wagmg

wagmg

Orosz szellemhidak, szenteltvíz, miegymás

2022. augusztus 08. - arthurthedent

Olvasom a hírt az indexen, az orosz sereg zseniális szellemhidakkal cselezte ki a HIMARS rakétákat, hogy megvédjék a hidakat. Utánanéztem, tényleg egy csomó helyen írják ezt a neten, az orosz zseniálitás győzedelmeskedett, a gaz nyugati HIMARS tervezési hibája miatt. Mivanmámegint?!... 

Hangsúlyozom nem az index a hibás, ők csak átvettek egy hírt. Persze ha nekem három percig tartott utánanézni, akkor ők is megtehették volna, de igaz, nem mindenki műszaki érdeklődésű, a bölcsészeket megzavarja ez a sok technika. Érthető. Nekem meg az j és ly nem megy mindig úgy, ahogyan kellene. Meg a vesszők...

Szóval... a HIMARS a második vlágháborúban használt "katyusa" azaz "sztálin orgona" továbbfejlesztett változata. A NATO rájött, hogy a katyusa hatékony, viszont az USA azt is kitalálta, hogy a sok száz tonna rakétát idehordani európába egy esetleges konfliktus esetén sok idő lenne. A megoldás a HIMARS lett, ami egy precíziós rakéta sorozatvető, azaz a sztálin orgona mesterlövész változata. Föld-föld precíziós, nagy távolságú rakétarendszer.

Az amerikai nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) tervezési hibája, hogy a radarterelők megzavarhatják és megakadályozhatják, hogy pontos célzást érjen el.[1]

Nem, a HIMARS-ot egészen biztosan nem zavarja meg a radarterelő, merthogy a HIMARS nem rendelkezik radarral. Nincs a radarnak értelme, mert a HIMARS földi célpontok ellen készült, radarral meg nem lehet megkülönböztetni a baráti és ellenséges épületet, az egyes földi célpontokat. Nincs radar.

katyusha_launcher_front-616x640.jpg

Az eredeti orgona (https://www.warhistoryonline.com/instant-articles/katyusha-rockets-photo.html)

Ráadásul radarterelő sincs. Amiről szó van, az radarreflektor, radarvisszaverő. Úgy működik mint a "macskaszem", amit bicajra raknak meg kocsikra, erősen visszaveri a radarjelek. Nagynak tűnik radaron nézve, nagy a radarképe.

Ha viszont a HIMARS vagy bármilyen fegyvert megzavarná a radarvisszaverő az nem tervezési hiba lenne, hanem hiányosság. Minden radart meg lehet zavarni, ez nem tervezési hiba, de ez már mindegy is.

A HIMARS és a lőszerraktár találkozása ukrajnában

Ezzel a módszerrel az irányítórendszerek hamis adatokat kapnak, hogy megakadályozzák, hogy nagy értékű célpontokat, például hidakat találjanak el – írta meg a HNGN.

A HIMARS rendszernek nincs irányítórendszere. Megmondod neki, hogy hova menjen és oda megy. GPS van benne meg pár kiegészítő eszköz. A HIMARS nem mozgó célpontok ellen lett kitalálva, nem kell irányítani. Irányított rakétával álló célpontra lőni elég nagy pazarlás lenne.

A rakéta pláne nem tudja, hogy a célpont nagy értékű vagy nem, ahogyan a radarok sem.

Kijev az amerikai rakétarendszert kritikus célpontok, főként hidak támadására használja.

Ez konkrétan nem igaz, fake news. A sajtó hetek óta tele van azzal, hogy a HIMARS rendszerek fordulópontot hoztak a háborúban, merthogy lőszerraktárak és parancsnoki állások ellen használják őket. Igaz, egy hidat is lőttek vele, de a fő eredmény az orosz lőszerraktárak szétlövése volt.

Műholdfelvételeken látható, hogy a támadott hidakon piramis alakú fényterelő radarreflektorokat helyeztek el az oroszok. Így olyan szellemhidat hoznak létre, amelyet a műholdas radarok igazinak látnak,

Okés, ha műholdról látni a reflektorokat, akkor miért tévesztjük össze a hidakkal a műholdról? Hát "látszik", nem?

Egyszerű a dolog: az ukránok tudják hol a híd. Ők építették. Beírják a GPS koordinátát és odamegy a rakéta. Másfél méteres pontossággal. Nem túl nagy robbanófejjel, úgyhogy komoly kárt nem fog okozni, ezért is nem használják hidak ellen, de ha kell, azért pár tucat rakétával a hidat is le lehet vele amortizálni.

Ha pontonhíd, akkor megnézik műholddal vagy kémrepülőgéppel vagy a helyi lakosok bejelentik, hogy hol van, aztán megy a rakéta.

ez pedig összezavarja a rakétákat, ugyanis két azonos célpontot észlelnek. 

Még egyszer, ezek a rakéták nem ismerik a "híd", "óvoda", "sufninak álcázott lőszerraktár" fogalmát. Oda mennek, ahova küldik őket, nincs bennük radar, nem "észlelik" a célpontot.

Na de, ha így van, akkor az orosz sereg miért helyez el reflektorokat? A válasz egyszerű, azért, mert (1) fogalmuk sincs az egészről, (2) a reflektor olcsó és van belőle bőven, (3) ártani nem árt és főleg (4) hátha mégis segít, hátha mégis valami mással lőnek majd az ukránok, hátha radarral akarják bemérni a hidat.

russian-priests-blessing-weapons18.jpg

Másik, hasonlóan hatékony orosz módszer, szenteltvíz a kalasnyikovra... 

Na de nem csinálnának olyat, aminek semmi haszna, semmi értelme, nem? Hát persze, hogyne csinálnának, az egész háborúnak nincs semmi értelme.

Elméletileg elképzelhető, hogy az ukrán sereg radarral méri be a hidat, de ennek az esélye igencsak elenyésző. Elméletileg elképzelhető, hogy az ukránok hajók elleni rakétával akarnak hidat lőni, de ennek is elenyésző az esélye. Úgyhogy a radarreflektorok értelmetlenek.

 

[1] Nem adom meg a forrást, ott a googli, bemásol, rákeres.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wagmg.blog.hu/api/trackback/id/tr1917903593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.09. 17:51:29

Alighanem célszerű inkább a HTKA-ról tájékozódni...
De indexes újságírótól az is csoda, ha nem a kugli fordítót használja.
süti beállítások módosítása