Nem vagyok rasszista, de ha kocsi, akkor német, ha kenyér, akkor magyar és ha humor, akkor angol.

Nos, fogtak három standupos arcot, két pasass meg egy csajt. Összerakták őket egy sitcom-ba, az eredmény fergeteges. Minden részét legalább ötször láttam, de még így sem unalmas. Jó dumák, jó arcok, néha realista, néha az abszurdba hajló poénok.

Ezt a sorozatot gyakorlatilag kötelező megnézni.

Amikor Manny leül a zongorához, azon berosáltam...

Black Mirror

Sci-fi antológia, azaz nem is igazán sorozat. Vannak nézhető epizódok, de elég felejthető az egész. Nem olvastam mit írtak róla a kritikák, de egész biztos vagyok benne, hogy sűrűn használták a "kérdését boncolgatja" és az "elé tart görbe tükröt" szófordulatot. Az ilyen sorozatokat egyébként érdemes kerülni ha szórakozni akarunk.

Mondjuk ha nincs más, akkor meg lehet nézni, bár akkor inkább kitakarítom a garázst.

Black Summer

Volt egyszer egy vicces zombi sorozat a "Z Nation". Az alkotók kivették belőle azt, amiért érdemes volt nézni, az abszurdat, a furát, a humorosat és a maradékból csináltak egy spinoff sorozatot. Már többször próbálkoztam vele, de az első évad első epizódjával még nem végeztem. Nehéz nézni, de aki szereti a zombis sorozatokat, annek bejöhet.

Blackadder

Ah, blackadder, azazhogy fekete vipera. Nagyon jó humor és hogy-hogynem hát persze, hogy angolok csinálták. Van egy időutazásos epizódja is, de gyakorlatilag az összes része jó. Ötévente újranézhető.

Blackadder, az időutazásos epizód, a sorozat méltó lezárása

 The Blacklist

Amolyan kémes, krimis, kalandos sorozat. Még mindig megy, jó sok évad, komoly rajongótábor. Az alapötlet jó, a színészek jók, a megvalósítás ötletes. A végére sajnos eléggé ellaposodott, eléggé nyúlós lett és a főhősnő nagyon túll lett erőltetve, de az első jó néhány évad igencsak nézhető.

A valósághoz persze semmi köze, rendőrök meg nemzetbiztonsági szakértők kacarásznak rajta, hogy a karakterek mit meg nem engednek maguknak, de ez ilyen, könnyed, vicces, mégis izgalmas történet, mese, szórakoztatás. Nem kell élethűnek lennie.

Blandings

Humor, jó, angol. A nagyon angol. P. G. Wodehouse nyomán, akinek a könyvei jók bár kissé sablonosak. Wodehouse amolyan angol Rejtő Jenő, vicces ponyvát írt az angol főrendek életéről. Hatalmas dumák, frenetikus karakterek, csavaros, de mégis egyszerű történetek. 

Sajnos az első évad után lecserélték a butlert (főinast?) játszó Mark Williamst, ami hatalmas veszteség, de azért a második évad is nézhető.

Blue Bloods

Amerikai rendőrfamília, három generáció. Nagyon erkölcsösek, nagyon bölcsek, nagyon jó zsaruk, gondosan járnak a templomba és gondosan imádkoznak minden étkezés előtt. Salátát esznek és annyi töményet isznak hozzá, mint a Dallaszban. Komolyan, én figyelem őket egy ideje, szerintem mindegyikük súlyosan alkoholista, de ez valahogy elsikkad mint James Bond esetében.

Ez az, ahogyan a jó embereket elképzelik az amerikaiak. Izgalmas sorozat... vagyis nem, bosszantó, mérgesítő, ez a helyes kifejezés, nem izgalmas. Valamiért azért mégis végignéztem, a csoda érti.

Bob's Burgers

Amerikai rajzfilmsorozat. Nézhető. Stabil színvonal...

Bones

Lezárult sorozat egy humán antropológusról (csontok), aki gyilkosságok kinyomozásában segíti az FBI-t egy férfi ügynökkel. Az "ahogyan azt móricka elképzeli helyszínelők" életérzés meglovagolása. Az ember nézi, helyenként üvölteni lenne kedve, mégis nézi.

A férfi főhős katolikus, hisz istenbe, a női főhős tudós, ateista, a szerep szerint valami hatalmas nagy zseni meg IQ bajnok. Állandóan előjön a vallás meg az istenhit téma, ahol aztán az ateista csaj olyan ostobaságokat nyom, hogy az ember zsebébe kinyílik a bicska. Mindig kiderül, hogy a katolikus izomember sokkal racionálisabb, sokkal ésszerűbb, sokkal moderáltabb nézeteket vall mint a félig autista zsenilány. Az ateista csodatudós, aki iszonyatos baromságokat beszél a tudományról, a racionalizmusról, az ateizmusról.

Az egész nem más mint egy vallásos emberek által vallásos embereknek készített nagy szalmabáb érvelés. Jól levitatkozzák az ateisták olyan állításait, amiket ők valójában soha nem is mondtak. Frappánsnak tűnő riposztokkal, amire senki sem mondja, hogy "öreg, ez baromság, marhaságokat beszélsz, ez nem igaz".

The Borgias

Történelmi, kosztümös film. Nagyon-nagyon-nagyon profin meg van csinálva, nagyon-nagyon-nagyon látványos, eléggé korhű (amennyire én értek hozzá), kemény, hiteles, izgalmas. Ha csak egy történelmi folmsorozatot nézel meg, akkor az a "Rome" című BBC sorozat legyen... de ha kettőt, akkor a "The Borgias" legyen a másik.

Piszok jól eljátszott pápa... 

Boston Legal

Na igen, az idős Kirk Kapitány és a fiatal Reddington felejthetetlen örömjátéka.

Aki nem értené: ez a "The Blacklist"-ben Raymond Reddingtont játszó arc egy korábbi sorozata, ahol együtt játszott a Star Trek TOS Kirk kapitányát játszó taggal. És igen, a Star Trekből itt van Odo is. Igen, tudom, hogy ezeket az embereket nem így hívják, de nekem Odo mindig is Odo marad, Kirk az Kirk és Raymond "Red" Reddington meg mindig is Reddington marad... esetleg Alan Shore.

A sorozatot a frappáns visszavágások, a géppuskatűzként pergő körmondatok jellemzik. Nem tudom mennyire jön ki magyarul, de angolul szinte hipnotikus hatású ahogyan Alan Shore meggyőz az igazáról. Hip-no-ti-kus...

A Boston Legal amúgy a "The Practice" ügyvédes sorozat spinoff-ja, de azon túlnőtt, híresebb, nagyobb lett. Sokáig nem is tudtam, hogy a "The Practice" létezik, aztán amikor azt néztem nagyon kellemes volt, amikor a két történet összeért. Fordítva néztem, előbb a "Boston Legalt", aztán a "The Practicet" úgy talán még élvezetesebb, volt.

Alan Shore érvel... hűűű...

Hoppá, megint földrengés volt?

Épp 6:29 van, ülök a gép előtt, valami elég keményen meglökte a házat. Földrengés?

Olyan volt, mintha robbanás lett volna, de hangot nem hallottam. Dél dunántúl, úgy tűnt, hogy egy lökés volt, pár tizedmásodpercen keresztül tartott csak az egész.

P.S. Aha, ezt találtam:

20 minutes ago reported felt
28 Dec 2020 05:28 GMT, 28 Dec 6:28 am (GMT +1) local time
Lat / Lng: 45.48 / 16.19: Grad Petrinja, Sisak-Moslavina, Croatia
Source: GFZ
Other sources: USGS: 5.2 / 10 km, EMSC: 5.1 / 5 km

- Földrengés ma

Biztos, hogy ez volt, az időpont egyezik pár másodperces eltéréssel. Elég messze volt, de azért nem túl messze.

 

P.S. Aha, ez most erősebb volt és hosszabb is. Elég érezhetően rázta a házat a föld. Ezt találtam róla:


Earthquake data: Mag 6.5 / 10 km (6.2 mi) depth
4 minutes ago
29 Dec 2020 11:19 GMT
Lat / Lng: 45.46 / 16.28: Croatia
Source: GFZ

- Földrengés ma

 

TV Sorozatok

Elhatároztam, hogy írok egy listát az általam ismert és valamennyire kedvelt sorozatokról. Régi, új, mindegy, vannak jó sorozatok a régiek közt is, hátha valaki nem ismeri őket. Spoiler mentesen írok, annyi információt árulok el, ami a sorozat első részében, sokszor első pár percében is megtalálható. Persze megemlítem, hogy a sorozat vége jó -e, van -e vége, de a poénokat nagyon igyekszem nem lelőni...

Szóval itt van a lista első pár eleme, ABC sorrendben, angol címmel...

3rd Rock from the Sun

Sci-fi sitcom. Emberek üldögélnek a kanapén vagy a konyhában és beszélgetnek. Idegen lények, akik emberi testben vizsgálgatják a Föld nevű bolygót (harmadik kő a naptól számolva), rácsodálkoznak a világra, mert nekik minden dolog új. Meglepően jó humora van, régi, de ez nem zavaró, többször is nézhető. MIndenképpen ajánlható.

3rd_rock_from_the_sun.jpg

3rd Rock from the Sun, jó humor, jópofa színészekkel

12 Monkeys

A 12 majom című film témája teljesen más színészekkel, más történettel, csak az alapötlet ugyanaz. Sokáig nem néztem meg, mert gagyinak tűnt, de aztán rákaptam. A második, harmadik évadra igen-igen megtetszett, igazi sci-fi ínyencség. Jól összerakott történetek, epizódkalandok és hosszú történetszálak jól vegyítve. A végére egy kicsit elegem volt már a túlspirázott érzelmi szálból, de azért végig nézhető és élvezhető maradt.

A történetet sikerült lezárniuk, nem kaszálták el idő előtt. Kiderülnek dolgok, elvarródnak a szálak.

The 100

Sci-fi sorozat, ami tini kardozós filmnek indul. E tragikus indítás után a sorozat képes volt többször is megújulni. A végére kicsit elfáradt, de azért elég korrekt, csak a vége olyan, mintha már inkább csak a kitartó rajongóknak írták volna a történeteket. Van benne minden, lovak, kardok, mesterséges intelligencia, dimenziók, idődilatáció, atomháború, minden.

100 Greatest Discoveries

Dokumentumfilm. Tetszik, mintha nekem csinálták volna. Elegem van már abból, hogy a kultúra, a műveltség mércéje a komolyzene meg a kétszáz éves regények plusz az, hogy melyik király után melyik másik király terrorizálta a világot és kit vett el feleségül, miközben sikkes dolog beismerni, ha az embernek fogalma nincs hogy működik a távirányítójában az elem. Ez amolyan természettudományos, mérnőki műveltségi műsor, bejött.

Aftermath

Fehérek vagyunk családosak, keresztények, anyuka katona volt, mindenkinél jobbak vagyunk, mindenki más elmehet a fenébe, mert egyedül mi vagyunk a jó oldalon. A főhősnő különösen tenyérbemászó és arrogáns, a történetnek se füle, se farka. Egyszer elmegy, sok szódával, de arra senki se számítson, hogy a történet kilyukad valahová.

Agatha Christie's Poirot

Na, ezt nem kell bemutatni. Komótos, modoros, békebeli. Imádom, de kell hozzá egyfajta hangulat. Mondjuk igen igényesen meg van csinálva, az biztos.

poirot.png

Van aki nem ismeri? Kötve hinném...

Alcatraz

Misztikus sci-fi, nincs benne természetfeletti ("misztikus" mint "ismeretlen"), krimi, sci-fi felütéssel. Ekaszálták mielőtt bármi kiderült volna. Lehetett volna belőle egy jó sorozat, de így kicsit gyengécske. Mondjuk nem mászik a falra tőle az ember és az már elég jó dolog.

Alien Worlds

Dokumentumsorozat, unalomig ismert tények, húsz másodperc kitűnő számítógépes grafikára épülő háromnegyed órás epizódok, földi bogarak nemi élete. Erősen pörgetős.

Almost Human

Klasszikus zsarusorozat robotokkal. Sajnos egy évadocska után elkaszálták, pedig lett volna benne potenciál bőven. Amit megcsináltak az nézhető, élvezhető, igényes. Aki szereti a zsarufilmeket, szereti a sci-fit, annak mindenképpen ajánlható. Ónálló epizódok, nem nagyon zavaró, hogy elkaszálták.

almost_human.jpg

Almost Human, elkaszált, egy évad, de az mondjuk korrekt

Altered Carbon

Klasszikus cyberpunk (Takeshi Kovacs, akinek mond valamit ez a név), korrektül filmre adaptálva. Az első évad elég ütős, kimondottan a jó. A második évadból mintha elveszett volna valami. Nehéz megmondani, hogy miért nem működik a második évad, de az első évad után igencsak nagy csalódás volt. De az első... huhh!

Amazing Stories

Antológia, azaz nem is sorozat. Nem is igazából sci-fi. Nem is igazából jó... mondjuk talán aki szereti... 

American Dad!

Klasszikus felnőtt rajzfilm, jó humorral. Nézhető, Douglas Adams azt mondaná, hogy mostly harmless.

American Gods

Az első évadon még átrágja magát az ember az újdonságfaktor miatt, a másodikat már nem is néztem végig. Nem jött be a stílus, amolyan polgárpukkasztó, modernkedő, misztikuskodó... azt hiszem, hogy valami tudatmódosítóhoz írták a sorozatot, ehhez egy sör kevés.

Ancient Earth

Dínók, dokumentumfilm. Felejthető, de egyszer meg lehet nézni. 

Andromeda

Klasszikus sci-fi, régi, de nézhető. Kicsit fura, helyenként elég tenyérbemászó karakterekkel. Nem teljesen igénytelen, vannak benne jó gondolatok, de a történetek elég laposak. Helyesbítek, nagyon laposak, de az ember egy idő után megkedvelhet pár arcot és átrágja magát rajta.

Angie Tribeca

Ha valakinek bejöttek a Leslie Nielsen rendőrkomédiái, annak ez is tetszeni fog. Szinte teljesen ugyanaz, poénkavalkád, vizuális és verbális, ökörködés. Rövid epizódok, mert ebből azért egy óra igencsak tömény lenne.

angie-tribeca.jpg

Angie Tribeca: Egy kép többet ér ezer szónál

Another Life

Kevés színészt rühellek, de a főhősnőt alakító csajtól én a falra mászok. Epizód epizód után, amiben nem történik semmi érdemleges. Ezzel a tempóval 15 év alatt el is jutna valahova az egész, de azt meg ki várná ki? Kár volt megcsinálni, de hátha valakinek bejön... mondjuk ha az első rész nem tetszett, akkor felesleges erőltetni.

Arrested Development

Sitcom, narrátorral. Helyenként sírva röhögős, jó humor, jól összerakva. A karakterek magukat égetik ami általában nem túl szerencsés, én legalábbis nem nagyon tolerálom, de itt eléggé módjával teszik, szóval elmegy.

Ascension

Elég jó sci-fi sorozat lett volna, elkaszálták mielőtt bemutatták volna, így aztán csináltak belőle egy cirka három filmnyi minisorozatot (három film vagy hat sorozat-epizód). Elég korrekt, elég jól meg van csinálva, eléggé nézhető. Nagy kár, hogy az utolsó három másodpercben kezd el igazán érdekes lenni, aztán roló, mindenki menjen haza, nincs itt semmi látnivaló.

Én a végén nagyon ki voltam akadva, ezért is írom, aki úgy érzi, hogy a befejezetlenségen kibukik az jobb, ha bele sem kezd. Amúgy jó példája annak, hogy a jó sci-fi sorozatokat idő előtt elkaszálják.

Automan

Gyermekkoromban menő volt. Ma már nem az.

Babylon 5

Űrállomásos, politizálós, amolyan DS9 sorozat. A sci-fi rajongók számára eléggé kultjellegű, sokak ezen nőttek fel és rajonganak érte. A grafika, a történet, az egész nem öregedett túl szépen, az embernek helyenként az az érzése, hogy ZX Spectrummal csinálták, de azért meg lehet nézni.

Battlestar Galactica

Namost ez különleges, mert van belőle kettő, egy régi, a hetvenes-nyolcvanas évekből és egy remake az ezredforduló magasságából. Nagyon sokan rajonganak az új sorozatért, én nagyon nem szeretem. Túl sok nyafogás, tépelődés, jajj, most ki-kivel alszik, hiszti, énkeresés. Bölcsészcuccos.

A régi változatot inkább amerikában ismerik, ott hihetetlen kultusza volt, felénk nem nagyon játszották. Alfa holdbázis ment a tévében, ez nem. Pedig akkor nagyon ütős volt, hihetetlen látványosnak számított. Amikor egy-egy epizódot elkapott az ember a határ mellett a "jugó tv" műsoráról az zseniális volt.

A régiből sajnos kevés epizódot csináltak, összevazarodott a történet, helyenként követhetetlen, túl sok a kísérletezés, de akkor is, ez abban az időben az egyik legnagyobb durranás volt. Mármint amerikában, meg aki ugye hozzájutott itthon... Igen, akkoriban az "itthon hozzájutni" egy sokat használt szófordulat volt. 

bsg.jpg

Ez egy másik világ volt...

 

süti beállítások módosítása