wagmg

wagmg

Hova dugjuk a pénzünket?

2022. november 11. - arthurthedent

Két dolog van, amin már hetek óta ki vagyok akadva. Az egyik a pénz, a másik a fűtés... 

Okés, tegyük fel, hogy van egy kis pénzed, amit nem akarsz azonnal elkölteni, amit félre akarsz tenni (még) nehezebb időkre. Ennek a modern világnak, ami annyi problémát megoldott már ez aztán nem lehet gond, ugye? Ugye?!

Hát forintba ne tartsd a pénzed, az tuti, merthogy az infláció elviszi. Beteszed a fiókba a lovettát, egy év múlva a harmada hiányzik. Nem kell ujjlenyomatot venni, nem kell nyomozni, senki sem lopta el, a modern világ egyszerűen így van megszervezve. A cél, hogy ne tudd eltenni a pénzedet, az infláció jót tesz a befektetési kedvnek. Elinflálják a pénzedet, nem tudod félretenni. 

Jó, akkor tartod euróban... vagy dollárban, az csak működik? Ja, nem. Ha nem is olyan durva az infláció, de jelentős. Ha tíz évre tennéd el a pénzedet, akkor bizony ráfaragtál. Jön az infláció, viszi a lóvédat röhögve.

Na jó, akkor befekteted. Veszel részvényeket. Nos, az OTP részvény például pár hónapja 15 ezer volt, most 10 sincs. Beraktál 15 ezret, kapsz 10 ezret, ami most annyit ér, mint tavaly 7 ezer. Ja, hát befektettél, üzleteltél, kockáztattál. Hiába mondod, hogy te csak félre akartad tenni a pénzt, azt nem lehet. Egy év alatt megfeleződött, lehet morfondírozni azon, hogy mi lesz vele 10 év múlva.

Akkor vennél mondjuk befektetési jegyet. Ja, csak ügyesen ám, mert ha nincs szerencséd, akkorát buksz, hogy jönnek ki a szemeid, mint a csigának. Simán beüthet 30%-os veszteség, pont ott vagy, hogy megint bukod a pénzed felét egy év alatt. A befektetési jegy szerencsejáték, nem arra van kitalálva, hogy elrakd a pénzedet, arra van, hogy elbukd... vagy, ha nagy a szerencséd, akkor ne. A rulettasztalnál jobbak az esélyeid.

Ott a kriptó. Az is lehetőség. Szépen működött is tavaly, csak a tavaly nyári árfolyamhoz képest most kábé az negyedét éri. Ahányszor megy felfelé egy kicsit mindig megjelenik valami hír, hogy xy ország be fogja tiltani, meg fogja rendszabályozni és akkor mindenki pánikba esik, zuhan az árfolyam megint. Tartogatod, reméled majd a háború után visszamegy.

Ja, miért nem veszel ingatlant? Ingatlant venni jó, csakhogy te nem ingatlant akartál venni, hanem elrakni a pénzedet pár évre. Nem azt nézni, hogy mikor ázik be, mikor penészedik a fal, mikor kell rá adót fizetni, mennyi az illeték, el tudod -e adni, amikor a pénz kell. Ráadásul mindenki azt mondja, hogy mostantól nincs eladás, vége a zenének, akinek ingatlana van az meg is tarthatja. Kiadhatod egyetemistáknak, gyorsabban amortizálják le mint a rulettasztal, az is biztos.

Ott van még a befektetési arany. Ja, csak 27% áfát kell rá fizetni, amit ugye visszakapsz, amikor eladod az aranyat. Azaz a pénzed 27%-a megint inflálódik ezerrel, a maradék van csak aranyban, a 27% forintban van, hurrá!

Bármiben tartod a pénzed buksz. Sőt, sokat buksz! Kísérteties módon hasonlóan nagyot buksz mindenhol. Ha kiegyenlített portfóliód van, akkor annak minden egyes tetves elemén ugyanannyit. Na jó, van esetleg egy-egy kivétel, ahol 10-20%-al többet, vagy kevesebbet buksz mint a másikakon, de, hogy buksz és nem keveset, az tuti.

Annyira tetü módon van kitalálva ez a mai világ, hogy még elrakni sem tudod a pénzedet! A modern világban a mezei versenyzők szabadsága annyira meg van nyirbálva, hogy még ezt sem adatik meg nekik. Tilos és lehetetlen eltenni a pénzedet szűkösebb időkre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr6217976226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.11. 19:47:23

Úgy bő két évtizede volt a bolgár infláció alatt az, hogy amint pénz állt a házhoz, azonnal elköltötték.
Most is effelé tartunk. Világszerte.

Talán a termőföld és a lábasjószág az ami értékálló.
Na, meg a fegyverbiznic.

arthurthedent 2022.11.11. 23:37:06

@gigabursch: "Talán a termőföld és a lábasjószág az ami értékálló."

Vicces, hogy miért is mondját úgy, hogy "lábasjószág"! Merthogy kétféle jószág létezett, az egyik volt a lábasjószág, a másik az arany. Régen úgy is mondták, hogy "aranymarha".

nagyszotar.nytud.hu/dictsearch.html?query=aranymarha

arthurthedent 2022.11.11. 23:40:20

@gigabursch: "Talán a termőföld"

Valóban, a termőföld nagyon sokáig értékálló vagyontárgy volt. Ki is dolgozták a mai napig használatos "aranykorona egyenértéket", ami azt adta meg, hogy az adott föld mennyi arankorona hasznot adott egy évben.

www.foldhivatal.hu/content/view/155/128/

gigabursch 2022.11.12. 09:39:10

@arthurthedent:
Jó is meg nem is.
Ma már a szántók is cizellálzabb minősítéssel nyilvántartottal.
Ráadásul az Aki gyepek, erdők esetében félrevezető, nádasoknál, tavaknál meg nullásak.
Ráadásul van benne még egy csavar, hogy a bécsi búzatőzsdétől mért távolság is befolyásolja...

arthurthedent 2022.11.12. 09:55:11

@gigabursch: Na jó, mondjuk senki sem várta, hogy Mária Terézia óta még mindig ugyanaz legyen a földmérés, nem is ezt mondtam. Ma már a föld más, nem is akarja senki földben tartani a megtakarított kis pénzecskéjét...

GyMasa 2022.11.13. 23:04:33

@gigabursch:
Nana, figyelj csak Hollandiára!
Ott éppen most tiltják be a földművelést...
Aztán, ha sikerre viszik, akkor majd kötelező lesz minden EU országban.

IdomitottFoka 2022.11.16. 09:26:21

A pénzromlást minden félretevőnek mindig figyelembe kellett vennie. És a félretevésnek is kell legyen célja, időtávja, különben nem tudod minimalizálni a kockázatot. Ha fogalmad sincs h mikor, mire és mennyi pénzre lenne szükséged, akkor tényleg jobb ha elköltöd.

Azt mondod , nehezebb időkre, de mire számítasz? Hadiállapotra? - Vegyél aranygyűrűt. Hiperinflációra? - ingatlan. Munkanélküliségre? Menekülésre? - svájci frank.

Földet akkor érdemes venni, ha meg is műveled. Ha csak adminisztratív úton akarsz pénzhez jutni általa, az éppolyan spekulálás mint a tőzsde, ha nem értesz hozzá akkor a szerencsén múlik minden, az meg a kaszinóban kényelmesebb.

arthurthedent 2022.11.17. 09:35:45

@IdomitottFoka: "Azt mondod , nehezebb időkre, de mire számítasz? Hadiállapotra? - Vegyél aranygyűrűt. Hiperinflációra? - ingatlan. Munkanélküliségre? Menekülésre? - svájci frank."

Vicces. Mintha azt mondaná am érnök, hogy

"Fék? Na jó, de miért fogsz fékezni? Mert hazaértél, mert kilépett eléd a gyalogos, mert kanyarodni fogsz? Mire számítasz? Tudnod kell, hogy miért akarsz fékezni, ha csökkenteni akarod a kockázatot!".

"Ha fogalmad sincs h mikor, mire és mennyi pénzre lenne szükséged, akkor tényleg jobb ha elköltöd."

Ha fogalmad sincs, hogy jövőre miért akarsz fékezni, akkor jobb, ha eleve nincs is fék a kocsidban. :D

Billy Hill 2022.11.18. 09:42:59

A termőföldet is cseszheted, ha jön pár ilyen aszályos év + a műtrágya ára marad az egekben.

Billy Hill 2022.11.18. 09:55:27

Kriptó: Hacsak nem vagy hajlandó napi szinten kereskedőként hozzáállni, figyelni, venni-eladni, valamint sokat shortolni, akkor ez a medvepiac nem neked való...

Az meg semmi jót nem jelent a jövőbeni hozamokra, hogy majd valamilyen felügyelet alá kerülnek a kripto elemek kibocsátói meg a brókercégek (mondjuk rájuk férne, lásd FTX összeomlás), illetve hogy majd a központi bankok adnak ki elektronikus devizákat - akkor már nem lesznek ezek a nagy mozgások az árfolyamokban, és viszlát 20 meg 50 meg ki tudja hány százalékos hasznok.
süti beállítások módosítása